Ξεκίνησε το 14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο λιμάνι της Αίγινας. Υπέροχα χορευτικά, μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό.

Ξεκίνησε σήμερα το 14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο λιμάνι της Αίγινας.

Με την παρουσίαση των πρώτων χορευτικών σχημάτων άνοιξε σήμερα, Παρασκευή 26 Ιουνίου, η αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που διοργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας «Ο Καποδίστριας» με την υποστήριξη του Δήμου Αίγινας. 

Το φεστιβάλ φιλοξενείται στον εμβληματικό χώρο του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού, στο λιμάνι της Αίγινας, και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 27 Ιουνίου, προσφέροντας στο κοινό ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελληνική μουσική, τον παραδοσιακό χορό και τη λαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Η συμμετοχή του κοινού την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ ήταν μεγάλη.

Με σύνθημα «Όπου το σώμα ακολουθεί την ψυχή...», η διοργάνωση έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός

Με σύνθημα «Όπου το σώμα ακολουθεί την ψυχή...», η διοργάνωση έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός για το νησί, συγκεντρώνοντας χορευτικά συγκροτήματα από την Αίγινα, αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, τα οποία παρουσιάζουν χορούς, παραδοσιακές φορεσιές και μουσικές από διάφορες γωνιές της χώρας.

Και τις δύο ημέρες, στις 20:00, θα πραγματοποιείται παρέλαση των χορευτικών τμημάτων

Το φεστιβάλ ξεκίνησε με την καθιερωμένη παρέλαση των χορευτικών τμημάτων στην παραλία της Αίγινας, όπου οι περαστικοί είδαν από κοντά τις υπέροχες φορεσιές και τα πολυπληθή τμήματα που συμμετέχουν. 

Στη σημερινή πρώτη ημέρα του φεστιβάλ συμμετέχουν ο Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας

Στη σημερινή πρώτη ημέρα του φεστιβάλ συμμετείχαν ο Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας «Ο Καποδίστριας», η ερασιτεχνική ομάδα ανθρώπων με προβλήματα όρασης «ΧοροΔρόμιο», ο Σύλλογος Προόδου και Αλληλεγγύης Αγίων, η Στέγη Πολιτισμού Αίγινας, ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίων Ασωμάτων – Κοντού, ο Μορφωτικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Βαθέος και ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου Κιλκίς. Το φεστιβάλ προλόγισε ο πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου κ. Βασίλης Μουσουλέας και χαιρέτησε ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Σπυριδάκης.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το Σάββατο 27 Ιουνίου με τη συμμετοχή του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου

Οι χοροί συνεχίζονται το βράδυ Σάββατο 27 Ιουνίου με τη συμμετοχή του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κυψέλης, του Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ο Μόλυβος», του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας, Αλώνων, Μεσαγρού «Οινόη», του Συλλόγου Επτανησίων Αγίων Αναργύρων – Καματερού «Διονύσιος Σολωμός», του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας, του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «Ο Καποδίστριας» και του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Παλατιανού Κιλκίς «Παναγία Σουμελά».

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20:30, με φόντο το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού. Οι διοργανωτές απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε κατοίκους και επισκέπτες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και να συμμετάσχουν σε μια γιορτή αφιερωμένη στην ελληνική παράδοση, δίπλα στη θάλασσα.

20260626_205343.webp

20260626_205323.webp

20260626_210154.webp

20260626_210421.webp

20260626_210946.webp

20260626_211506.webp

20260626_211518.webp

20260626_204338.webp

Καρδιολόγος και Γενικός Ιατρός για το Κέντρο Υγείας Αίγινας, περιλαμβάνονται στη νέα προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας.

20260523_1028052.webp

Το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε νέα προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη τη χώρα.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Στη σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουνίου 2026, περιλαμβάνονται και δύο θέσεις για το Κέντρο Υγείας Αίγινας.

Συγκεκριμένα, εγκρίνεται η προκήρυξη μίας θέσης Διευθυντή Καρδιολογίας και μίας θέσης Διευθυντή Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής ή Εσωτερικής Παθολογίας για το Κέντρο Υγείας Αίγινας. Οι δύο θέσεις εντάσσονται στον συνολικό σχεδιασμό της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πειραιώς και Αιγαίου) για την κάλυψη αναγκών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.

Η απόφαση αφορά συνολικά την έγκριση προκήρυξης δεκάδων θέσεων σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Πολυϊατρεία της χώρας, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων για το 2026, με σκοπό την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την καλύτερη στελέχωση των δημόσιων δομών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αίγινα (κατηγορία κινδύνου 4) το Σάββατο 27 Ιουνίου 2026.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αίγινα (κατηγορία κινδύνου 4) το Σάββατο 27 Ιουνίου 2026.

Λόγω των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν το Σάββατο 27 Ιουνίου 2026, στο χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει καθημερινά το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Αίγινα εμφανίζεται με πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 4. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Τίθεται σε ισχύ το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δασικές και προστατευόμενες περιοχές

Τίθεται σε ισχύ το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δασικές και προστατευόμενες περιοχές

  • Με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου εφαρμόζεται προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές Natura, δασικές εκτάσεις, πάρκα και άλση, όταν ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι υψηλός.
  • Συγκεκριμένα, το μέτρο τίθεται σε ισχύ τις ημέρες που ο Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κατατάσσει την περιοχή σε κατηγορία κινδύνου 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού).
  • Στις περιπτώσεις αυτές απαγορεύεται η διέλευση, η παραμονή και η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στις περιοχές που έχουν οριστεί, με στόχο την πρόληψη και αποτροπή εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.
  • Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων περιοχών, αποκλειστικά για τις μετακινήσεις τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους. Επίσης, η κυκλοφορία στο βασικό οδικό δίκτυο επιτρέπεται, εκτός εάν οι αρμόδιες αρχές αποφασίσουν την επιβολή πρόσθετων περιορισμών σε συγκεκριμένα τμήματα του δικτύου λόγω αυξημένου κινδύνου.

Στον Δήμο Αίγινας ισχύει απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας στις ακόλουθες περιοχές
Ολόκληρο το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού από Κουρέντι, Μύλοι μέχρι Τσιδράρι
Τα δάση των περιοχών Αγίων, Αφαίας και Αγίας Μαρίνας
Δασικούς δρόμους Λαφρί - Μεσαγρός - Κάβος
Το δάσος της περιοχής Κύλινδρα
Δρόμους από Λαζαρήδες προς Αγία Μαρίνα και Γιαννάκηδες
Την Παλαιά Χώρα (με δείκτη επικινδυνότητας 4–5)
Την περιοχή του Αρχαίου Ελαιώνα (από Αιγινήτισσα και Β' Μαραθώνα)
Η Ιερά Μονή Αγίου Μηνά και της Χρυσολεόντισσας (δείκτης 4–5)

Για την Ιερά Μονή της Χρυσολεόντισσας επιτρέπεται η διέλευση 14–15/8 κατόπιν έγκρισης Π.Υ. Πειραιά.
Στο νησί Μονή προτείνεται απαγόρευση πρόσβασης μετά τη δύση του ηλίου (δείκτης 3-4-5)

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

  • Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά σε υπαίθριους χώρους κατά τους θερινούς μήνες.
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
  • Αποφεύγουμε τις εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα και δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Σεβόμαστε τις απαγορεύσεις πρόσβασης στα δάση σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
  • Κατά την Αντιπυρική Περίοδο απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.
☎ Τηλέφωνα Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας
22970 22171 και 22970 29199 (αναγγελία πυρκαγιών)

Πανελλαδικές 2026: Οι πρωτιές, οι επιτυχίες και τα μαθήματα που δυσκόλεψαν τους υποψηφίους του ΓΕΛ Αίγινας. Μία αναλυτική αποτίμηση από τον κ. Γιάννη Πεπέ.

20260626_120943.webp

Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών δόθηκε τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που διεκδικούν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2026.

Ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αίγινας, κ. Γιάννης Πεπές, μιλώντας σήμερα στο Aegina Portal, προχώρησε σε μια αναλυτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων του σχολείου, συγχαίροντας έμμεσα τους μαθητές για τις υψηλές επιδόσεις τους, ενώ παράλληλα έδωσε πολύτιμες οδηγίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και αναφέρθηκε στις επερχόμενες ηλεκτρονικές εγγραφές, καθώς και σε μια σπουδαία επιστημονική δράση που θα φιλοξενηθεί στο νησί στα τέλη Αυγούστου.

Η «ακτινογραφία» των βαθμολογιών στο ΓΕΛ Αίγινας
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πεπές, οι επιδόσεις των μαθητών του ΓΕΛ Αίγινας ανά ομάδα προσανατολισμού διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Πρώτοι σε βαθμολογίες: Οι μαθητές του προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής.
  • Δεύτεροι: Οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών.
  • Τρίτοι: Οι υποψήφιοι του προσανατολισμού Υγείας.
  • Τέταρτοι: Οι υποψήφιοι του προσανατολισμού Θετικών Σπουδών.

Εστιάζοντας ανά επιστημονικό πεδίο, οι υψηλότερες βαθμολογίες εντοπίστηκαν:

  • Στο 1ο Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών) στο μάθημα των Λατινικών.
  • Στο 2ο Πεδίο (Θετικών Σπουδών) στο μάθημα της Φυσικής.
  • Στο 3ο Πεδίο (Σπουδών Υγείας) επίσης στο μάθημα της Φυσικής.
  • Στο 4ο Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής) στα μαθήματα της Πληροφορικής και της Οικονομίας.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο κ. Πεπές σχολίασε ότι τα μαθήματα που δυσκόλεψαν περισσότερο τους υποψηφίους φέτος ήταν η Βιολογία και τα Αρχαία.

Το χρονοδιάγραμμα και ο «χρυσός κανόνας» του μηχανογραφικού
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, η διαδικασία απόδοσης κωδικών για το μηχανογραφικό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Αν ακολουθηθεί το περσινό πλάνο, η πλατφόρμα αναμένεται να είναι διαθέσιμη περίπου από τις 7 έως τις 17 Ιουλίου, αφού ολοκληρωθούν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων και των αθλητικών δοκιμασιών (γύρω στις αρχές Ιουλίου), αν και εκκρεμεί η επίσημη εγκύκλιος του Υπουργείου.

Ο κ. Πεπές τόνισε ότι στην πλατφόρμα οι υποψήφιοι θα βλέπουν μόνο τις σχολές για τις οποίες πιάνουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ). Όσο καλύτερα έχει γράψει ένας μαθητής, τόσο περισσότερα τμήματα θα είναι ξεκλείδωτα.

Οι βασικές συμβουλές για το μηχανογραφικό:

Δεν υπάρχει όριο επιλογών: Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν όλα τα τμήματα που τους εμφανίζονται. Η συμβουλή της διεύθυνσης είναι να τα επιλέξουν όλα, προτεραιοποιώντας τα σωστά.

Συμπλήρωση με βάση την επιθυμία, όχι τις περσινές βάσεις: Κάθε υποψήφιος πρέπει να συμπεριφέρεται σαν να έχει συγκεντρώσει 20.000 μόρια. Αν μια σχολή του αρέσει (π.χ. Νομική Αθήνας) και εμφανίζεται στο δελτίο του, πρέπει να τη βάλει πρώτη επιλογή, ακόμη κι αν έχει λιγότερα μόρια από την περσινή βάση, καθώς οι τελικές βάσεις διαμορφώνονται και ανακοινώνονται στα τέλη Ιουλίου.

Διαφορετικά μόρια ανά τμήμα: Υπενθυμίστηκε ότι ο υπολογισμός των μορίων διαφέρει από σχολή σε σχολή, καθώς το κάθε τμήμα ορίζει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας.

Κριτήριο Τοποθεσίας: Οι μαθητές μπορούν να κινηθούν είτε επιλέγοντας το ίδιο αντικείμενο σε όλη την Ελλάδα (π.χ. Νομική σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θράκη) είτε επιλέγοντας πρώτα όλες τις σχολές που τους ενδιαφέρουν σε ένα συγκεκριμένο αστικό κέντρο (π.χ. Αθήνα).

Το σχολείο θα είναι ανοιχτό για 2-3 ημέρες (βάσει εγκυκλίου) κατά τη διάρκεια λειτουργίας της πλατφόρμας, προκειμένου να παρέχει υποστήριξη και ακαδημαϊκό προσανατολισμό στους μαθητές.

Υποχρεωτικές ηλεκτρονικές εγγραφές (e-εγγραφές)
Ο κ. Πεπές υπενθύμισε στους γονείς ότι είναι απαραίτητο να μεριμνήσουν για τις ηλεκτρονικές εγγραφές των παιδιών τους (είτε πρόκειται για αποφοίτους Γυμνασίου που έρχονται στην Α' Λυκείου, είτε για μαθητές που προάχθηκαν στη Β' και Γ' Λυκείου). Η πλατφόρμα e-εγγραφές αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Ιουνίου (εντός της επόμενης εβδομάδας) με περιθώριο 8-9 ημερών. Η διαδικασία είναι υποχρεωτική για τη φοίτηση των παιδιών και οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στο σχολείο για οποιαδήποτε βοήθεια.

Δωρεάν «Σχολείο Φυσικής» στην Αίγινα τον Αύγουστο
Κλείνοντας, ο διευθυντής του ΓΕΛ Αίγινας κ. Γιάννης Πεπές, ανακοίνωσε μια εξαιρετικά σημαντική εκπαιδευτική δράση. Στις 26, 27 και 28 Αυγούστου, το ΓΕΛ Αίγινας θα φιλοξενήσει το «Σχολείο Φυσικής», μια συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος «Δημόκριτος».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από όλη την Ελλάδα και θα περιλαμβάνει εργαστήρια, πειράματα και διαλέξεις από διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίων και πολυτεχνείων. Το πιο σημαντικό για την τοπική κοινωνία είναι ότι για όλους τους μαθητές της Αίγινας η συμμετοχή θα είναι εντελώς δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν ήδη να επικοινωνούν με το σχολείο για να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής.

«Θέλω να ευχηθώ στους υποψηφίους μας καλή τοποθέτηση στις σχολές τους, καλά τελικά αποτελέσματα και να ξέρουν ότι πάντα θα είμαστε δίπλα τους», κατέληξε στην παρουσιάσή του ο κ. Πεπές.

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη, για αύριο Σάββατο 27 Ιουνίου 2026, διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Πέρδικα. Τι δήλωσε ο κ. Σάκης Μούρτζης.

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη, για αύριο Σάββατο 27 Ιουνίου 2026, διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Πέρδικα. Τι δήλωσε ο Σάκης Μούρτζης.

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για αύριο, Σάββατο 27 Ιουνίου 2026, διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Πέρδικα, η οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί από τις 8:00 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πέρδικας, κ. Σάκη Μούρτζη, η προγραμματισμένη διακοπή δεν θα πραγματοποιηθεί και θα οριστεί νέα ημερομηνία.

Όπως ανέφερε ο κ. Μούρτζης, μιλώντας στο Aegina Portal, ευχαριστεί τους αρμόδιους της Υπηρεσίας για την κατανόηση και την ανταπόκρισή τους στο αίτημα αναβολής, καθώς η διακοπή της ηλεκτροδότησης, ημέρα Σαββάτου, θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα στην τοπική κοινωνία, επηρεάζοντας κατοίκους, παραθεριστές, καταστηματάρχες και επαγγελματίες της περιοχής.

Featured

Ομόφωνα αρνητική γνώμη εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αίγινας στην συνεδρίαση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 16 Μαρτίου 2021 (η απόφαση δημοσιεύθηκε σήμερα) σε θέμα που αφορούσε στη διατύπωση απόψεων επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στην περιοχή των Διαπορίων Νήσων Σαρωνικού κόλπου, Σαλαμίνος και της ευρύτερης Περιοχής αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, Περιφέρειας Αττικής, με φορέα την: "Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών Διαπορίων Νήσων Σαρωνικού Κόλπου, Σαλαμίνος και της Ευρύτερης Περιοχής Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία’’ με διακριτικό τίτλο: "Π.Ο.Α.Υ. Διαπορίων Νήσων, Σαλαμίνος και Ευρύτερης Περιοχής Ι.Κ.Ε.". 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Επιπροσθέτως, εκτός από την αρνητική γνώμη το δημοτικό συμβούλιο επισήμανε ότι η υπό οριοθέτηση περιοχή των Διαπορίων Νήσων Σαρωνικού κόλπου, Σαλαμίνος και της ευρύτερης Περιοχής αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Νήσων είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura και ως εκ τούτου η ΣΜΠΕ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της συγκεκριμένη, διακριτή νομοθεσία που η εν λόγω μελέτη δεν αναφέρει.

Η εισήγηση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά προς το Σώμα ήταν η ακόλουθη:

Κύριοι, μετά από έρευνα που διενεργήθηκε επί του θέματος και σε συνεργασία με το γραφείο Δημάρχου του Δήμου Σαλαμίνας σας παραθέτουμε τα κάτωθι:

Η ιχθυοκαλλιέργεια, χρησιμοποιώντας φυσικούς πόρους, αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και είναι γεγονός ότι σήμερα εξαιτίας αυτής έχουν γεννηθεί πολλά θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Ανήκει στο πρωτογενές τομέα παραγωγής και ως εκ τούτου αφήνει το ενεργειακό της αποτύπωμα στο περιβάλλον. Το οικολογικό αποτύπωμα είναι ένα εργαλείο λογιστικής καταγραφής των πόρων, που μετρά το ποσό της αναγεννητικής ικανότητας της Γης που απαιτείται από μία δεδομένη δραστηριότητα. Μονάδα μέτρησης του οικολογικού αποτυπώματος είναι το 1 εκτάριο, το οποίο ισούται με 10 στρέμματα ή 10.000 τετραγωνικά μέτρα αντίστοιχα. Αναφορικά με τις ιχθυοκαλλιέργειες το ανωτέρω εξαρτάται: α) από την διαχείριση της χορηγούμενης τροφής, β) τον αριθμό ατόμων γόνου/κιλό και γ) τη χρήση και τη μορφή της ενέργειας που δαπανάται καθ’ όλη τη γραμμή παραγωγής. Η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ελλάδα έχουν τα υψηλότερα κατά κεφαλήν αποτυπώματα σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων (1,50, 1,25 και 1,22 παγκόσμια εκτάρια (gha) αντίστοιχα). Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το οικολογικό έλλειμμα της περιοχής, με το οποίο η ζήτηση για ανανεώσιμους πόρους και υπηρεσίες οικοσυστημάτων ξεπερνά την ικανότητα των οικοσυστημάτων της να τα παρέχει.

Οι θαλάσσιες υδατοκαλλιέργειες χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο στην παραγωγική διαδικασία πλωτές εγκαταστάσεις και ως μέθοδο την εντατική εκτροφή και τοποθετούνται σε παράκτιες περιοχές με σκοπό την αξιοποίηση των πόρων που αυτές διαθέτουν. Διενεργείται εντατικά καλλιέργεια σε πλωτούς ιχθυοκλωβούς. Η μέθοδος αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη και σχετικά μικρού κόστους ανάπτυξη εκτρεφομένων ψαριών, επειδή ουσιαστικά βρίσκονται μέσα στο φυσικό τους υδάτινο περιβάλλον, ωστόσο απαιτείται η προσφορά του συνόλου της τροφής από τον άνθρωπο. Δηλαδή ενώ δε λαμβάνεται τίποτα από το φυσικό περιβάλλον όπου γίνεται η εκτροφή, αποτίθενται στο υδάτινο περιβάλλον όλα τα προϊόντα του μεταβολισμού των ψαριών, καθώς και τα υπολείμματα της προσφερόμενης τροφής καθώς η επεξεργασία των προϊόντων του μεταβολισμού είναι αδύνατη. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον από την ανοδική πορεία του βιομηχανοποιημένου μοντέλου παραγωγής ψαριών. Η διαχείριση ιχθυοκαλλιέργειας έχει τις κάτωθι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα απόβλητα αυτής, ήτοι τα υπολείμματα της ιχθυοτροφής που δεν καταναλώνεται και τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού των ψαριών.

Τα νέα προϊόντα που θα παραχθούν από την αποικοδόμηση των περιττωμάτων των ούρων και των υπολειμμάτων των τροφών θα είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CΟ2), τα νιτρικά και φωσφορικά άλατα που θα αποτελέσουν τους δομικούς λίθους για την σύνθεση νέων βιολογικών ενώσεων, υπό την προϋπόθεση επάρκειας διαλυμένου στο νερό οξυγόνου. Η ποσότητα και η σύσταση της χορηγούμενης τροφής έχει άμεση επίδραση και στο είδος των αποβαλλόμενων προϊόντων που προέρχονται από τον μεταβολισμό των ψαριών και τις απώλειες κατά την χορήγηση της. Η ποσότητα της τροφής που χάνεται έχει μεγάλη σπουδαιότητα για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων στο υδάτινο περιβάλλον και το βενθικό υπόστρωμα. Όλα αυτά συνεργούν στη μείωση της συγκέντρωσης οξυγόνου, στην αύξηση των συγκεντρώσεων θρεπτικών (διοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία, φώσφορος, νιτρικά) τα οποία επηρεάζουν την ποιότητα του νερού και πυθμένα, καθώς και τη σύσταση αυτού. Αύξηση της παραγωγικότητας, μαθηματικά συνεπάγεται κατά πρώτον την αύξηση των ανωτέρω απορρίψεων και κατά δεύτερον την αύξηση των ατόμων – ιχθυδίων/m3, η οποία εγκυμονεί ανάπτυξη παθογόνων και κατ’ επέκταση χρήση οργανικών και φαρμακευτικών ουσιών για την αντιμετώπιση αυτών, που αλλοιώνουν την ποιότητα του νερού. Η επιβάρυνση από τις ιχθυοκαλλιέργειες προσδιορίζεται κάτω από τους κλωβούς και σε απόσταση γύρω από αυτούς από 15μ έως 300μ ή και περισσότερα.

Το ινστιτούτο Αρχιπέλαγος έχει οριστεί μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την ιχθυοκαλλιέργεια στην Ευρώπη, αποτελώντας τον μοναδικό ελληνικό περιβαλλοντικό φορέα που συμμετέχει σε αυτό. Σε Δελτίο Τύπου που δημοσίευσε στον ιστότοπό του, το οποίο υπογράφει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου κ.Θ.Τσιμπίδης, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ουσιαστικά η διαχείριση των μονάδων γίνεται κατά βάση με οικονομικά κριτήρια με αποτέλεσμα, στην πλειονότητα του κλάδου, η προστασία του περιβάλλοντος να τίθεται ως τελευταία προτεραιότητα. Στις παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζονται μερικές από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας στο κοντινό περιβάλλον των μονάδων.

Η ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα έχει πολύ σοβαρές και αδιαμφισβήτητες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Διότι η διαδικασία χωροθέτησης και αδειοδότησής της και ο προσδιορισμός των περιβαλλοντικών της όρων γίνεται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια. Επίσης η πραγματική παραγωγή της είναι έως και δέκα φορές μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη από τους εγκεκριμένους όρους.

Η Ε.Ε. δεσμεύεται για παροχή υψηλού επιπέδου περιβαλλοντική προστασία, αλλά οι επιβλέπουσες κρατικές αρχές στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, εθελοτυφλούν έναντι των πραγματικών προβλημάτων του κλάδου. Έτσι γεννιέται το εξής ερώτημα: Γιατί δε δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ Α΄ βαθμού να έχουν ουσιαστικό και ενεργό ρόλο τόσο στις διαδικασίες των αδειοδοτήσεων όσο και στους ελέγχους, πράγμα το οποίο θα ενέπνεε περισσότερη ασφάλεια και εμπιστοσύνη και θα εξομάλυνε τις σχέσεις μεταξύ τοπικής κοινωνίας και παραγωγών;

Ειδικότερα, η Αίγινα ως γνωστόν αποτελεί χώρο με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Ο Ναός της Αφαίας, ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας, η περιοχή των Σαλαμινομάχων, το Εϋνάρδειο και τα Καποδιστριακά είναι μόνο μερικά παραδείγματα αυτής. Ακόμη οι παραλίες που συνθέτουν το γεωμορφολογικό τοπίο της Αίγινας είτε αμμώδεις είτε με βότσαλα, έρχονται να προστεθούν στο ενδιαφέρον των παραθεριστών ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όπως αναφέρεται παραπάνω οι περιβαλλοντικές αρνητικές συνέπειες αποτελούν τον κυριότερο λόγο αντιδράσεων έναντι των ιχθυοκαλλιεργειών. Σε αυτόν προστίθεται η ανταγωνιστική θέση τους, ως
παραγωγικό τομέα, σε σχέση με τον τουρισμό. Η Ελλάδα πρόκειται να παραχωρήσει μεγάλο μέρος των ακτών της σε μία δραστηριότητα που, σε σύγκριση με τον τουρισμό και τα διαφυγόντα κέρδη που
του προκαλεί, προσφέρει ελάχιστα στην ελληνική οικονομία.

Η μελέτη του SETE Intelligence «Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2017» κατέδειξε τα εξής:
  • Συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία του 10,3% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η άμεση και έμμεση συμβολή του εκτιμάται σε 22,6% έως 27,3%, επιβεβαιώνοντας τη κοινή παραδοχή ότι αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας,
  • Η συνολική αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας εκτιμάται σε €1,56 δισ. (από €16,7 δισ.άμεσης συνεισφοράς στο ΑΕΠ το 2016 σε €18,3 δισ. Το 2017), Αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, αφού και το 2017 παρουσίασε ανάπτυξη 11,4% ή €1,45δισ. όταν το συνολικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι μειώθηκε, Από κάθε €1 τουριστικής δραστηριότητας, δημιουργείται επιπλέον €2,2 έως €2,65 πρόσθετης οικονομικής δραστηριότητας, έτσι επιτυγχάνεται μεγάλη διάχυση ωφελειών στην οικονομία,
  • Πρόσφερε στην αιχμή του -σε συνδυασμό με την εστίαση- τουλάχιστον 1 στις 3 θέσεις μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, πλέον των θέσεων αυτοαπασχολούμενων σε 31 χιλιάδες μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης, συμβάλλοντας στο 16,9% της απασχόλησης και συνολικά (άμεσα και έμμεσα) μεταξύ 37,2% και
  • 44,8% , ενώ αποτελεί βασικό μοχλό για τη μείωση της ανεργίας,
  • Είναι μία δραστηριότητα που στηρίζει σταθερά τα ασφαλιστικά ταμεία κάθε χρονιά ενώ οι υπόλοιπες δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα συρρικνώνονται και ως εκ τούτου μειώνουν τη συνεισφορά τους σε αυτά,
  • Κάλυψε με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 80% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Οι εισπράξεις αυτές σχεδόν ισούνται με τις εισπράξεις από τις εξαγωγές όλων των άλλων προϊόντων που
    εξάγει η χώρα, εξαιρουμένων των εισπράξεων από εξαγωγή πλοίων και καυσίμων.
  • Το 2019 η συνολική συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ ήταν 20,8%, καταλαμβάνοντας το 21,7% της συνολικής απασχόλησης.
  • Αναμφισβήτητα λοιπόν ο τουρισμός αποτελεί, αν όχι τη σπουδαιότερη, μία από τις σπουδαιότερες πηγές εσόδων της ελληνικής οικονομίας. Η Πολιτεία οφείλει να χωροθετήσει τις μονάδες
    ιχθυοκαλλιέργειας, αν υποθέσουμε ότι η ανάπτυξη τους είναι ήταν μονόδρομος, μακριά από οικιστική, παραθεριστική και τουριστική ανάπτυξη και σε περιοχές με μεγάλες δυνατότητες αυτοκαθαρισμού, χωρίς υφιστάμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
  • Συνοψίζοντας, ο Δήμος Αίγινας δεν εγκρίνει περαιτέρω ανάπτυξη (είτε χωρική είτε σε δυναμικότητα) των υφιστάμενων ιχθυοκαλλιεργειών ή νέων. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής
    έχει συνταχθεί πολλάκις με την αρνητική γνωμοδότησή του με την απόφαση 16/2021 επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που αφορούσε σε μετατόπιση, επέκταση και εκσυγχρονισμό της εταιρείας «Ιχθυοτροφεία Σελόντα Α.Ε.Γ.Ε».
  • Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω, ο Δήμος εισηγείται αρνητικά επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση
    Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), στην περιοχή των Διαπορίων Νήσων Σαρωνικού κόλπου, Αίγινας και της ευρύτερης περιοχής αρμοδιότητας Περιφερειακής
    Ενότητας Νήσων.
Το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα επί 17 ψηφισάντων μελών ότι:

Εγκρίνει την εισήγηση του κ. Δημάρχου και διατυπώνει αρνητική γνώμη επί της εν θέματι Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Επιπρόσθετα επισημαίνει ότι η υπό οριοθέτηση περιοχή των Διαπορίων Νήσων Σαρωνικού κόλπου, Σαλαμίνος και της ευρύτερης Περιοχής αρμοδιότητας Περιφερειακής ΕνότηταςΝήσων είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή Natura και ως εκ τούτου η ΣΜΠΕ θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της συγκεκριμένη, διακριτή νομοθεσία που η εν λόγω μελέτη δεν αναφέρει, καταλήγει η απόφαση.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.