Όταν η Μύρτις συνάντησε τον Παπαδιαμάντη στην Αίγινα. Ένα μάθημα - εμπειρία, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Όταν η Μύρτις συνάντησε τον Παπαδιαμάντη στην Αίγινα: Ένα μάθημα - εμπειρία στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Μια ξεχωριστή, βιωματική εκπαιδευτική δράση έλαβε χώρα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αίγινας, φέρνοντας τους μαθητές πρόσωπο με πρόσωπο με την Ιστορία, την Επιστήμη και τη Λογοτεχνία. Στο επίκεντρο βρέθηκε η Μύρτις, το 11χρονο κορίτσι της αρχαίας Αθήνας, του οποίου η μορφή αναπλάστηκε χάρη στις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους. 

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από ένα ποίημα του εκπαιδευτικού Κώστα Σταυρόπουλου, ο οποίος ενέπνευσε τα παιδιά μέσα από δικά του κείμενα και ποιήματα για τη Μύρτιδα - ένα πλάσμα που, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «είναι και δεν είναι άγαλμα, είναι και δεν είναι άνθρωπος». Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν δημιουργικά, εκφράζοντας τις δικές τους εντυπώσεις μέσα από ζωγραφιές και γραπτά.

20260508_124040.jpg
Η εκδήλωση αναπτύχθηκε σε τρεις άξονες:

Επιστήμη και Ανάπλαση: Ο καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ο επιστήμονας πίσω από την ανάπλαση της Μύρτιδος, εξήγησε στα παιδιά τη διαδικασία μεταμόρφωσης ενός αρχαίου κρανίου σε ζωντανή μορφή.

Λογοτεχνική Σύνδεση: Ο οδοντίατρος και μελετητής του Παπαδιαμάντη, Κωνσταντίνος Τσιώλης, συνέδεσε τη Μύρτιδα με το έργο του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα. Παρουσίασε ένα διήγημα όπου μια 11χρονη ηρωίδα χάνει τη ζωή της από την ίδια ασθένεια (τυφοειδή πυρετό), αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του ανθρώπινου πόνου.

Καλλιτεχνική Έκφραση: Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από έργα καταξιωμένων εικαστικών, αλλά και από τις δημιουργίες των ίδιων των παιδιών.

Το Μήνυμα της Μύρτιδος
Ο κ. Παπαγρηγοράκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από την προσήλωση των 50 μαθητών, χαρακτηρίζοντας τις δημιουργίες τους «θησαυρό της ψυχής». Η Μύρτις, ως πρέσβειρα πολιτισμού, κατάφερε να ενώσει το 430 π.Χ. με το σήμερα, αποδεικνύοντας ότι η εκπαίδευση, όταν γίνεται με μεράκι και πέρα από τα στενά πλαίσια της σχολικής αίθουσας, μπορεί να αγγίξει βαθιά τις ψυχές των παιδιών.

Κώστα Σταυρόπουλος - Εκπαιδευτικός

Κώστα Σταυρόπουλος - Εκπαιδευτικός
«Η ιδέα για να δημιουργηθεί αυτή η συζήτηση και η συνάντηση με τον κύριο Παπαγρηγοράκη δημιουργήθηκε επειδή τα παιδιά είχαν έρθει σε επαφή με τη Μύρτιδα μέσω ενός ποιήματος που έγραψα για αυτό το πλάσμα που είναι και δεν είναι άγαλμα, είναι και δεν είναι άνθρωπος. Έφτιαξαν ζωγραφιές, θέλησαν να δουν από κοντά πώς γίνεται από ένα κρανίο να δημιουργηθεί μια μορφή. Και έτσι καλέσαμε τον κύριο Παπαγρηγοράκη και τον κύριο Τσιώλη. Ήρθαν εδώ, μας τίμησαν με την παρουσία τους, μας έφεραν τους ωραίους πίνακες που βλέπετε πίσω μου, μίλησαν στα παιδιά. Πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη δράση όλο και κάτι θα μείνει στην ψυχή τους και στο μυαλό τους. Θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ γιατί ανταποκρίθηκαν αμέσως στην πρόσκληση που τους έκανα και γιατί κατάφεραν να κρατήσουν 50 παιδιά να τους παρακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της παρουσίασης αυτής χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό, ο παραμικρός ψίθυρος, το παραμικρό παρατράγουδο. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.».

Κωνσταντίνος Τσιώλης - Οδοντίατρος & Συγγραφέας

Κωνσταντίνος Τσιώλης - Οδοντίατρος & Συγγραφέας
«Είμαι οδοντίατρος. Ασχολούμαι όμως, μεταξύ άλλων, με το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η εκδήλωση ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές που έχω ζήσει και θέλω να συγχαρώ τον δάσκαλο των παιδιών, ιδιαίτερα τον κύριο Κώστα Σταυρόπουλο, που έκανε —εγώ ξέρω με πόσο κόπο— όλα αυτά που παρακολουθήσαμε σήμερα και πιστεύω πραγματικά ότι είναι πολύ τυχερά τα παιδιά όταν έχουν τέτοιο δάσκαλο. ».

Μανώλης Παπαγρηγοράκης - Καθηγητής Ορθοδοντικής, «Πατέρας» της Μύρτιδος

Μανώλης Παπαγρηγοράκης - Καθηγητής Ορθοδοντικής, «Πατέρας» της Μύρτιδος
Η σημερινή εκδήλωση, όπως επισήμανε και ο φίλος ο Κώστας και ο ένας και ο άλλος, ήταν έντονα συγκινητική και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Εντυπωσιάστηκα από το επίπεδο των παιδιών, από την προσοχή που έδειξαν και από το ενδιαφέρον το οποίο καταγράφηκε στα χαρτιά τα οποία δώσανε, σχεδιάζοντας και αποτυπώνοντας τι τους έμεινε σε αυτό το χρονικό διάστημα των δύο ωρών από τον Παπαδιαμάντη και τη Μύρτιδα. Και έτσι για μένα αυτό είναι ένα πλούσιο υλικό, ένας θησαυρός της ψυχής των παιδιών. Αυτό είναι το μήνυμα της Μύρτιδος: τι μπορεί να κάνει ένα παιδί του 430 π.Χ. στη σημερινή εποχή. Μεταφέρει έναν πολιτισμό με έναν δικό της τρόπο.

Σήμερα η όλη διαδικασία είχε τρία σκέλη. Το ένα σκέλος ήταν η δουλειά που έχει γίνει από τον φωτισμένο δάσκαλο της Αίγινας που λέγεται Κώστας Σταυρόπουλος, γιατί αυτός ήταν η κινητήριος δύναμη, αυτός ήταν που ξεκίνησε όλη αυτή τη διαδικασία με την ποιητική του διάθεση. Ο Κώστας ο Τσιώλης, ο οποίος είναι οδοντίατρος, συγγραφέας, που επίσης ασχολείται έντονα και δημιουργικά με τον Παπαδιαμάντη, φέρνοντας το διήγημα αυτό του Παπαδιαμάντη που μιλάει σχεδόν για τη Μύρτιδα —αφού η πρωταγωνίστριά του πέθανε από την ίδια πάθηση που πέθανε και η Μύρτις, από τον τυφοειδή πυρετό. Και εγώ που αναφέρθηκα περιληπτικά για τη διαδικασία της ανάπλασης στη Μύρτιδα. Τέτοιες εκδηλώσεις σαν τη σημερινή είναι εντονότατα ενδιαφέρουσες γιατί δείχνουν το επίπεδο των δημόσιων σχολείων, το επίπεδο των δασκάλων που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία. Ξέροντας τις δυσκολίες που υπάρχουν, ξέροντας επίσης τα προβλήματα που υπάρχουν εκτός Αθηνών. Γι' αυτό πολλά συγχαρητήρια στον διευθυντή του σχολείου, στους δασκάλους του σχολείου και στον Κωνσταντίνο Σταυρόπουλο.».

Σχετική ειδησεογραφία

Η έκθεση "Μύρτις" στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας. Το εκπαιδευτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, λόγω της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας. 28 Μάι 2022

"Μύρτις. Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν". Η ομιλία του κ. Μανώλη Παπαγρηγοράκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας. 27 Μάι 2022

Με κάθε λαμπρότητα ο πανηγυρικός εσπερινός στην Ιερά Μονή του Αγίου Χριστοφόρου.

Με κάθε λαμπρότητα ο πανηγυρικός εσπερινός στην Ιερά Μονή του Αγίου Χριστοφόρου.

Με κάθε λαμπρότητα τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο πανηγυρικός εσπερινός και η αρτοκλασία στην Ιερά Μονή του Αγίου Χριστοφόρου που πανηγυρίζει. 

Το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα στις 19:00 ο μεθέορτος εσπερινός, αγιασμός οχημάτων και περιφορά της εικόνας και του Ιερού Λειψάνου περιμετρικά της Ιεράς Μονής.

Το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία

Όλη η Αίγινα μια αγκαλιά για να στηρίξει την οικογένεια του βρέφους. Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα σε ένδειξη πένθους.

Όλη η Αίγινα μια αγκαλιά για να στηρίξει την οικογένεια του βρέφους. Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα σε ένδειξη πένθους.

Μια αγκαλιά αγκαλιά έχει γίνει όλη η Αίγινα, για να στηρίξει την οικογένεια του βρέφους. Σήμερα, με απόφαση του Δήμου Αίγινας δεν λειτούργησαν οι δομές των Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών του νησιού. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Ο Δήμος Αίγινας με μήνυμά του εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την αδόκητη απώλεια του παιδιού εργαζομένης του Δήμου. "Η σκέψη όλων μας βρίσκεται δίπλα στην ίδια και στην οικογένειά της αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια", αναφέρει το μήνυμα.

Η Επαγγελματική Ένωση Αίγινας εξέδωσε το πρωί συλλυπητήρια επιστολή, στην οποία αναφέρεται ότι: "Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αίγινας, εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια για την απώλεια του βρέφους".

Παράλληλα με απόφαση του Δ.Σ. ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τον άδικο χαμό του μικρού βρέφους, προτείνεται τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά από τις 16:30-18:30.

"Συνάδελφε Δημήτρη, κουράγιο. Είμαστε όλοι δίπλα σου", γράφουν σε μήνυμά τους οι Εποχικοί Πυροσβέστες.

Το Σωματείο Παράκτιων Αλιέων Αίγινας «Ο Σωτήρας» με Δελτίο Τύπου εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την τραγική απώλεια του μικρού παιδιού.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης, ο Σύλλογος Αγίας Μαρίνας "Οινόη" και ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας, ακύρωσαν και ανέβαλαν αντίστοιχα τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει για την Γιορτής της Μητέρας.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Νέα Επαγγελματική Ένωση Αγίας Μαρίνας, στην οποία η πρόεδρος και το ΔΣ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του βρέφους, που τόσο άδικα χάθηκε. Σε ένδειξη πένθους θα καταθέσει ένα ποσό στο νοσοκομείο Άγιος Διονύσιος.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Αργοσαρωνικού, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τους γονείς και τους οικείους του 21 μηνός βρέφους.

Τα μηνύματα συμπαράστασης τον πολιτών και των κατοίκων του νησιού, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι συνεχή, μεταφέροντας συχνά τον πόνο στον οποίο έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στην Μητρόπολη της Αίγινας στις 5 το απόγευμα, σήμερα Παρασκευή 8 Μαΐου 2026. 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, για την εκμίσθωση χώρου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, ως Μουσείο Φιστικιού Αίγινας.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, για την χρήση μέρους του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, ως Μουσείο Φιστικιού Αίγινας.

Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού, κατέθεσαν με πρώτο υπογράφοντα τον Νίκο Αμπατιέλο, βουλευτές του ΚΚΕ, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς για τη δημιουργία «Μουσείου Φιστικιού Αίγινας» στο ιστορικό συγκρότημα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου και των παλαιών Φυλακών Αίγινας.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για αλλοίωση του ιστορικού χαρακτήρα του χώρου και ζητούν να διατηρηθεί ως τόπος μνήμης και μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ανοιχτό και επισκέψιμο χωρίς αντίτιμο για τον λαό και τα σχολεία.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Πολιτισμού.

Σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής στις 22-04-2026, η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έφερε ως Θέμα Εκτός Ημερήσιας Διάταξης, την αποδοχή παραχώρησης χώρου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου Αίγινας στην Περιφέρεια Αττικής, για τη δημιουργία «Μουσείου Φιστικιού Αίγινας». Σε επόμενη συνεδρίασή της, στις 30-04-2026, η Επιτροπή εισηγήθηκε την εκμίσθωση χώρου του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου Αίγινας σε ιδιώτη, για τη δημιουργία «Μουσείου Φιστικιού Αίγινας» και τον καθορισμό των όρων Διακήρυξης φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας. Με βάση αυτούς τους όρους ο εκμισθωτής ιδιώτης θα αναλάβει τη δημιουργία του Μουσείου και την εκμετάλλευσή του στη συνέχεια. Ως αιτιολογία της εισήγησης και απόφασης αυτής η Διοίκηση της Περιφέρειας έθεσε την εξασφάλιση εσόδων από τη μίσθωση και την έλλειψη πρόθεσης για την ανάληψη της ευθύνης χρηματοδότησης και δημιουργίας του Μουσείου.

Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Αττικής έχουν σταθερά υπερασπιστεί τη διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας του χώρου και από αυτή την άποψη διαφώνησαν με τη δημιουργία του Μουσείου στον συγκεκριμένο χώρο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, καταψήφισαν την παραπάνω πρόταση και έθεσαν ότι πρόκειται για ιστορικό μνημείο ευρύτερης εμβέλειας και αξίας. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί Μουσείο Φιστικιού Αίγινας σ΄ αυτόν τον ιστορικό χώρο. Καταδικάζει την προσπάθεια να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των παλιών Φυλακών Αίγινας και ζητάει να γίνει χώρος μνήμης, μουσείο Εθνικής Αντίστασης, επισκέψιμο χωρίς αντίτιμο, ειδικά από σχολεία.

Αρχικά το κτίριο χτίστηκε για την προστασία ορφανών παιδιών. Έτσι, τον Ιούνιο του 1828 ξεκίνησε το χτίσιμο του «Καποδιστριακού ορφανοτροφείου». Το 1880 το ορφανοτροφείο κλείνει και μετατρέπεται σε φυλακή «υψίστης ασφαλείας», που από τα τέλη του 19ου αιώνα -που πρωτολειτούργησαν ως φυλακές πολιτικών κρατουμένων- μέχρι και την περίοδο της δικτατορίας 1967-1974, έγινε τόπος μαρτυρίου για κομμουνιστές και άλλους λαϊκούς αγωνιστές. Ο ιστορικός χώρος πρέπει να διασωθεί, να αξιοποιηθεί, να αναδειχθεί ως τόπος μνήμης των βασάνων που πέρασαν χιλιάδες αγωνιστές.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αρνητικές εξελίξεις, που οδηγούν στην αλλοίωση του χαρακτήρα αυτού του χώρου ιστορικής μνήμης, μιας φυλακής-κάτεργο για εκατοντάδες κομμουνιστές και αγωνιστές.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί της Περιφέρειας που οδηγούν στην αλλοίωση του ιστορικού χαρακτήρα του παλιού Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου και μετέπειτα Φυλακών στην Αίγινα και μάλιστα με την εμπλοκή και εκμετάλλευσή του από ιδιώτες;
- Να διατηρηθεί και να αξιοποιηθεί ο χώρος ως χώρος μνήμης, μουσείο Εθνικής Αντίστασης, επισκέψιμο χωρίς αντίτιμο για τον λαό;

Οι Βουλευτές
Αμπατιέλος Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω
Γκιόκας Γιάννης
Δάγκα Βιβή
Διγενή Σεμίνα
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Κτενά Αφροδίτη
Παφίλης Θανάσης
Τσοκάνης Χρήστος

«Χρώμα σε νερό: ατομική έκθεση του Νεκτάριου Κοντοβράκη». Έρχεται στη Δημοτική Πινακοθήκη στις 17 Μαΐου 2026.

«Χρώμα σε νερό: ατομική έκθεση του Νεκτάριου Κοντοβράκη».  Έρχεται στη Δημοτική Πινακοθήκη στις 17 Μαΐου 2026.

Η διοργάνωση της νέας έκθεσης ζωγραφικής του Νεκτάριου Κοντοβράκη, που θα γίνει στη Δημοτική Πινακοθήκη,  έγινε γνωστή στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, όπου συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης κάλυψης των δαπανών. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα αποτελείται έργα υδατογραφίας, θα γίνουν την Κυριακή 17 Μαΐου 2026 και θα έχει τίτλο: «Χρώμα σε νερό: ατομική έκθεση του Νεκτάριου Κοντοβράκη». Η εισήγηση προς την Δημοτική Επιτροπή παρουσιάζει την βασική ιδέα του εικαστικού για τη έκθεση, που θα επιμεληθεί η Ίριδα Κρητικού:

"Η Δημοτική Πινακοθήκη της Αίγινας, συνεχίζοντας το εικαστικό της πρόγραμμα και σε συνέχεια των προγραμματισμένων της σημαντικών αφιερωμάτων, αλλά και σε οργανική συμβολική σύνδεση με τους εξέχοντες καλλιτέχνες που συνδέονται καταγωγικά ή δημιουργικά με το νησί μας, υποδέχεται την Κυριακή 17 Μαΐου 2026 στις 12:00 ένα μονογραφικό αφιέρωμα στις σημαντικές υδατογραφίες του Νεκτάριου Κοντοβράκη.

Παράλληλα με την έκθεση και σε συνεργασία με την επιμελήτρια κα Ίριδα Κρητικού, ο καλλιτέχνης, έχοντας ο ίδιος προτείνει η έκθεση να λειτουργήσει πριν την ολοκλήρωση του σχολικού έτους ώστε να επιδιωχθούν οι αντίστοιχες σχολικές επισκέψεις, σχεδίασε και θα επιτελέσει βιωματικά εργαστήρια ζωγραφικής για παιδιά και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στην τέχνη της ακουαρέλας, αλλά και στις πτυχές που ο ίδιος αναδεικνύει ζωγραφικά συνομιλώντας με την ιστορική μνήμη του τόπου.

Η βασική ιδέα του καλλιτέχνη περιστρέφεται γύρω από μια «περιπλάνηση» στο νερόχρωμα — τόσο ως τεχνική όσο και ως φορέα μνήμης και χρόνου, μέσα από έργα παλαιότερων περιόδων που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ. Μέσω των έργων αυτών, ο δημιουργός, με τη σκέψη στην Αίγινα και στους ανθρώπους της, προχωρά στην ανάδειξη των προσώπων και των ιστοριών που τα συνοδεύουν, ενώ παράλληλα, διεισδύει στη βιωματική διάσταση της ίδιας της ακουαρέλας.

Ο ίδιος σημειώνει: «Η παρούσα έκθεση αποτελεί μια επιστροφή — όχι μόνο στον τόπο, αλλά και στον χρόνο. Μια επιλογή έργων που για χρόνια παρέμειναν σιωπηλά, αθέατα, κουβαλώντας μέσα τους πρόσωπα, στιγμές και μικρές ιστορίες της Αίγινας. Πρόσωπα οικεία, φίλοι, περαστικοί, άνθρωποι του νησιού, μαζί τους σκηνές καθημερινότητας, το λιμάνι, οι παραλίες, το φως που αλλάζει μέσα στη μέρα — όλα όσα συνθέτουν μια ζωντανή, ανεξίτηλη μνήμη.

Τα έργα αυτά έχουν δουλευτεί με την απαιτητική και βαθιά ευαίσθητη τεχνική της ακουαρέλας — μια ζωγραφική που δεν συγχωρεί την υπερβολή, που απαιτεί ακρίβεια, υπομονή και μια ιδιαίτερη σχέση με το τυχαίο. Περιπλάνηση εκεί όπου το χρώμα δεν ορίζει αλλά αφήνεται, εκεί όπου το νερό δεν υπακούει αλλά δημιουργεί.

Στην ακουαρέλα, το νερό δεν είναι απλώς μέσο είναι συνδημιουργός. Μεταφέρει το χρώμα, το απλώνει, το αραιώνει, το αφήνει να διαφύγει από τον πλήρη έλεγχο. Το χρώμα, από την άλλη, αποκτά διαφάνεια, αναπνέει πάνω στο χαρτί, αφήνοντας το φως να διαπεράσει τις επιφάνειες.

Έτσι, κάθε έργο ισορροπεί ανάμεσα στην πρόθεση και την απρόβλεπτη κίνηση του νερού — όπως ακριβώς και η μνήμη, που δεν αποτυπώνεται ποτέ με απόλυτη ακρίβεια, αλλά διατηρείται μέσα από ίχνη, σκιές και αποχρώσεις.
Η έκθεση δεν λειτουργεί μόνο ως παρουσίαση έργων, αλλά και ως μια ανοιχτή πρόσκληση γνωριμίας με αυτή την ιδιαίτερη γλώσσα της ζωγραφικής. Στο πλαίσιο της, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα παιδιά της Αίγινας, με βιωματική προσέγγιση της ακουαρέλας. Μέσα από την άμεση επαφή με το υλικό —το νερό, το χρώμα, το χαρτί— τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη χαρά της δημιουργίας, να πειραματιστούν και να εκφραστούν ελεύθερα, ζωγραφίζοντας επιτόπου το δικό τους βλέμμα πάνω στο νησί.

Με αυτόν τον τρόπο, η έκθεση επιδιώκει όχι μόνο να ανασύρει εικόνες από το παρελθόν, αλλά και να δημιουργήσει νέες — να μεταφέρει τη χειρονομία της ζωγραφικής στο παρόν και στο μέλλον».

Η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε τη δαπάνη ύψους 4.422,00€ πλέον ΦΠΑ 24% και 13%, που θα καλυφθεί από την υπάρχουσα στον προϋπολογισμό του Δήμου Αίγινας οικονομικού έτους 2026 πίστωση στον Α.Λ.Ε. 015.2420907002, «Δαπάνες πολιτιστικών εκδηλώσεων». 

Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.

Featured
zorbas-agogos.jpg

Τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά φιλοξένησε σήμερα το πρωί το ραδιόφωνο του Aegina Portal, σε μία ενημερωτική συζήτηση, για τις τελευταίες εξελίξεις στα ζητήματα του υποθαλάσσιου αγωγού και της ποιότητας νερού της Αίγινας. 

Γιώργος Στριγάρης Θα κάνουμε μία σύντομη συζήτηση, γιατί υπάρχουν εξελίξεις στο ζήτημα του υποθαλάσσιου αγωγού, αλλά και κάποια ερωτήματα που προέκυψαν, μετά την ανακοίνωση που κάνατε στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη. Καταρχάς υπάρχει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα του αγωγού, κάποια επικοινωνία με εκπρόσωπο του αναδόχου του έργου;

Γιάννης Ζορμπάς: Βεβαίως, υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τον ίδιο τον κύριο Δημήτρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντινίδης Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία. Ο κύριος Κωνσταντινίδης έχει έτοιμο το συνεργείο. Είναι να πάει ανά πάσα στιγμή στο σημείο να καταδυθούν με έμπειρους δύτες, που μπορούν να κάνουν αυτή την εργασία και να αποκαταστήσουν το πρόβλημα του αγωγού. Αυτό που περιμένουμε είναι επειδή έχει οριστεί δικαστικός πραγματογνώμονας από την Εισαγγελία Πειραιά και σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές να έχουν προχωρήσει, έτσι ώστε οι διαδικασίες και τα πορίσματα και να δοθεί το πράσινο φως και η εντολή προς τον κύριο Κωνσταντινίδη στο να αποκατασταθεί η βλάβη το αγωγού.

Γιώργος Στριγάρης   Με ποιο τρόπο, αν γνωρίζετε βέβαια, συνδέεται η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με την αποκατάσταση του αγωγού;

Γιάννης Ζορμπάς:  Εμπλέκεται διότι ενεπλάκησαν οι λιμενικές αρχές, καταδύθηκαν στο σημείο, καταδύθηκε στο σημείο η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, έχει οριστεί όπως σας είπα δικαστικός πραγματογνώμονας, οπότε τουλάχιστον περιμένουνε μια απάντηση, ότι οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί.

Γιώργος Στριγάρης   Άρα η καθυστέρηση, γιατί αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία καθυστέρηση. Σήμερα έχει πολύ καλό καιρό, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, ότι είναι μία καλή μέρα για να δουλέψει το συνεργείο εκεί. Άρα για την καθυστέρηση αυτή δεν ευθύνεται ούτε ο Δήμος Αίγινας, ούτε ο ανάδοχος του έργου, από όσο καταλαβαίνω, αλλά είναι διαδικαστικό ζήτημα που προκύπτει από…

Γιάννης Ζορμπάς:  Ακριβώς και πιστεύουμε εντός πολύ λίγων ημερών να έχει αυτό το πρόβλημα διευθετηθεί και να δοθεί εντολή για την αποκατάσταση.

Γιώργος Στριγάρης   Η πρώτη ερώτηση που προκύπτει μετά την ανακοίνωση που κάνατε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι για ποιο λόγο δεν έγινε αυτή η περίφημη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη;

Γιάννης Ζορμπάς:  Μπορεί να άλλαξε το πρόγραμμα, να έτυχε κάτι στον Περιφερειάρχη, δεν το γνωρίζω, να σας πω για ποιο λόγο ακριβώς.

Γιώργος Στριγάρης   Δηλαδή δεν σας ενημέρωσε, γιατί είναι σημαντικό.

Γιάννης Ζορμπάς:  Μας ενημέρωσε ότι δεν θα γίνει η σύσκεψη αυτή, γιατί κάτι άλλο προέκυψε. Δεν είναι ρώτησα λεπτομέρειες.

Γιώργος Στριγάρης   Έχει καθοριστεί μία επόμενη σύσκεψη;

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό επιδιώκουμε, να γίνει μια επόμενη σύσκεψη μέσα στην εβδομάδα, έτσι ώστε να γίνει και ένας ενιαίος προγραμματισμός για τις επόμενες ημέρες.

Γιώργος Στριγάρης   Την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης, που κάνατε στο δημοτικό συμβούλιο, υπήρξε ένα δημοσίευμα της “Καθημερινής” το οποίο προσέθεσε κάποια καινούργια στοιχεία και θα ήθελα, αν γνωρίζετε σχετικά, να επιβεβαιώσετε το δημοσίευμα ή όχι. Λέει λοιπόν, ότι προέρχεται από αστοχία στη ραφή αγωγού. Εκεί δηλαδή που ενώνονται.

Γιάννης Ζορμπάς:  Εμένα οι πληροφορίες μου κύριε Στριγάρη δεν λένε κάτι τέτοιο, θα το γνωρίζουμε προφανώς στις επόμενες μέρες εάν πρόκειται για ένωση, εάν πρόκειται για κάτι άλλο. Οι  πληροφορίες μου αυτή τη στιγμή δεν δηλώνουν κάτι τέτοιο.

Γιώργος Στριγάρης   Ο κύριος Κωνσταντινίδης έχει επικοινωνήσει επίσημα με το Δήμο για να κάνει κάποια ενημέρωση, δηλαδή έχει επικοινωνήσει με κάποιο έγγραφο;

Γιάννης Ζορμπάς:  Έχει επικοινωνήσει με την Περιφέρεια, επίσης έχει απαντήσει η Περιφέρεια, έχει δηλώσει με ποιο τρόπο προκρίνει να γίνει η επισκευή. Απ' ότι αντιλαμβάνομαι υπάρχει ευθυγραμμία των δύο τμημάτων, δηλαδή εκεί που κόπηκε ο αγωγός, όποτε συνεπώς, θα είναι και ίσως λίγο, τρόπον τινά, πιο εύκολη η αποκατάσταση. Έχει δηλώσει τον τρόπο που θα το επισκευάσει, έχουν ζητηθεί κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Νήσων και αναμένουμε όπως σας είπα και προηγουμένως, ότι θα περιμένουμε την έγκριση των ερευνητικών αρχών, των εισαγγελικών αρχών να μας δώσουνε..

Γιώργος Στριγάρης   Όσων εμπλέκονται τέλος πάντων στην έρευνα. Προκειμένου να ξεκινήσετε.

Γιάννης Ζορμπάς:  Ακριβώς.

Γιώργος Στριγάρης   Κάτι που κράτησα από την ενημέρωση που κάνατε στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι το πώς έγινε αυτή η βλάβη και επειδή γνωρίζω ότι μιλάτε με τον κύριο Κωνσταντινίδη, αν σας έχει εκφράσει κάποια άποψη, κάποια θέση για το πώς προέκυψε αυτή η βλάβη, δηλαδή πως σταμάτησε να λειτουργεί ο αγωγός, πως δημιουργήθηκε αυτή η τομή.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό δεν μου το έχει πει, απ’ ότι γνωρίζω έχει διορίσει, έχει ορίσει και εκείνος από τη μεριά του τεχνικό σύμβουλο για το συγκεκριμένο συμβάν. Πιστεύω ότι στην επικείμενη σύσκεψη ότι θα δοθούν και αυτές οι απαντήσεις.

Γιώργος Στριγάρης   Σε αυτό που είπατε μόλις τώρα αναφέρεται και το δημοσίευμα της “Καθημερινής” και λέει ότι: “Η κατασκευάστρια εταιρεία τηρεί στάση αναμονής, μεταξύ άλλων, διότι έχει διορίσει τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος εμμένει στην εκδοχή της δολιοφθοράς με χρήση βόμβας”. Ισχύει αυτό;

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό εδώ όχι δεν το γνωρίζω. Αυτό είναι ένα δημοσίευμα που αναφέρεστε και δεν γνωρίζω και την πηγή του.

Γιώργος Στριγάρης   Για να πω την αλήθεια είναι το μοναδικό δημοσίευμα, επειδή παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή των κεντρικό Τύπο, το οποίο διαφοροποιείται από το δελτίο τύπου και τη στάση του περιφερειάρχη κυρίου Χαρδαλιά στις 2 Φεβρουαρίου.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό εγώ δεν μπορώ να το σχολιάσω, ούτε να το κρίνω, ούτε ποιες είναι οι πληροφορίες τους ή από ποια συμπεράσματα προφανώς εκφράζουν, αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι ότι δεν έχουν κάποια ίχνη ότι πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό.

Γιώργος Στριγάρης   Ο δήμος της Αίγινας κράτησε από την αρχή μία συνετή στάση, ως Κύριος του έργου και νομίζω ότι αυτό σας τιμά και εσάς και ως διοίκηση, αλλά και το δημοτικό συμβούλιο. Δεν υπήρξαν εξάρσεις, φωνές, ερωτήσεις υπήρξαν και πολύ δικαιολογημένα. Συζητήσατε με τον κύριο Χαρδαλιά αυτή τη διαφορά των απόψεων, την διαφορά των θέσεων.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό κύριε Στριγάρη δεν το έχω συζητήσει. Ξέρετε η κάθε Αρχή, η κάθε διοικητική αρχή, να το πω έτσι, κάνει τις δικές σας εκτιμήσεις. Ίσως υπήρχαν κάποιες άλλες πληροφορίες προς την Περιφερειακή Αρχή, δεν μπορώ να το κρίνω και δεν έχουμε μπει σ' αυτή την συζήτηση.

Γιώργος Στριγάρης   Θα σας πω γιατί σας το ρωτάω, ο Σαράντης Ευσταθόπουλος έκανε ένα δημοσίευμα στο Aegina Portal, ουσιαστικά πρόκειται για ένα δημοσίευμα του Fox News, από τις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και μέσα στην Αμερική, στο οποίο αναρωτιέται αν αυτή η πληροφορία, μπορεί να επηρεάσει το τουριστικό προϊόν, μπορεί να δημιουργήσει δηλαδή αλλά θέματα στην Αίγινα.

Γιάννης Ζορμπάς:  Ή μια ανασφάλεια στους επισκέπτες. Φρονώ ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει καμία ανασφάλεια. Το νησί της Αίγινας, από ό,τι βλέπουμε, αν δείτε και εσείς σήμερα, με μια τέτοια ηλιόλουστη μέρα και χθες, έχει πάρα πολλούς επισκέπτες, έχει πολύ κόσμο, δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει το τουριστικό προϊόν. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση.

Γιώργος Στριγάρης   Αυτά είναι πράγματα που τα βλέπουμε στη συνέχεια.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτή είναι και η δική μου εκτίμηση κ. Στριγάρη. Γενικότερα και συζητήσεις μου που κάνω με επαγγελματίες, τόσο της εστίασης, αλλά και της φιλοξενίας αναμένουν και εκείνοι μία πάρα πολύ καλή τουριστική περίοδο που θα έρθει.

Γιώργος Στριγάρης   Το ‘22 το καλοκαίρι, και εκεί είσαστε πολύ προσεκτικός, οφείλω να πω, τηρήσατε μία γραμμή χαμηλών τόνων, προκειμένου να δείτε από πού προέρχεται η βλάβη. Αλλά το καλοκαίρι του ‘22 είδαμε ότι η βλάβη επισκευάστηκε σε δύο δόσεις.

Γιάννης Ζορμπάς:  Ακριβώς, ήταν μία προσωρινή αποκατάσταση και ήρθε και η τελική επισκευή. Το ίδιο θα γίνει και εδώ, δηλαδή θα γίνει μια προσπάθεια προσωρινής αποκατάστασης και στη συνέχεια θα γίνει η οριστική του αποκατάσταση με βέβαια αποτελέσματα.

Γιώργος Στριγάρης   Από όσο θυμάμαι υπήρχε μία καθυστέρηση στο καλοκαίρι και έγινε σε δύο φάσεις αυτή επιδιόρθωση διότι δεν υπήρχαν τα υλικά. Τα υλικά αυτά, για το τσεμπέρι όπως είπαν οι τεχνικά που χρησιμοποιήθηκε, ήρθαν αρκετά αργότερα.

Γιάννης Ζορμπάς:  Ίσως πρόκειται για εξειδικευμένα υλικά και ειδικά υλικά,  κατασκευαστικά να το πω, τα οποία ήρθαν από το εξωτερικό, υπήρξε μία καθυστέρηση εκεί. Ίσως και αυτή η αίσθηση, ότι έστω και επειδή είχε αποκατασταθεί προσωρινά, ίσως δεν έγινε και η ανάλογη επίσπευση στο να γίνει και η οριστική αποκατάσταση. Δεν ξέρω αν με αντιλαμβάνεστε.

Γιώργος Στριγάρης   Γνωρίζετε εάν αυτή τη στιγμή ο κατασκευαστής, έχει αυτά τα υλικά ή αυτόν τον εξοπλισμό που απαιτείται προκειμένου να μην υπάρξει αυτή η καθυστέρηση.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι έτοιμος να επέμβει και να κάνει αυτή την προσπάθεια της προσωρινής αποκατάστασης.

Γιώργος Στριγάρης   Μου το είπατε και προηγουμένως ότι δηλαδή γνωρίζει τον τρόπο με το οποίο θα κάνει την αποκατάσταση.

Γιάννης Ζορμπάς:  Ακριβώς. Προφανώς και έχει και τα υλικά και τα απαραίτητα εξαρτήματα που απαιτούνται

Γιώργος Στριγάρης   Στο Δημοτικό Συμβούλιο η κυρία Σίλα Αλεξίου είπε ότι είσαστε υπόλογος για το ζήτημα, ότι δεν έγινε αυτή η περίφημη μελέτη εκτίμησης κινδύνου και άρα βρισκόμαστε σε μεγάλη καθυστέρηση και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εσείς απαντήσετε από την πλευρά σας, ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε μία μελέτη εκτίμησης κινδύνου, γιατί υπάρχει η μέθοδος του κατασκευαστή, υπάρχει ένα εγχειρίδιο, υπάρχει μία τεχνική μελέτη η οποία είναι έτοιμη, η οποία προβλέπει όλους τους κινδύνους. Να σας ρωτήσω, αυτό σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε μελέτη εκτίμηση κινδύνου ή θα γίνει αργότερα;

Γιάννης Ζορμπάς:  Aυτό που εκτιμούμε εμείς, ως δημοτική αρχή, είναι ότι θα πρέπει να να πάμε σε εναλλακτικά σενάρια, αν έχουμε τέτοια προβλήματα. Όπως ακούστηκε στους δημοτικό συμβούλιο, παραδείγματος χάριν,  είναι η αφαλάτωση των γεωτρήσεων, ένα προσωρινό μέτρο, είναι στο πρόγραμμα η δημιουργία της λιμνοδεξαμενής, της υδατοδεξαμενής.  Αυτές είναι οι λύσεις, ότι θα πρέπει να γίνει μία αναζήτηση και μία επιδίωξη, έτσι ώστε να αναζητηθούν οι πρόσφορες λύσεις. Σίγουρα πρέπει να γίνει.

Γιώργος Στριγάρης   Και πάμε και στο δεύτερο κομμάτι όλης αυτής της περιπέτειας που ζει η Αίγινα, που είναι η ποιότητα του νερού, δηλαδή όπως είπατε και εσείς είναι οι γεωτρήσεις στις οποίες είχε κάνει μια μεγάλη προεργασία ο δήμος της Αίγινας, ήδη από την αρχή, φάνηκε τώρα, χρησιμοποιούνται. Ο κύριος Φώτης Πούντος, ο δημοτικός σύμβουλος, ζήτησε - το έκανε και η κυρία Σίλα Αλεξίου - και εμείς το είδαμε αυτό το θέμα, κάθε φορά που βγαίνουν οι αναλύσεις από την επόπτη δημόσιας υγείας, κατευθείαν κάνουμε repost τις αναλύσεις. Εκεί, φαίνεται ότι οι αναλύσεις είναι πολύ μεγάλες, υπάρχει δηλαδή ένα εύρος δεδομένων, μεγάλες χημικές αναλύσεις, που τώρα δεν υπάρχουν. Ο κύριος Πούντος σας ζήτησε,  λοιπόν, για ποιο λόγο δεν συμβαίνει αυτό και ο κύριος Πουλάκης, ως πολίτης (σ.σ. είναι ιατρός).

Γιάννης Ζορμπάς:  Να είναι επιπλέον αναλύσεις; Νομίζω έχουν γίνει και σε μέταλλα και σε ιχνοστοιχεία. Από εκεί και πέρα όμως αυτό που ο εμφανίζει το νερό και ιδιαίτερα στη Δημοτική Κοινότητα Μεσαγρού είναι μεγάλη αγωγιμότητα. Παρόλα αυτά, όμως, δεν το καθιστά επικίνδυνο όσον αφορά το νερό για οικιακή χρήση.

Γιώργος Στριγάρης   Προτίθεστε οι επόμενες που θα βγάλετε στη δημοσιότητα να περιέχουν και αυτά τα στοιχεία;

Γιάννης Ζορμπάς:  Δεν το γνωρίζω να σας το απαντήσω αυτή τη στιγμή, αλλά έχω μιλήσει και με τους χημικούς από το εργαστήριο και με έχουν διαβεβαιώσει και εκείνοι με τη σειρά τους, ότι το νερό είναι κατάλληλο προς οικιακή χρήση παρόλο που, επαναλαμβάνω, παρουσιάζει αυτή την μεγάλη αγωγιμότητα. Εγώ κύριε Στριγάρη για να κλείσουμε και την συνομιλία μας, θέλω να ευχαριστήσω από την μεριά μου, καθώς επίσης και όλες τις δημοτικής αρχής, τους πολίτες της Αίγινας που κατανοούν αυτό το ξαφνικό και αιφνίδιο πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί στο νησί και να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ για αυτήν την κατανόηση και θα τους προτείνω επίσης, θα μπορέσω να πω με πολύ μεγάλη υποχρέωση και βέβαια ευθύνη, ότι πιστεύω ότι σε πολύ λίγο χρόνο ότι το πρόβλημα θα αποκατασταθεί.

Γιώργος Στριγάρης   Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, έχετε πει για ένα μήνα, μακάρι να συμβεί αυτό. Και κάτι που σας είχα πει κάτι ιδίαν, αν υπάρχει δυνατότητα, αυτό στη χρήση του νερού, να υπάρχει ένα faq (ερωτήσεις - απαντήσεις) πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το νερό. Νομίζω ότι είναι είναι κάτι πολύ απλό, που μπορεί να κάνει ο Δήμος.

Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό όμως δεν θα το κάνω τώρα, αυτή τη στιγμή. Σας είπα ότι είναι για οικιακή χρήση και γενικότερα η ενημέρωση που έχω δεν δηλώνουν κάτι, ότι κάπου απαγορεύεται ή για κάποια άλλη χρήση.

Γιώργος Στριγάρης   Εν κατακλείδι, ο Δήμος της Αίγινας από αυτή την περιπέτεια τι έχει μάθει;

Γιάννης Ζορμπάς:  Πολλά κύριε Στριγάρη, όλα αυτά σε όλους εμάς στη δημοτική αρχή, αλλά και τα όλα τα μέλη της διοίκησης αποκτούν εμπειρία και όπως και εσείς αναφέρατε είμαστε εγκρατείς, αναζητούμε όλα τα δεδομένα και με συζήτηση στοχεύουμε για τις επόμενες μέρες.

Γιώργος Στριγάρης   Διαπιστώσατε ελλείψεις;

Γιάννης Ζορμπάς:  Ελλείψεις, δεν θα το έλεγα κύριε Στριγάρη. Από την μεριά του δήμου δεν έχω διαπιστώσει κάποια έλλειψη.

Γιώργος Στριγάρης   Στο ζήτημα της συνεργασίας με την Περιφέρεια;

Γιάννης Ζορμπάς:  Όχι, δεν έχω διαπιστώσει κάτι,  μια χαρά επικοινωνούμε. Δεν υπάρχει κάτι.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.