"Kids Summer Volleyball Camp" από τον Α.Ο.Α. Σαρωνικός, με την υπογραφή της Δήμητρας Παλαβρατζή.

20260622_195240.webp

Μια ξεχωριστή αθλητική εμπειρία περιμένει φέτος το καλοκαίρι τους νεαρούς φίλους της πετοσφαίρισης στην Αίγινα. Το τμήμα βόλεϊ του Α.Ο.Α. Σαρωνικός ανακοίνωσε τη διοργάνωση του «Kids Summer Volleyball Camp», το οποίο θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 10 Ιουλίου. 

Η παρουσίαση της διοργάνωσης έγινε στο Aegina Portal από την υπεύθυνη της Ακαδημίας, κ. Βάλια Κυριακίδου, και τον αντιπρόεδρο του συλλόγου, κ. Σταύρο Ρωπαΐτη, οι οποίοι ανέλυσαν τους στόχους και τις λεπτομέρειες του προπονητικού καμπ.

Γνωριμία με το άθλημα και εξέλιξη των αθλητών
Το καμπ απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 7 έως 14 ετών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το συναρπαστικό άθλημα του βόλεϊ. Όπως τόνισε ο κ. Σταύρος Ρωπαΐτης, η διοργάνωση αυτή δεν αφορά μόνο τους νέους φίλους του αθλήματος, αλλά και τους εν ενεργεία αθλητές και αθλήτριες της ακαδημίας και των αγωνιστικών τμημάτων του Σαρωνικού. Στόχος είναι να αξιοποιήσουν μια χρονικά ελεύθερη περίοδο για να συνεχίσουν τις προπονήσεις τους, εστιάζοντας στη βελτίωση και την τεχνική τους εξέλιξη.

Με την καθοδήγηση της Δήμητρας Παλαβρατζή
Μεγάλο πλεονέκτημα για το φετινό καμπ αποτελεί η παρουσία της γνωστής προπονήτριας του ΠΑΟΚ και υπεύθυνης συντονισμού της ακαδημίας του Σαρωνικού, Δήμητρας Παλαβρατζή. Η διοίκηση του συλλόγου εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και την περηφάνια της για τη συνεργασία αυτή, υπογραμμίζοντας ότι ο Σαρωνικός επενδύει σταθερά σε καταξιωμένους επαγγελματίες για τη σωστή εκμάθηση του αθλήματος.

Πληροφορίες Διοργάνωσης
Οι προπονήσεις του «Kids Summer Volleyball Camp» θα είναι απογευματινές και θα φιλοξενηθούν στο κλειστό γυμναστήριο του ΕΠΑΛ. Ο σύλλογος έχει μεριμνήσει για όλες τις απαραίτητες υποδομές, ώστε η διαμονή και η προπόνηση των παιδιών να είναι απόλυτα ασφαλής, ευχάριστη και δημιουργική.

Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 6932243104, 6982226344 και 6934189877.

Οι δηλώσεις στο Aegina Portal

Βάλια Κυριακίδου - Υπεύθυνη Ακαδημίας:
«Για ακόμη μία φορά, το τμήμα βόλεϊ του Σαρωνικού διοργανώνει ένα summer camp, διάρκειας δύο εβδομάδων και συγκεκριμένα από 29 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου. Το camp θα γίνεται ώρες απογευματινές και αφορά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 7 έως 14 ετών. Μαζί μας και πάλι θα βρίσκεται η Δήμητρα Παλαβρατζή, κάτι που μας δίνει ιδιαίτερη χαρά. Σας περιμένουμε να έρθετε στην παρέα μας και να γνωρίσετε το βόλεϊ από κοντά».

Σταύρος Ρωπαΐτης - Αντιπρόεδρος τμήματος βόλεϊ ΑΟΑ Σαρωνικός:
«Στόχος του Σαρωνικού είναι τα παιδιά να έρθουν εδώ από κοντά και να γνωρίσουν το όμορφο και συναρπαστικό άθλημα του βόλεϊ. Επίσης, τα παιδιά, οι αθλητές και οι αθλήτριες που απαρτίζουν ήδη τα ρόστερ της ακαδημίας μας αλλά και των αγωνιστικών τμημάτων, να συνεχίσουν τις προπονήσεις σε μία χρονικά ελεύθερη περίοδο για εκείνους, με στόχο την βελτίωση και την εξέλιξή τους. Ο Σαρωνικός έχει προγραμματίσει και θα προσφέρει όλα τα απαραίτητα ώστε να κάνει ακόμα καλύτερη και πιο ευχάριστη την παραμονή των παιδιών εδώ στις προπονήσεις του ΕΠΑΛ. Ο Σαρωνικός επενδύει σε επαγγελματίες προπονητές για τη σωστή εκμάθηση του αθλήματος. Γι' αυτό είμαστε πάρα πολύ περήφανοι, που για ακόμα μία χρονιά θα έχουμε μαζί μας τη σπουδαία προπονήτρια, την Δήμητρα Παλαβρατζή, η οποία είναι προπονήτρια τόσο του ΠΑΟΚ, όσο και υπεύθυνη συντονισμού της ακαδημίας μας. Περιμένουμε όλα τα παιδιά να περάσουν όμορφα και να μάθουν τα ωραία του βόλεϊ».

Συνελήφθη 26χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για γενετήσιες πράξεις και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανήλικης.

Συνελήφθη 26χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για γενετήσιες πράξεις και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανήλικης.

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου της Γ.Ε.Δ. Αττικής, συνελήφθη από ειδική ομάδα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων/Δ.Δ.Ε.Ε.Α./Γ.Α.Δ.Α., δυνάμει εντάλματος, 26χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για γενετήσιες πράξεις και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανήλικης. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Από αστυνομικούς ειδικής ομάδας της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων/Δ.Δ.Ε.Ε.Α./Γ.Α.Δ.Α., συνελήφθη, δυνάμει εντάλματος, την 18-6-2026 στην περιοχή της Αίγινας, 26χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για γενετήσιες πράξεις και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος ανήλικης που συμπλήρωσε τα 12, αλλά όχι τα 15 έτη ηλικίας.

Ειδικότερα, ο συλληφθείς, κατηγορείται ότι από τον Αύγουστο του 2025, προέβαινε συστηματικά σε ασελγείς πράξεις σε βάρος ανήλικης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Σε ισχύ οι θερινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από 26 Ιουνίου έως 20 Σεπτεμβρίου, στη Δημοτική Κοινότητα Αίγινας.

Σε ισχύ θερινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από 26 Ιουνίου έως 20 Σεπτεμβρίου, στη Δημοτική Κοινότητα Αίγινας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή στη Δημοτική Κοινότητα Αίγινας κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, με στόχο τη διευκόλυνση της αυξημένης κίνησης πεζών και επισκεπτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αίγινας, από την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026 έως και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026 θα ισχύει καθημερινή απαγόρευση διέλευσης οχημάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, από τα εκδοτήρια εισιτηρίων των πλοίων έως τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγίτσα), καθώς και στις κάθετες οδούς που οδηγούν προς αυτήν, δηλαδή στις οδούς Ιουλίας Κάτσα, Χρ. Λαδά και Αιακού.

Παράλληλα, η απαγόρευση θα ισχύει και στην οδό Π. Αιγινήτου, από τη συμβολή της με την οδό Αχιλλέως έως τη συμβολή της με την οδό Χρ. Λαδά, καθώς και στην οδό Πηλέως.

Το ωράριο εφαρμογής των μέτρων θα είναι:

Καθημερινά από Δευτέρα έως Πέμπτη και το Σάββατο: 21:30 – 00:30
Παρασκευή και Κυριακή: 22:00 – 00:30

Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και των Σωμάτων Ασφαλείας που εκτελούν υπηρεσία και φέρουν την προβλεπόμενη σήμανση. Επίσης, επιτρέπεται η διέλευση των ιππήλατων οχημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι κινούνται με ταχύτητα πεζού, τηρούν τους κανόνες κυκλοφορίας και αποφεύγουν την άσκοπη χρήση των ηχητικών ειδοποιήσεών τους.

Ο Δήμος επισημαίνει ότι κατά τις ώρες ισχύος των μέτρων η πρόσβαση των οχημάτων που κατευθύνονται προς τα πλοία θα πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω της Λεωφόρου Νικ. Καζαντζάκη.

Για την εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων προβλέπεται η τοποθέτηση της απαραίτητης σήμανσης και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων οδικής ασφάλειας.

Η ανακοίνωση του Δήμου Αίγινας

Λαμβάνοντας υπόψιν γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου παρατηρείται η προσέλευση πλήθους επισκεπτών και την ανάγκη προσωρινής ρύθμισης της κυκλοφορίας στην Δημοτική Κοινότητα Αίγινας, στο πλαίσιο της θερινής περιόδου και με σκοπό την πρόληψη ατυχημάτων, ο Δήμος Αίγινας σας γνωρίζει ότι τίθεται σε ισχύ απαγόρευση διέλευσης οχημάτων επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας, από τα εκδοτήρια εισιτηρίων των πλοίων μέχρι τον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγίτσα), καθώς και όλων των κάθετων οδών με κατεύθυνση προς την ως άνω οδό (ήτοι οδός Ιουλίας Κάτσα, Λ. Λαδά και Αιακού), όπως επίσης και της οδού Π. Αιγινήτου, από τη συμβολή της με την οδό Αχιλλέως έως και τη συμβολή της με την οδό Χρ. Λαδά, καθώς και της οδού Πηλέως, κατά το χρονικό διάστημα από 26 Ιουνίου 2026 έως και 20 Σεπτεμβρίου 2026 από τις 21:30 έως τις 00:30 καθημερινά, εκτός της Παρασκευής και της Κυριακής οπότε και η απαγόρευση θα ισχύει από τις 22.00 έως τις 00.30.

Εξαιρούνται από την ισχύ της παρούσας τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και τα οχήματα των Σωμάτων Ασφαλείας, τα οποία φέρουν την απαραίτητη σήμανση, κατά την εκτέλεση υπηρεσίας και τα ιππήλατα οχήματα τα οποία υποχρεούνται να κινούνται με ταχύτητα πεζού, να μην κρούουν άσκοπα τις ηχητικές ειδοποιήσεις (κώδωνες) και να ακολουθούν τους κανόνες ιππήλατων οχημάτων και τους κανονισμούς του Κ.Ο.Κ.

Η πρόσβαση των οχημάτων όσων επιθυμούν να ταξιδέψουν κατά το χρονικό αυτό διάστημα θα γίνεται μόνο από την Λεωφόρο Νικ. Καζαντζάκη.

Για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα σχετικά μέτρα οδικής ασφάλειας και σήμανσης.

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά από το "Εργαστήριο Παραδοσιακού Τραγουδιού" στην αυλή Λαογραφικού Μουσείου.

Με σεβασμό στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 21 Ιουνίου

Με σεβασμό στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 21 Ιουνίου, μια μοναδική μουσική εκδήλωση στην κατάμεστη αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών Αίγινας και ήταν αφιερωμένη στην παραδοσιακή μουσική και το δημοτικό τραγούδι.

Η αυλή του Μουσείου πλημμύρισε από νωρίς με πλήθος κόσμου, που έσπευσε να στηρίξει την προσπάθεια αυτή

Η αυλή του Μουσείου πλημμύρισε από νωρίς με πλήθος κόσμου, που έσπευσε να στηρίξει την προσπάθεια αυτή. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας, κ. Φλώρα Αλυφαντή καλωσόρισε το κοινό, εκφράζοντας τη μεγάλη της χαρά για τη θερμή ανταπόκριση, τονίζοντας πως η εικόνα της γεμάτης αυλής «γεμίζει την ψυχή μας». Αναφέρθηκε στον αγώνα και την προσπάθεια ενός ολόκληρου έτους που κατέβαλαν οι συμμετέχοντες, εξαίροντας παράλληλα τον υπεύθυνο του εργαστηρίου, κ. Παναγιώτη Σταθόπουλο, για τη συνέπεια, τη δοτικότητα και την αφοσίωσή του.

Το Εργαστήριο Παραδοσιακού Τραγουδιού παρουσίασε ένα εξαιρετικό φωνητικό σύνολο

Ένα ταξίδι στους φωνητικούς δρόμους της παράδοσης
Το "Εργαστήριο Παραδοσιακού Τραγουδιού" παρουσίασε ένα εξαιρετικό φωνητικό σύνολο, συνοδευόμενο από ζωντανή ορχήστρα, προσφέροντας ένα μουσικό ταξίδι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Παίρνοντας τον λόγο, ο υπεύθυνος του εργαστηρίου, κ. Παναγιώτης Σταθόπουλος, ευχαρίστησε θερμά τον Σύλλογο Γυναικών για τη φιλοξενία και την υποστήριξη. Στην ομιλία του, εξήγησε πως η ομάδα εργάζεται εντατικά από τον Οκτώβριο, εστιάζοντας όχι μόνο στο καθαρά ερμηνευτικό κομμάτι, αλλά και σε μια βαθύτερη σωματική και πνευματική διαδικασία:

20260621_211628.webp

«Δεν κάναμε μόνο τραγούδι, αλλά και παιχνίδι με την ορθοφωνία, την αναπνοή, τα ηχεία του σώματος και τη στήριξη. Περπατήσαμε στους φωνητικούς δρόμους της ανατολικής παράδοσης, εξερευνώντας μονοπάτια όπως το Χιτζάζ, το Ουσάκ, το Νιαβέντ και το Κιουρντί. Αντιμετωπίσαμε την ερμηνεία σαν ένα συνονθύλευμα πάθους, χρώματος και ρυθμού.»

Η δυναμική φύση του δημοτικού τραγουδιού
Ο κ. Σταθόπουλος υπογράμμισε την αξία της παραδοσιακής μουσικής και της δημοτικής ποίησης, σημειώνοντας ότι ο τεράστιος πλούτος τους προσφέρει απόλαυση στους ακροατές ανά τους αιώνες. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η παράδοσή μας επιβιώνει επειδή εξελίσσεται και εμπλουτίζεται διαρκώς, παρομοιάζοντάς την με την ιστορία του καλαμιού που λυγίζει αλλά αντέχει στον άνεμο.

Η βραδιά συνεχίστηκε με τους μαθητές του εργαστηρίου να καταθέτουν την ψυχή τους στη σκηνή. Μέσα από τους ήχους, τα ήθη και τα έθιμα διαφορετικών περιοχών της χώρας, που απόλαυσε το μεγάλο κοινό της εκδήλωσης.

«Από τη θάλασσα ως τον ουρανό». Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική συνάντηση στην αρχή του καλοκαιριού.

«Από τη θάλασσα ως τον ουρανό». Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική συνάντηση στην αρχή του καλοκαιριού.

Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική συνάντηση πραγματοποιείται στην αρχή του καλοκαιριού, καθώς τρεις διακεκριμένες δημιουργοί, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια μοναδική ομαδική έκθεση.

Υπό τον τίτλο «Από τη θάλασσα ως τον ουρανό», η έκθεση φιλοξενείται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα πλούσιο οδοιπορικό μέσα από διαφορετικές τεχνικές, θεματολογίες και υλικά.

Τρεις δημιουργοί συναντιούνται και παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, βυζαντινής αγιογραφίας, πυρογραφίας

Τρεις δημιουργοί συναντιούνται και παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, βυζαντινής αγιογραφίας, πυρογραφίας, αλλά και έργα πάνω σε ιδιαίτερες επιφάνειες από το φυσικό περιβάλλον της Αίγινας.

Ο καμβάς με τις θαλασσογραφίες, το ξύλο και η αιγινήτικη πέτρα με την απεικόνιση ιερών μορφών, ενώνονται, συνυπάρχουν αρμονικά και αφηγούνται ιστορίες τέχνης, πίστης και παράδοσης.

Κάθε μία από τις συμμετέχουσες φέρνει στην έκθεση το προσωπικό της στυλ και τη δική της καλλιτεχνική ταυτότητα:

Οι δημιουργοί και τα έργα τους
Κάθε μία από τις συμμετέχουσες φέρνει στην έκθεση το προσωπικό της στυλ και τη δική της καλλιτεχνική ταυτότητα:

Ξένη Πετρίτου - Τριανταφύλλου: Μαγεύει το κοινό με τις ατμοσφαιρικές θαλασσογραφίες της, αποτυπώνοντας την αέναη κίνηση και το φως του υγρού στοιχείου πάνω στον καμβά.

Αγγέλα Λαδά: Παρουσιάζει τις δικές της αγιογραφίες, ενώ παράλληλα εισάγει μια νέα, καινούργια για την ίδια τεχνική που εμπλουτίζει το έργο της, την πυρογραφία.

Αργυρώ Κάππου: Εστιάζει στη βυζαντινή αγιογραφία επιλέγοντας ως «καμβά» υλικά που προσφέρει απλόχερα η φύση. Οι ιερές μορφές της ζωντανεύουν πάνω σε θαλασσόξυλα, μάρμαρο και την παραδοσιακή αιγινήτικη πέτρα, δημιουργώντας μια άμεση σύνδεση του θείου με το τοπικό περιβάλλον.

Πληροφορίες Έκθεσης

  • Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας
  • Τα εγκαίνια έγιναν το Σάββατο 20 Ιουνίου. Η έκθεση θα διαρκέσει από 20 έως 27 Ιουνίου 2026
  • Ωράριο λειτουργίας καθημερινά 10:00 - 13:30 & 19:00 - 22:00

Οι δημιουργοί απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού να επισκεφθούν την έκθεση, να συνομιλήσουν με την τέχνη τους και να ανακαλύψουν πώς η γη και η θάλασσα της Αίγινας μπορούν να μετουσιωθούν σε πνευματική δημιουργία.

Την έγκριση παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου υποθαλάσσιου αγωγού έως τις 30-9-2021 αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής.
 
Στις 15 Δεκεμβρίου συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής. Το 6ο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης ήταν η έγκριση παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης των εργασιών του έργου για την Κατασκευή του Υποθαλάσσιου Αγωγού Σύνδεσης της Νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ. Η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έγκριση παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης του έργου "Κατασκευή Υποθαλάσσιου Αγωγού Σύνδεσης της Νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ», αναδόχου εταιρίας Τεχνική Εταιρεία Χρ. Σ. Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε. κατά εννέα μήνες, ήτοι μέχρι 30-9-2021, "με αναθεώρηση", σύμφωνα με την παρ. 8α του άρθρου 48 του Ν.3669/08.
 
Στις 24-11-2020 υποβλήθηκε αίτηση της αναδόχου εταιρείας Τεχνική Εταιρεία Χρ. Σ. Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε., για την χορήγηση παράτασης της προθεσμίας περαίωσης του έργου του θέματος κατά επτακόσιες τριάντα μία ημέρες , δηλαδή μέχρι 01-01-2023.
 
Υπενθυμίζεται ότι με απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής (334/11-02-2020) είχε εγκριθεί παράταση της προθεσμίας του έργου κατά διακόσιες ενενήντα μία ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή μέχρι την 31-12-2020 και νωρίτερα η απόφαση 236/2019 με την οποία είχε δοθεί παράταση έως 31-12-2019.
 
Για την τελευταία παράταση στο σκεπτικό της απόφασης παραθέτεται πίνακας με τις ημερομηνίες που επικράτησε σφοδρή κακοκαιρία ή/και απεργία που έλαβε χώρα στην περιοχή εκτέλεσης των έργων, με αποτέλεσμα την χρονική καθυστέρηση της πόντισης του αγωγού κατά 137 (98Χ7/5) ημερολογιακών ημερών.
 
Στο επίσημο έγγραφο της απόφασης περιλαμβάνεται και το ζήτημα της αποκατάστασης των σωληνώσεων του αγωγού μετά την δολιοφθορά.
 
Ο Ανάδοχος υπέβαλε με την με αρ. 286/10-02-2020 Δήλωση Βλαβών στις αγκυροβολημένες σωληvογραμμές σύμφωνα με το άρθρο 58 του Ν. 3669/08. Η αποκατάσταση των βλαβών σωληνογραμμών ήταν απολύτως απαραίτητη για να είναι εφικτή η εκτέλεση της πόντισης και όπως είναι προφανές η διάρκεια των επισκευών καθυστέρησε ισόχρονα την εκτέλεση της πόντισης του αγωγού, δεδομένου ότι πρόκειται για απρόβλεπτη εργασία που επηρεάζει άμεσα την κρίσιμη διαδρομή του Έργου.
 
Η συγκρότηση της επιτροπής έγινε την 11/03/2020, η υποβολή της μεθόδου επισκευής έγινε την 30/03/2020, η δε έγκριση της μεθοδολογίας επισκευής έλαβε χώρα την 30/04/2020 και άμεσα παραγγέλθηκαν τα υλικά επισκευής με χρόνο άφιξης την 31/05/2020.
 
Ωστόσο τα υλικά επισκευής έφτασαν με μεγάλη καθυστέρηση μόλις την 26η Ιουλίου, ενώ η εκτέλεση των επισκευών έλαβε χώρα μεταξυ της 27ης Ιουλίου 2020 και 15ης Οκτωβρίου 2020. Κατά συνέπεια για το διάστημα από τις 01/06/2020 έως και τις 15/10/2020, ο Ανάδοχος δικαιούται ισόχρονη παράταση 136 ημερών για την συνολική προθεσμία του Έργου.
 
Ένα ακόμη ζήτημα που αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφαση είναι η ανάγκη για εργασίες σύσφιξης των ενώσεων των σωληνογραμμών
 
Ο Ανάδοχος μετά το πέρας των επισκευών και στα πλαίσια των προαπαιτούμενων ελέγχων των σωληνογραμμών πριν την πόντιση διαπίστωσε ότι η ροπή σύσφιξης των ενώσεων είχε μειωθεί  κατά μέσο όρο 25%, δηλαδή από 560 Nm (της αρχικής σύσφιξης) σε 420 Nm (άνω της σuστηνόμενης ροπής των 245 Nm για την στεγανότητα από τον προμηθευτή των υλικών), που δύναται να αποδοθεί στην εναλλαγή των διαφορικών θερμοκρασιών, στην οποία συνεχώς υποβαλλόντουσαν οι σωληνογραμμές κατά την μακρόχρονη παραμονή τους στην επιφάνεια της θάλασσας. Για λόγους ασφαλείας του αγωγού κατά την πόντιση, ο Ανάδοχος  επανέφερε την ροπή σύσφιξης στα 600 Nm μεταξύ της 19/10 και της 20/11/2020.
 
Είναι σαφές ότι η απρόβλεπτη εργασία επηρεάζει την κρίσιμη διαδρομή του Έργου και κρίθηκε απαραίτητη για την ποιοτική διασφάλιση του Έργου. Κατά συνέπεια για το διάστημα από τις 19/10/2020 έως και τις 20/11/2020, ο Ανάδοχος δικαιούται ισόχρονη παράταση 32 ημερών για την συνολική προθεσμία του Έργου.
 
Στο έγγραφο παρατίθεται επίσης η αιτιολογία για την έγκριση παράτασης της εκτέλεσης του έργου.
 
Στην απόφαση επισυνάπτονται οι παρατηρήσεις του τακτικού μέλους της Οικονομικής Επιτροπής κ. Χρήστου Καραμάνου και του αναπληρωματικού μέλους κ. Αικατερίνης Λογοθέτη ότι: "Ψηφίζουμε ΚΑΤΑ, διότι θεωρούμε ότι η καθυστέρηση του έργου οφείλεται στην μη πόντιση του αγωγού στο διάστημα από 21/9/2020 έως 10/10/2020, όπως προβλεπόταν στην υπ ̓ αρ. 1775/2020 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Θεωρούμε δε αναγκαίο γραφτεί στην Απόφαση ότι η παράταση ολοκλήρωσης του έργου δίδεται υπό τον όρο ότι ο Ανάδοχος δεν δικαιούται πρόσθετης αποζημίωσης πέραν της νόμιμης αναθεώρησης".
 
 
Το τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Κατσικάρης Δημήτριος και το αναπληρωματικό μέλος κ. Κατριβάνος Γεώργιος υπερψηφίζουν την ως άνω απόφαση με την εξής παρατήρηση: «Ένα εμβληματικό, πρωτότυπο και απολύτως απαραίτητο έργο, το οποίο η παράταξή μας ξεκίνησε το 2014 μετά από μεγάλη προετοιμασία και αγώνα, κινείται με «ρυθμούς χελώνας» αφού η πόντιση του αγωγού που ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Οκτωβρίου, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, και πλέον οδηγείται σε άγνωστη ημερομηνία και πάντως -με βάση τις καιρικές συνθήκες- το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί την άνοιξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνολική πρόοδο του έργου.
 
Το αίτημα του αναδόχου για παράταση 2 ετών -μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023- είναι απολύτως αποκαλυπτικό ότι η πορεία του έργου δεν πάει καθόλου καλά και ότι όλα τα χρονοδιαγράμματα έχουν ανατραπεί προς το χειρότερο. Το γεγονός ότι η αρμόδια τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας εισηγήθηκε 1 χρόνο παράταση δεν μας δημιουργεί κανέναν εφησυχασμό, αντιθέτως ηχεί ως «καμπανάκι κινδύνου» για το έργο, δεδομένου του αιτήματος του αναδόχου για διπλάσιο χρόνο παράτασης. Είναι σαφές ότι το έργο πρέπει να προχωρήσει χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση και χωρίς καμία περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση.
 
Ήδη έχει εγκριθεί αποζημίωση για θετικές ζημιές, με επιπλέον καταβολή πλέον του 1.532.000 ευρώ στον ανάδοχο (ζητούσε 3.690.000 ευρώ!-διεκδικεί το υπόλοιπο!), εντελώς αναιτιολόγητα και με λάθος υπολογισμούς που κακώς επιβαρύνουν την Περιφέρεια Αττικής -απόφαση που καταψηφίσαμε στην Οικονομική Επιτροπή. Με αυτά τα δεδομένα και επειδή η Αίγινα δεν μπορεί να περιμένει τον Αγωγό που «όλο έρχεται και ποτέ δεν φτάνει», διαφωνήσαμε με την εισήγηση για παράταση ενός έτους, αντιπροτείνοντας μικρότερη παράταση, μέσα στην οποία ο ανάδοχος μπορεί κατά την εκτίμησή μας να ολοκληρώσει το εμβληματικό αυτό έργο.
 
Εντέλει, ψηφίσαμε -και δόθηκε- 9 μήνες παράταση και σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη οποιαδήποτε περαιτέρω απαίτηση αποζημιώσεων και δεν θα δεχθούμε καμία νέα επιβάρυνση. Καλούμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να ασχοληθεί σοβαρά με την πορεία του έργου και την τεχνική υπηρεσία να ελέγχει καθημερινά την πρόοδο των εργασιών για να μην γίνει καταλήξει «γεφύρι της Άρτας».
 
Το τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Τημπλαλέξης Γρηγόριος δηλώνει λευκό, με την εξής παρατήρηση: «Στην 54η συνεδρίαση της Οικ. Επ. ψηφίσαμε λευκό αναπτύσσοντας τις παρατηρήσεις μας τόσο πάνω σε ελλείψεις της εισήγησης, όσο και στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν κάποια στοιχεία που παρουσίασε η Υπηρεσία. Το ίδιο και στην παρούσα εισήγηση. Για παράδειγμα: Ζητείται η παράταση
κατά τριακόσιες εξήντα πέντε (365) ημέρες, επειδή υπήρξε χρονική καθυστέρηση της πόντισης του αγωγού κατά 137 (98Χ7/5) ημερολογιακές ημέρες λόγω σφοδρής κακοκαιρίας ή/και απεργίας που έλαβαν χώρα στην περιοχή εκτέλεσης των έργων και αναφέρει μεταξύ άλλων: 14 ημέρες τον Ιούλιο και 18 ημέρες τον Αύγουστο".
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.