Υποδοχή 170 tour operators στην Πέρδικα, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «MTS Globe Get Together 2026».

Η Αίγινα στο επίκεντρο του παγκόσμιου τουρισμού: Υποδοχή 170 tour operators στην Πέρδικα.

Την Αίγινα επισκέφθηκαν σήμερα, 25 Ιουνίου 2026, περισσότεροι από 170 κορυφαίοι εκπρόσωποι της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της μεγάλης διοργάνωσης «MTS Globe Get Together 2026».

Το νησί επιλέχθηκε ως ένας από τους βασικούς σταθμούς φιλοξενίας της σημαντικής αυτής συνάντησης, η οποία συγκεντρώνει στελέχη και συνεργάτες της παγκόσμιας αγοράς, δίνοντας στην Αίγινα την ευκαιρία να προβληθεί δίπλα σε διεθνείς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Η Αίγινα κέρδισε επάξια τη θέση της δίπλα σε παγκόσμιους προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη

Σύμφωνα με τον Δήμο Αίγινας η επίσκεψη αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη του νησιού ως σύγχρονου, αυθεντικού και ποιοτικού τουριστικού προορισμού. Η παρουσία ενός τόσο μεγάλου αριθμού tour operators προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης γνωριμίας των επαγγελματιών του κλάδου με τις υποδομές, τα αξιοθέατα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αίγινας.

Στρατηγικός στόχος η ανάδειξη της ταυτότητας του νησιού

Στρατηγικός στόχος η ανάδειξη της ταυτότητας του νησιού
Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις της στο Aegina Portal, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Όλγα Πετρίτη, ο τουρισμός αποτελεί τη βασικότερη οικονομική δραστηριότητα της Αίγινας, γεγονός που απαιτεί συλλογικό σεβασμό και συνεργασία:

«Οφείλουμε όλοι, τόσο ο δήμος όσο και οι επαγγελματίες, να τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό.

«Οφείλουμε όλοι, τόσο ο δήμος όσο και οι επαγγελματίες, να τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό. Όλοι μαζί πρέπει να πράττουμε προς όφελος του νησιού».

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την εδραίωση της Αίγινας ως έναν σύγχρονο, ποιοτικό και αυθεντικό προορισμό.

20260625_133845.webp

Αν και η παραμονή των πρακτόρων διήρκησε μόλις λίγες ώρες, ο Δήμος είχε οργανώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με σκοπό να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά, τις παραδόσεις και τη γαστρονομική ταυτότητα του τόπου.

20260625_134226.webp

Παραδοσιακή υποδοχή με άρωμα... φιστικιού στην Πέρδικα
Η επίσημη υποδοχή των ξένων αντιπροσωπειών έγινε το μεσημέρι στο γραφικό λιμάνι της Πέρδικας. Εκεί, οι φιλοξενούμενοι θα είχαν την ευκαιρία:

Να γνωρίσουν την παράδοση μέσα από παραδοσιακούς χορούς

Να γνωρίσουν την παράδοση μέσα από παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος και η Στέγη Πολιτισμού Αίγινας.

Να περιηγηθούν στο νησί με τη βοήθεια ενός ειδικά σχεδιασμένου, έντυπου αγγλόφωνου τουριστικού οδηγού, που θα τους προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τα σημαντικότερα αξιοθέατα και τις υποδομές.

Να γευτούν την Αίγινα, δοκιμάζοντας το φημισμένο, ΠΟΠ φιστίκι Αιγίνης, καθώς και παραδοσιακά γλυκά του νησιού.

Η άμεση επαφή των επαγγελματιών του διεθνούς τουριστικού κλάδου με τις ομορφιές, τους ανθρώπους

Η άμεση επαφή των επαγγελματιών του διεθνούς τουριστικού κλάδου με τις ομορφιές, τους ανθρώπους και τα προϊόντα της Αίγινας αναμένεται να αποδώσει καρπούς στο άμεσο μέλλον, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση του νησιού στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, όπως υπογραμμίζεται από τον Δήμο Αίγινας, που διοργάνωσε την επίσκεψη.

Η δήλωση της Αντιδημάρχου Τουρισμού, κ. Όλγας Πετρίτη στο Aegina Portal

Η δήλωση της Αντιδημάρχου Τουρισμού, κ. Όλγας Πετρίτη στο Aegina Portal
«Ο τουρισμός αποτελεί την νούμερο ένα οικονομική δραστηριότητα στο νησί και οφείλουμε όλοι, τόσο ο Δήμος όσο και οι επαγγελματίες, να τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό. Όλοι μαζί πρέπει να πράττουμε προς όφελος του νησιού.

Εμείς έχουμε ως στόχο, μέσα στις λίγες ώρες που θα μείνουν οι πράκτορες στο νησί, να γνωρίσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, τις παραδόσεις μας, τη γαστρονομία και τα προϊόντα του νησιού. Για αυτό το λόγο θα έχουμε παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος, όπως και από τη Στέγη Πολιτισμού Αίγινας.Να ευχαριστήσουμε εδώ τους χορευτές και τη δασκάλα τους.

Θα γνωρίσουν τα σημεία της Αίγινας μέσω ενός τουριστικού οδηγού, έντυπου, το οποίο θα τους προσφέρουμε, καθώς και θα γευτούν και το τοπικό μας προϊόν, το φιστίκι, από ένα κέρασμα που θα τους προσφέρουμε.

Βρισκόμαστε στο λιμάνι της Πέρδικας, όπου περιμένουμε να υποδεχτούμε 170 tour operators μαζί με τους συνοδούς τους. Οι τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι είναι από όλο τον κόσμο, στα πλαίσια της διεθνούς τουριστικής διοργάνωσης MTS Globe, κάνουν μια εξόρμηση στα νησιά και επέλεξαν και την Αίγινα για τόπο φιλοξενίας μαζί με άλλα νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.»

Θεόδωρος Λιβάνιος: Αναμένονται στοιχεία από τον Δήμο Αίγινας για την δευτεροβάθμια Δομή Εκπαίδευση Ειδικής Αγωγής.

Θεόδωρος Λιβάνιος: Αναμένονται στοιχεία από τον Δήμο Αίγινας για την δευτεροβάθμια Δομή Εκπαίδευση Ειδικής Αγωγής.

Απάντηση με έγγραφό του στη Βουλή, έδωσε στις 16 Ιουνίου 2026, o Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, σχετικά με το αίτημα για την άμεση ίδρυση και στελέχωση Δομής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής στην Αίγινα για τη σχολική χρονιά 2026-2027. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου έχει ήδη ζητήσει στοιχεία από τον Δήμο Αίγινας με έγγραφο της 25ης Μαΐου 2026. Το Υπουργείο επισημαίνει ότι, μόλις παραληφθούν τα ζητούμενα στοιχεία, θα επανέλθει με συμπληρωματική απάντηση προς τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφτασε στη Βουλή μέσω αναφοράς που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταφέροντας αίτημα το οποίο υπογράφεται από 160 γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και κατοίκους της Αίγινας. Με το αίτημα ζητείται η άμεση ίδρυση και στελέχωση δευτεροβάθμιας δομής Ειδικής Αγωγής, είτε ΕΝΕΕΓΥΛ είτε ΕΕΕΕΚ, προκειμένου να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών του νησιού.

Υπεγράφη η σύμβαση για έργο οδοποιίας στο Σφεντούρι, ύψους 71.000 ευρώ.

meleti-sfentouri.jpg

Υπογράφηκε στις 23 Ιουνίου 2026 η σύμβαση για το έργο «Επισκευή συντήρηση επαρχιακών οδών λόγω αιφνίδιων περιστατικών» μεταξύ του Δημάρχου Αίγινας, κ. Ιωάννη Ζορμπά, και του οικονομικού φορέα, αναδόχου του έργου.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά την εκτέλεση εργασιών για την αποκατάσταση της οδού στην περιοχή Σφεντούρι.

Το τεχνικό αντικείμενο του έργου

Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 26/2026 μελέτη του Δήμου Αίγινας, οι προβλεπόμενες εργασίες περιλαμβάνουν:

  • Απόξεση (φρεζάρισμα) του υφιστάμενου ασφαλτικού οδοστρώματος και μεταφορά των υλικών.
  • Κατασκευή ασφαλτικών ισοπεδωτικών στρώσεων, στρώσεων αλλαγής επικλίσεων και επουλώσεις λάκκων.
  • Ασφαλτική προεπάλειψη της ανασφάλτωτης επιφάνειας. Τοποθέτηση νέας ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας.

Οικονομικά στοιχεία και χρονοδιάγραμμα

  • Η αρχική δαπάνη της μελέτης ανερχόταν σε 73.980,46 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%). Κατόπιν έκπτωσης ύψους 4,0% που προσέφερε ο ανάδοχος, το τελικό ποσό της σύμβασης διαμορφώθηκε σε 71.021,25 €.
  • Η συνολική διάρκεια για την περάτωση του έργου ορίζεται σε τρεις μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
  • Ο ανάδοχος υποχρεούται να προβεί στην ανέξοδη συντήρηση του έργου για διάστημα δεκαπέντε μηνών από την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης περαίωσης ή της υποβολής του τελικού επιμετρητικού πίνακα.

Η σύμβαση έγινε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τρεις οικονομικούς φορείς και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων.

Σχετική ειδησεογραφία:

Την αποκατάσταση τμήματος οδού στην περιοχή του Σφεντουρίου, συνολικού προϋπολογισμού 73.980 ευρώ, προβλέπει σχετική μελέτη. 21 Μάι 2026

    Έγκριση προσχώρησης του Δήμου Αίγινας στη σύμβαση Escrow Account, για το έργο της αναβάθμισης των μονοπατιών. Η σύνθετη διαδικασία για τη χρηματοδότησή του.

    Έγκριση προσχώρησης του Δήμου Αίγινας στη σύμβαση Escrow Account για το έργο αναβάθμισης μονοπατιών. Η «αθέατη» γραφειοκρατική διαδικασία πίσω από το έργο.

    Στην αποδοχή των όρων της σύμβασης δεσμευμένου καταπιστευτικού λογαριασμού (Escrow Account) για την υλοποίηση έργου αναβάθμισης μονοπατιών προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας. Πρόκειται για μία σύνθεση διαδικασία.

    Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

    Η απόφαση αφορά τη συμμετοχή του Δήμου στη διαδικασία χρηματοδότησης του έργου «Ανάδειξη, αξιοποίηση και αναβάθμιση διαδρομών και μονοπατιών στον Δήμο Αίγινας», στο πλαίσιο του προγράμματος «SUB1a. Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών και Διαδρομών Πεζοπορίας».

    Το έργο έχει ενταχθεί στη δράση 16851 «Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με εγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης 128.960 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αφορά νέα έγκριση της χρηματοδότησης, αλλά την αποδοχή των προβλεπόμενων όρων για την ενεργοποίηση της διαδικασίας χρηματοδότησης μέσω του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού. Σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, για τη λήψη της χρηματοδότησης απαιτείται η προσχώρηση του Δήμου στη σχετική σύμβαση και η τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται στο πρόγραμμα.

    Η σχετική συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας στις 3 Ιουνίου 2026, έπειτα από την εισήγηση της Τεχνική Υπηρεσίας του Δήμου.

    Ο ειδικός λογαριασμός
    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχοντας εξασφαλίσει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., άνοιξε έναν κεντρικό, ειδικό λογαριασμό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Εκεί μεταφέρονται τμηματικά όλες οι εγκεκριμένες πιστώσεις για τα μονοπάτια της χώρας.

    Ο υπολογαριασμός Escrow
    Επειδή ο Δήμος Αίγινας δεν μπορεί να πάρει όλα τα χρήματα (τα 128.960 ευρώ) απευθείας στο ταμείο του, δημιουργείται για λογαριασμό του ένας υπολογαριασμός.
    Αυτός ο λογαριασμός ονομάζεται καταπιστευτικός (escrow) και έχει μια ιδιαιτερότητα: είναι ακατάσχετος. Κανένας δανειστής δεν μπορεί να αγγίξει αυτά τα χρήματα για χρέη του Δήμου, ούτε μπορούν αυτά να συμψηφιστούν με οφειλές προς την εφορία. Είναι «κλειδωμένα» αποκλειστικά και μόνο για τα μονοπάτια.

    Ο ρόλος του Ταμείου Παρακαταθηκών
    Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αναλαμβάνει τον ρόλο του «διαιτητή» ή μεσεγγυούχου. Δεν μπορεί ούτε το Υπουργείο να τραβήξει πίσω τα χρήματα μονομερώς, ούτε ο Δήμος να τα ξοδέψει όπου θέλει. Το Ταμείο θα εκτελεί πληρωμές μόνο όταν πληρούνται αυστηρές προϋποθέσεις.

    Ο ρόλος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
    Εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο Φορέας Υλοποίησης, που είναι ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.). Αυτός παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου.

    Η ροή της πληρωμής γίνεται ως εξής:

    1. Ο εργολάβος (ανάδοχος) εκτελεί ένα μέρος του έργου στην Αίγινα και εκδίδει το αντίστοιχο τιμολόγιο.
    2. Ο Δήμος συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά (βεβαιώσεις της επιτροπής παρακολούθησης κ.λπ.) και τα στέλνει στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
    3. Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ελέγχει ότι το έργο όντως έγινε σωστά και στέλνει Εντολή Εκταμίευσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών.
    4. Το Ταμείο αποδεσμεύει το συγκεκριμένο ποσό, το στέλνει στον εμπορικό λογαριασμό του Δήμου και ο Δήμος, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής εντολής, πληρώνει αμέσως τον εργολάβο.

    Ο αυστηρός κανόνας της ρήτρα επιστροφής

    Τα χρήματα πρέπει να απορροφηθούν εντός 12 μηνών από τη στιγμή που θα μπουν στον υπολογαριασμό. Αν ο Δήμος καθυστερήσει, δεν κάνει σωστή χρήση των πόρων ή δεν ολοκληρώσει το έργο εμπρόθεσμα, τότε το μη απορροφηθέν ποσό επιστρέφεται αυτόματα στο κράτος και το έργο κινδυνεύει με απένταξη.

    Με την απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την προσχώρηση του Δήμου Αίγινας στους όρους και τις συμφωνίες της σύμβασης του δεσμευμένου λογαριασμού (Escrow Account), εξουσιοδότησε τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά για την υπογραφή της δήλωσης προσχώρησης και όρισε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως χειριστή και μεσεγγυούχο του σχετικού λογαριασμού.

    Η απόφαση ελήφθη με 11 θετικές ψήφους επί 12 ψηφισάντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Λογοθέτης Εμμανουήλ δήλωσε αποχή.

    Το σύστημα του Escrow Account προβλέπει τη δημιουργία ειδικού δεσμευμένου υπολογαριασμού για κάθε δικαιούχο φορέα, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενες εκταμιεύσεις για την υλοποίηση των ενταγμένων έργων, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης.

    Ανάθεση υπηρεσίας για την επισκευή βλαβών και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, ύψους 29.884 ευρώ. Στο έγγραφο της σύμβασης ο κωδικός αφορά σπόρους και δενδρύλλια.

    Ανάθεση υπηρεσίας για την επισκευή βλαβών και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, ύψους 29.884 ευρώ. Στο έγγραφο της σύμβασης ο κωδικός αφορά σπόρους και δενδρύλλια.

    Σύμβαση ανάθεσης για την επισκευή βλαβών και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 29.884 ευρώ, υπέγραψε ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς στις 18 Ιουνίου 2026. 

    Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

    Σύμφωνα με τη σχετική τεχνική έκθεση, το έργο αφορά όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου και θα υλοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026. Όπως επισημαίνεται, τα δίκτυα χαμηλής τάσης που τροφοδοτούν τον δημοτικό φωτισμό είναι σε πολλές περιπτώσεις παλαιά και παρουσιάζουν συχνές διακυμάνσεις και πτώσεις τάσης, γεγονός που προκαλεί επαναλαμβανόμενες βλάβες και απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις. 

    Α/ΑΠεριγραφήΜονάδα ΜέτρησηςΠοσότηταΤιμή Μονάδας Χωρίς ΦΠΑ (€)Σύνολο Χωρίς ΦΠΑ (€)
    1 Αντικατάσταση Εναέριας Καλωδίωσης Δημοτικού Φωτισμού 2*1 Τρέχον Μέτρο 3.500 3,00 10.500,00€
    2 Αντικατάσταση υπόγειας καλωδίωσης NYY 3*2,5 Τρέχον Μέτρο 1.800 2,00 3.600,00€
    3 Αντικατάσταση χαλύβδινου ιστού Τεμάχιο 45 80,00 3.600,00€
    4 Αντικατάσταση Φωτιστικών Σωμάτων Τεμάχιο 120 30,00 3.600,00€
    5 Μεταφορά ιστών σε νέα θέση Τεμάχιο 35 80,00 2.800,00€
    Μερικό Σύνολο 24.100,00€
    ΦΠΑ 24% 5.784,00€
    Γενικό Σύνολο 29.884,00€

    Η δαπάνη θα βαρύνει τον Α.Λ.Ε. 025.2420902011 του προϋπολογισμού του έτους 2026, θα χρηματοδοτηθεί
    από ίδιους πόρους του Δήμου Αίγινας και έχει καταχωρηθεί στον Προϋπολογισμό με Α.Λ.Ε 020.2420301004 με τίτλο
    Επισκευή Αιφνίδιων βλαβών οδοφωτισμού.

    Ωστόσο, στη σχετική έρευνα που έκανε το Aegina Portal, διαπίστωσε την ύπαρξη λάθους στον ΑΛΕ που αναγράφεται στα σχετικά της σύμβασης, καθώς δεν αφορά επισκευή οδοφωτισμού, αλλά προμήθεια σπόρων, φυτών κτλ. 

    simvasi-lathos.jpg

    Η μελέτη προβλέπει ένα ευρύ φάσμα εργασιών, μεταξύ των οποίων η αντικατάσταση και συντήρηση φωτιστικών σωμάτων, η επισκευή ηλεκτρικών πινάκων διανομής, η αντικατάσταση φθαρμένων ή κατεστραμμένων πίλλαρ, η αποκατάσταση καλωδιώσεων, η τοποθέτηση προστατευτικών καλωδίων, καθώς και εργασίες γείωσης και προστασίας των εγκαταστάσεων από τρωκτικά.

    Παράλληλα, προβλέπεται γενικότερη συντήρηση του δικτύου οδοφωτισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου και να βελτιωθεί η λειτουργία του συστήματος σε δρόμους, πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές και κοινόχρηστους χώρους.

    Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει εργασίες αντικατάστασης εναέριας και υπόγειας καλωδίωσης, αντικατάσταση χαλύβδινων ιστών φωτισμού, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και μεταφορά ιστών σε νέες θέσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο από τις υπηρεσίες του Δήμου.

    Οι εργασίες θα εκτελεστούν από εξειδικευμένο προσωπικό με τις απαιτούμενες άδειες ηλεκτροτεχνικών εργασιών και εναέριων παρεμβάσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα μέτρα ασφαλείας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες.

    Σύμφωνα με το έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας, στόχος είναι η ταχύτερη αντιμετώπιση των βλαβών που εμφανίζονται καθημερινά στο εκτεταμένο δίκτυο φωτισμού του νησιού, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, όταν η επισκεψιμότητα και οι ανάγκες φωτισμού αυξάνονται σημαντικά.

    Τέλος, στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο Δήμος Αίγινας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοτικών υποδομών και υπηρεσιών.

    Featured

    Θετική είναι η αποτίμηση, λίγο πριν ολοκληρωθεί ο πρώτος μήνας της λειτουργίας της ανακύκλωσης στην Αίγινα, που έκανε ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα καθαριότητας κ. Νίκος Πτερούδης μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί περισσότεροι από 50 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού, που όπως εκτιμά ο κ. Νίκος Πτερούδης αντιπροσωπεύει το 5%, ένα ποσοστό που όπως είχε δηλώσει πρόσφατα αφορά τον φετινό ετήσιο στόχο στην ανακύκλωση.

    Ο κ. Πτερούδης είπε συγκεκριμένα ότι: "Η ανακύκλωση, παρότι ακόμη δεν έχουμε στήσει όλους τους κάδους, σε όλη την Αίγινα, αλλά σε ένα μέρος μόνο, την Αίγινα, την Πέρδικα και ένα κομμάτι από την Κυψέλη (αυτά θα είναι τελείως έτοιμα την ερχόμενη εβδομάδα) παρόλα αυτά λοιπόν, εγώ είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος γιατί βλέπω ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται. Ελπίζω σιγά - σιγά να ευαισθητοποιήσουμε όλο τον κόσμο της Αίγινας και να κατορθώσουμε να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα, τουλάχιστον το όνειρο αυτών οι οποίοι αισθάνονται ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό και πρέπει να το κάνουμε όχι μόνο για τα χρήματα, όπως έχω πει και παλαιότερα, τα χρήματα είναι ένα κομμάτι, αλλά το περιβάλλον, η καθαριότητα θα είναι για εμάς ένα επίτευγμα".

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που έχει γίνει για την επόμενη περίοδο, σημειώνοντας ότι ο χειμώνας είναι το εύκολο κομμάτι για την καθαριότητα και ότι το δύσκολο βρίσκεται μπροστά μας. "Ο μηχανικός μας εξοπλισμός δεν μας επιτρέπει να φτάσουμε το καλοκαίρι που έχουμε ίσως 60 - 70 τόνους την ημέρα" είπε, συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι ένα μεγάλο νούμερο και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με μηχανολογικό τρόπο διαφορετικό. Τις προσεχείς ημέρες θα αναγγείλουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Το έχουμε σχεδιάσει και νομίζω αρκετά καλά".

    Είπε ότι υπάρχει ένα σχέδιο για την επόμενη περίοδο, το οποίο όμως δεν θα ανακοινωθεί ακόμη. Για τα κλαδιά - κλαδέματα είπε ότι αυτά διατίθενται μετά την επεξεργασία τους στους αγρότες ως λίπασμα. "Σήμερα που μιλάμε έχουμε κόψει τουλάχιστον για τρία φορτηγά".

    Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει ανάθεση σε ιδιώτες, ο κ. Πτερούδης απάντησε ότι στα κλαδιά - κλαδέματα όχι, ενώ στους άλλους τομείς όπως στα ογκώδη υπάρχει ήδη συνεργασία με ιδιώτη.

    Σημείωσε ότι η διαχείριση των ογκωδών γίνεται αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην βλέπει στους δρόμους αυτά που έβλεπε, ενώ συμπλήρωσε ότι θα προσληφθεί ειδικός για να εκπονήσει μελέτη για τα απορρίμματα στην Αίγινα.

    Για τα μικρομπάζα είπε ότι έχουν αγοραστεί από το 2010 κάδοι (κοντέινερ) ειδικοί για τα μπάζα. Θα διατεθούν 3-4 σε διάφορα σημεία της Αίγινας και ο δημότης θα τα πετάει εκεί. Την διαχείριση θα την κάνει ιδιότης που επίσης θα τα τεμαχίζει. Στην συνέχεια ή θα διατίθεται στην Αίγινα για επιχωματώσεις ή θα στέλνονται στην ανακύκλωση για τα μπάζα.

    Για τα μπάζα από τις οικοδομές είπε ότι ο δήμος θα νοικιάζει κοντέινερς στου ιδιοκτήτες των οικοδομών, αφού αυτοί είναι υποχρεωμένοι για την διαχείριση των μπάζων τους. Πρόκειται για μπάζα που "πνίγουν τα ρέματα και τα δάση μας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Πτερούδης.

    Για τους νέους κάδους που ήδη έχουν τοποθετηθεί σε αρκετές περιοχές της Αίγινας, είπε ότι από την νέα εβδομάδα νέοι κάδοι θα τοποθετηθούν στην περιοχή της Κυψέλης και σε ένα τμήμα στο Βαθύ, ενώ με τον νέο προϋπολογισμό θα αγοραστούν ακόμη 250 κάδοι.

    Για την εκπαίδευση των κατοίκων της Αίγινας στην ανακύκλωση, είπε ότι θα γίνουν επισκέψεις πόρτα - πόρτα στις Κοινότητες σε συνεργασία με τους προέδρους, διευκρινίζοντας ότι ο λόγος που δεν έχουν γίνει ακόμη είναι γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί κάδοι ανακύκλωσης παντού. Επίσης σε συνεννόηση με την εταιρία ανακύκλωσης θα οργανωθούν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις κτλ.

    Επιμένοντας στην ερώτηση για τον εξοπλισμό, είπε ότι σήμερα το βράδυ θα υπάρξει μία συζήτηση και ότι αυτή την ώρα δεν μπορεί να ανακοινωθεί κάτι, ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε πως: "Δεν θα κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις. Θα κάνουμε πράγματα που θα επιτρέπουν να συνδυάζονται με ιδιώτες μεν, αλλά εμείς θα είμαστε".

    Για τον εξοπλισμό συμπλήρωσε ότι με την φροντίδα του δήμου έχει βελτιωθεί, ότι με το πρόγραμμα Φιλόδημος η Υπηρεσία Καθαριότητας αναμένει μία σταθερή πρέσα 12 τόνων, ενώ ένας ακόμη στόχος είναι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή αργότερα να καταργηθεί η αποκομιδή με κάδους στο κέντρο της Αίγινας και να γίνεται πόρτα - πόρτα.

    Τέλος, εντός διμήνου θα παραληφθούν και οι καφέ κάδοι, οι οποίοι θα μοιραστούν στους επιχειρηματίες, ενώ θα χορηγηθεί στον δήμο αυτοκίνητο καθαριότητας από την Περιφέρεια.
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



    Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

    google-news.png

    Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
    Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.