«Η Παγίδα» του Ρομπέρ Τομά. Όταν το μυστήριο συναντά το μαύρο χιούμορ, στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ανδρέα Δ. Καψάλη.

«Η Παγίδα» του Ρομπέρ Τομά. Όταν το μυστήριο συναντά το μαύρο χιούμορ, στο Ίδρυμα Ανδρέα Δ. Καψάλη.

Μια ξεχωριστή βραδιά μυστηρίου, ανατροπών και έντονων συγκινήσεων είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ανδρέα Δ. Καψάλη.

Η ετήσια εκδήλωση του Ιδρύματος, την οποία διοργάνωσε με ο Σύλλογος Φίλων, επιφύλασσε φέτος μια ευχάριστη έκπληξη στους παρευρισκόμενους, στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας στη θεατρική τέχνη.

Η καθιερωμένη αυτή εκδήλωση, η οποία παραδοσιακά έχει τη μορφή μουσικής συναυλίας, φέτος ανανεώθηκε ριζικά.

Η καθιερωμένη αυτή εκδήλωση, η οποία παραδοσιακά έχει τη μορφή μουσικής συναυλίας, φέτος ανανεώθηκε ριζικά. Όπως εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων, κ. Σίλα Αλεξίου, στον εισαγωγικό της χαιρετισμό, η απόφαση για τη φιλοξενία μιας θεατρικής παράστασης ελήφθη με τη διάθεση να προσφερθεί κάτι διαφορετικό, ικανό να καθηλώσει το κοινό. Η επιλογή του παγκοσμίου φήμης έργου «Η Παγίδα» του Γάλλου συγγραφέα Ρομπέρ Τομά δικαίωσε πλήρως τους διοργανωτές.

Ο Ρομπέρ Τομά (1927-1989) έγινε διάσημος διεθνώς για το ιδιαίτερο θεατρικό είδος

Μια ιδιοφυής συνταγή μυστηρίου
Ο Ρομπέρ Τομά (1927-1989) έγινε διάσημος διεθνώς για το ιδιαίτερο θεατρικό είδος που ο ίδιος ουσιαστικά εγκαινίασε, την comédie policière (αστυνομική κωμωδία), παντρεύοντας αριστοτεχνικά το γαλλικό μπουλβάρ με την αστυνομική ίντριγκα.

Τοποθετημένο σε ένα απομονωμένο σαλέ στις Άλπεις

Τοποθετημένο σε ένα απομονωμένο σαλέ στις Άλπεις, το έργο ξεκινά με την εξαφάνιση μιας γυναίκας. Ο σύζυγός της, στην απεγνωσμένη του προσπάθεια να λύσει το μυστήριο, βρίσκεται ξαφνικά εγκλωβισμένος σε έναν δαιδαλώδη λαβύρινθο μυστικών, εκπλήξεων και ανατροπών. Παράξενοι επισκέπτες και ένας επίμονος επιθεωρητής υφαίνουν έναν ιστό όπου η αλήθεια και το ψέμα, η τρέλα και η λογική συνυπάρχουν, κρατώντας τον θεατή σε διαρκή εγρήγορση μέχρι την τελευταία σκηνή. Όπως υπενθύμισε η κ. Αλεξίου, το έργο κουβαλά μια μεγάλη κληρονομιά και στη χώρα μας, έχοντας μεταδοθεί ιστορικά από το κρατικό ραδιόφωνο στο θρυλικό «Θέατρο της Δευτέρας» σε σκηνοθεσία του σπουδαιότερου Δημήτρη Μυράτ.

Η παράσταση ζωντάνεψε στη σκηνή από τον ερασιτεχνικό θίασο «Θεατροίνοι»

«Θεατροίνοι»: Οι πραγματικοί εραστές της τέχνης
Η παράσταση ζωντάνεψε στη σκηνή από τον ερασιτεχνικό θίασο «Θεατροίνοι», υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Μενέλαου Νταφλού. Η κ. Αλεξίου μοιράστηκε με το κοινό την ιδιαίτερη και συγκινητική ιστορία της ομάδας, η οποία ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια. Τα μέλη της συναντήθηκαν αρχικά ως γονείς στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου των παιδιών τους. Παρά το γεγονός ότι τα παιδιά μεγάλωσαν, η ομάδα παρέμεινε ενωμένη, βρίσκοντας κοινό σημείο έκφρασης στο θέατρο.

Η κ. Σίλα Αλεξίου υπογράμμισε ότι ο όρος «ερασιτέχνης» στην περίπτωση των «Θεατροίνων» αποκτά την πρωταρχική και πιο αγνή του έννοια: δεν πρόκειται για μια πρόχειρη ενασχόληση, αλλά για αυθεντικούς «εραστές της τέχνης» που καταθέτουν την ψυχή τους στη σκηνή. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους δικαίωσε τα λόγια της, κερδίζοντας το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

Η επιτυχημένη βραδιά πραγματοποιήθηκε με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Παρευρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νίκος Μαρίνος και κ. Αντώνης Ντελής, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων του νησιού και ένα μεγάλο κοινό που απόλαυσε την παράσταση.

Ακολουθούν οι συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Ντάφλος

Θίασος: Θεατροίνοι

Ηθοποιοί / Μέλη του Θιάσου:

  • Ειρήνη Γιαλούρη
  • Τόνια Γρυπαίου
  • Μαρία Καλημέρη
  • Αλέξανδρος Κόντος
  • Μαρίλλη Κοτζαγιάννη
  • Αλίκη Μέρμηγκα
  • Γιάννης Μυστιλόγλου
  • Αγγελική Πολυζώη
  • Δημήτρης Ράλλης
  • Καλλιόπη Σωτηροπούλου

Με λαμπρότητα ο εσπερινός και η αγρυπνία για τον πανηγυρικό εορτασμό του Αγίου Παϊσίου στον Μαραθώνα.

Με λαμπρότητα ο πανηγυρικός εσπερινός και η αγρυπνία για τον πανηγυρικό εορτασμό του Αγίου Παϊσίου στον Μαραθώνα.

Σε εορταστική ατμόσφαιρα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, στο δισυπόστατο παρεκκλήσιο, που βρίσκεται στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στον Μαραθώνα. 

Στο πλαίσιο της διήμερης Ιεράς Πανηγύρεως, το βράδυ του Σαββάτου 11 Ιουλίου τελέστηκε με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, ακολουθούμενος από τον Όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της ιεράς αγρυπνίας.

20260711_224721.webp

Πιστοί από όλη την Αίγινα, προσήλθαν στον Ιερό Ναό για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Παϊσίου, συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες και λαμβάνοντας την ευλογία του.

Το όμορφο παρεκκλήσι και το στολισμένο προαύλιο του ιερού ναού

Το όμορφο παρεκκλήσι και το στολισμένο προαύλιο του ιερού ναού, επισκέφθηκαν πιστοί που παρακολούθησαν την αρτοκλασία και παρέμειναν στην ιερά αγρυπνία.

20260711_225726.webp

«Χώμα»: Εγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας η μεγάλη ομαδική έκθεση κεραμικής.

«Χώμα»: Εγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας η μεγάλη ομαδική έκθεση κεραμικής.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης κεραμικής «Χώμα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας.

Η έκθεση, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδος Κρητικού, φιλοξενεί έργα δεκάδων σημαντικών Ελλήνων κεραμιστών και εικαστικών από ολόκληρη τη χώρα και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 23 Αυγούστου 2026.

Δύο χρόνια μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη έκθεση «Μελανά»

Δύο χρόνια μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη έκθεση «Μελανά», η Δημοτική Πινακοθήκη επιστρέφει στον δημιουργικό διάλογο με την κεραμική τέχνη, αυτή τη φορά με κεντρικό άξονα το χώμα, την πρώτη ύλη της δημιουργίας και διαχρονικό σύμβολο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, το «Χώμα»

Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, το «Χώμα» αποτελεί έναν πολυσχιδή τόπο αισθητικής και πειραματισμού, όπου σύγχρονα έργα από πηλό συνυπάρχουν με επιλεγμένα παλαιότερα κεραμικά, επώνυμα και ανώνυμα, αλλά και με έργα ζωγραφικής που συνομιλούν με την ίδια τη γήινη ύλη.

20260711_193148.webp

Κοινό στοιχείο όλων των δημιουργιών είναι η φυσική υφή και η μονοχρωμία του πηλού, η ανάδειξη της διαδικασίας γένεσης της μορφής και η έμφαση στη μεταμόρφωση της ύλης.

Η έκθεση επιχειρεί παράλληλα να αποτυπώσει τη σύγχρονη εικόνα της ελληνικής κεραμικής

Η έκθεση επιχειρεί παράλληλα να αποτυπώσει τη σύγχρονη εικόνα της ελληνικής κεραμικής, παρουσιάζοντας δημιουργούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας – από τη Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο έως την Κρήτη, τα Επτάνησα, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, το Βόρειο Αιγαίο, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, αλλά και την Αίγινα και την Αθήνα.

Τα έργα που παρουσιάζονται αντλούν έμπνευση από την αρχαία κεραμική παράδοση

Τα έργα που παρουσιάζονται αντλούν έμπνευση από την αρχαία κεραμική παράδοση, τα προϊστορικά και αναθηματικά αγγεία, τα χρηστικά αντικείμενα, αλλά και από τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή εικαστική δημιουργία.

Μέσα από διαφορετικές τεχνικές και προσωπικές εικαστικές προσεγγίσεις

Μέσα από διαφορετικές τεχνικές και προσωπικές εικαστικές προσεγγίσεις, οι συμμετέχοντες αναδεικνύουν τη διαχρονική δύναμη της κεραμικής ως μορφής υψηλής καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 70 καταξιωμένοι και νεότεροι δημιουργοί:

Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 70 καταξιωμένοι και νεότεροι δημιουργοί: 

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από τον Δήμο Αίγινας υπό την αιγίδα του Aegina Fistiki Fest, ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και παράλληλες πολιτιστικές δράσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.

Η έκθεση φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας

Η έκθεση φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας (Παλαιάς Χώρας 6) και λειτουργεί από Πέμπτη έως Δευτέρα, τις ώρες 10:30-13:30 και 19:00-21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες

Συμμετέχουν με έργα τους οι καλλιτέχνες:

Βασίλης Αναστασόπουλος, Αντώνης Ατσόνιος, Άννα Αχιλλέως, Γιώργος Βαβάτσης, Μίκα Βογιατζή, Γιώργος Γεωργιάδης, Λεώνη Γιαγδζόγλου, Κατερίνα Γιάννακα, Νίκος Γκίκας, Ειρήνη Γκόνου, Ιάσoνας Δαμιανός, Μίρκα Δραπανιώτου, Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Στράτος Ζαργκλής, Βασίλης Ζωγράφος, Γιάννης Ζώης, Ανδρέας Θεοδώρου, Μάρω Θεοδώρου, Ζωζώ Θεοδώρου, Καρμέλα Ιατροπούλου, Μάγγυ Ιωάννου, Νατάσσα Καλογεροπούλου,

20260711_191900.webp

Τίνα Καραγεώργη, Κώστας Καρακίτσος, Νίκος Καραλής, Μάρω Κερασιώτη, Μαρίνα Κοριολάνο-Λυκουρέζου, Χαρά Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Ελπίδα Κουρτζή, Έφη Κουταβά, Μαρία Λιναρδάκη, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Κυριακή Μαυρογεώργη, Μαριλένα Μιχοπούλου, Χριστίνα Μόραλη, Δώρα Μόρφη, Μάνος Μπατζόλης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Θωμάς Μπερτόλης, Παναγιώτης Μπρέντας, Κώστας Νικάκης,

20260711_1919090.webp

Βασίλης Νικολάου, Μελίνα Ξενάκη, Διονυσία Παπαδάκη, Χρίστος Παπαδάκης, Μένανδρος Παπαδόπουλος, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Λιάνα Παπαλέξη, Μαρία Παπανικολάου, Διονύσης Παππάς, Μαρία Πετράτου, Αγγελίνα Πίνη, Αγγελική Πολίτη, Γιώργος Ποντίκης, Φοίβος- Λάμπρος Πουλτσιάκης, Μαριλένα Ρούσσου, Βέρα Σιατερλή, Παναγιώτης Σκλάβαινας,

20260711_191925.webp

Νίκος Σκλαβενίτης, Άγγελος Σκούρτης, Ανθή Σουλτάνη, Hans Stäubli, Δήμητρα Σταύρου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Βάσω Τρίγκα, Κατερίνα Τσιμιχοδήμου, Θεοδώρα Τσιράκογλου, Έφη Τόλια (mojo ceramics), Ιφιγένεια Τσίρου, Σταμάτης Φιλιππαίος, Μαίρη Χατζηνικολή Σαραφιανού, Ηλίας Χριστόπουλος, Θεοδώρα Χωραφά.

20260711_191943.webp

20260711_192010.webp

20260711_192038.webp

Βαλκανιονίκης ο Αντώνης Ζαμπέλης! Χάλκινος στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου Κ20. Μεγάλη επιτυχία για την Αίγινα στην Κραϊόβα.

Μια σπουδαία επιτυχία για την Αίγινα επιφύλασσε το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου Κ20 που διεξήχθη στην Κραϊόβα της Ρουμανίας.

Μια σπουδαία επιτυχία για την Αίγινα επιφύλασσε το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου Κ20, που διεξήχθη στην Κραϊόβα της Ρουμανίας.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Ο Αντώνης Ζαμπέλης κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στα 3.000 μέτρα με φυσικά εμπόδια (στιπλ), σημειώνοντας την εξαιρετική επίδοση 9'17"99.

Μια μάχη μέχρι το τέλος, κόντρα στα προβλήματα
Ο αγώνας εξελίχθηκε σε μια δυνατή μονομαχία, καθώς τρεις αθλητές ξεχώρισαν από την αρχή και αποσπάστηκαν από το υπόλοιπο γκρουπ. Ο Αντώνης έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, διεκδικώντας το μέγιστο μέχρι τα τελευταία μέτρα της κούρσας. Ωστόσο, η προσπάθειά του έγινε ακόμη πιο δύσκολη, καθώς κατά τη διάρκεια της διαδρομής επανεμφανίστηκε ένα πρόβλημα στη μέση που τον είχε ταλαιπωρήσει για έναν μήνα στην αρχή της σεζόν. Παρά τις ενοχλήσεις που περιόρισαν έναν ακόμα καλύτερο χρόνο, ο νεαρός αθλητής έδειξε τεράστια ψυχικά αποθέματα και κράτησε τη θέση του στο βάθρο, πανηγυρίζοντας το πρώτο του βαλκανικό μετάλλιο στην κατηγορία Κ20, το οποίο συνοδεύτηκε και από ατομικό ρεκόρ.

Διπλή επιτυχία: Στίβος και εισαγωγή στο πανεπιστήμιο
Η επιτυχία αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες της φετινής χρονιάς. Ο Αντώνης Ζαμπέλης είχε να διαχειριστεί το βαρύ πρόγραμμα της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Όχι μόνο δεν άφησε τις προπονήσεις του, αλλά πέτυχε έναν σπάνιο διπλό άθλο: έγραψε πολύ καλά στις εξετάσεις, εξασφαλίζοντας την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο, και παράλληλα ανέβηκε στο βαλκανικό βάθρο!

Το πλάνο για τη συνέχεια
Η αγωνιστική χρονιά δεν έχει κλείσει ακόμα για τον Αιγινήτη πρωταθλητή. Σε δύο εβδομάδες, ο Αντώνης πρόκειται να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών στον Βόλο. Αμέσως μετά, σειρά έχει η απαραίτητη ξεκούραση και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποθεραπείας για την πλήρη αποκατάσταση του τραυματισμού του. Στόχος είναι να μπει δυνατά στη νέα, εξαιρετικά σημαντική σεζόν, η οποία περιλαμβάνει το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20, όπου στοχεύει σε μια ακόμη μεγάλη διάκριση για τα ελληνικά χρώματα.

Διακρίσεις και για τους αθλητές στο Καρπενήσι
Τα ευχάριστα νέα για την αθλητική οικογένεια συνεχίζονται, καθώς οι αθλητές που πραγματοποιούν την προετοιμασία τους στο Καρπενήσι σημείωσαν επίσης σπουδαίες επιδόσεις.

Ο Γιώργος Ζαμπέλης κυριάρχησε στους αγώνες δρόμου στο Καρπενήσι, παίρνοντας την πρώτη θέση στα 10.000 μέτρα ανδρών.

Ο Διονύσιος Παπαδάκης πραγματοποίησε μια εξαιρετική και πολλά υποσχόμενη εμφάνιση στα 5.000 μέτρα.

Οι δύο αθλητές ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο αυτό το τεστ ετοιμότητας, μία εβδομάδα πριν από τη συμμετοχή τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16, το οποίο θα διεξαχθεί στη Χαλκίδα.

Συγχαρητήρια στον Αντώνη Ζαμπέλη και σε όλη την ομάδα για τις σπουδαίες επιτυχίες που  χαρίζουν στην Αίγινα! Καλή επιτυχία στους επόμενους αγώνες!

Ο Βασίλης Ζαμπέλης δήλωσε στο Aegina Portal

«Βρισκόμαστε στην Κραϊόβα της Ρουμανίας. Πριν λίγο τελείωσε ο αγώνας των 3.000 μέτρων στιπλ και είχαμε μια μεγάλη επιτυχία για την Αίγινα. Ο αθλητής Ζαμπέλης Αντώνης, για πρώτη φορά, πήρε βαλκανικό... το πρώτο του βαλκανικό μετάλλιο, την τρίτη θέση.

Αγωνίστηκε όσο μπορούσε καλύτερα μέχρι το τέλος με τους άλλους δύο αθλητές, αλλά ένα πρόβλημα στη μέση που είχαμε στην αρχή της χρονιάς επανεμφανίστηκε μέσα στον αγώνα, με αποτέλεσμα να περιορίσει λίγο τον χρόνο.

Ήταν μια δύσκολη χρονιά με πανελλήνιες εξετάσεις και το παιδί, παρόλα αυτά, συνέχισε να γυμνάζεται και κατάφερε και να περάσει στο πανεπιστήμιο και να φέρει και ατομικό ρεκόρ και βαλκανικό μετάλλιο – και πρώτο μετάλλιο στην Κ20.

Θα τελειώσει η χρονιά του Αντώνη σε δύο εβδομάδες με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών. Πιστεύω να είναι καλά, να μην υπάρχει... να μην έχει πρόβλημα και να αγωνιστεί, και μετά θα πάμε σε ξεκούραση, που τη χρειάζεται, και σε αποκατάσταση του τραυματισμού, ώστε την επόμενη χρονιά, που είναι πολύ σημαντική γιατί έχει Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Κ20, να μπορέσει να κάνει μια μεγάλη διάκριση για τη χώρα.

Μαζί με τον Βαλκανιονίκη να αναφέρω ότι στο Καρπενήσι που γυμνάζονται ο Ζαμπέλης ο Γιώργος και ο Παπαδάκης ο Διονύσιος, αγωνίστηκαν σε αγώνες δρόμου στο Καρπενήσι, με τον Ζαμπέλη τον Γιώργο στα 10.000 μέτρα άνδρες να κερδίζει τον αγώνα και να κάνει και πολύ καλή εμφάνιση στα 5.000 μέτρα ο Παπαδάκης. Όλα αυτά μια εβδομάδα πριν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα αγωνιστούν στη Χαλκίδα για την κατηγορία Κ16.»

Η Αίγινα περνά στην αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ. Σε δημόσια διαβούλευση έως τη Δευτέρα 20 Ιουλίου βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

DSC_0058.webp

Σε δημόσια διαβούλευση έως τη Δευτέρα 20 Ιουλίου βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, στη διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

Για την Αίγινα, η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ στο νησί, με στόχο την ενιαία διαχείριση της ύδρευσης, της αποχέτευσης και, για πρώτη φορά, της άρδευσης.

Το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από την Παρασκευή 10 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, ενισχύει την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες και προστατεύει πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού που θα μεταφερθεί στις νέες δομές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στον εξορθολογισμό της διαχείρισης του νερού, την καταπολέμηση της σπατάλης, και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας και της κλίμακας των δύο ισχυρών φορέων, ενώ παράλληλα ενισχύει τη δυνατότητα χρηματοδότησης και υλοποίησης απαραίτητων έργων, καθώς και ενσωματώνει τη σημασία της τοπικής γνώσης και των αναγκών κάθε περιοχής.

Στόχος είναι ένα πιο οργανωμένο, ανθεκτικό και δίκαιο σύστημα, που θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες και θα διασφαλίζει ποιοτικό, ασφαλές και οικονομικά προσιτό νερό. Η διασφάλιση της απρόσκοπτης, προσιτής και ασφαλούς πρόσβασης όλων των πολιτών στο νερό, το οποίο αποτελεί τον πολυτιμότερο φυσικό, δημόσιο πόρο και θεμέλιο κάθε μορφής ζωής, κοινωνικής οργάνωσης και οικονομικής δραστηριότητας, είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα και προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σήμερα και στο μέλλον.

Η επίδραση της κλιματικής κρίσης και των αυξανόμενων πιέσεων στην υδατική ασφάλεια, τα φαινόμενα λειψυδρίας και η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για προσιτό και ποιοτικό νερό, καθιστούν την ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των υδατικών πόρων απολύτως αναγκαία.

Με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, συνενώνονται οι δυνάμεις 70 παρόχων υπηρεσιών ύδατος σε δύο. Σήμερα, οι φορείς συνολικά στη χώρα μας ξεπερνούν τους 735, με συνέπεια τον κατακερματισμό, την αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και την αναποτελεσματικότητα. Με το νέο πλαίσιο, επεκτείνεται η χωρική αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ σε όλη την ηπειρωτική Αττική, την Αίγινα και το Αγκίστρι, την Βοιωτία, την Φωκίδα και την Εύβοια (με την εξαίρεση της Σκύρου).

Η αναβάθμιση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης θα μειώσει τη σπατάλη του νερού, θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη διαχείριση και, μακροπρόθεσμα, σε μείωση του λειτουργικού κόστους. Παράλληλα, η πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια (π.χ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), ευρωπαϊκά προγράμματα και διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, διευκολύνει την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων σε υποδομές. Το νέο σχήμα παρέχει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στην προσέλκυση και στελέχωση με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, προσφέροντας ανταγωνιστικότερο μισθολογικό πλαίσιο και ενισχύοντας τη συνολική επιχειρησιακή ικανότητα.

Ταυτόχρονα, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των δικτύων αποχέτευσης και των λυμάτων θα συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην αποτροπή περιστατικών περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, όπως οι υπερχειλίσεις λυμάτων που παρατηρήθηκαν πέρυσι σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές.

Το νερό είναι ευθύνη μας. Δεν ανήκει μόνο σε εμάς, ανήκει και στα παιδιά μας. Οφείλουμε να το προστατεύσουμε, να μειώσουμε τη σπατάλη του και να το κληροδοτήσουμε, άφθονο, ποιοτικό και προσιτό στην επόμενη γενιά, αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.

Μπορείτε να δείτε την δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και το σχέδιο νόμου εδώ.

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.

Featured
20230129_124813-agonas-dromou-ioannis-kapodistrias-00.jpg

Ένας μεγάλος αριθμός δρομέων, όλων των ηλικιών που ξεπέρασαν τα 1.200 άτομα, απόλαυσαν τις υπέροχες διαδρομές που προσέφερε και φέτος ο "12ος Αγώνας Δρόμου Ιωάννης Καποδίστριας", ο οποίος πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αίγινα, με αφετηρία και τερματισμό στην περιοχή της Παναγίτσας, στην παραλία της Αίγινας.


Ευτυχώς ο καιρός σήμερα βελτιώθηκε στην Αίγινα, μετά την χθεσινή βροχερή νύχτα και η μέγιστη θερμοκρασία στο νησί έφτασε τους 11 βαθμούς κελσίου, χωρίς βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Το μετάλλιο του αγώνα, αφιερωμένο στην Ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια.

Το μετάλλιο του 12ου Αγώνα Δρόμου Ιωάννης Καποδίστριας είναι αφιερωμένο στην ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια, που έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας. Το έχει φιλοτεχνήσει η κ. Φωτεινή Κάτσα.

20230129_124813-agonas-dromou-ioannis-kapodistrias-02.jpg


Οι αγώνες που πραγματοποιήθηκαν:

Η διοργάνωση ξεκίνησε με το πρόγραμμα των παιδικών αγώνων στις 11:30 π.μ. και πιο συγκεκριμένα με τους αγώνες των 200 μέτρων για νήπια, τα 800 μέτρα για μαθητές Α' Β' Γ' Τάξης Δημοτικού και 1500 μέτρα για μαθητές Δ' Ε' & ΣΤ' Τάξης Δημοτικού, όπου συμμετείχαν περίπου 200 παιδιά. 

20230129_124813-agonas-dromou-ioannis-kapodistrias-06.jpg

Ο αντιπρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Αίγινας κ. Νίκος Δρίτσας, ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς και η πρόεδρος του ΟΑΚ Αίγινας κ. Μάγδα Μαρίνη έκαναν τις βραβεύσεις των παιδικών αγώνων και έδωσε την εκκίνηση των αγώνων που ακολούθησαν. 

20230129_124813-agonas-dromou-ioannis-kapodistrias-07.jpg

Στις 12:30 ξεκίνησε ο αγώνας δρόμου των 5.000 μέτρων με την επωνυμία "Κυριάκος Γκαρής", που συγκέντρωσε περισσότερες από 500 συμμετοχές και στη συνέχεια στις 12:40 ο αγώνας δρόμου 10.000 μέτρων "by Remvi", με 450 συμμετοχές. Οι αγώνες συμπεριλαμβάνονται στο καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ και οι διαδρομές των 10.000 μέτρων  και των 5.000 μέτρων είναι πιστοποιημένες. Στις διαδρομές συμμετέχουν και περιπατητές. Υπενθυμίζεται ότι η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα είχε θέσει όριο συμμετοχών.

20230129_124813-agonas-dromou-ioannis-kapodistrias-12.jpg

Οι τρεις πρώτες θέσεις στους αγώνες των 5.000 και 10.000 μέτρων:

Στον αγώνα των 5.000 μέτρων στους άνδρες πρώτος τερμάτισε ο Πασχάλης Γιάννης, δεύτερος ο Θεοδωρίδης Νικόλαος και τρίτος ο Καμαρινός Ιωάννης.
Στον αγώνα των 5.000 μέτρων στις γυναίκες, πρώτη τερμάτισε η Γεωργιάδη Αντιγόνη, δεύτερη η  Αρβανίτου Μαρία και τρίτη η Κατερίνα Σμέρνου.

20230129_124813-agonas-dromou-ioannis-kapodistrias-09.jpg

Στον αγώνα των 10.000 μέτρων στους άνδρες πρώτος τερμάτισε o Αργυρόπουλος Σάββας, δεύτερος ο Βλάχος Πάνος και τρίτος ο Τζανετόπουλος Νικόλαος.
Στον αγώνα των 10.000 μέτρων στις γυναίκες, πρώτη η Κόλλια Κατερίνα, δεύτερη η Κόλλια Αντωνία και τρίτη Γαλατούλα Άννα.

20230129_124813-agonas-dromou-ioannis-kapodistrias-11.jpg

Πριν την εκκίνηση των 5.000 μέτρων έγινε η βράβευση των διακεκριμένων αθλητών και ολυμπιονικών: Δήμητρα Μυλωνά, Δημήτρη Καφφάτου και Θοδωρή Αλεξά. Τις βραβεύσεις έκανε η πρόεδρος του διοργανωτή Συλλόγου ΟΑΚΑ κ. Μάγδα Μαρίνη.

Δείτε φωτογραφίες από τον αγώνα και τις απονομές, κάνοντας click εδώ.

Η παρουσίαση του αγώνα, η εποπτεία και η ιατρική κάλυψη:

Τον αγώνα παρουσίασε η δημοσιογράφος της ΕΡΑ ΣΠΟΡ Βίκυ Σπύρου, ενώ και φέτος σημαντικότατη ήταν η βοήθεια που προσέφερε η Ομάδα Ραδιοερασιτεχνών Αίγινας, όπως άλλωστε το Νοσοκομείο Αιγίνης "Ο Άγιος Διονύσιος", καθώς και το  Νεφρολογικό Κέντρο Αίγινας, που παρέχουν  τα ασθενοφόρα τους για τον αγώνα. Ο αγώνας εποπτεύεται από το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας και εθελοντές.

20230129_124813-agonas-dromou-ioannis-kapodistrias-10.jpg
Μερικές από τις ομάδες που ήρθαν στην Αίγινα και συμμετείχαν στον "12ο Αγώνα Δρόμου Ιωάννης Καποδίστριας" ήταν η ομάδα της πυγμαχίας του Πανελληνίου Συλλόγου, μέλη του ΚΕΘΕΑ - Διάβαση, οι Δρομείς Ελπίδας, ο σύλλογος Τελμησσός Νέας Μάκρης, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αθήνας, η ομάδα Δρομικό Φως, η ομάδα MCkinetic Run Team και άλλοι.

20230129_124813-agonas-dromou-ioannis-kapodistrias-14.jpg

Τις βραβεύσεις έκαναν:

Τους προσκεκλημένους ολυμπιονίκες βράβευσε η πρόεδρος του διοργανωτή Συλλόγου ΟΑΚΑ κ. Μάγδα Μαρίνη, τη γηραιότερη αθλήτρια της διοργάνωσης βράβευσε ο αντιπρόεδρος του ΟΑΚΑ κ. Θωμάς Σκουτέρης,. Τις απονομές στα παιδιά έκαναν ο αντιπρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης Αίγινας κ. Νίκος Δρίτσας, ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, και η πρόεδρος του ΟΑΚ Αίγινας κ. Μάγδα Μαρίνη, στους κυρίως αγώνες έκανε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας κ. Νίκος Πτερούδης, ο ανθυπαστυνόμος κ. Στουρής Δημήτριος, ο κ. Νεκτάριος Λαβούτας εκ μέρους του Νοσοκομείου Αιγίνης "Ο Άγιος Διονύσιος" και της Ομάδας Ραδιοερασιτεχνών Αίγινας και η κ Μαρία Παπαδοπούλου, πρώην σχολική σύμβουλος, εκπρόσωπος των γυμναστών. 

Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί:

20230129_124813-agonas-dromou-ioannis-kapodistrias-08.jpg

Τον Δήμο Αίγινας, την ΚΕΔΑ, τον ΟΑΚΑ, τους χορηγούς της διοργάνωσης, την Ελληνική Αστυνομία, το Νοσοκομείο Αίγινας, τους Ραδιοερασιτέχνες, το Νεφρολογικό Κέντρο, τους εθελοντές που βοήθησαν από το Λύκειο της Αίγινας, το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Αίγινας, που συμμετείχαν και με την μπάντα  του, τη γραμματεία του αγώνα, το Σύλλογο Δρομέων Υγείας Αίγινας. 

Τα πλήρη αποτελέσματα της διοργάνωσης:

Στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα (αναμένεται να αναρτηθούν σύντομα) - κάνοντας click εδώ.

Πληροφορίες για τους διακεκριμένους αθλητές που βραβεύθηκαν στον "12ο Αγώνα Δρόμου Ιωάννης Καποδίστριας":

20230129_124813-agonas-dromou-ioannis-kapodistrias-04.jpg

Η Δήμητρα Μυλωνά ξεκίνησε τον αθλητισμό σε ηλικία οκτώ ετών στο Ναυτικό Όμιλος Αίγινας. Την πρώτη σημαντική διάκριση την έλαβε το 1993, όπου και κατέκτησε (ως κυβερνήτης) το πανελλήνιο πρωτάθλημα (Overall, και γυναικών) σκαφών τύπου 420. Την ίδια χρονιά κατέκτησε με το πλήρωμά της και την 5η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Laser II στην Lago di Garda. Αυτό ήταν το ξεκίνημα μιας εντυπωσιακής αθλητικής πορείας. Από το 1993 μέχρι και το 2002 πρώτευσε σε πανελλήνιους, βαλκανικούς, μεσογειακούς, Eurolymp, αλλά και σε αγώνες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως το "Tropheo Princesa Sofia" στη Μαγιόρκα (χρυσό μετάλλιο overall και γυναικών στα σκάφη 420). Η διαδρομή της κορυφώθηκε με ένα χάλκινο (1998) και ένα χρυσό (1999, με οκτώ πρώτες νίκες) μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Από το 2001 υπηρετεί ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού (Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και Σχολή Υπαξιωματικών (ΣΜΥΝ) και ζει στην Αίγινα με την οικογένεια της.

20230129_124813-agonas-dromou-ioannis-kapodistrias-05.jpg

Ο Θοδωρής Αλεξάς ήταν παραολυμπιονίκης 3 φορές με το άθλημα της ιστιοπλοΐας, Πεκίνο: 7 θέση, Λονδίνο 8 θέση και Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2009, 3η θέση Αθήνα, Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2022, 2η θέση Ομάν, αθλητής της Εθνικής ομάδας Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων από το 2020 έως και σήμερα. Μέλος και πρεσβευτής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας.


20230129_124813-agonas-dromou-ioannis-kapodistrias-03.jpg

Ο Δημήτρης Καφφάτος ήταν 6ος Oλυμπιονίκης Αθήνα 2004, 6ος Pαγκόσμιος 2005 Τυνησία, 135 συμμετοχές με την Εθνική Oμάδα, συμμετοχές σε ομάδες στην Ελβετία και Ισπανία, προπονητής 3 πρωταθλήματα 1 κύπελλο και 1 ευρωπαϊκό, μέλος και πρεσβευτής του διεθνούς κέντρου ολυμπιακής εκεχειρίας.

Στον αγώνα συμμετείχε η Ειρήνη Μιχαηλίδη: 

20230129_124813-agonas-dromou-ioannis-kapodistrias-15.jpg
Είναι πολύ σημαντικό για την διοργάνωση, αλλά και για όλους εμάς που έχουμε την τιμή να την καλύπτουμε, να βλέπουμε ότι αθλητές με τεράστια ψυχικά αποθέματα και δύναμη όπως η Ειρήνη Μιχαηλίδη συμμετέχουν σ' αυτή. Η Ειρήνη Μιχαηλίδη ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 100μ. και δευτεραθλήτρια στα 200μ. στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Μεταμοσχευμένων και Αιμοκαθαιρόμενων αθλητών. Στην φωτογραφία μιλάει με την δημοσιογράφο της ΕΡΑ ΣΠΟΡ Βίκυ Σπύρου.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.