Μια ξεχωριστή, βιωματική εκπαιδευτική δράση έλαβε χώρα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας, φέρνοντας τους μαθητές πρόσωπο με πρόσωπο με την Ιστορία, την Επιστήμη και τη Λογοτεχνία. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Μύρτις, το 11χρονο κορίτσι της αρχαίας Αθήνας, του οποίου η μορφή αναπλάστηκε χάρη στις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από ένα ποίημα του εκπαιδευτικού Κώστα Σταυρόπουλου, ο οποίος ενέπνευσε τα παιδιά μέσα από δικά του κείμενα και ποιήματα για τη Μύρτιδα - ένα πλάσμα που, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «είναι και δεν είναι άγαλμα, είναι και δεν είναι άνθρωπος». Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν δημιουργικά, εκφράζοντας τις δικές τους εντυπώσεις μέσα από ζωγραφιές και γραπτά.
Η εκδήλωση αναπτύχθηκε σε τρεις άξονες:
Επιστήμη και Ανάπλαση: Ο καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ο επιστήμονας πίσω από την ανάπλαση της Μύρτιδος, εξήγησε στα παιδιά τη διαδικασία μεταμόρφωσης ενός αρχαίου κρανίου σε ζωντανή μορφή.
Λογοτεχνική Σύνδεση: Ο οδοντίατρος και μελετητής του Παπαδιαμάντη, Κωνσταντίνος Τσιώλης, συνέδεσε τη Μύρτιδα με το έργο του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα. Παρουσίασε ένα διήγημα όπου μια 11χρονη ηρωίδα χάνει τη ζωή της από την ίδια ασθένεια (τυφοειδή πυρετό), αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του ανθρώπινου πόνου.
Καλλιτεχνική Έκφραση: Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από έργα καταξιωμένων εικαστικών, αλλά και από τις δημιουργίες των ίδιων των παιδιών.
Το Μήνυμα της Μύρτιδος Ο κ. Παπαγρηγοράκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την προσήλωση των 50 μαθητών, χαρακτηρίζοντας τις δημιουργίες τους «θησαυρό της ψυχής». Η Μύρτις, ως πρέσβειρα πολιτισμού, κατάφερε να ενώσει το 430 π.Χ. με το σήμερα, αποδεικνύοντας ότι η εκπαίδευση, όταν γίνεται με μεράκι και πέρα από τα στενά πλαίσια της σχολικής αίθουσας, μπορεί να αγγίξει βαθιά τις ψυχές των παιδιών.
Κώστα Σταυρόπουλος - Εκπαιδευτικός «Η ιδέα για να δημιουργηθεί αυτή η συζήτηση και η συνάντηση με τον κύριο Παπαγρηγοράκη δημιουργήθηκε επειδή τα παιδιά είχαν έρθει σε επαφή με τη Μύρτιδα μέσω ενός ποιήματος που έγραψα για αυτό το πλάσμα που είναι και δεν είναι άγαλμα, είναι και δεν είναι άνθρωπος. Έφτιαξαν ζωγραφιές, θέλησαν να δουν από κοντά πώς γίνεται από ένα κρανίο να δημιουργηθεί μια μορφή. Και έτσι καλέσαμε τον κύριο Παπαγρηγοράκη και τον κύριο Τσιώλη. Ήρθαν εδώ, μας τίμησαν με την παρουσία τους, μας έφεραν τους ωραίους πίνακες που βλέπετε πίσω μου, μίλησαν στα παιδιά. Πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη δράση όλο και κάτι θα μείνει στην ψυχή τους και στο μυαλό τους. Θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ γιατί ανταποκρίθηκαν αμέσως στην πρόσκληση που τους έκανα και γιατί κατάφεραν να κρατήσουν 50 παιδιά να τους παρακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης αυτής χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό, ο παραμικρός ψίθυρος, το παραμικρό παρατράγουδο. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.».
Κωνσταντίνος Τσιώλης - Οδοντίατρος & Συγγραφέας «Είμαι οδοντίατρος. Ασχολούμαι όμως, μεταξύ άλλων, με το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η εκδήλωση ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές που έχω ζήσει και θέλω να συγχαρώ τον δάσκαλο των παιδιών, ιδιαίτερα τον κύριο Κώστα Σταυρόπουλο, που έκανε —εγώ ξέρω με πόσο κόπο— όλα αυτά που παρακολουθήσαμε σήμερα και πιστεύω πραγματικά ότι είναι πολύ τυχερά τα παιδιά όταν έχουν τέτοιο δάσκαλο. ».
Μανώλης Παπαγρηγοράκης - Καθηγητής Ορθοδοντικής, «Πατέρας» της Μύρτιδος Η σημερινή εκδήλωση, όπως επισήμανε και ο φίλος ο Κώστας και ο ένας και ο άλλος, ήταν έντονα συγκινητική και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εντυπωσιάστηκα από το επίπεδο των παιδιών, από την προσοχή που έδειξαν και από το ενδιαφέρον το οποίο καταγράφηκε στα χαρτιά τα οποία δώσανε, σχεδιάζοντας και αποτυπώνοντας τι τους έμεινε σε αυτό το χρονικό διάστημα των δύο ωρών από τον Παπαδιαμάντη και τη Μύρτιδα. Και έτσι για μένα αυτό είναι ένα πλούσιο υλικό, ένας θησαυρός της ψυχής των παιδιών. Αυτό είναι το μήνυμα της Μύρτιδος: τι μπορεί να κάνει ένα παιδί του 430 π.Χ. στη σημερινή εποχή. Μεταφέρει έναν πολιτισμό με έναν δικό της τρόπο.
Σήμερα η όλη διαδικασία είχε τρία σκέλη. Το ένα σκέλος ήταν η δουλειά που έχει γίνει από τον φωτισμένο δάσκαλο της Αίγινας που λέγεται Κώστας Σταυρόπουλος, γιατί αυτός ήταν η κινητήριος δύναμη, αυτός ήταν που ξεκίνησε όλη αυτή τη διαδικασία με την ποιητική του διάθεση. Ο Κώστας ο Τσιώλης, ο οποίος είναι οδοντίατρος, συγγραφέας, που επίσης ασχολείται έντονα και δημιουργικά με τον Παπαδιαμάντη, φέρνοντας το διήγημα αυτό του Παπαδιαμάντη που μιλάει σχεδόν για τη Μύρτιδα —αφού η πρωταγωνίστριά του πέθανε από την ίδια πάθηση που πέθανε και η Μύρτις, από τον τυφοειδή πυρετό. Και εγώ που αναφέρθηκα περιληπτικά για τη διαδικασία της ανάπλασης στη Μύρτιδα. Τέτοιες εκδηλώσεις σαν τη σημερινή είναι εντονότατα ενδιαφέρουσες γιατί δείχνουν το επίπεδο των δημόσιων σχολείων, το επίπεδο των δασκάλων που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία. Ξέροντας τις δυσκολίες που υπάρχουν, ξέροντας επίσης τα προβλήματα που υπάρχουν εκτός Αθηνών. Γι' αυτό πολλά συγχαρητήρια στον διευθυντή του σχολείου, στους δασκάλους του σχολείου και στον Κωνσταντίνο Σταυρόπουλο.».
Με κάθε λαμπρότητα τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο πανηγυρικός εσπερινός και η αρτοκλασία στην Ιερά Μονή του Αγίου Χριστοφόρου που πανηγυρίζει.
Το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα στις 19:00 ο μεθέορτος εσπερινός, αγιασμός οχημάτων και περιφορά της εικόνας και του Ιερού Λειψάνου περιμετρικά της Ιεράς Μονής.
Μια αγκαλιά αγκαλιά έχει γίνει όλη η Αίγινα, για να στηρίξει την οικογένεια του βρέφους. Σήμερα, με απόφαση του Δήμου Αίγινας δεν λειτούργησαν οι δομές των Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών του νησιού.
Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio
Ο Δήμος Αίγινας με μήνυμά του εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την αδόκητη απώλεια του παιδιού εργαζομένης του Δήμου. "Η σκέψη όλων μας βρίσκεται δίπλα στην ίδια και στην οικογένειά της αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια", αναφέρει το μήνυμα.
Η Επαγγελματική Ένωση Αίγινας εξέδωσε το πρωί συλλυπητήρια επιστολή, στην οποία αναφέρεται ότι: "Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αίγινας, εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια για την απώλεια του βρέφους".
Παράλληλα με απόφαση του Δ.Σ. ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τον άδικο χαμό του μικρού βρέφους, προτείνεται τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά από τις 16:30-18:30.
"Συνάδελφε Δημήτρη, κουράγιο. Είμαστε όλοι δίπλα σου", γράφουν σε μήνυμά τους οι Εποχικοί Πυροσβέστες.
Το Σωματείο Παράκτιων Αλιέων Αίγινας «Ο Σωτήρας» με Δελτίο Τύπου εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την τραγική απώλεια του μικρού παιδιού.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης, ο Σύλλογος Αγίας Μαρίνας "Οινόη" και ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας, ακύρωσαν και ανέβαλαν αντίστοιχα τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει για την Γιορτής της Μητέρας.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νέα Επαγγελματική Ένωση Αγίας Μαρίνας, στην οποία η πρόεδρος και το ΔΣ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του βρέφους, που τόσο άδικα χάθηκε. Σε ένδειξη πένθους θα καταθέσει ένα ποσό στο νοσοκομείο Άγιος Διονύσιος.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Αργοσαρωνικού, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τους γονείς και τους οικείους του 21 μηνός βρέφους.
Τα μηνύματα συμπαράστασης τον πολιτών και των κατοίκων του νησιού, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συνεχή, μεταφέροντας συχνά τον πόνο στον οποίο έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στην Μητρόπολη της Αίγινας στις 5 το απόγευμα, σήμερα Παρασκευή 8 Μαΐου 2026.
Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού, κατέθεσαν με πρώτο υπογράφοντα τον Νίκο Αμπατιέλο, βουλευτές του ΚΚΕ, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς για τη δημιουργία «Μουσείου Φιστικιού Αίγινας» στο ιστορικό συγκρότημα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου και των παλαιών Φυλακών Αίγινας.
Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio
Οι βουλευτές κάνουν λόγο για αλλοίωση του ιστορικού χαρακτήρα του χώρου και ζητούν να διατηρηθεί ως τόπος μνήμης και μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ανοιχτό και επισκέψιμο χωρίς αντίτιμο για τον λαό και τα σχολεία.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού.
Σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής στις 22-04-2026, η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έφερε ως Θέμα Εκτός Ημερήσιας Διάταξης, την αποδοχή παραχώρησης χώρου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου Αίγινας στην Περιφέρεια Αττικής, για τη δημιουργία «Μουσείου Φιστικιού Αίγινας». Σε επόμενη συνεδρίασή της, στις 30-04-2026, η Επιτροπή εισηγήθηκε την εκμίσθωση χώρου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου Αίγινας σε ιδιώτη, για τη δημιουργία «Μουσείου Φιστικιού Αίγινας» και τον καθορισμό των όρων Διακήρυξης φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας. Με βάση αυτούς τους όρους ο εκμισθωτής ιδιώτης θα αναλάβει τη δημιουργία του Μουσείου και την εκμετάλλευσή του στη συνέχεια. Ως αιτιολογία της εισήγησης και απόφασης αυτής η Διοίκηση της Περιφέρειας έθεσε την εξασφάλιση εσόδων από τη μίσθωση και την έλλειψη πρόθεσης για την ανάληψη της ευθύνης χρηματοδότησης και δημιουργίας του Μουσείου.
Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Αττικής έχουν σταθερά υπερασπιστεί τη διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας του χώρου και από αυτή την άποψη διαφώνησαν με τη δημιουργία του Μουσείου στον συγκεκριμένο χώρο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, καταψήφισαν την παραπάνω πρόταση και έθεσαν ότι πρόκειται για ιστορικό μνημείο ευρύτερης εμβέλειας και αξίας. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί Μουσείο Φιστικιού Αίγινας σ΄ αυτόν τον ιστορικό χώρο. Καταδικάζει την προσπάθεια να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των παλιών Φυλακών Αίγινας και ζητάει να γίνει χώρος μνήμης, μουσείο Εθνικής Αντίστασης, επισκέψιμο χωρίς αντίτιμο, ειδικά από σχολεία.
Αρχικά το κτίριο χτίστηκε για την προστασία ορφανών παιδιών. Έτσι, τον Ιούνιο του 1828 ξεκίνησε το χτίσιμο του «Καποδιστριακού ορφανοτροφείου». Το 1880 το ορφανοτροφείο κλείνει και μετατρέπεται σε φυλακή «υψίστης ασφαλείας», που από τα τέλη του 19ου αιώνα -που πρωτολειτούργησαν ως φυλακές πολιτικών κρατουμένων- μέχρι και την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974, έγινε τόπος μαρτυρίου για κομμουνιστές και άλλους λαϊκούς αγωνιστές. Ο ιστορικός χώρος πρέπει να διασωθεί, να αξιοποιηθεί, να αναδειχθεί ως τόπος μνήμης των βασάνων που πέρασαν χιλιάδες αγωνιστές.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αρνητικές εξελίξεις, που οδηγούν στην αλλοίωση του χαρακτήρα αυτού του χώρου ιστορικής μνήμης, μιας φυλακής-κάτεργο για εκατοντάδες κομμουνιστές και αγωνιστές.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της Περιφέρειας που οδηγούν στην αλλοίωση του ιστορικού χαρακτήρα του παλιού Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου και μετέπειτα Φυλακών στην Αίγινα και μάλιστα με την εμπλοκή και εκμετάλλευσή του από ιδιώτες; - Να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί ο χώρος ως χώρος μνήμης, μουσείο Εθνικής Αντίστασης, επισκέψιμο χωρίς αντίτιμο για τον λαό;
Η διοργάνωση της νέας έκθεσης ζωγραφικής του Νεκτάριου Κοντοβράκη, που θα γίνει στη Δημοτική Πινακοθήκη, έγινε γνωστή στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης κάλυψης των δαπανών.
Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio
Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα αποτελείται έργα υδατογραφίας, θα γίνουν την Κυριακή 17 Μαΐου 2026 και θα έχει τίτλο: «Χρώμα σε νερό: ατομική έκθεση του Νεκτάριου Κοντοβράκη». Η εισήγηση προς την Δημοτική Επιτροπή παρουσιάζει την βασική ιδέα του εικαστικού για τη έκθεση, που θα επιμεληθεί η Ίριδα Κρητικού:
"Η Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας, συνεχίζοντας το εικαστικό της πρόγραμμα και σε συνέχεια των προγραμματισμένων της σημαντικών αφιερωμάτων, αλλά και σε οργανική συμβολική σύνδεση με τους εξέχοντες καλλιτέχνες που συνδέονται καταγωγικά ή δημιουργικά με το νησί μας, υποδέχεται την Κυριακή 17 Μαΐου 2026 στις 12:00 ένα μονογραφικό αφιέρωμα στις σημαντικές υδατογραφίες του Νεκτάριου Κοντοβράκη.
Παράλληλα με την έκθεση και σε συνεργασία με την επιμελήτρια κα Ίριδα Κρητικού, ο καλλιτέχνης, έχοντας ο ίδιος προτείνει η έκθεση να λειτουργήσει πριν την ολοκλήρωση του σχολικού έτους ώστε να επιδιωχθούν οι αντίστοιχες σχολικές επισκέψεις, σχεδίασε και θα επιτελέσει βιωματικά εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στην τέχνη της ακουαρέλας, αλλά και στις πτυχές που ο ίδιος αναδεικνύει ζωγραφικά συνομιλώντας με την ιστορική μνήμη του τόπου.
Η βασική ιδέα του καλλιτέχνη περιστρέφεται γύρω από μια «περιπλάνηση» στο νερόχρωμα — τόσο ως τεχνική όσο και ως φορέα μνήμης και χρόνου, μέσα από έργα παλαιότερων περιόδων που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ. Μέσω των έργων αυτών, ο δημιουργός, με τη σκέψη στην Αίγινα και στους ανθρώπους της, προχωρά στην ανάδειξη των προσώπων και των ιστοριών που τα συνοδεύουν, ενώ παράλληλα, διεισδύει στη βιωματική διάσταση της ίδιας της ακουαρέλας.
Ο ίδιος σημειώνει: «Η παρούσα έκθεση αποτελεί μια επιστροφή — όχι μόνο στον τόπο, αλλά και στον χρόνο. Μια επιλογή έργων που για χρόνια παρέμειναν σιωπηλά, αθέατα, κουβαλώντας μέσα τους πρόσωπα, στιγμές και μικρές ιστορίες της Αίγινας. Πρόσωπα οικεία, φίλοι, περαστικοί, άνθρωποι του νησιού, μαζί τους σκηνές καθημερινότητας, το λιμάνι, οι παραλίες, το φως που αλλάζει μέσα στη μέρα — όλα όσα συνθέτουν μια ζωντανή, ανεξίτηλη μνήμη.
Τα έργα αυτά έχουν δουλευτεί με την απαιτητική και βαθιά ευαίσθητη τεχνική της ακουαρέλας — μια ζωγραφική που δεν συγχωρεί την υπερβολή, που απαιτεί ακρίβεια, υπομονή και μια ιδιαίτερη σχέση με το τυχαίο. Περιπλάνηση εκεί όπου το χρώμα δεν ορίζει αλλά αφήνεται, εκεί όπου το νερό δεν υπακούει αλλά δημιουργεί.
Στην ακουαρέλα, το νερό δεν είναι απλώς μέσο είναι συνδημιουργός. Μεταφέρει το χρώμα, το απλώνει, το αραιώνει, το αφήνει να διαφύγει από τον πλήρη έλεγχο. Το χρώμα, από την άλλη, αποκτά διαφάνεια, αναπνέει πάνω στο χαρτί, αφήνοντας το φως να διαπεράσει τις επιφάνειες.
Έτσι, κάθε έργο ισορροπεί ανάμεσα στην πρόθεση και την απρόβλεπτη κίνηση του νερού — όπως ακριβώς και η μνήμη, που δεν αποτυπώνεται ποτέ με απόλυτη ακρίβεια, αλλά διατηρείται μέσα από ίχνη, σκιές και αποχρώσεις. Η έκθεση δεν λειτουργεί μόνο ως παρουσίαση έργων, αλλά και ως μια ανοιχτή πρόσκληση γνωριμίας με αυτή την ιδιαίτερη γλώσσα της ζωγραφικής. Στο πλαίσιο της, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα παιδιά της Αίγινας, με βιωματική προσέγγιση της ακουαρέλας. Μέσα από την άμεση επαφή με το υλικό —το νερό, το χρώμα, το χαρτί— τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη χαρά της δημιουργίας, να πειραματιστούν και να εκφραστούν ελεύθερα, ζωγραφίζοντας επιτόπου το δικό τους βλέμμα πάνω στο νησί.
Με αυτόν τον τρόπο, η έκθεση επιδιώκει όχι μόνο να ανασύρει εικόνες από το παρελθόν, αλλά και να δημιουργήσει νέες — να μεταφέρει τη χειρονομία της ζωγραφικής στο παρόν και στο μέλλον».
Η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε τη δαπάνη ύψους 4.422,00€ πλέον ΦΠΑ 24% και 13%, που θα καλυφθεί από την υπάρχουσα στον προϋπολογισμό του Δήμου Αίγινας οικονομικού έτους 2026 πίστωση στον Α.Λ.Ε. 015.2420907002, «Δαπάνες πολιτιστικών εκδηλώσεων».
Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.
Featured
Εστία φωτιάς εκδηλώθηκε και έγινε αντιληπτή λίγο μετά τις 16:15 σήμερα το απόγευμα στην περιοχή των Βροχείων και πιο συγκεκριμένα κοντά στην κεραία, δηλαδή σε σημείο που βρίσκεται ψηλά. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας επιχείρησε αρχικά με τρία πυροσβεστικά οχήματα. Ωστόσο ο αέρας που φυσούσε και η διαμόρφωση του εδάφους έκαναν δύσκολη την κατάσβεση. Σε επικοινωνία από τις πρώτες στιγμές της φωτιάς με τον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καραγιάννη, υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, είπε ότι οι εστίες της φωτιάς ήταν τρεις.
Ο κ. Καραγιάννης λίγο μετά τις 17:13 είπε ότι στον χώρο αναμένονταν δύο καναντέρ. Ωστόσο, όπως κατέγραψε το ρεπορτάζ του Aegina Portal το ένα αεροσκάφος δεν ήρθε λόγω βλάβης, ενώ και το δεύτερο μετά την πρώτη ρίψη που έκανε αποχώρησε λόγω βλάβης στην πόρτα. Παράλληλα η ένταση και η κατεύθυνση του ανέμου δημιουργούσε συνεχείς αναζωπυρώσεις. Αν και η αρχική εικόνα ήταν ότι δεν κινδύνευαν άμεσα σπίτια, ωστόσο το φωτογραφικό υλικό που είναι διαθέσιμο δείχνει ότι η εστία διαμορφώθηκε πολύ κοντά σε αυτά. Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας είχε ζητηθεί πτητικά μέσα από την έναρξη της φωτιάς.
Μάλιστα, στο Aegina Portal αναφέρθηκε περίπτωση όπου η φωτιά μπήκε μέσα στην αυλή ενός σπιτιού στο οποίο κατοικούσαν άνθρωποι. Κάτι που αργότερα δεν επιβεβαιώθηκε. Υπήρξαν και άλλες κι άλλες αναφορές από κατοίκους της περιοχής καθώς ήταν αναστατωμένοι από την εγγύτητα της φωτιάς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις 17:52 το μέτωπο κινήθηκε ενισχυμένο με κατεύθυνση προς την περιοχή της Περιβόλας, ενώ τα όρια της εστίας στην αντίθετη κατεύθυνση αν και ελέγχονταν παρουσίαζαν αναζωπυρώσεις. Λόγω του εύρους της εστίας ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξει εκείνη την στιγμή ακριβής εικόνα. Πάντως ήδη από τις πρώτες φωτογραφίες που μετέδωσε το Aegina Portal παρουσιάζονταν αρκετά καμένα στρέμματα στις δύο πλευρές του δρόμου από χαμηλή βλάστηση και δέντρα.
Στις 18:12 οι ελπίδες για τα πτητικά μέσα ανανεώθηκαν, καθώς στο σημείο έφτασαν δύο καναντέρ και δύο ακόμη μικρότερα αεροσκάφη. Μετά από συνεχείς πτήσεις η εστία ελέγχθηκε σταδιακά, αναπτερώνοντας το ηθικό όσων παρακολουθούσαν τουλάχιστον από μακριά.
Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή του το Πυροσβεστικό Σώμα αναφέρει ότι κινητοποιήθηκαν και θα μεταβούν ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά 13 πυροσβέστες και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος με τρία οχήματα.
Στο σημείο της φωτιάς πήγαν ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, οι αντιδήμαρχοι κ. Νίκος Πτερούδης και Δημήτρης Καραγιάννης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κυρία Καίτη Σαλπέα, Φίλιππος Τζίτζης, ο κ. Γρηγόρης Γαλάνης που βοήθησε στην κατάβεση στης φωτιάς, καθώς και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας κ. Θανάσης Καραγιάννης.
Να σημειώσουμε ότι λόγω της στενότητας του δρόμου, όχημα του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας είχε αποκλείσει το δρόμο προς τα Βροχεία απαγορεύοντας την είσοδο σε οχήματα.
Στις 19:10 ο κ. Δημήτρης Καραγιάννης ανέφερε ότι η φωτιά έχει σβήσει και ότι τα πτητικά μέσα ολοκλήρωσαν την αποστολή τους και έφυγαν. Στα Βροχεία παραμένουν τα επίγεια μέσα για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων καθώς υπάρχουν διάσπαρτες μικρές εστίες.
Στην κατάσβεση συμμετείχαν επίσης εθελοντές και δύο υδροφόρα οχήματα από το δήμο της Αίγινας. Επίσης, στο σημείο βρίσκονται πυροσβέστες και μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος που έφτασαν ακτοπλοϊκά από τον Πειραιά. Για ότι νεώτερο θα υπάρξει ενημέρωση.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.