Υποδοχή 170 tour operators στην Πέρδικα, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «MTS Globe Get Together 2026».

Η Αίγινα στο επίκεντρο του παγκόσμιου τουρισμού: Υποδοχή 170 tour operators στην Πέρδικα.

Την Αίγινα επισκέφθηκαν σήμερα, 25 Ιουνίου 2026, περισσότεροι από 170 κορυφαίοι εκπρόσωποι της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της μεγάλης διοργάνωσης «MTS Globe Get Together 2026».

Το νησί επιλέχθηκε ως ένας από τους βασικούς σταθμούς φιλοξενίας της σημαντικής αυτής συνάντησης, η οποία συγκεντρώνει στελέχη και συνεργάτες της παγκόσμιας αγοράς, δίνοντας στην Αίγινα την ευκαιρία να προβληθεί δίπλα σε διεθνείς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Η Αίγινα κέρδισε επάξια τη θέση της δίπλα σε παγκόσμιους προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη

Σύμφωνα με τον Δήμο Αίγινας η επίσκεψη αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη του νησιού ως σύγχρονου, αυθεντικού και ποιοτικού τουριστικού προορισμού. Η παρουσία ενός τόσο μεγάλου αριθμού tour operators προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης γνωριμίας των επαγγελματιών του κλάδου με τις υποδομές, τα αξιοθέατα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αίγινας.

Στρατηγικός στόχος η ανάδειξη της ταυτότητας του νησιού

Στρατηγικός στόχος η ανάδειξη της ταυτότητας του νησιού
Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις της στο Aegina Portal, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Όλγα Πετρίτη, ο τουρισμός αποτελεί τη βασικότερη οικονομική δραστηριότητα της Αίγινας, γεγονός που απαιτεί συλλογικό σεβασμό και συνεργασία:

«Οφείλουμε όλοι, τόσο ο δήμος όσο και οι επαγγελματίες, να τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό.

«Οφείλουμε όλοι, τόσο ο δήμος όσο και οι επαγγελματίες, να τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό. Όλοι μαζί πρέπει να πράττουμε προς όφελος του νησιού».

Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την εδραίωση της Αίγινας ως έναν σύγχρονο, ποιοτικό και αυθεντικό προορισμό.

20260625_133845.webp

Αν και η παραμονή των πρακτόρων διήρκησε μόλις λίγες ώρες, ο Δήμος είχε οργανώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με σκοπό να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά, τις παραδόσεις και τη γαστρονομική ταυτότητα του τόπου.

20260625_134226.webp

Παραδοσιακή υποδοχή με άρωμα... φιστικιού στην Πέρδικα
Η επίσημη υποδοχή των ξένων αντιπροσωπειών έγινε το μεσημέρι στο γραφικό λιμάνι της Πέρδικας. Εκεί, οι φιλοξενούμενοι θα είχαν την ευκαιρία:

Να γνωρίσουν την παράδοση μέσα από παραδοσιακούς χορούς

Να γνωρίσουν την παράδοση μέσα από παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος και η Στέγη Πολιτισμού Αίγινας.

Να περιηγηθούν στο νησί με τη βοήθεια ενός ειδικά σχεδιασμένου, έντυπου αγγλόφωνου τουριστικού οδηγού, που θα τους προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για τα σημαντικότερα αξιοθέατα και τις υποδομές.

Να γευτούν την Αίγινα, δοκιμάζοντας το φημισμένο, ΠΟΠ φιστίκι Αιγίνης, καθώς και παραδοσιακά γλυκά του νησιού.

Η άμεση επαφή των επαγγελματιών του διεθνούς τουριστικού κλάδου με τις ομορφιές, τους ανθρώπους

Η άμεση επαφή των επαγγελματιών του διεθνούς τουριστικού κλάδου με τις ομορφιές, τους ανθρώπους και τα προϊόντα της Αίγινας αναμένεται να αποδώσει καρπούς στο άμεσο μέλλον, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση του νησιού στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, όπως υπογραμμίζεται από τον Δήμο Αίγινας, που διοργάνωσε την επίσκεψη.

Η δήλωση της Αντιδημάρχου Τουρισμού, κ. Όλγας Πετρίτη στο Aegina Portal

Η δήλωση της Αντιδημάρχου Τουρισμού, κ. Όλγας Πετρίτη στο Aegina Portal
«Ο τουρισμός αποτελεί την νούμερο ένα οικονομική δραστηριότητα στο νησί και οφείλουμε όλοι, τόσο ο Δήμος όσο και οι επαγγελματίες, να τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό. Όλοι μαζί πρέπει να πράττουμε προς όφελος του νησιού.

Εμείς έχουμε ως στόχο, μέσα στις λίγες ώρες που θα μείνουν οι πράκτορες στο νησί, να γνωρίσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, τις παραδόσεις μας, τη γαστρονομία και τα προϊόντα του νησιού. Για αυτό το λόγο θα έχουμε παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος, όπως και από τη Στέγη Πολιτισμού Αίγινας.Να ευχαριστήσουμε εδώ τους χορευτές και τη δασκάλα τους.

Θα γνωρίσουν τα σημεία της Αίγινας μέσω ενός τουριστικού οδηγού, έντυπου, το οποίο θα τους προσφέρουμε, καθώς και θα γευτούν και το τοπικό μας προϊόν, το φιστίκι, από ένα κέρασμα που θα τους προσφέρουμε.

Βρισκόμαστε στο λιμάνι της Πέρδικας, όπου περιμένουμε να υποδεχτούμε 170 tour operators μαζί με τους συνοδούς τους. Οι τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι είναι από όλο τον κόσμο, στα πλαίσια της διεθνούς τουριστικής διοργάνωσης MTS Globe, κάνουν μια εξόρμηση στα νησιά και επέλεξαν και την Αίγινα για τόπο φιλοξενίας μαζί με άλλα νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη.»

Θεόδωρος Λιβάνιος: Αναμένονται στοιχεία από τον Δήμο Αίγινας για την δευτεροβάθμια Δομή Εκπαίδευση Ειδικής Αγωγής.

Θεόδωρος Λιβάνιος: Αναμένονται στοιχεία από τον Δήμο Αίγινας για την δευτεροβάθμια Δομή Εκπαίδευση Ειδικής Αγωγής.

Απάντηση με έγγραφό του στη Βουλή, έδωσε στις 16 Ιουνίου 2026, o Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, σχετικά με το αίτημα για την άμεση ίδρυση και στελέχωση Δομής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής στην Αίγινα για τη σχολική χρονιά 2026-2027. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου έχει ήδη ζητήσει στοιχεία από τον Δήμο Αίγινας με έγγραφο της 25ης Μαΐου 2026. Το Υπουργείο επισημαίνει ότι, μόλις παραληφθούν τα ζητούμενα στοιχεία, θα επανέλθει με συμπληρωματική απάντηση προς τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφτασε στη Βουλή μέσω αναφοράς που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταφέροντας αίτημα το οποίο υπογράφεται από 160 γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και κατοίκους της Αίγινας. Με το αίτημα ζητείται η άμεση ίδρυση και στελέχωση δευτεροβάθμιας δομής Ειδικής Αγωγής, είτε ΕΝΕΕΓΥΛ είτε ΕΕΕΕΚ, προκειμένου να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών του νησιού.

Υπεγράφη η σύμβαση για έργο οδοποιίας στο Σφεντούρι, ύψους 71.000 ευρώ.

meleti-sfentouri.jpg

Υπογράφηκε στις 23 Ιουνίου 2026 η σύμβαση για το έργο «Επισκευή συντήρηση επαρχιακών οδών λόγω αιφνίδιων περιστατικών» μεταξύ του Δημάρχου Αίγινας, κ. Ιωάννη Ζορμπά, και του οικονομικού φορέα, αναδόχου του έργου.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά την εκτέλεση εργασιών για την αποκατάσταση της οδού στην περιοχή Σφεντούρι.

Το τεχνικό αντικείμενο του έργου

Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 26/2026 μελέτη του Δήμου Αίγινας, οι προβλεπόμενες εργασίες περιλαμβάνουν:

  • Απόξεση (φρεζάρισμα) του υφιστάμενου ασφαλτικού οδοστρώματος και μεταφορά των υλικών.
  • Κατασκευή ασφαλτικών ισοπεδωτικών στρώσεων, στρώσεων αλλαγής επικλίσεων και επουλώσεις λάκκων.
  • Ασφαλτική προεπάλειψη της ανασφάλτωτης επιφάνειας. Τοποθέτηση νέας ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας.

Οικονομικά στοιχεία και χρονοδιάγραμμα

  • Η αρχική δαπάνη της μελέτης ανερχόταν σε 73.980,46 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%). Κατόπιν έκπτωσης ύψους 4,0% που προσέφερε ο ανάδοχος, το τελικό ποσό της σύμβασης διαμορφώθηκε σε 71.021,25 €.
  • Η συνολική διάρκεια για την περάτωση του έργου ορίζεται σε τρεις μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
  • Ο ανάδοχος υποχρεούται να προβεί στην ανέξοδη συντήρηση του έργου για διάστημα δεκαπέντε μηνών από την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης περαίωσης ή της υποβολής του τελικού επιμετρητικού πίνακα.

Η σύμβαση έγινε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τρεις οικονομικούς φορείς και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων.

Σχετική ειδησεογραφία:

Την αποκατάσταση τμήματος οδού στην περιοχή του Σφεντουρίου, συνολικού προϋπολογισμού 73.980 ευρώ, προβλέπει σχετική μελέτη. 21 Μάι 2026

    Έγκριση προσχώρησης του Δήμου Αίγινας στη σύμβαση Escrow Account, για το έργο της αναβάθμισης των μονοπατιών. Η σύνθετη διαδικασία για τη χρηματοδότησή του.

    Έγκριση προσχώρησης του Δήμου Αίγινας στη σύμβαση Escrow Account για το έργο αναβάθμισης μονοπατιών. Η «αθέατη» γραφειοκρατική διαδικασία πίσω από το έργο.

    Στην αποδοχή των όρων της σύμβασης δεσμευμένου καταπιστευτικού λογαριασμού (Escrow Account) για την υλοποίηση έργου αναβάθμισης μονοπατιών προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας. Πρόκειται για μία σύνθεση διαδικασία.

    Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

    Η απόφαση αφορά τη συμμετοχή του Δήμου στη διαδικασία χρηματοδότησης του έργου «Ανάδειξη, αξιοποίηση και αναβάθμιση διαδρομών και μονοπατιών στον Δήμο Αίγινας», στο πλαίσιο του προγράμματος «SUB1a. Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών και Διαδρομών Πεζοπορίας».

    Το έργο έχει ενταχθεί στη δράση 16851 «Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με εγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης 128.960 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αφορά νέα έγκριση της χρηματοδότησης, αλλά την αποδοχή των προβλεπόμενων όρων για την ενεργοποίηση της διαδικασίας χρηματοδότησης μέσω του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού. Σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, για τη λήψη της χρηματοδότησης απαιτείται η προσχώρηση του Δήμου στη σχετική σύμβαση και η τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται στο πρόγραμμα.

    Η σχετική συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας στις 3 Ιουνίου 2026, έπειτα από την εισήγηση της Τεχνική Υπηρεσίας του Δήμου.

    Ο ειδικός λογαριασμός
    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχοντας εξασφαλίσει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., άνοιξε έναν κεντρικό, ειδικό λογαριασμό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Εκεί μεταφέρονται τμηματικά όλες οι εγκεκριμένες πιστώσεις για τα μονοπάτια της χώρας.

    Ο υπολογαριασμός Escrow
    Επειδή ο Δήμος Αίγινας δεν μπορεί να πάρει όλα τα χρήματα (τα 128.960 ευρώ) απευθείας στο ταμείο του, δημιουργείται για λογαριασμό του ένας υπολογαριασμός.
    Αυτός ο λογαριασμός ονομάζεται καταπιστευτικός (escrow) και έχει μια ιδιαιτερότητα: είναι ακατάσχετος. Κανένας δανειστής δεν μπορεί να αγγίξει αυτά τα χρήματα για χρέη του Δήμου, ούτε μπορούν αυτά να συμψηφιστούν με οφειλές προς την εφορία. Είναι «κλειδωμένα» αποκλειστικά και μόνο για τα μονοπάτια.

    Ο ρόλος του Ταμείου Παρακαταθηκών
    Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αναλαμβάνει τον ρόλο του «διαιτητή» ή μεσεγγυούχου. Δεν μπορεί ούτε το Υπουργείο να τραβήξει πίσω τα χρήματα μονομερώς, ούτε ο Δήμος να τα ξοδέψει όπου θέλει. Το Ταμείο θα εκτελεί πληρωμές μόνο όταν πληρούνται αυστηρές προϋποθέσεις.

    Ο ρόλος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
    Εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο Φορέας Υλοποίησης, που είναι ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.). Αυτός παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου.

    Η ροή της πληρωμής γίνεται ως εξής:

    1. Ο εργολάβος (ανάδοχος) εκτελεί ένα μέρος του έργου στην Αίγινα και εκδίδει το αντίστοιχο τιμολόγιο.
    2. Ο Δήμος συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά (βεβαιώσεις της επιτροπής παρακολούθησης κ.λπ.) και τα στέλνει στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
    3. Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ελέγχει ότι το έργο όντως έγινε σωστά και στέλνει Εντολή Εκταμίευσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών.
    4. Το Ταμείο αποδεσμεύει το συγκεκριμένο ποσό, το στέλνει στον εμπορικό λογαριασμό του Δήμου και ο Δήμος, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής εντολής, πληρώνει αμέσως τον εργολάβο.

    Ο αυστηρός κανόνας της ρήτρα επιστροφής

    Τα χρήματα πρέπει να απορροφηθούν εντός 12 μηνών από τη στιγμή που θα μπουν στον υπολογαριασμό. Αν ο Δήμος καθυστερήσει, δεν κάνει σωστή χρήση των πόρων ή δεν ολοκληρώσει το έργο εμπρόθεσμα, τότε το μη απορροφηθέν ποσό επιστρέφεται αυτόματα στο κράτος και το έργο κινδυνεύει με απένταξη.

    Με την απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την προσχώρηση του Δήμου Αίγινας στους όρους και τις συμφωνίες της σύμβασης του δεσμευμένου λογαριασμού (Escrow Account), εξουσιοδότησε τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά για την υπογραφή της δήλωσης προσχώρησης και όρισε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως χειριστή και μεσεγγυούχο του σχετικού λογαριασμού.

    Η απόφαση ελήφθη με 11 θετικές ψήφους επί 12 ψηφισάντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Λογοθέτης Εμμανουήλ δήλωσε αποχή.

    Το σύστημα του Escrow Account προβλέπει τη δημιουργία ειδικού δεσμευμένου υπολογαριασμού για κάθε δικαιούχο φορέα, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενες εκταμιεύσεις για την υλοποίηση των ενταγμένων έργων, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης.

    Ανάθεση υπηρεσίας για την επισκευή βλαβών και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, ύψους 29.884 ευρώ. Στο έγγραφο της σύμβασης ο κωδικός αφορά σπόρους και δενδρύλλια.

    Ανάθεση υπηρεσίας για την επισκευή βλαβών και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, ύψους 29.884 ευρώ. Στο έγγραφο της σύμβασης ο κωδικός αφορά σπόρους και δενδρύλλια.

    Σύμβαση ανάθεσης για την επισκευή βλαβών και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 29.884 ευρώ, υπέγραψε ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς στις 18 Ιουνίου 2026. 

    Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

    Σύμφωνα με τη σχετική τεχνική έκθεση, το έργο αφορά όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου και θα υλοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026. Όπως επισημαίνεται, τα δίκτυα χαμηλής τάσης που τροφοδοτούν τον δημοτικό φωτισμό είναι σε πολλές περιπτώσεις παλαιά και παρουσιάζουν συχνές διακυμάνσεις και πτώσεις τάσης, γεγονός που προκαλεί επαναλαμβανόμενες βλάβες και απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις. 

    Α/ΑΠεριγραφήΜονάδα ΜέτρησηςΠοσότηταΤιμή Μονάδας Χωρίς ΦΠΑ (€)Σύνολο Χωρίς ΦΠΑ (€)
    1 Αντικατάσταση Εναέριας Καλωδίωσης Δημοτικού Φωτισμού 2*1 Τρέχον Μέτρο 3.500 3,00 10.500,00€
    2 Αντικατάσταση υπόγειας καλωδίωσης NYY 3*2,5 Τρέχον Μέτρο 1.800 2,00 3.600,00€
    3 Αντικατάσταση χαλύβδινου ιστού Τεμάχιο 45 80,00 3.600,00€
    4 Αντικατάσταση Φωτιστικών Σωμάτων Τεμάχιο 120 30,00 3.600,00€
    5 Μεταφορά ιστών σε νέα θέση Τεμάχιο 35 80,00 2.800,00€
    Μερικό Σύνολο 24.100,00€
    ΦΠΑ 24% 5.784,00€
    Γενικό Σύνολο 29.884,00€

    Η δαπάνη θα βαρύνει τον Α.Λ.Ε. 025.2420902011 του προϋπολογισμού του έτους 2026, θα χρηματοδοτηθεί
    από ίδιους πόρους του Δήμου Αίγινας και έχει καταχωρηθεί στον Προϋπολογισμό με Α.Λ.Ε 020.2420301004 με τίτλο
    Επισκευή Αιφνίδιων βλαβών οδοφωτισμού.

    Ωστόσο, στη σχετική έρευνα που έκανε το Aegina Portal, διαπίστωσε την ύπαρξη λάθους στον ΑΛΕ που αναγράφεται στα σχετικά της σύμβασης, καθώς δεν αφορά επισκευή οδοφωτισμού, αλλά προμήθεια σπόρων, φυτών κτλ. 

    simvasi-lathos.jpg

    Η μελέτη προβλέπει ένα ευρύ φάσμα εργασιών, μεταξύ των οποίων η αντικατάσταση και συντήρηση φωτιστικών σωμάτων, η επισκευή ηλεκτρικών πινάκων διανομής, η αντικατάσταση φθαρμένων ή κατεστραμμένων πίλλαρ, η αποκατάσταση καλωδιώσεων, η τοποθέτηση προστατευτικών καλωδίων, καθώς και εργασίες γείωσης και προστασίας των εγκαταστάσεων από τρωκτικά.

    Παράλληλα, προβλέπεται γενικότερη συντήρηση του δικτύου οδοφωτισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου και να βελτιωθεί η λειτουργία του συστήματος σε δρόμους, πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές και κοινόχρηστους χώρους.

    Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει εργασίες αντικατάστασης εναέριας και υπόγειας καλωδίωσης, αντικατάσταση χαλύβδινων ιστών φωτισμού, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και μεταφορά ιστών σε νέες θέσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο από τις υπηρεσίες του Δήμου.

    Οι εργασίες θα εκτελεστούν από εξειδικευμένο προσωπικό με τις απαιτούμενες άδειες ηλεκτροτεχνικών εργασιών και εναέριων παρεμβάσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα μέτρα ασφαλείας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες.

    Σύμφωνα με το έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας, στόχος είναι η ταχύτερη αντιμετώπιση των βλαβών που εμφανίζονται καθημερινά στο εκτεταμένο δίκτυο φωτισμού του νησιού, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, όταν η επισκεψιμότητα και οι ανάγκες φωτισμού αυξάνονται σημαντικά.

    Τέλος, στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο Δήμος Αίγινας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοτικών υποδομών και υπηρεσιών.

    Featured
    zorbas-agogos.jpg

    Τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά φιλοξένησε σήμερα το πρωί το ραδιόφωνο του Aegina Portal, σε μία ενημερωτική συζήτηση, για τις τελευταίες εξελίξεις στα ζητήματα του υποθαλάσσιου αγωγού και της ποιότητας νερού της Αίγινας. 

    Γιώργος Στριγάρης Θα κάνουμε μία σύντομη συζήτηση, γιατί υπάρχουν εξελίξεις στο ζήτημα του υποθαλάσσιου αγωγού, αλλά και κάποια ερωτήματα που προέκυψαν, μετά την ανακοίνωση που κάνατε στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη. Καταρχάς υπάρχει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα του αγωγού, κάποια επικοινωνία με εκπρόσωπο του αναδόχου του έργου;

    Γιάννης Ζορμπάς: Βεβαίως, υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τον ίδιο τον κύριο Δημήτρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντινίδης Ανώνυμη Τεχνική Εταιρεία. Ο κύριος Κωνσταντινίδης έχει έτοιμο το συνεργείο. Είναι να πάει ανά πάσα στιγμή στο σημείο να καταδυθούν με έμπειρους δύτες, που μπορούν να κάνουν αυτή την εργασία και να αποκαταστήσουν το πρόβλημα του αγωγού. Αυτό που περιμένουμε είναι επειδή έχει οριστεί δικαστικός πραγματογνώμονας από την Εισαγγελία Πειραιά και σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές να έχουν προχωρήσει, έτσι ώστε οι διαδικασίες και τα πορίσματα και να δοθεί το πράσινο φως και η εντολή προς τον κύριο Κωνσταντινίδη στο να αποκατασταθεί η βλάβη το αγωγού.

    Γιώργος Στριγάρης   Με ποιο τρόπο, αν γνωρίζετε βέβαια, συνδέεται η εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με την αποκατάσταση του αγωγού;

    Γιάννης Ζορμπάς:  Εμπλέκεται διότι ενεπλάκησαν οι λιμενικές αρχές, καταδύθηκαν στο σημείο, καταδύθηκε στο σημείο η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, έχει οριστεί όπως σας είπα δικαστικός πραγματογνώμονας, οπότε τουλάχιστον περιμένουνε μια απάντηση, ότι οι έρευνες έχουν ολοκληρωθεί.

    Γιώργος Στριγάρης   Άρα η καθυστέρηση, γιατί αυτή τη στιγμή μιλάμε για μία καθυστέρηση. Σήμερα έχει πολύ καλό καιρό, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, ότι είναι μία καλή μέρα για να δουλέψει το συνεργείο εκεί. Άρα για την καθυστέρηση αυτή δεν ευθύνεται ούτε ο Δήμος Αίγινας, ούτε ο ανάδοχος του έργου, από όσο καταλαβαίνω, αλλά είναι διαδικαστικό ζήτημα που προκύπτει από…

    Γιάννης Ζορμπάς:  Ακριβώς και πιστεύουμε εντός πολύ λίγων ημερών να έχει αυτό το πρόβλημα διευθετηθεί και να δοθεί εντολή για την αποκατάσταση.

    Γιώργος Στριγάρης   Η πρώτη ερώτηση που προκύπτει μετά την ανακοίνωση που κάνατε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι για ποιο λόγο δεν έγινε αυτή η περίφημη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη;

    Γιάννης Ζορμπάς:  Μπορεί να άλλαξε το πρόγραμμα, να έτυχε κάτι στον Περιφερειάρχη, δεν το γνωρίζω, να σας πω για ποιο λόγο ακριβώς.

    Γιώργος Στριγάρης   Δηλαδή δεν σας ενημέρωσε, γιατί είναι σημαντικό.

    Γιάννης Ζορμπάς:  Μας ενημέρωσε ότι δεν θα γίνει η σύσκεψη αυτή, γιατί κάτι άλλο προέκυψε. Δεν είναι ρώτησα λεπτομέρειες.

    Γιώργος Στριγάρης   Έχει καθοριστεί μία επόμενη σύσκεψη;

    Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό επιδιώκουμε, να γίνει μια επόμενη σύσκεψη μέσα στην εβδομάδα, έτσι ώστε να γίνει και ένας ενιαίος προγραμματισμός για τις επόμενες ημέρες.

    Γιώργος Στριγάρης   Την επόμενη μέρα της ανακοίνωσης, που κάνατε στο δημοτικό συμβούλιο, υπήρξε ένα δημοσίευμα της “Καθημερινής” το οποίο προσέθεσε κάποια καινούργια στοιχεία και θα ήθελα, αν γνωρίζετε σχετικά, να επιβεβαιώσετε το δημοσίευμα ή όχι. Λέει λοιπόν, ότι προέρχεται από αστοχία στη ραφή αγωγού. Εκεί δηλαδή που ενώνονται.

    Γιάννης Ζορμπάς:  Εμένα οι πληροφορίες μου κύριε Στριγάρη δεν λένε κάτι τέτοιο, θα το γνωρίζουμε προφανώς στις επόμενες μέρες εάν πρόκειται για ένωση, εάν πρόκειται για κάτι άλλο. Οι  πληροφορίες μου αυτή τη στιγμή δεν δηλώνουν κάτι τέτοιο.

    Γιώργος Στριγάρης   Ο κύριος Κωνσταντινίδης έχει επικοινωνήσει επίσημα με το Δήμο για να κάνει κάποια ενημέρωση, δηλαδή έχει επικοινωνήσει με κάποιο έγγραφο;

    Γιάννης Ζορμπάς:  Έχει επικοινωνήσει με την Περιφέρεια, επίσης έχει απαντήσει η Περιφέρεια, έχει δηλώσει με ποιο τρόπο προκρίνει να γίνει η επισκευή. Απ' ότι αντιλαμβάνομαι υπάρχει ευθυγραμμία των δύο τμημάτων, δηλαδή εκεί που κόπηκε ο αγωγός, όποτε συνεπώς, θα είναι και ίσως λίγο, τρόπον τινά, πιο εύκολη η αποκατάσταση. Έχει δηλώσει τον τρόπο που θα το επισκευάσει, έχουν ζητηθεί κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Νήσων και αναμένουμε όπως σας είπα και προηγουμένως, ότι θα περιμένουμε την έγκριση των ερευνητικών αρχών, των εισαγγελικών αρχών να μας δώσουνε..

    Γιώργος Στριγάρης   Όσων εμπλέκονται τέλος πάντων στην έρευνα. Προκειμένου να ξεκινήσετε.

    Γιάννης Ζορμπάς:  Ακριβώς.

    Γιώργος Στριγάρης   Κάτι που κράτησα από την ενημέρωση που κάνατε στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι το πώς έγινε αυτή η βλάβη και επειδή γνωρίζω ότι μιλάτε με τον κύριο Κωνσταντινίδη, αν σας έχει εκφράσει κάποια άποψη, κάποια θέση για το πώς προέκυψε αυτή η βλάβη, δηλαδή πως σταμάτησε να λειτουργεί ο αγωγός, πως δημιουργήθηκε αυτή η τομή.

    Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό δεν μου το έχει πει, απ’ ότι γνωρίζω έχει διορίσει, έχει ορίσει και εκείνος από τη μεριά του τεχνικό σύμβουλο για το συγκεκριμένο συμβάν. Πιστεύω ότι στην επικείμενη σύσκεψη ότι θα δοθούν και αυτές οι απαντήσεις.

    Γιώργος Στριγάρης   Σε αυτό που είπατε μόλις τώρα αναφέρεται και το δημοσίευμα της “Καθημερινής” και λέει ότι: “Η κατασκευάστρια εταιρεία τηρεί στάση αναμονής, μεταξύ άλλων, διότι έχει διορίσει τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος εμμένει στην εκδοχή της δολιοφθοράς με χρήση βόμβας”. Ισχύει αυτό;

    Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό εδώ όχι δεν το γνωρίζω. Αυτό είναι ένα δημοσίευμα που αναφέρεστε και δεν γνωρίζω και την πηγή του.

    Γιώργος Στριγάρης   Για να πω την αλήθεια είναι το μοναδικό δημοσίευμα, επειδή παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή των κεντρικό Τύπο, το οποίο διαφοροποιείται από το δελτίο τύπου και τη στάση του περιφερειάρχη κυρίου Χαρδαλιά στις 2 Φεβρουαρίου.

    Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό εγώ δεν μπορώ να το σχολιάσω, ούτε να το κρίνω, ούτε ποιες είναι οι πληροφορίες τους ή από ποια συμπεράσματα προφανώς εκφράζουν, αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι ότι δεν έχουν κάποια ίχνη ότι πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό.

    Γιώργος Στριγάρης   Ο δήμος της Αίγινας κράτησε από την αρχή μία συνετή στάση, ως Κύριος του έργου και νομίζω ότι αυτό σας τιμά και εσάς και ως διοίκηση, αλλά και το δημοτικό συμβούλιο. Δεν υπήρξαν εξάρσεις, φωνές, ερωτήσεις υπήρξαν και πολύ δικαιολογημένα. Συζητήσατε με τον κύριο Χαρδαλιά αυτή τη διαφορά των απόψεων, την διαφορά των θέσεων.

    Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό κύριε Στριγάρη δεν το έχω συζητήσει. Ξέρετε η κάθε Αρχή, η κάθε διοικητική αρχή, να το πω έτσι, κάνει τις δικές σας εκτιμήσεις. Ίσως υπήρχαν κάποιες άλλες πληροφορίες προς την Περιφερειακή Αρχή, δεν μπορώ να το κρίνω και δεν έχουμε μπει σ' αυτή την συζήτηση.

    Γιώργος Στριγάρης   Θα σας πω γιατί σας το ρωτάω, ο Σαράντης Ευσταθόπουλος έκανε ένα δημοσίευμα στο Aegina Portal, ουσιαστικά πρόκειται για ένα δημοσίευμα του Fox News, από τις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και μέσα στην Αμερική, στο οποίο αναρωτιέται αν αυτή η πληροφορία, μπορεί να επηρεάσει το τουριστικό προϊόν, μπορεί να δημιουργήσει δηλαδή αλλά θέματα στην Αίγινα.

    Γιάννης Ζορμπάς:  Ή μια ανασφάλεια στους επισκέπτες. Φρονώ ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει καμία ανασφάλεια. Το νησί της Αίγινας, από ό,τι βλέπουμε, αν δείτε και εσείς σήμερα, με μια τέτοια ηλιόλουστη μέρα και χθες, έχει πάρα πολλούς επισκέπτες, έχει πολύ κόσμο, δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει το τουριστικό προϊόν. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση.

    Γιώργος Στριγάρης   Αυτά είναι πράγματα που τα βλέπουμε στη συνέχεια.

    Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτή είναι και η δική μου εκτίμηση κ. Στριγάρη. Γενικότερα και συζητήσεις μου που κάνω με επαγγελματίες, τόσο της εστίασης, αλλά και της φιλοξενίας αναμένουν και εκείνοι μία πάρα πολύ καλή τουριστική περίοδο που θα έρθει.

    Γιώργος Στριγάρης   Το ‘22 το καλοκαίρι, και εκεί είσαστε πολύ προσεκτικός, οφείλω να πω, τηρήσατε μία γραμμή χαμηλών τόνων, προκειμένου να δείτε από πού προέρχεται η βλάβη. Αλλά το καλοκαίρι του ‘22 είδαμε ότι η βλάβη επισκευάστηκε σε δύο δόσεις.

    Γιάννης Ζορμπάς:  Ακριβώς, ήταν μία προσωρινή αποκατάσταση και ήρθε και η τελική επισκευή. Το ίδιο θα γίνει και εδώ, δηλαδή θα γίνει μια προσπάθεια προσωρινής αποκατάστασης και στη συνέχεια θα γίνει η οριστική του αποκατάσταση με βέβαια αποτελέσματα.

    Γιώργος Στριγάρης   Από όσο θυμάμαι υπήρχε μία καθυστέρηση στο καλοκαίρι και έγινε σε δύο φάσεις αυτή επιδιόρθωση διότι δεν υπήρχαν τα υλικά. Τα υλικά αυτά, για το τσεμπέρι όπως είπαν οι τεχνικά που χρησιμοποιήθηκε, ήρθαν αρκετά αργότερα.

    Γιάννης Ζορμπάς:  Ίσως πρόκειται για εξειδικευμένα υλικά και ειδικά υλικά,  κατασκευαστικά να το πω, τα οποία ήρθαν από το εξωτερικό, υπήρξε μία καθυστέρηση εκεί. Ίσως και αυτή η αίσθηση, ότι έστω και επειδή είχε αποκατασταθεί προσωρινά, ίσως δεν έγινε και η ανάλογη επίσπευση στο να γίνει και η οριστική αποκατάσταση. Δεν ξέρω αν με αντιλαμβάνεστε.

    Γιώργος Στριγάρης   Γνωρίζετε εάν αυτή τη στιγμή ο κατασκευαστής, έχει αυτά τα υλικά ή αυτόν τον εξοπλισμό που απαιτείται προκειμένου να μην υπάρξει αυτή η καθυστέρηση.

    Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι έτοιμος να επέμβει και να κάνει αυτή την προσπάθεια της προσωρινής αποκατάστασης.

    Γιώργος Στριγάρης   Μου το είπατε και προηγουμένως ότι δηλαδή γνωρίζει τον τρόπο με το οποίο θα κάνει την αποκατάσταση.

    Γιάννης Ζορμπάς:  Ακριβώς. Προφανώς και έχει και τα υλικά και τα απαραίτητα εξαρτήματα που απαιτούνται

    Γιώργος Στριγάρης   Στο Δημοτικό Συμβούλιο η κυρία Σίλα Αλεξίου είπε ότι είσαστε υπόλογος για το ζήτημα, ότι δεν έγινε αυτή η περίφημη μελέτη εκτίμησης κινδύνου και άρα βρισκόμαστε σε μεγάλη καθυστέρηση και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εσείς απαντήσετε από την πλευρά σας, ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε μία μελέτη εκτίμησης κινδύνου, γιατί υπάρχει η μέθοδος του κατασκευαστή, υπάρχει ένα εγχειρίδιο, υπάρχει μία τεχνική μελέτη η οποία είναι έτοιμη, η οποία προβλέπει όλους τους κινδύνους. Να σας ρωτήσω, αυτό σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε μελέτη εκτίμηση κινδύνου ή θα γίνει αργότερα;

    Γιάννης Ζορμπάς:  Aυτό που εκτιμούμε εμείς, ως δημοτική αρχή, είναι ότι θα πρέπει να να πάμε σε εναλλακτικά σενάρια, αν έχουμε τέτοια προβλήματα. Όπως ακούστηκε στους δημοτικό συμβούλιο, παραδείγματος χάριν,  είναι η αφαλάτωση των γεωτρήσεων, ένα προσωρινό μέτρο, είναι στο πρόγραμμα η δημιουργία της λιμνοδεξαμενής, της υδατοδεξαμενής.  Αυτές είναι οι λύσεις, ότι θα πρέπει να γίνει μία αναζήτηση και μία επιδίωξη, έτσι ώστε να αναζητηθούν οι πρόσφορες λύσεις. Σίγουρα πρέπει να γίνει.

    Γιώργος Στριγάρης   Και πάμε και στο δεύτερο κομμάτι όλης αυτής της περιπέτειας που ζει η Αίγινα, που είναι η ποιότητα του νερού, δηλαδή όπως είπατε και εσείς είναι οι γεωτρήσεις στις οποίες είχε κάνει μια μεγάλη προεργασία ο δήμος της Αίγινας, ήδη από την αρχή, φάνηκε τώρα, χρησιμοποιούνται. Ο κύριος Φώτης Πούντος, ο δημοτικός σύμβουλος, ζήτησε - το έκανε και η κυρία Σίλα Αλεξίου - και εμείς το είδαμε αυτό το θέμα, κάθε φορά που βγαίνουν οι αναλύσεις από την επόπτη δημόσιας υγείας, κατευθείαν κάνουμε repost τις αναλύσεις. Εκεί, φαίνεται ότι οι αναλύσεις είναι πολύ μεγάλες, υπάρχει δηλαδή ένα εύρος δεδομένων, μεγάλες χημικές αναλύσεις, που τώρα δεν υπάρχουν. Ο κύριος Πούντος σας ζήτησε,  λοιπόν, για ποιο λόγο δεν συμβαίνει αυτό και ο κύριος Πουλάκης, ως πολίτης (σ.σ. είναι ιατρός).

    Γιάννης Ζορμπάς:  Να είναι επιπλέον αναλύσεις; Νομίζω έχουν γίνει και σε μέταλλα και σε ιχνοστοιχεία. Από εκεί και πέρα όμως αυτό που ο εμφανίζει το νερό και ιδιαίτερα στη Δημοτική Κοινότητα Μεσαγρού είναι μεγάλη αγωγιμότητα. Παρόλα αυτά, όμως, δεν το καθιστά επικίνδυνο όσον αφορά το νερό για οικιακή χρήση.

    Γιώργος Στριγάρης   Προτίθεστε οι επόμενες που θα βγάλετε στη δημοσιότητα να περιέχουν και αυτά τα στοιχεία;

    Γιάννης Ζορμπάς:  Δεν το γνωρίζω να σας το απαντήσω αυτή τη στιγμή, αλλά έχω μιλήσει και με τους χημικούς από το εργαστήριο και με έχουν διαβεβαιώσει και εκείνοι με τη σειρά τους, ότι το νερό είναι κατάλληλο προς οικιακή χρήση παρόλο που, επαναλαμβάνω, παρουσιάζει αυτή την μεγάλη αγωγιμότητα. Εγώ κύριε Στριγάρη για να κλείσουμε και την συνομιλία μας, θέλω να ευχαριστήσω από την μεριά μου, καθώς επίσης και όλες τις δημοτικής αρχής, τους πολίτες της Αίγινας που κατανοούν αυτό το ξαφνικό και αιφνίδιο πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί στο νησί και να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ για αυτήν την κατανόηση και θα τους προτείνω επίσης, θα μπορέσω να πω με πολύ μεγάλη υποχρέωση και βέβαια ευθύνη, ότι πιστεύω ότι σε πολύ λίγο χρόνο ότι το πρόβλημα θα αποκατασταθεί.

    Γιώργος Στριγάρης   Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, έχετε πει για ένα μήνα, μακάρι να συμβεί αυτό. Και κάτι που σας είχα πει κάτι ιδίαν, αν υπάρχει δυνατότητα, αυτό στη χρήση του νερού, να υπάρχει ένα faq (ερωτήσεις - απαντήσεις) πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το νερό. Νομίζω ότι είναι είναι κάτι πολύ απλό, που μπορεί να κάνει ο Δήμος.

    Γιάννης Ζορμπάς:  Αυτό όμως δεν θα το κάνω τώρα, αυτή τη στιγμή. Σας είπα ότι είναι για οικιακή χρήση και γενικότερα η ενημέρωση που έχω δεν δηλώνουν κάτι, ότι κάπου απαγορεύεται ή για κάποια άλλη χρήση.

    Γιώργος Στριγάρης   Εν κατακλείδι, ο Δήμος της Αίγινας από αυτή την περιπέτεια τι έχει μάθει;

    Γιάννης Ζορμπάς:  Πολλά κύριε Στριγάρη, όλα αυτά σε όλους εμάς στη δημοτική αρχή, αλλά και τα όλα τα μέλη της διοίκησης αποκτούν εμπειρία και όπως και εσείς αναφέρατε είμαστε εγκρατείς, αναζητούμε όλα τα δεδομένα και με συζήτηση στοχεύουμε για τις επόμενες μέρες.

    Γιώργος Στριγάρης   Διαπιστώσατε ελλείψεις;

    Γιάννης Ζορμπάς:  Ελλείψεις, δεν θα το έλεγα κύριε Στριγάρη. Από την μεριά του δήμου δεν έχω διαπιστώσει κάποια έλλειψη.

    Γιώργος Στριγάρης   Στο ζήτημα της συνεργασίας με την Περιφέρεια;

    Γιάννης Ζορμπάς:  Όχι, δεν έχω διαπιστώσει κάτι,  μια χαρά επικοινωνούμε. Δεν υπάρχει κάτι.
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



    Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

    google-news.png

    Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
    Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.