
Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.
ΙΙ. Η δαπάνη θα επιβαρύνει τον Κ.Α 00.6733 του σκέλους των εξόδων του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023 όπου έχει προβλεφθεί επαρκής πίστωση.
Τις απογευματινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Αίγινας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, για την προσάραξη ενός επιβατικού -τουριστικού (Ε/Γ-Τ/Ρ) σκάφους ελληνικής σημαίας, με έντεκα αλλοδαπούς επιβαίνοντες, υπηκόους Ισπανίας και τρία άτομα πλήρωμα, στη θαλάσσια περιοχή "Κρασοσπηλιά" βορειοανατολικά της Αίγινας.
Αμέσως ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στην περιοχή μετέβη ένα Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ)και το ιδιωτικό σκάφος "Μαλτέζος - Ρέσκιου" Τ.Α. 203. Οι επιβαίνοντες, του Ε/Γ-Τ/Ρ, μετεπιβιβάστηκαν στη σωσίβια σχεδία του σκάφους και στη συνέχεια αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Βάγιας, με τη συνδρομή παραπλέοντων σκαφών, όλοι καλά στην υγεία τους.
Στη συνέχεια, με τη συνδρομή του ιδιωτικού σκάφους "Αστροπελέκι" Λ.Α. 3135 τοποθετήθηκε αντιρρυπαντικό φράγμα περιμετρικά του Ε/Γ-Τ/Ρ. Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.
Από το Λιμεναρχείο Αίγινας απαγορεύτηκε ο απόπλους του σκάφους μέχρι την προσκόμιση πιστοποιητικού αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί, ενώ συνελήφθη ο κυβερνήτης του για παράβαση του άρθρου 277 του Π.Κ. πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια.
Με πληροφορίες από το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος. Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.
Μια σπουδαία εμφάνιση που συνοδεύτηκε από την κατάκτηση της πρώτης θέσης και ένα εντυπωσιακό ατομικό ρεκόρ πραγματοποίησε ο αθλητής του ΟΑΚ Αίγινας, Αντώνης Ζαμπέλης, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ20 που διεξάγεται στα Τρίκαλα.
Ο νεαρός πρωταθλητής κυριάρχησε στα 3.000 μέτρα με φυσικά εμπόδια (στιπλ) Ανδρών, τερματίζοντας στην πρώτη θέση με τον εξαιρετικό χρόνο 9:10, ο οποίος αποτελεί και το νέο του ατομικό ρεκόρ. Η επιτυχία αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς τις ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, με την έντονη ζέστη και την υψηλή υγρασία να δυσκολεύουν τις προσπάθειες όλων των αθλητών.
Μια «μοναχική» κούρσα προς την κορυφή
Ο Αντώνης Ζαμπέλης πήρε τα ηνία από την αρχή και αναγκάστηκε να τρέξει ουσιαστικά μόνος του σε όλη τη διάρκεια της κούρσας, δείχνοντας τεράστια ψυχικά και σωματικά αποθέματα. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε έντονο συναγωνισμό για να τον σπρώξει σε ακόμα καλύτερο χρόνο, έχασε για ελάχιστα δευτερόλεπτα το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 που θα διεξαχθεί στο Λίμα του Περού. Ωστόσο, η σταθερά ανοδική του πορεία δείχνει ότι το όριο αυτό είναι θέμα χρόνου να επιτευχθεί στις επόμενες διοργανώσεις.
Βασίλης Ζαμπέλης: «Καθιερώνεται στους κορυφαίους της Ελλάδας»
Εμφανώς ικανοποιημένος, ο προπονητής και πατέρας του αθλητή, Βασίλης Ζαμπέλης, δήλωσε αμέσως μετά τη νίκη:
«Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία και μια σπουδαία εμφάνιση από τον Αντώνη, ειδικά σε μια μέρα με τόση ζέστη και υγρασία. Έτρεξε μόνος του όλη την κούρσα. Με αυτή την επίδοση καθιερώνεται πλέον ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές των στιπλ στην Ελλάδα».
Επόμενος σταθμός: Οι Βαλκανικοί Αγώνες στη Ρουμανία
Με τη νίκη του αυτή, ο αθλητής του ΟΑΚ Αίγινας εξασφάλισε πανηγυρικά την πρόκρισή του για τους Βαλκανικούς Αγώνες Κ20, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στη Ρουμανία. Έχοντας ήδη την πολύτιμη εμπειρία από τη συμμετοχή του στους πρόσφατους Βαλκανικούς Αγώνες Ανδρών, ο Αντώνης Ζαμπέλης ταξιδεύει στη Ρουμανία με διπλό στόχο: μια μεγάλη διάκριση και την επίτευξη του ορίου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Ο ΟΑΚ Αίγινας και ολόκληρο το νησί νιώθουν περήφανοι για ακόμη μια φορά, βλέποντας έναν δικό τους αθλητή να πρωταγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο του ελληνικού στίβου.
Λόγω των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν την Κυριακή 5 Ιουλίου 2026, στο χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει καθημερινά το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Αίγινα εμφανίζεται με πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 4.

Τίθεται σε ισχύ το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δασικές και προστατευόμενες περιοχές

| Στον Δήμο Αίγινας ισχύει απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας στις ακόλουθες περιοχές |
| Ολόκληρο το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού από Κουρέντι, Μύλοι μέχρι Τσιδράρι |
| Τα δάση των περιοχών Αγίων, Αφαίας και Αγίας Μαρίνας |
| Δασικούς δρόμους Λαφρί - Μεσαγρός - Κάβος |
| Το δάσος της περιοχής Κύλινδρα |
| Δρόμους από Λαζαρήδες προς Αγία Μαρίνα και Γιαννάκηδες |
| Την Παλαιά Χώρα (με δείκτη επικινδυνότητας 4–5) |
| Την περιοχή του Αρχαίου Ελαιώνα (από Αιγινήτισσα και Β' Μαραθώνα) |
| Η Ιερά Μονή Αγίου Μηνά και της Χρυσολεόντισσας (δείκτης 4–5) Για την Ιερά Μονή της Χρυσολεόντισσας επιτρέπεται η διέλευση 14–15/8 κατόπιν έγκρισης Π.Υ. Πειραιά. |
| Στο νησί Μονή προτείνεται απαγόρευση πρόσβασης μετά τη δύση του ηλίου (δείκτης 3-4-5) |
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:
Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 3 Ιουλίου 2026, οι ειδικές συνεδριάσεις για την ανάδειξη νέου Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και για την εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Δημοτικής Επιτροπής, για τη δεύτερη θητεία της δημοτικής περιόδου 2024-2028.
Εκλογή νέου προεδρείου
Η κάλπη για το Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου ανέδειξε τη νέα σύνθεση, με τον κ. Φίλιππου Τζίτζη να ανανεώνει την εμπιστοσύνη του σώματος στο πρόσωπό του για τη θέση του Προέδρου, όπως αντίστοιχα του κ. Χρυσόστομου Μαυροθαλασσίτη για τη θέση του Αντιπροέδρου και του κ. Ιωάννη Σφήκα για τη θέση του Γραμματέα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα
Εκλογή Προεδρείου – Επί 22 ψηφισάντων μελών

Συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής
Μετά την ολοκλήρωση της εκλογής του Προεδρείου, το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Δημοτικής Επιτροπής, με τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Εκλογή μελών Δημοτικής Επιτροπής
Με ευρεία συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 3 Ιουλίου 2026, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στον Μεριστό, η Άσκηση Επί Χάρτου (Α.Ε.Χ.) με την κωδική ονομασία «Αφαία 2026».
Αντικείμενο της άσκησης ήταν η διαχείριση και η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών και επισκεπτών εξαιτίας δασικής πυρκαγιάς.

Η άσκηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού, συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «ΘΕΜΙΣ» (THEMIS), το οποίο εστιάζει στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της ανθεκτικότητας του τουριστικού τομέα απέναντι σε φυσικούς κινδύνους.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Δήμαρχος Αίγινας, κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο οποίος καλωσόρισε θερμά τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων, της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και των εθελοντικών οργανώσεων για την πολύτιμη παρουσία τους.

Στην ομιλία του, ο κ. Ζορμπάς εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, και ειδικότερα προς το Τμήμα Φυσικών Καταστροφών και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, για τη διαρκή και ουσιαστική συνεργασία τους με τον Δήμο.

Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία και ευχαρίστησε ονομαστικά τους κ.κ. Ανδρέα Αντωνάκο, Ευάγγελο Αγγελόπουλο και Σπυρίδωνα Νικολάου για την πολύτιμη συμβολή τους στην προετοιμασία και υλοποίηση της άσκησης.
Ιδιαίτερες ευχαρίστηση εκφράστηκαν επίσης προς τον κ. Ιωάννη Βακούρο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και τους συνεργάτες του, για τη στενή συνεργασία στο πλαίσιο του προγράμματος «ΘΕΜΙΣ».

Η καινοτομία των QR Codes για την ασφάλεια των τουριστών
Ο Δήμαρχος Αίγινας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε μια σημαντική καινοτομία του προγράμματος «ΘΕΜΙΣ», που αφορά την ασφάλεια των επισκεπτών του νησιού:

«Μεγάλη καινοτομία αποτελεί η δημιουργία QR code, το οποίο θα υπάρχει σε όλες τις τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες, ώστε οι επισκέπτες να ενημερώνονται άμεσα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης».
Το σενάριο της άσκησης
Η σημερινή άσκηση βασίστηκε στο σενάριο της αντιμετώπισης μιας μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Κοντού στην Αίγινα και την ανάγκη οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των κατοίκων και των τουριστών.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία επί χάρτου, δοκιμάστηκαν στην πράξη οι μηχανισμοί συντονισμού, η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών φορέων, καθώς και η αποτελεσματικότητα των υφιστάμενων σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Δήμου.

«Η Πολιτική Προστασία είναι συλλογική προσπάθεια»
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γιάννης Ζορμπάς υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης, σημειώνοντας:
«Η καλύτερη διαχείριση μιας κρίσης ξεκινά πάντα από την πρόληψη, την προετοιμασία και την εκπαίδευση. [...] Η παρουσία σας αποδεικνύει ότι η Πολιτική Προστασία είναι μια συλλογική προσπάθεια που βασίζεται στη συνεργασία, στον συντονισμό και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Κάθε υπηρεσία, κάθε στέλεχος και κάθε εθελοντής αποτελεί έναν κρίσιμο κρίκο στην κοινή μας προσπάθεια για την προστασία των πολιτών και του τόπου μας».

Ο Δήμαρχος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα συμπεράσματα της άσκησης θα αποτελέσουν έναν πολύτιμο οδηγό για τη συνεχή βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του νησιού και ευχαρίστησε προσωπικά τους συνεργάτες του στο γραφείο Δημάρχου, την κ. Κουκούμη, την κ. Σαράντου, καθώς και την Αντιδήμαρχο κ. Όλγα Πετρίτη, για τη συμβολή τους στη διοργάνωση.