Υποδοχή 170 tour operators στην Πέρδικα, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «MTS Globe Get Together 2026».

Η Αίγινα στο επίκεντρο του παγκόσμιου τουρισμού: Υποδοχή 170 tour operators στην Πέρδικα.

Την Αίγινα επισκέφθηκαν σήμερα, 25 Ιουνίου 2026, περισσότεροι από 170 κορυφαίοι εκπρόσωποι της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της μεγάλης διοργάνωσης «MTS Globe Get Together 2026».

Το νησί επιλέχθηκε ως ένας από τους βασικούς σταθμούς φιλοξενίας της σημαντικής αυτής συνάντησης, η οποία συγκεντρώνει στελέχη και συνεργάτες της παγκόσμιας αγοράς, δίνοντας στην Αίγινα την ευκαιρία να προβληθεί δίπλα σε διεθνείς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Η Αίγινα κέρδισε επάξια τη θέση της δίπλα σε παγκόσμιους προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη

Σύμφωνα με τον Δήμο Αίγινας η επίσκεψη αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη του νησιού ως σύγχρονου, αυθεντικού και ποιοτικού τουριστικού προορισμού. Η παρουσία ενός τόσο μεγάλου αριθμού tour operators προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης γνωριμίας των επαγγελματιών του κλάδου με τις υποδομές, τα αξιοθέατα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αίγινας.

Στρατηγικός στόχος η ανάδειξη της ταυτότητας του νησιού

Στρατηγικός στόχος η ανάδειξη της ταυτότητας του νησιού
Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις της στο Aegina Portal, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Όλγα Πετρίτη, ο τουρισμός αποτελεί τη βασικότερη οικονομική δραστηριότητα της Αίγινας, γεγονός που απαιτεί συλλογικό σεβασμό και συνεργασία:

«Οφείλουμε όλοι, τόσο ο δήμος όσο και οι επαγγελματίες, να τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό.

«Οφείλουμε όλοι, τόσο ο δήμος όσο και οι επαγγελματίες, να τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό. Όλοι μαζί πρέπει να πράττουμε προς όφελος του νησιού».

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την εδραίωση της Αίγινας ως έναν σύγχρονο, ποιοτικό και αυθεντικό προορισμό.

20260625_133845.webp

Αν και η παραμονή των πρακτόρων διήρκησε μόλις λίγες ώρες, ο Δήμος είχε οργανώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με σκοπό να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά, τις παραδόσεις και τη γαστρονομική ταυτότητα του τόπου.

20260625_134226.webp

Παραδοσιακή υποδοχή με άρωμα... φιστικιού στην Πέρδικα
Η επίσημη υποδοχή των ξένων αντιπροσωπειών έγινε το μεσημέρι στο γραφικό λιμάνι της Πέρδικας. Εκεί, οι φιλοξενούμενοι θα είχαν την ευκαιρία:

Να γνωρίσουν την παράδοση μέσα από παραδοσιακούς χορούς

Να γνωρίσουν την παράδοση μέσα από παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος και η Στέγη Πολιτισμού Αίγινας.

Να περιηγηθούν στο νησί με τη βοήθεια ενός ειδικά σχεδιασμένου, έντυπου αγγλόφωνου τουριστικού οδηγού, που θα τους προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τα σημαντικότερα αξιοθέατα και τις υποδομές.

Να γευτούν την Αίγινα, δοκιμάζοντας το φημισμένο, ΠΟΠ φιστίκι Αιγίνης, καθώς και παραδοσιακά γλυκά του νησιού.

Η άμεση επαφή των επαγγελματιών του διεθνούς τουριστικού κλάδου με τις ομορφιές, τους ανθρώπους

Η άμεση επαφή των επαγγελματιών του διεθνούς τουριστικού κλάδου με τις ομορφιές, τους ανθρώπους και τα προϊόντα της Αίγινας αναμένεται να αποδώσει καρπούς στο άμεσο μέλλον, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση του νησιού στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, όπως υπογραμμίζεται από τον Δήμο Αίγινας, που διοργάνωσε την επίσκεψη.

Η δήλωση της Αντιδημάρχου Τουρισμού, κ. Όλγας Πετρίτη στο Aegina Portal

Η δήλωση της Αντιδημάρχου Τουρισμού, κ. Όλγας Πετρίτη στο Aegina Portal
«Ο τουρισμός αποτελεί την νούμερο ένα οικονομική δραστηριότητα στο νησί και οφείλουμε όλοι, τόσο ο Δήμος όσο και οι επαγγελματίες, να τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό. Όλοι μαζί πρέπει να πράττουμε προς όφελος του νησιού.

Εμείς έχουμε ως στόχο, μέσα στις λίγες ώρες που θα μείνουν οι πράκτορες στο νησί, να γνωρίσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, τις παραδόσεις μας, τη γαστρονομία και τα προϊόντα του νησιού. Για αυτό το λόγο θα έχουμε παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος, όπως και από τη Στέγη Πολιτισμού Αίγινας.Να ευχαριστήσουμε εδώ τους χορευτές και τη δασκάλα τους.

Θα γνωρίσουν τα σημεία της Αίγινας μέσω ενός τουριστικού οδηγού, έντυπου, το οποίο θα τους προσφέρουμε, καθώς και θα γευτούν και το τοπικό μας προϊόν, το φιστίκι, από ένα κέρασμα που θα τους προσφέρουμε.

Βρισκόμαστε στο λιμάνι της Πέρδικας, όπου περιμένουμε να υποδεχτούμε 170 tour operators μαζί με τους συνοδούς τους. Οι τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι είναι από όλο τον κόσμο, στα πλαίσια της διεθνούς τουριστικής διοργάνωσης MTS Globe, κάνουν μια εξόρμηση στα νησιά και επέλεξαν και την Αίγινα για τόπο φιλοξενίας μαζί με άλλα νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.»

Θεόδωρος Λιβάνιος: Αναμένονται στοιχεία από τον Δήμο Αίγινας για την δευτεροβάθμια Δομή Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής.

Θεόδωρος Λιβάνιος: Αναμένονται στοιχεία από τον Δήμο Αίγινας για την δευτεροβάθμια Δομή Εκπαίδευση Ειδικής Αγωγής.

Απάντηση με έγγραφό του στη Βουλή, έδωσε στις 16 Ιουνίου 2026, o Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, σχετικά με το αίτημα για την άμεση ίδρυση και στελέχωση Δομής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής στην Αίγινα για τη σχολική χρονιά 2026-2027. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου έχει ήδη ζητήσει στοιχεία από τον Δήμο Αίγινας με έγγραφο της 25ης Μαΐου 2026. Το Υπουργείο επισημαίνει ότι, μόλις παραληφθούν τα ζητούμενα στοιχεία, θα επανέλθει με συμπληρωματική απάντηση προς τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφτασε στη Βουλή μέσω αναφοράς που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταφέροντας αίτημα το οποίο υπογράφεται από 160 γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και κατοίκους της Αίγινας. Με το αίτημα ζητείται η άμεση ίδρυση και στελέχωση δευτεροβάθμιας δομής Ειδικής Αγωγής, είτε ΕΝΕΕΓΥΛ είτε ΕΕΕΕΚ, προκειμένου να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών του νησιού.

Υπεγράφη η σύμβαση για έργο οδοποιίας στο Σφεντούρι, ύψους 71.000 ευρώ.

meleti-sfentouri.jpg

Υπογράφηκε στις 23 Ιουνίου 2026 η σύμβαση για το έργο «Επισκευή συντήρηση επαρχιακών οδών λόγω αιφνίδιων περιστατικών» μεταξύ του Δημάρχου Αίγινας, κ. Ιωάννη Ζορμπά, και του οικονομικού φορέα, αναδόχου του έργου.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά την εκτέλεση εργασιών για την αποκατάσταση της οδού στην περιοχή Σφεντούρι.

Το τεχνικό αντικείμενο του έργου

Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 26/2026 μελέτη του Δήμου Αίγινας, οι προβλεπόμενες εργασίες περιλαμβάνουν:

  • Απόξεση (φρεζάρισμα) του υφιστάμενου ασφαλτικού οδοστρώματος και μεταφορά των υλικών.
  • Κατασκευή ασφαλτικών ισοπεδωτικών στρώσεων, στρώσεων αλλαγής επικλίσεων και επουλώσεις λάκκων.
  • Ασφαλτική προεπάλειψη της ανασφάλτωτης επιφάνειας. Τοποθέτηση νέας ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας.

Οικονομικά στοιχεία και χρονοδιάγραμμα

  • Η αρχική δαπάνη της μελέτης ανερχόταν σε 73.980,46 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%). Κατόπιν έκπτωσης ύψους 4,0% που προσέφερε ο ανάδοχος, το τελικό ποσό της σύμβασης διαμορφώθηκε σε 71.021,25 €.
  • Η συνολική διάρκεια για την περάτωση του έργου ορίζεται σε τρεις μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
  • Ο ανάδοχος υποχρεούται να προβεί στην ανέξοδη συντήρηση του έργου για διάστημα δεκαπέντε μηνών από την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης περαίωσης ή της υποβολής του τελικού επιμετρητικού πίνακα.

Η σύμβαση έγινε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τρεις οικονομικούς φορείς και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων.

Σχετική ειδησεογραφία:

Την αποκατάσταση τμήματος οδού στην περιοχή του Σφεντουρίου, συνολικού προϋπολογισμού 73.980 ευρώ, προβλέπει σχετική μελέτη. 21 Μάι 2026

    Έγκριση προσχώρησης του Δήμου Αίγινας στη σύμβαση Escrow Account, για το έργο της αναβάθμισης των μονοπατιών. Η σύνθετη διαδικασία για τη χρηματοδότησή του.

    Έγκριση προσχώρησης του Δήμου Αίγινας στη σύμβαση Escrow Account για το έργο αναβάθμισης μονοπατιών. Η «αθέατη» γραφειοκρατική διαδικασία πίσω από το έργο.

    Στην αποδοχή των όρων της σύμβασης δεσμευμένου καταπιστευτικού λογαριασμού (Escrow Account) για την υλοποίηση έργου αναβάθμισης μονοπατιών προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας. Πρόκειται για μία σύνθεση διαδικασία.

    Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

    Η απόφαση αφορά τη συμμετοχή του Δήμου στη διαδικασία χρηματοδότησης του έργου «Ανάδειξη, αξιοποίηση και αναβάθμιση διαδρομών και μονοπατιών στον Δήμο Αίγινας», στο πλαίσιο του προγράμματος «SUB1a. Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών και Διαδρομών Πεζοπορίας».

    Το έργο έχει ενταχθεί στη δράση 16851 «Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με εγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης 128.960 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αφορά νέα έγκριση της χρηματοδότησης, αλλά την αποδοχή των προβλεπόμενων όρων για την ενεργοποίηση της διαδικασίας χρηματοδότησης μέσω του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού. Σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, για τη λήψη της χρηματοδότησης απαιτείται η προσχώρηση του Δήμου στη σχετική σύμβαση και η τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται στο πρόγραμμα.

    Η σχετική συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας στις 3 Ιουνίου 2026, έπειτα από την εισήγηση της Τεχνική Υπηρεσίας του Δήμου.

    Ο ειδικός λογαριασμός
    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχοντας εξασφαλίσει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., άνοιξε έναν κεντρικό, ειδικό λογαριασμό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Εκεί μεταφέρονται τμηματικά όλες οι εγκεκριμένες πιστώσεις για τα μονοπάτια της χώρας.

    Ο υπολογαριασμός Escrow
    Επειδή ο Δήμος Αίγινας δεν μπορεί να πάρει όλα τα χρήματα (τα 128.960 ευρώ) απευθείας στο ταμείο του, δημιουργείται για λογαριασμό του ένας υπολογαριασμός.
    Αυτός ο λογαριασμός ονομάζεται καταπιστευτικός (escrow) και έχει μια ιδιαιτερότητα: είναι ακατάσχετος. Κανένας δανειστής δεν μπορεί να αγγίξει αυτά τα χρήματα για χρέη του Δήμου, ούτε μπορούν αυτά να συμψηφιστούν με οφειλές προς την εφορία. Είναι «κλειδωμένα» αποκλειστικά και μόνο για τα μονοπάτια.

    Ο ρόλος του Ταμείου Παρακαταθηκών
    Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αναλαμβάνει τον ρόλο του «διαιτητή» ή μεσεγγυούχου. Δεν μπορεί ούτε το Υπουργείο να τραβήξει πίσω τα χρήματα μονομερώς, ούτε ο Δήμος να τα ξοδέψει όπου θέλει. Το Ταμείο θα εκτελεί πληρωμές μόνο όταν πληρούνται αυστηρές προϋποθέσεις.

    Ο ρόλος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
    Εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο Φορέας Υλοποίησης, που είναι ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.). Αυτός παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου.

    Η ροή της πληρωμής γίνεται ως εξής:

    1. Ο εργολάβος (ανάδοχος) εκτελεί ένα μέρος του έργου στην Αίγινα και εκδίδει το αντίστοιχο τιμολόγιο.
    2. Ο Δήμος συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά (βεβαιώσεις της επιτροπής παρακολούθησης κ.λπ.) και τα στέλνει στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
    3. Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ελέγχει ότι το έργο όντως έγινε σωστά και στέλνει Εντολή Εκταμίευσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών.
    4. Το Ταμείο αποδεσμεύει το συγκεκριμένο ποσό, το στέλνει στον εμπορικό λογαριασμό του Δήμου και ο Δήμος, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής εντολής, πληρώνει αμέσως τον εργολάβο.

    Ο αυστηρός κανόνας της ρήτρα επιστροφής

    Τα χρήματα πρέπει να απορροφηθούν εντός 12 μηνών από τη στιγμή που θα μπουν στον υπολογαριασμό. Αν ο Δήμος καθυστερήσει, δεν κάνει σωστή χρήση των πόρων ή δεν ολοκληρώσει το έργο εμπρόθεσμα, τότε το μη απορροφηθέν ποσό επιστρέφεται αυτόματα στο κράτος και το έργο κινδυνεύει με απένταξη.

    Με την απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την προσχώρηση του Δήμου Αίγινας στους όρους και τις συμφωνίες της σύμβασης του δεσμευμένου λογαριασμού (Escrow Account), εξουσιοδότησε τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά για την υπογραφή της δήλωσης προσχώρησης και όρισε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως χειριστή και μεσεγγυούχο του σχετικού λογαριασμού.

    Η απόφαση ελήφθη με 11 θετικές ψήφους επί 12 ψηφισάντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Λογοθέτης Εμμανουήλ δήλωσε αποχή.

    Το σύστημα του Escrow Account προβλέπει τη δημιουργία ειδικού δεσμευμένου υπολογαριασμού για κάθε δικαιούχο φορέα, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενες εκταμιεύσεις για την υλοποίηση των ενταγμένων έργων, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης.

    Ανάθεση υπηρεσίας για την επισκευή βλαβών και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, ύψους 29.884 ευρώ. Στο έγγραφο της σύμβασης ο κωδικός αφορά σπόρους και δενδρύλλια.

    Ανάθεση υπηρεσίας για την επισκευή βλαβών και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, ύψους 29.884 ευρώ. Στο έγγραφο της σύμβασης ο κωδικός αφορά σπόρους και δενδρύλλια.

    Σύμβαση ανάθεσης για την επισκευή βλαβών και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 29.884 ευρώ, υπέγραψε ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς στις 18 Ιουνίου 2026. 

    Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

    Σύμφωνα με τη σχετική τεχνική έκθεση, το έργο αφορά όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου και θα υλοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026. Όπως επισημαίνεται, τα δίκτυα χαμηλής τάσης που τροφοδοτούν τον δημοτικό φωτισμό είναι σε πολλές περιπτώσεις παλαιά και παρουσιάζουν συχνές διακυμάνσεις και πτώσεις τάσης, γεγονός που προκαλεί επαναλαμβανόμενες βλάβες και απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις. 

    Α/ΑΠεριγραφήΜονάδα ΜέτρησηςΠοσότηταΤιμή Μονάδας Χωρίς ΦΠΑ (€)Σύνολο Χωρίς ΦΠΑ (€)
    1 Αντικατάσταση Εναέριας Καλωδίωσης Δημοτικού Φωτισμού 2*1 Τρέχον Μέτρο 3.500 3,00 10.500,00€
    2 Αντικατάσταση υπόγειας καλωδίωσης NYY 3*2,5 Τρέχον Μέτρο 1.800 2,00 3.600,00€
    3 Αντικατάσταση χαλύβδινου ιστού Τεμάχιο 45 80,00 3.600,00€
    4 Αντικατάσταση Φωτιστικών Σωμάτων Τεμάχιο 120 30,00 3.600,00€
    5 Μεταφορά ιστών σε νέα θέση Τεμάχιο 35 80,00 2.800,00€
    Μερικό Σύνολο 24.100,00€
    ΦΠΑ 24% 5.784,00€
    Γενικό Σύνολο 29.884,00€

    Η δαπάνη θα βαρύνει τον Α.Λ.Ε. 025.2420902011 του προϋπολογισμού του έτους 2026, θα χρηματοδοτηθεί
    από ίδιους πόρους του Δήμου Αίγινας και έχει καταχωρηθεί στον Προϋπολογισμό με Α.Λ.Ε 020.2420301004 με τίτλο
    Επισκευή Αιφνίδιων βλαβών οδοφωτισμού.

    Ωστόσο, στη σχετική έρευνα που έκανε το Aegina Portal, διαπίστωσε την ύπαρξη λάθους στον ΑΛΕ που αναγράφεται στα σχετικά της σύμβασης, καθώς δεν αφορά επισκευή οδοφωτισμού, αλλά προμήθεια σπόρων, φυτών κτλ. 

    simvasi-lathos.jpg

    Η μελέτη προβλέπει ένα ευρύ φάσμα εργασιών, μεταξύ των οποίων η αντικατάσταση και συντήρηση φωτιστικών σωμάτων, η επισκευή ηλεκτρικών πινάκων διανομής, η αντικατάσταση φθαρμένων ή κατεστραμμένων πίλλαρ, η αποκατάσταση καλωδιώσεων, η τοποθέτηση προστατευτικών καλωδίων, καθώς και εργασίες γείωσης και προστασίας των εγκαταστάσεων από τρωκτικά.

    Παράλληλα, προβλέπεται γενικότερη συντήρηση του δικτύου οδοφωτισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου και να βελτιωθεί η λειτουργία του συστήματος σε δρόμους, πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές και κοινόχρηστους χώρους.

    Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει εργασίες αντικατάστασης εναέριας και υπόγειας καλωδίωσης, αντικατάσταση χαλύβδινων ιστών φωτισμού, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και μεταφορά ιστών σε νέες θέσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο από τις υπηρεσίες του Δήμου.

    Οι εργασίες θα εκτελεστούν από εξειδικευμένο προσωπικό με τις απαιτούμενες άδειες ηλεκτροτεχνικών εργασιών και εναέριων παρεμβάσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα μέτρα ασφαλείας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες.

    Σύμφωνα με το έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας, στόχος είναι η ταχύτερη αντιμετώπιση των βλαβών που εμφανίζονται καθημερινά στο εκτεταμένο δίκτυο φωτισμού του νησιού, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, όταν η επισκεψιμότητα και οι ανάγκες φωτισμού αυξάνονται σημαντικά.

    Τέλος, στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο Δήμος Αίγινας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοτικών υποδομών και υπηρεσιών.

    festival-kinimatografou-23.jpg

    16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αίγινας 1-30 Αυγούστου 2023

    Οι προβολές ξεκινούν κάθε βράδυ στις 22:00. Κτήμα Κολλατου Είσοδος Ελεύθερη

    Ο Δημήτρης Κολλατος, οι γιοι του Αλέξανδρος και Μάριος μαζί με τον εγγονό του Δημήτρη, σας προσκαλούν όλα τα βράδια του Αυγούστου με μια διαφορετική ταινία στο Κτήμα Κολλάτου στην Αίγινα. 
    Το φεστιβάλ κινηματογράφου Αίγινας ξεκίνησε το 2007 με την φιλοδοξία να ειναι το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα πού δίνει το πρώτο λόγο στον Έλληνα σκηνοθέτη και τον Ελληνικό κινηματογράφο. Με 360 ελληνικές ταινίες και την παρουσία σκηνοθετών το φεστιβάλ εξελίχθηκε σε έναν ανεξάρτητο θεσμό στην Αίγινα με χιλιάδες θεατές όλα αυτά τα χρόνια.

    Δύο αιωνόβιες ελιές ορίζουν τον χώρο της μεγάλης οθόνης, με ένα καλοκαιρινό «αμφιθέατρο» που στήνεται για το κοινό κάτω από τον έναστρο ουρανό της Αίγινας. Στην πρεμιέρα του 16ου Φεστιβάλ Τρίτη 1 Αυγούστου , η ταινία Μπάσταρδα του Νίκου Πάστρα με την παρουσία του Σκηνοθέτη στην προβολη. Αργυρός Αλέξανδρος – Film Forward – Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2022 Υποψηφιότητες για Βραβεία Πρωτότυπης Μουσικής & Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη – Βραβεία Ίρις Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2023 Κάθε βράδυ θα προβάλλεται μια ελληνική ταινία απο το 1929 ως το 2022 . 

    Στο φετινό φεστιβάλ θα κάνουμε Αφιέρωμα στους σκηνοθετες Ανιές Σκλάβου και Στέλιο Τατάκη με την παρουσία τους και την προβολή των ταινιών τους. Βυζιά και Ρωμανιώτες. Οι Έλληνες Εβραίοι των
    Ιωαννίνων. Ο Μπαμης πλαϊτακης Θα μας παρουσιάσει τις εκπομπές του στο Μονόγραμμα και στην προβολή τους θα παραβρεθεί ο Γλυπτής Κώστας Βαρωτσος, Ειδική προβολή THE ROAD, to God Knows Where
    Το καλύτερο Ντοκυματερ για τον Νick Cave με την παρουσία του Γερμανού σκηνοθέτη της ταινίας, Uli M Schueppel που παραθερίζει στην Αίγινα και θα μας μιλησει για την περιπέτεια της ταινίας. Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει στις προβολές με συζήτηση στο τέλος κάθε ταινίας φέτος τους σκηνοθέτες Δημήτρη Βόρρη , Άγγελο Ράλλη , Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη ,Πάνο Αγγελόπουλο, Ηλία Γιαννακάκη, Δημήτρη Γιατζουζάκη με τον Γιάννη Χατζήμπεη ,την Ιρίνα Μπόικο τον Άγγελο Κοβότσο , τη Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου, σύντροφο και σκηνογράφο του σκηνοθέτη Νικου Νικολαιδη ,την Κατερίνα Τσιώλη κορη του Σταυρου Τσιωλη του ηθοποιούς Μαρία Σοκαλη και την Μπέτυ Λιβανού στις 30 αυγουστου για την προβολή της ταινία Μήνας του μέλιτος του Γιώργου Πανουσοπουλου. 

    Τη φετινή αφίσα φιλοτέχνησε ο καθηγητής ζωγραφικής της Σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννης Σκαλτσάς (επις.


    1 Αυγ Μπάσταρδα (2022 | 94') του Νίκου Πάστρα, µε την παρουσία του
    Πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια αφήνουν πίσω τους την καλοκαιρινή καθηµερινότητα της πόλης και ζουν το εδώ και τώρα σ’ ένα αποµονωµένο σπίτι στην εξοχή. Με τους: Αφροδίτη Καποκάκη, Ναταλία Σουίφτ, Εριφύλη Κιτζόγλου, Ζαχαρία Γουέλα.
    2 Αυγ To Θαύµα της Θάλασσας των Σαργασσών (2019 |121')του Σύλλα Τζουµέρκα Η διαδροµή ζωής µιας αστυνοµικού που έχει µετατεθεί από την αντιτροµοκρατική στο Μεσολόγγι και µιας γυναίκας που εργάζεται στο τοπικό εργοστάσιο επεξεργασίας χελιών θα διασταυρωθεί µε αναπάντεχα µακάβριο τρόπο. Με τους: Αγγελική Παπούλια, Χρήστο Πασσαλή, Γιούλα Μπούνταλη, Λαέρτη Μαλκότση.
    3 Αυγ Τζενη τζενη (1966 | 98‘) του Ντίνου Δηµόπουλου, µε την παρουσία της
    Μαρίας Σόκαλη .
    Ο Ανδρέας Μπάρκουλης κατεβαίνει ως υποψήφιος βουλευτής στο νησί του θείου του Λάµπρου Κωνσταντάρα. Αν και παντρεµένος, ο Νίκος αναγκάζεται από τον θείο του να παντρευτεί εικονικά την Τζένη Καρέζη, κόρη του πολιτικού του αντιπάλου Διονύση Παπαγιαννόπουλου εχθρός της η ανταγωνίστρια τηςκαι κόρη βαθύπλουτου Μαρία Σόκαλη.
    4 Αυγ Cosmic Candy (2020 | 100’) της Ρηνιώς Δραγασάκη
    Μια µοναχική και ιδιόρρυθµη ταµίας αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της το δεκάχρονο κορίτσι του διπλανού διαµερίσµατος µετά τη µυστηριώδη εξαφάνιση του µπαµπά της.Με τους: Μαρία Κίτσου, Μάγια Πιπερά, Κίµωνα Κουρή, Δηµήτρη Λάλο, Δηµήτρη Δρόσο, Φώτη Θωµαϊδη, Εύη Δοβέλου, Elena Mirtchofska, Αντώνη Τσιοτσιόπουλο.
    5 Αυγ Μπαµης πλαϊτακης µε την παρουσία του -
    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΕΝΑΚΗΣ, εικαστικός. ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ (2011 | 25΄) -
    ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ, γλύπτης, ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ (2016 | 28΄)
    6 Αυγ THE ROAD, to God Knows Where (1990 | 88') του Uli M Schueppel
    Μια ταινία µε τον Νick Cave µε την παρουσία του Γερµανού σκηνοθέτη της ταινίας, Uli M Schueppel: “This film is beautiful, because it’s so sad. And that is true.” Με ελληνικούς υπότιτλους.
    7 Αυγ Αλεξανδρος και Αϊσε (2001 | 110') του Δηµήτρη Κολλάτου
    Ένας χριστιανός και µια µουσουλµάνα από την Κοµοτηνή έχουν έναν απαγορευµένο ερωτικό δεσµό. Πριν την ταινία, στις 21:00 θα γίνει παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Δηµήτρη Κολλάτου "Ταξίδι στη Συρία". Θα προλογίσει ο καθηγητής Σταµάτης Γεωργούλης.
    8 Αυγ Πνοές (2015 | 60’) του Κυριάκου Χατζηµιχαηλίδη,µε την παρουσία του
    «Πνοές» είναι σειρά video art, έχουν άρωµα από το έργο σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ποιητών, τόσο παλαιότερων όσο και πιο σύγχρονων, η αξία και το ποιητικό µέγεθος των οποίων είναι αδιαµφισβήτητα: Καβάφης, Χουλιαράκης, Καρυωτάκης, Καββαδίας, κ.ά.
    9 Αυγ Γυναίκες που περάσατε από δω (2017 | 85’)του Σταύρου Τσιώλη, µε την
    παρουσία της Κατερίνας Τσιώλη

    Δύο άνεργοι άντρες προσλαµβάνονται να φυλάξουν τσίλιες σε ένα αθηναϊκό σπίτι, οπού χτίζεται αυθαίρετα ένα επιπλέον δωµάτιο. Από τον δρόµο περνούν πολλο περαστικοί, πιθανόν πολεοδόµοι, ελεγκτές του ΙΚΑ που υποκρίνονται τους ανυποψίαστους διαβατές, για να συλλάβουν τους παραβάτες επ’ αυτοφώρω. Με τους: Κωνσταντίνος Τζούµας, Ερρίκος Λίτσης, Ελένη Ουζουνίδου, Κωνσταντία Τακάλου, Έλλη Τρίγγου.
    10 Αυγ Mighty Afrin: In the Time of Flood (2023 | 92’) µια ταινία του Άγγελου
    Ράλλη, µε την παρουσία του

    Μια ταινία για την κλιµατική κρίση. Απεικονίζει την βίαιη ιστορία επιβίωσης της νεαρής Aφρίν που αναπόφευκτα την οδηγεί στον αναγκαστικό ξεριζωµό.
    11 Aυγ Ένας Ήρωας στη Ρώµη (2007 | 97’)του Πάνου Αγγελόπουλου, µε την
    παρουσία του ,

    Ενας νεαρός θαυµαστής του Λουτσιάνο Παβαρότι ξεκινά από την Ελλάδα για τη Ρώµη και τη συναυλία του αγαπηµένου του τενόρου. Μόλις, όµως, βρεθεί εκεί θα πέσει θύµα κλοπής και θα µπλέξει σε µια σειρά από απίστευτες περιπέτειες. Με τους: Τζιουζέπε Σούλφαρο, Μαριλίτα Λαµπροπούλου, Πασχάλης Τσαρούχας.
    12 Αυγ βυζια (2022 | 55') Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης
    Αφιέρωµα Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης, µε την παρουσία τους Τα βυζιά που αποκτούν φωνή και µιλούν, το σύµβολο της θηλυκότητας αποκτά πολλές διαφορετικές διαστάσεις, ερωτική, σεξουαλική, αυτή της τροφοδοσίας, του θαυµασµού, γίνεται χυδαίο, αντικείµενο ζήλιας, σε κάνει ακόµα και να πονάς.
    13 Αυγ «Ρωµανιώτες. Οι Έλληνες Εβραίοι των Ιωαννίνων» (2019 | 67’) Ανιές
    Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης

    Παρουσίαση της ταινίας και αναφορά στο βιβλίο ΤΟ ΣΥΝΑΓΩΙ (Ινφογνώµων, 2023) µε τον αρχιτέκτονα Ηλία Μεσσίνα για το οδοιπορικό του στις συναγωγές της Ελλάδας τα τελευταία 30 χρόνια. Ρωµανιώτες: η ελληνική εβραϊκή κοινότητα, της οποίας τα χνάρια χάνονται στο χρόνο. Η γλώσσα, τα ήθη, τα έθιµα, όπως και η αλληλεπίδραση µε τους Χριστιανούς και τους Μουσουλµάνους, τους κάνουν να ξεχωρίζουν από άλλες εβραϊκές κοινότητες.
    14 Αυγ Αφιερωµα Μαρκοπουλος Η µουσική του στον Ασπρόµαυρο Κολλάτο
    1964, Ελιές, 1966 Ο Θάνατος του Αλεξάνδρου.

    15 αυγ Η Γιορτή της πανάγιας
    16 Αυγ Black Stone (2022 | 87’) του Σπύρου Ιακωβίδη
    Δύο κινηµατογραφιστές πέφτουν τυχαία πάνω στη Χαρούλα, µια απελπισµένη, υπερπροστατευτική Ελληνίδα µάνα, η οποία αναζητά τον γιο της. Όταν αυτός κατηγορείται για απάτη, η Χαρούλα ξεκινάει µαζί µε τον άλλο ανάπηρο γιο της και έναν Eλληνο-Aφρικανό ταξιτζή για να τον φέρει πίσω στο σπίτι... Με τους: Ελένη Κοκκίδου, Julio Γιώργος Κατσής, Αχιλλέας Χαρίσκος, Kevin Zans Ansong.
    17 Αυγ Η Αστέρω (1929 | 57’) του Γαζιάδη Δηµήτρη
    Η Αστέρω, βουκολικό δράµα του του 1929, αφηγείται τον απαγορευµένο έρωτα ανάµεσα στην Αστέρω και τον Θύµιο. Aρχείο ταινιοθήκης.
    18 Αυγ Εξέγερση του Δεκέµβρη (2014 | 104')του Δηµήτρη Βόρρη, µε την
    παρουσία του

    Τις ηµέρες της εξέγερσης του 2008 και τα γεγονότα που ακολούθησαν ενώ σε παράλληλη δράση παρακολουθεί τις αγωνιώδεις συγκρούσεις ανάµεσα σε εφτά χαρακτήρες εγκλωβισµένους σε έναν υπόγειο κινηµατογράφο.
    19 Αυγ Μεταφορα (2020 | 115’) του Ηλία Γιαννακάκη,µε την παρουσία του.
    Αφήγηση Αµαλία Μουτούση .Η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι έτοιµη για τη µεταφορά της στο Ίδρυµα Σταύρος Νιάρχος. Μια περίπλοκη, περιπετειώδης διαδικασία µε αβέβαια αποτελέσµατα
    20 Αυγ Η φονισσα (1974 | 90’) του Κώστα Φέρρη
    Κινηµατογραφική διασκευή της οµώνυµης νουβέλας του Α. Παπαδιαµάντη, που έχει για ηρωϊδα τη Φραγκογιαννού, τη γριά-φόνισσα, η οποία σκοτώνει µικρά κορίτσια πιστεύοντας ότι έτσι τα λυτρώνει από τα βάσανα που τα περιµένουν σ' αυτό τον κόσµο. Με τους: Μαρία Αλκαίου, Δήµητρα Ζέτα, Φοίβος Ταξιάρχης, Δηµήτρης Πουλικάκος.
    21 Αυγ Το πέρασµα (1989 | 88’) της Βασιλικής Ηλιοπούλου
    Δύο φαντάροι επιστρέφουν στα σπίτια τους, µετά την ολοκλήρωση της θητείας τους. Μια συµπλοκή θα αλλάξει τη ζωή τους. Με τους: Γιώργος Νινιός, Βαγγέλης Λιοδάκης, Καρυοφυλλιά Καραµπέτη.
    22 Αυγ Ευα (1953 | 81’) της Μαρία Πλυτά
    Ο νεαρός Αντίνοος παραθερίζει σε κάποιο νησί κι εκεί γνωρίζει µια γυναίκα- πειρασµό, την Εύα, η οποία πλήττει θανάσιµα δίπλα στον µεσήλικα άντρα της, τον Αλέκο. Η Εύα ελκύεται από τον Αντίνοο ο οποίος γεµίζει το κενό της ζωής της, αλλά ταυτόχρονα αισθάνεται ενοχές, προσπαθώντας να τιθασεύσει τον ερωτικό της πόθο. Με τους: Ηλιόπουλος Ντίνος, Γεωργούλη Αλίκη, Βιοπούλου Νανά, Παπαδόπουλος Θανάσης, Ρώη Διονυσία, Αλεξανδράκης Αλέκος, Κατράκης Μάνος.
    23 Αυγ Τα ορια µας (2021 | 70‘)του Δηµήτρη Γιατζουζάκη, µε την παρουσία τους Με «πρωταγωνιστή» τον Γιάννη Χατζήµπεη, παραολυµπιακό αθλητή και πρωταθλητή τριάθλου, ο Δηµήτρης Γιατζουζάκης επιστρατεύει το έµπειρο βλέµµα του και τον ακολουθεί σε έναν από τους πιο σηµαντικούς αγώνες της ζωής του.
    24 Αυγ Cage survivor (2023 | 70’)της Ιρίνα Μπόικο, µε την παρουσία της
    Το ντοκιµαντέρ αφηγείται την ιστορία της Τέρρυ, η οποία είναι 33 ετών. Νιώθει παγιδευµένη. Μετά από 10 χρόνια ζωής στην Αθήνα, αφήνει το σπίτι, τις δουλειές, τους φίλους και τις προπονήσεις της, για αγώνες ΜΜA και αποφασίζει να επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι στη Πάργα για να κάνει µια νέα αρχή.
    25 Αυγ Η προκυµαια της σµυρνης (2022 | 85‘)του Άγγελου Κοβότσου, µε την
    παρουσία του

    Το ντοκιµαντέρ βασίζεται στο βραβευµένο από την Ακαδηµία Αθηνών βιβλίο των Γιώργου Πουληµένου και Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου. Μία ταινία που επαναφέρει τον µεγάλο πολιτισµό της Σµύρνης πριν την καταστροφή της το 1922 που υπήρχε χάρη στη συνύπαρξη των διαφορετικών εθνικοτήτων, γλωσσών και νοοτροπιών σε ένα ξεχωριστό πολιτιστικό κράµα…
    26 Αυγ Ευτηχια (2019 | 123’) του Άγγελου Φραντζή
    Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου εµφανίζεται σε µια βραδιά που διοργανώνεται προς τιµήν της. Παρόντες όλοι οι σπουδαίοι δηµιουργοί µε τους οποίους έχει συνεργαστεί, εκείνης ο νους, όµως, τρέχει στο παρελθόν… Με τους: Κάτια Γκουλιώνη, Πυγµαλίωνα Δαδακαρίδη, Καρυοφυλλιά Καραµπέτη.
    27 Αυγ Η Ζωη µε τον Αλκη (1988 100’ του Δηµήτρη Κολλάτου, µε την παρουσία
    του.

    28 Αυγ Ένας «έλληνας» κόµης, ο πρώτος ευρωπαϊστής. Ο Κουντενχόβε-
    Καλλέργης (1988 | 100')
    Ο Αδόλφος Χίτλερ τον απεχθανόταν και όλα όσα πρέσβευε.Οι οπαδοί του και πολλοί άλλοι που απλώς θεωρούν τον εαυτό τους "πατριώτες", συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν το µήνυµα του, το οποίο γίνεται όλο και περισσότερα επίκαιρο. Ακολουθεί συζήτηση µε συντονιστή το συγγραφέα Ευάγγελο Βενέτη.
    29 Αυγ Zero years (2005 | 120‘) του Νίκου Νικολαΐδη,µε την παρουσία της
    Μαρί-Λουίζ Βαρθολοµαίου, σύντροφο και σκηνογράφο του σκηνοθέτη
    Τέσσερις γυναίκες, στειρωµένες και κάτω από µόνιµη τοξική καταστολή και παρακολούθηση, υπηρετούν τη θητεία τους σ’ έναν κρατικό οίκο ανοχής. Υποχρέωσή τους να κάνουν σεξ και να ξυλοκοπούν ανελέητα τους πελάτες τους. Με τους: Βίκυ Χάρρις, Τζένη Κιτσέλη, Αρχόντισσα Μαυρακάκη, Ευτυχία Γιακουµή, Michele Valley, Άλκης Παναγιωτίδη.
    30 Αυγ Ταξίδι του µέλιτος (1979 | 100') του Γιώργου Πανουσόπουλου, µε την
    παρουσία της Μπέτυ Λιβανού

    «Το φιλµ γυρίστηκε σαν µια ταινία φαντασίας», σηµειώνει ο σκηνοθέτης. «Μια εξερεύνηση σε έναν κόσµο που’ ναι ο πιο σιωπηλός, ο πιο βίαιος, όπου χρειάζονται όλο και λιγότερα και λείπουν όλα. Με τους: Σταύρος Ξενίδης, Αλέκα Παΐζη, Μπέτυ Λιβανού. Μετά την προβολή, γιορτή Αλέξανδρου.
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



    Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

    google-news.png

    Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
    Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.