Υπεγράφη η σύμβαση για έργο οδοποιίας στο Σφεντούρι, ύψους 71.000 ευρώ.

meleti-sfentouri.jpg

Υπογράφηκε στις 23 Ιουνίου 2026 η σύμβαση για το έργο «Επισκευή συντήρηση επαρχιακών οδών λόγω αιφνίδιων περιστατικών» μεταξύ του Δημάρχου Αίγινας, κ. Ιωάννη Ζορμπά, και του οικονομικού φορέα, αναδόχου του έργου.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά την εκτέλεση εργασιών για την αποκατάσταση της οδού στην περιοχή Σφεντούρι.

Το τεχνικό αντικείμενο του έργου

Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 26/2026 μελέτη του Δήμου Αίγινας, οι προβλεπόμενες εργασίες περιλαμβάνουν:

  • Απόξεση (φρεζάρισμα) του υφιστάμενου ασφαλτικού οδοστρώματος και μεταφορά των υλικών.
  • Κατασκευή ασφαλτικών ισοπεδωτικών στρώσεων, στρώσεων αλλαγής επικλίσεων και επουλώσεις λάκκων.
  • Ασφαλτική προεπάλειψη της ανασφάλτωτης επιφάνειας. Τοποθέτηση νέας ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας.

Οικονομικά στοιχεία και χρονοδιάγραμμα

  • Η αρχική δαπάνη της μελέτης ανερχόταν σε 73.980,46 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%). Κατόπιν έκπτωσης ύψους 4,0% που προσέφερε ο ανάδοχος, το τελικό ποσό της σύμβασης διαμορφώθηκε σε 71.021,25 €.
  • Η συνολική διάρκεια για την περάτωση του έργου ορίζεται σε τρεις μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
  • Ο ανάδοχος υποχρεούται να προβεί στην ανέξοδη συντήρηση του έργου για διάστημα δεκαπέντε μηνών από την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης περαίωσης ή της υποβολής του τελικού επιμετρητικού πίνακα.

Η σύμβαση έγινε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τρεις οικονομικούς φορείς και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων.

Σχετική ειδησεογραφία:

Την αποκατάσταση τμήματος οδού στην περιοχή του Σφεντουρίου, συνολικού προϋπολογισμού 73.980 ευρώ, προβλέπει σχετική μελέτη. 21 Μάι 2026

    Έγκριση προσχώρησης του Δήμου Αίγινας στη σύμβαση Escrow Account, για το έργο της αναβάθμισης των μονοπατιών. Η σύνθετη διαδικασία για τη χρηματοδότησή του.

    Έγκριση προσχώρησης του Δήμου Αίγινας στη σύμβαση Escrow Account για το έργο αναβάθμισης μονοπατιών. Η «αθέατη» γραφειοκρατική διαδικασία πίσω από το έργο.

    Στην αποδοχή των όρων της σύμβασης δεσμευμένου καταπιστευτικού λογαριασμού (Escrow Account) για την υλοποίηση έργου αναβάθμισης μονοπατιών προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας. Πρόκειται για μία σύνθεση διαδικασία.

    Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

    Η απόφαση αφορά τη συμμετοχή του Δήμου στη διαδικασία χρηματοδότησης του έργου «Ανάδειξη, αξιοποίηση και αναβάθμιση διαδρομών και μονοπατιών στον Δήμο Αίγινας», στο πλαίσιο του προγράμματος «SUB1a. Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών και Διαδρομών Πεζοπορίας».

    Το έργο έχει ενταχθεί στη δράση 16851 «Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με εγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης 128.960 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αφορά νέα έγκριση της χρηματοδότησης, αλλά την αποδοχή των προβλεπόμενων όρων για την ενεργοποίηση της διαδικασίας χρηματοδότησης μέσω του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού. Σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, για τη λήψη της χρηματοδότησης απαιτείται η προσχώρηση του Δήμου στη σχετική σύμβαση και η τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται στο πρόγραμμα.

    Η σχετική συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας στις 3 Ιουνίου 2026, έπειτα από την εισήγηση της Τεχνική Υπηρεσίας του Δήμου.

    Ο ειδικός λογαριασμός
    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχοντας εξασφαλίσει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., άνοιξε έναν κεντρικό, ειδικό λογαριασμό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Εκεί μεταφέρονται τμηματικά όλες οι εγκεκριμένες πιστώσεις για τα μονοπάτια της χώρας.

    Ο υπολογαριασμός Escrow
    Επειδή ο Δήμος Αίγινας δεν μπορεί να πάρει όλα τα χρήματα (τα 128.960 ευρώ) απευθείας στο ταμείο του, δημιουργείται για λογαριασμό του ένας υπολογαριασμός.
    Αυτός ο λογαριασμός ονομάζεται καταπιστευτικός (escrow) και έχει μια ιδιαιτερότητα: είναι ακατάσχετος. Κανένας δανειστής δεν μπορεί να αγγίξει αυτά τα χρήματα για χρέη του Δήμου, ούτε μπορούν αυτά να συμψηφιστούν με οφειλές προς την εφορία. Είναι «κλειδωμένα» αποκλειστικά και μόνο για τα μονοπάτια.

    Ο ρόλος του Ταμείου Παρακαταθηκών
    Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αναλαμβάνει τον ρόλο του «διαιτητή» ή μεσεγγυούχου. Δεν μπορεί ούτε το Υπουργείο να τραβήξει πίσω τα χρήματα μονομερώς, ούτε ο Δήμος να τα ξοδέψει όπου θέλει. Το Ταμείο θα εκτελεί πληρωμές μόνο όταν πληρούνται αυστηρές προϋποθέσεις.

    Ο ρόλος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
    Εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο Φορέας Υλοποίησης, που είναι ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.). Αυτός παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου.

    Η ροή της πληρωμής γίνεται ως εξής:

    1. Ο εργολάβος (ανάδοχος) εκτελεί ένα μέρος του έργου στην Αίγινα και εκδίδει το αντίστοιχο τιμολόγιο.
    2. Ο Δήμος συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά (βεβαιώσεις της επιτροπής παρακολούθησης κ.λπ.) και τα στέλνει στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
    3. Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ελέγχει ότι το έργο όντως έγινε σωστά και στέλνει Εντολή Εκταμίευσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών.
    4. Το Ταμείο αποδεσμεύει το συγκεκριμένο ποσό, το στέλνει στον εμπορικό λογαριασμό του Δήμου και ο Δήμος, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής εντολής, πληρώνει αμέσως τον εργολάβο.

    Ο αυστηρός κανόνας της ρήτρα επιστροφής

    Τα χρήματα πρέπει να απορροφηθούν εντός 12 μηνών από τη στιγμή που θα μπουν στον υπολογαριασμό. Αν ο Δήμος καθυστερήσει, δεν κάνει σωστή χρήση των πόρων ή δεν ολοκληρώσει το έργο εμπρόθεσμα, τότε το μη απορροφηθέν ποσό επιστρέφεται αυτόματα στο κράτος και το έργο κινδυνεύει με απένταξη.

    Με την απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την προσχώρηση του Δήμου Αίγινας στους όρους και τις συμφωνίες της σύμβασης του δεσμευμένου λογαριασμού (Escrow Account), εξουσιοδότησε τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά για την υπογραφή της δήλωσης προσχώρησης και όρισε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως χειριστή και μεσεγγυούχο του σχετικού λογαριασμού.

    Η απόφαση ελήφθη με 11 θετικές ψήφους επί 12 ψηφισάντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Λογοθέτης Εμμανουήλ δήλωσε αποχή.

    Το σύστημα του Escrow Account προβλέπει τη δημιουργία ειδικού δεσμευμένου υπολογαριασμού για κάθε δικαιούχο φορέα, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενες εκταμιεύσεις για την υλοποίηση των ενταγμένων έργων, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης.

    Ανάθεση υπηρεσίας για την επισκευή βλαβών και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, ύψους 29.884 ευρώ. Στο έγγραφο της σύμβασης ο κωδικός αφορά σπόρους και δενδρύλλια.

    Ανάθεση υπηρεσίας για την επισκευή βλαβών και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, ύψους 29.884 ευρώ. Στο έγγραφο της σύμβασης ο κωδικός αφορά σπόρους και δενδρύλλια.

    Σύμβαση ανάθεσης για την επισκευή βλαβών και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 29.884 ευρώ, υπέγραψε ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς στις 18 Ιουνίου 2026. 

    Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

    Σύμφωνα με τη σχετική τεχνική έκθεση, το έργο αφορά όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου και θα υλοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026. Όπως επισημαίνεται, τα δίκτυα χαμηλής τάσης που τροφοδοτούν τον δημοτικό φωτισμό είναι σε πολλές περιπτώσεις παλαιά και παρουσιάζουν συχνές διακυμάνσεις και πτώσεις τάσης, γεγονός που προκαλεί επαναλαμβανόμενες βλάβες και απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις. 

    Α/ΑΠεριγραφήΜονάδα ΜέτρησηςΠοσότηταΤιμή Μονάδας Χωρίς ΦΠΑ (€)Σύνολο Χωρίς ΦΠΑ (€)
    1 Αντικατάσταση Εναέριας Καλωδίωσης Δημοτικού Φωτισμού 2*1 Τρέχον Μέτρο 3.500 3,00 10.500,00€
    2 Αντικατάσταση υπόγειας καλωδίωσης NYY 3*2,5 Τρέχον Μέτρο 1.800 2,00 3.600,00€
    3 Αντικατάσταση χαλύβδινου ιστού Τεμάχιο 45 80,00 3.600,00€
    4 Αντικατάσταση Φωτιστικών Σωμάτων Τεμάχιο 120 30,00 3.600,00€
    5 Μεταφορά ιστών σε νέα θέση Τεμάχιο 35 80,00 2.800,00€
    Μερικό Σύνολο 24.100,00€
    ΦΠΑ 24% 5.784,00€
    Γενικό Σύνολο 29.884,00€

    Η δαπάνη θα βαρύνει τον Α.Λ.Ε. 025.2420902011 του προϋπολογισμού του έτους 2026, θα χρηματοδοτηθεί
    από ίδιους πόρους του Δήμου Αίγινας και έχει καταχωρηθεί στον Προϋπολογισμό με Α.Λ.Ε 020.2420301004 με τίτλο
    Επισκευή Αιφνίδιων βλαβών οδοφωτισμού.

    Ωστόσο, στη σχετική έρευνα που έκανε το Aegina Portal, διαπίστωσε την ύπαρξη λάθους στον ΑΛΕ που αναγράφεται στα σχετικά της σύμβασης, καθώς δεν αφορά επισκευή οδοφωτισμού, αλλά προμήθεια σπόρων, φυτών κτλ. 

    simvasi-lathos.jpg

    Η μελέτη προβλέπει ένα ευρύ φάσμα εργασιών, μεταξύ των οποίων η αντικατάσταση και συντήρηση φωτιστικών σωμάτων, η επισκευή ηλεκτρικών πινάκων διανομής, η αντικατάσταση φθαρμένων ή κατεστραμμένων πίλλαρ, η αποκατάσταση καλωδιώσεων, η τοποθέτηση προστατευτικών καλωδίων, καθώς και εργασίες γείωσης και προστασίας των εγκαταστάσεων από τρωκτικά.

    Παράλληλα, προβλέπεται γενικότερη συντήρηση του δικτύου οδοφωτισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου και να βελτιωθεί η λειτουργία του συστήματος σε δρόμους, πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές και κοινόχρηστους χώρους.

    Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει εργασίες αντικατάστασης εναέριας και υπόγειας καλωδίωσης, αντικατάσταση χαλύβδινων ιστών φωτισμού, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και μεταφορά ιστών σε νέες θέσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο από τις υπηρεσίες του Δήμου.

    Οι εργασίες θα εκτελεστούν από εξειδικευμένο προσωπικό με τις απαιτούμενες άδειες ηλεκτροτεχνικών εργασιών και εναέριων παρεμβάσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα μέτρα ασφαλείας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες.

    Σύμφωνα με το έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας, στόχος είναι η ταχύτερη αντιμετώπιση των βλαβών που εμφανίζονται καθημερινά στο εκτεταμένο δίκτυο φωτισμού του νησιού, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, όταν η επισκεψιμότητα και οι ανάγκες φωτισμού αυξάνονται σημαντικά.

    Τέλος, στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο Δήμος Αίγινας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοτικών υποδομών και υπηρεσιών.

    Η έκθεση κεραμικής «Χώμα» έρχεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας με περισσότερους από 70 δημιουργούς.

    Η έκθεση κεραμικής «Χώμα» έρχεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας με περισσότερους από 70 δημιουργούς.

    Μια από τις σημαντικότερες εικαστικές διοργανώσεις του φετινού καλοκαιριού ετοιμάζεται να φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας, καθώς προγραμματίζεται η πραγματοποίηση της μεγάλης ομαδικής έκθεσης κεραμικής με τίτλο «Χώμα», στο πλαίσιο του 17ου Aegina Fistiki Fest. 

    Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

    Η έκθεση, σε ιδέα και επιμέλεια της Ίριδος Κρητικού, αποτελεί μια ευρεία καταγραφή του σύγχρονου τοπίου της ελληνικής κεραμικής τέχνης και έχει ήδη συγκεντρώσει σημαντικό ενδιαφέρον κατά την παρουσίασή της στην Αθήνα. Στην Αίγινα αναμένεται να πλαισιωθεί από παράλληλες θερινές εκδηλώσεις, ενισχύοντας τον πολιτιστικό χαρακτήρα του φεστιβάλ.

    Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 70 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί από κάθε γωνιά της χώρας, από τη Βόρεια Ελλάδα έως την Κρήτη και από τα Επτάνησα έως τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Η διοργάνωση φιλοδοξεί να αναδείξει τη διαχρονική σχέση της ελληνικής δημιουργίας με τον πηλό, τιμώντας παράλληλα τη μακρά παράδοση της Αίγινας στην κεραμική τέχνη.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σύγχρονα έργα από πηλό, αλλά και επιλεγμένα παλαιότερα κεραμικά δημιουργήματα, επώνυμα και ανώνυμα, τα οποία συνομιλούν με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής που συνδέονται συμβολικά ή υλικά με το χώμα, δημιουργώντας ένα πολυδιάστατο πεδίο καλλιτεχνικού διαλόγου.

    Οι δημιουργοί που συμμετέχουν αντλούν έμπνευση από την αρχαιότητα, τα χρηστικά και αναθηματικά αγγεία, τις παραδόσεις άλλων πολιτισμών, αλλά και από τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή τέχνη. Μέσα από τα έργα τους αναδεικνύουν τη διαχρονική δύναμη της κεραμικής ως αυτόνομης μορφής καλλιτεχνικής έκφρασης.

    Η Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας συνεχίζει με τον τρόπο αυτό το εικαστικό της πρόγραμμα, το οποίο τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει σημαντικά αφιερώματα σε καλλιτέχνες που έζησαν και εργάστηκαν στο νησί, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της Αίγινας.

    Η έκθεση «Χώμα» αναμένεται να αποτελέσει μία από τις κεντρικές πολιτιστικές εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού στην Αίγινα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον φίλων της τέχνης από το νησί και την ευρύτερη περιοχή.

    Πενταετής παράταση των αρχαιολογικών ερευνών στο Ελλάνιο Όρος.

    Πενταετής παράταση των αρχαιολογικών ερευνών στο Ελλάνιο Όρος.

    Την παράταση για ακόμη πέντε χρόνια του αρχαιολογικού προγράμματος επιφανειακής και ανασκαφικής έρευνας στην κορυφή του Ελλανίου Όρους στην Αίγινα ενέκρινε το Υπουργείο Πολιτισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνέχιση της επιστημονικής διερεύνησης μιας περιοχής με ιδιαίτερη αρχαιολογική σημασία για το νησί. 

    Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

    Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή έλαβε άδεια για πενταετή παράταση του προγράμματος για την περίοδο 2026-2030, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος παραμένει η Γενική Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, Δρ Στέλλα Χρυσουλάκη, ενώ επικεφαλής από πλευράς της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής είναι ο αρχαιολόγος Tobias Krapf.

    Για το 2026 προβλέπεται η πραγματοποίηση εντατικής επιφανειακής έρευνας στις παρυφές του Ελλανίου Όρους, καθώς και στις περιοχές Άνω Βόδι, Κάτω Βόδι και Σφεντούρι. Οι εργασίες αυτές αναμένεται να συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή κατά την αρχαιότητα.

    Η συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το Ελλάνιο Όρος αποτελεί έναν από τους πλέον εμβληματικούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους της Αίγινας. Η περιοχή έχει συνδεθεί με τη λατρεία του Ελλανίου Διός και αποτελεί αντικείμενο συστηματικής έρευνας τα τελευταία χρόνια, με στόχο την αποκάλυψη νέων στοιχείων για την ιστορία και την αρχαιολογία του νησιού.

    Στην απόφαση του Υπουργείου περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι όροι για την υλοποίηση των εργασιών, όπως η ενημέρωση των ιδιοκτητών σε περίπτωση διέλευσης από ιδιωτικές εκτάσεις, η προστασία του περιβάλλοντος χώρου του Ιερού Ναού της Αναλήψεως, καθώς και η συντήρηση και μελέτη των ευρημάτων στο Μουσείο Κολώνας.

    Η παράταση του προγράμματος εγκρίθηκε έπειτα από ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της έρευνας και των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων της για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αίγινας.

    Featured

    IMG_20240221_122815.jpg
    Την κ. Σίλα Αλεξίου, επικεφαλής της Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Μαζί Μπροστά για την Αίγινα», φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, σε μία συζήτηση για τα ζητήματα του υποθαλάσσιου αγωγού, της ποιότητας του νερού και της υδροδότησης της Αίγινας.


    Γιώργος Στριγάρης 
    Θα ήθελα καταρχάς να μου σχολιάσετε το γεγονός των διαφορετικών θέσεων της Περιφέρειας και του Δήμου Αίγινας, αναφορικά με τα αίτια της ζημιάς. Η Περιφέρεια είπε από την αρχή, μέσω του κυρίου Χαρδαλιά, ότι πρόκειται για δολιοφθορά, ο δήμος της Αίγινας κράτησε μια στάση με την οποία περίμενε δει τι ακριβώς συμβαίνει. Αυτή τη στάση νομίζω κρατήσατε κι εσείς, ήταν μια στάση αναμονής, σ' ένα έργο που υλοποιείται με τη  συνεργασία των δύο φορέων. Για να είμαι ακριβής, έχουν και οι δύο αρμοδιότητες.

    Σίλα Αλεξίου: Και οι δύο έχουν και θα έπρεπε η συνεργασία να είναι πιο στενή, γιατί και εγώ αυτό διαπιστώνω, ότι υπάρχει μία διάσταση απόψεων, θέσεων, δεν ξέρω τι ακριβώς. Ο κύριος Χαρδαλιάς, η αλήθεια είναι, ότι βιάστηκε να συμπεράνει ότι επρόκειτο περί δολιοφθοράς. Η έρευνα μέχρι τότε, η αυτοψία, είχε γίνει από τον ίδιο τον κατασκευαστή, ο οποίος έβγαινε στα κανάλια μάς έδειχνε κάποια πλάνα και τα ερμήνευε ως δολιοφθορά. Οι πιο ειδικοί που τα είδαν από την αρχή, είπαν ότι δεν φαίνεται για δολιοφθορά, δεν φαίνεται να έχει εκραγεί εκεί κάποιος μηχανισμός, γιατί η εικόνα θα ήταν τελείως διαφορετική. Τελικά, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν εκρηκτικός μηχανισμός, ωστόσο ο κύριος Χαρδαλιάς είχε υποβάλει τη μηνυτήρια αναφορά και μάλιστα κινητοποιήθηκαν τότε και όλα τα κανάλια, όταν δήλωσε ότι πρόκειται περί δολιοφθοράς, γιατί όσο να ‘ναι είναι λίγο πιο πιασάρικο θέμα όπως λέμε στη γλώσσα τη δημοσιογραφική.

    Γιώργος Στριγάρης  Και σοβαρό.

    Σίλα Αλεξίου:  Και σοβαρό, βεβαίως, διότι δεν ξέρεις από που προέρχεται.

    Γιώργος Στριγάρης  Ήταν η ίδια περίοδος που υπήρχε το ζήτημα της δολιοφθοράς στον αγωγό του ρεύματος όποτε ναι, ήταν πιασάρικο.

    Σίλα Αλεξίου:  Τελικά όμως διαπιστώθηκε, από ό,τι φαίνεται και από το Λιμεναρχείο Πειραιά, δεν είναι δολιοφθορά, καθυστερεί όμως η αποκατάσταση.

    Γιώργος Στριγάρης  Μήπως τελικά, αυτή η μεγάλη δημοσιότητα που πήρε με τις δηλώσεις Χαρδαλιά - πήγε στον τόπο, εκεί κοντά στη Σαλαμίνα έκανε εκεί δηλώσεις- μήπως αυτό έφερε καθυστέρηση στην επισκευή του αγωγού. Και εσείς έχετε και μεγάλη εμπειρία στο θέμα του δικαστικού ρεπορτάζ, γνωρίζετε πολύ καλύτερα τις διαδικασίες από εμάς, ενδέχεται κάτι τέτοιο; ποια είναι η εκτίμησή σας;

    Σίλα Αλεξίου:  Κοιτάξτε, αν ο αρμόδιος εισαγγελέας διενεργεί την έρευνα, έχει πάρει καταθέσεις και έχει πειστεί ότι πρόκειται περί τεχνικής βλάβης, δεν νομίζω ότι εμποδίζει το πόρισμά του. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι ότι όλες οι διαδικασίες οι δικαστικές, όπως ξέρουμε όλοι πολύ καλά, καθυστερούν πολύ. Είναι χρονοβόρες, πρέπει να καθαρογραφτεί το πόρισμα. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο. Δηλαδή αν περιμένουμε να ολοκληρωθεί για να ξεκινήσουν οι εργασίες, χάνουμε πάρα πολύ χρόνο.

    Γιώργος Στριγάρης  Αυτός ο χρόνος ορίστηκε αρχικά από το δήμο της Αίγινας γύρω στο μήνα, από τον κύριο Χαρδαλιά, νομίζω, γύρω στο τρίμηνο. Εσάς η εκτίμησή σας ποια είναι; γιατί τώρα βάζετε και το ζήτημα των διαδικασιών που αφορά τις ελληνικές αρχές, άρα μπορεί να είναι μεγαλύτερο του μηνός;

    Σίλα Αλεξίου:  O μήνας ήδη συμπληρώθηκε, γιατί ο δήμαρχος είχε πει από την αρχή - αρχή - που ακόμη δεν ξέραμε περί τίνος επρόκειτο, απλώς ξέραμε ότι είχε σταματήσει η υδροδότηση της Αίγινας - είχε πει ένα μήνα. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο το επανέλαβε. Mάλιστα όταν ρωτήθηκε αν εννοεί ένα μήνα από τώρα, είπε “όχι, από την αρχή”. Απέμεναν όταν μας το είπε περίπου 10 μέρες. Πίστευε, όπως είπε, ότι σ' αυτές τις 10 μέρες θα αποκατασταθεί η βλάβη, έστω προσωρινά, για να συνεχίσει να έρχεται το νερό και μετά να γίνουν  οι εργασίες, έτσι πιο εμπεριστατωμένα και αρτιότερα. Όμως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα.

    Γιώργος Στριγάρης  Μία παρένθεση, γνωρίζετε για ποιο λόγο είπε ο κύριος δήμαρχος, ότι θα υπάρξει μια, αρχικά, προσωρινή επισκευή του αγωγού και για ποιο λόγο δεν θα είναι από την αρχή, έχετε μιλήσει γι’ αυτό;

    Σίλα Αλεξίου:  Δεν το ξέρω γιατί ο κύριος δήμαρχος λέει ότι μιλάει με τον κατασκευαστή, με τον κύριο Κωνσταντινίδη. Προφανώς από ‘κει είναι οι πληροφορίες του, εγώ δεν είμαι τεχνικός και δεν θέλω να υπεισέρχομαι έτσι με λεπτομέρειες, σε τέτοια θέματα, είναι παρακινδυνευμένο.

    Γιώργος Στριγάρης  Κάπου μέσα στην σύμβαση που έχει υπογράψει ο Δήμος Αίγινας με την Περιφέρεια, λέει ότι ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση άμεσης αποκατάσταση βλαβών. Άμεση σημαίνει ότι πάω τώρα και το φτιάχνω. Βλέπουμε όμως ότι αυτό το “άμεση” δεν ορίζεται με κάποιο τρόπο, ειδικά στην περίπτωση που κάποια άλλη αρχή όπως μια δικαστική αρχή, εισαγγελική αρχή, θα πρέπει να βγάλει ένα πόρισμα και θα πρέπει να σταματήσει μία διαδικασία. Αυτό το “άμεση”  δημιουργεί και σε εσάς ένα ερώτημα όσο αφορά την ουσία του, δηλαδή τι σημαίνει “άμεση”, γιατί έχουν δεσμευτεί τα δύο μέρη.

    Σίλα Αλεξίου:  Εγώ θα το ερμήνευα ως εξής. Από τη στιγμή που διαπιστώνονται τα αίτια, γιατί δεν μπορείς να αλλοιώσεις το χώρο του εγκλήματος (ας πούμε) από τη στιγμή που διαπιστώνονται θα έπρεπε αμέσως να ξεκινήσει η αποκατάσταση και τα υπόλοιπα να τα βρουν στην πορεία. Δηλαδή, ποιος θα πληρώσει, γιατί είναι το θέμα όλο, ποιος θα αποκαταστήσει οικονομικά της ζημιά.

    Γιώργος Στριγάρης  Έχετε εικόνα της βλάβης, όταν λέω εικόνα εννοώ φωτογραφία, βιντεολιπτικό υλικό. Έχετε δει πως είναι; 

    Σίλα Αλεξίου: Όχι δεν έχω. Έχω δει αυτά που έδειχνε ο κύριος Κωνσταντινίδης και από ότι ακούω πρόκειται για μια βλάβη σε ένωση. Αυτό βέβαια μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο.


    Γιώργος Στριγάρης  Ο κύριος Κωνσταντινίδης που το έδειχνε;

    Σίλα Αλεξίου:  Στα κανάλια, στην αρχή, θα το είδατε, γιατί βγήκε σε πολλά κανάλια ο ίδιος και εξηγούσε δείχνοντας εικόνα που είχε από το βυθό, από το σημείο, όπου ήταν και ένα βαθούλωμα και έλεγε ότι εκεί έχει εκραγεί ο μηχανισμός. Δεν φαινόταν για βαθούλωμα από έκρηξη αυτό.

    Γιώργος Στριγάρης  Αυτό το υλικό όμως, θα έπρεπε να έχει δοθεί από το κύριο δήμαρχο, φαντάζομαι, στο δημοτικό συμβούλιο να έχει μία άποψη και σε εμάς στα μέσα, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

    Σίλα Αλεξίου:  Όχι. Αυτή την ώρα λοιπόν, μας απασχολούν δύο πράγματα, νομίζω έτσι για να συνοψίσουμε, ο χρόνος αποκατάστασης, αλλά και η ποιότητα το νερού.

    Σε άλλο σημείο της συζήτησης η κ. Αλεξίου, η οποία έχει πολύ μεγάλη εμπειρία από το δικαστικό ρεπορτάζ, ρωτήθηκε γιατί θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, να δοθεί το πόρισμα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν τα έργα της αποκατάστασης.


    Γιώργος Στριγάρης  Δεν είναι παράλογο να μην ξεκινά η αποκατάσταση, αφού έχουν γίνει δύο αυτοψίες ήδη.

    Σίλα Αλεξίου:  Τυπικά δεν είναι παράλογο, γιατί όταν διενεργείται μία έρευνα δικαστική ή εισαγγελική, υποτίθεται ότι περιμένουμε το επίσημο πόρισμα. Αυτή την ώρα όμως το πρόβλημα δεν επιδέχεται τέτοιου είδους τυπικότητες, από τη στιγμή που υπάρχει επίσημο πόρισμα από το Λιμεναρχείο που διαπίστωσε τη ζημιά, το πρόβλημα. Λοιπόν εκεί, θα έπρεπε να ξεκινήσει αποκατάσταση, αυτό που είπα και πριν και τα υπόλοιπα θα τα βρίσκανε στην πορεία. Νομίζω ότι για να γίνει αυτό, την στιγμή που υπάρχει κίνδυνος, σοβαρός κίνδυνος στην υγεία μας, την υγεία των κατοίκων όλων, των ζώων, της Αίγινας και οικονομική επιβάρυνση βεβαίως μεγάλη, θα έπρεπε, με κάποιο τρόπο, να πιεστούν οι αρμόδιοι από το δήμαρχο, γιατί η Αίγινα υφίσταται το πρόβλημα, δεν υφίσταται η Περιφέρεια. Ο δήμαρχος θα πρέπει να πιέσει οπουδήποτε για να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν. Δηλαδή εγώ αν ήμουνα στη θέση του  θα έφτανα μέχρι τον πρωθυπουργό.

    Γιώργος Στριγάρης  Είναι απούσα και η κεντρική διοίκηση, είναι αλήθεια, σε αυτή την ιστορία. Δηλαδή δεν είδαμε και κάποια παρέμβαση από κάποιο βουλευτή

    Σίλα Αλεξίου:  Όχι

    Γιώργος ΣτριγάρηςΉ από κάποιο ανώτερο στέλεχος της κεντρικής διοίκησης…

    Σίλα Αλεξίου:  Κανένας

    Γιώργος Στριγάρης  … να κάνει μία παρέμβαση για ένα έργο, που κακά τα ψέματα είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι και εμβληματικό.


    Σίλα Αλεξίου:  Ναι, είναι ένα πρωτοποριακό έργο, ακριβό που ένωσε τώρα την Αίγινα με την Αττική και την υδροδοτεί.

    Σε μία επόμενη ερώτηση η κ. Σίλα Αλεξίου ρωτήθηκε για την έλλειψη μελέτης εκτίμησης κινδύνου, καθώς στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είχε πει ότι ο κύριος Ζορμπάς είναι υπόλογος για τα προβλήματα στην υδροδότηση.

    Γιώργος Στριγάρης  Με φόντο αυτή τη δήλωση, ρωτήθηκε ποια είναι τα σημεία εκείνα εξαιτίας της έλλειψης των οποίων προκύπτει αυτή η καθυστέρηση.

    Σίλα Αλεξίου:  Η μελέτη νομίζω θα είχε διευκολύνει τα πράγματα και εφόσον επρόκειτο για μία απόφαση δημοτικού συμβουλίου, όφειλε ο δήμαρχος να τα εφαρμόσει. Δεν την είχε βέβαια ψηφίσει η δική του παράταξη, με εξαίρεση νομίζω τον κύριο Πτερούδη, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, ήταν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και μάλιστα για ένα θέμα πολύ σοβαρό για την Αίγινα αν είχε ενεργοποιηθεί, ίσως και τώρα ήταν όλα πιο εύκολα, η εκτίμηση του κινδύνου και η διαχείριση του κινδύνου.

    Γιώργος Στριγάρης  Όσον αφορά την αποκατάσταση του αγωγού ή όσο αφορά την υδροδότηση της Αίγινας  από άλλες πηγές, με άλλο τρόπο;

    Σίλα Αλεξίου:  Κι αυτό βέβαια, γιατί κι αυτό θα έπρεπε να το προβλέπουμε. Πρόκειται για έναν αγωγό που έχει πάρα πολλές ενώσεις, αυτό το ξέρουμε, έχει κάθε 12 μέτρα από ότι ακούω, σας ξαναλέω δεν είμαι τεχνικός, γι’ αυτό πάντα κρατάω επιφυλάξεις σ' αυτά τα θέματα, γιατί είναι πολύ εξειδικευμένα, μην κάνουμε ότι τα ξέρουμε όλοι όλα. Αλλά έχει πάρα πολλές ενώσεις, έχει κάθε 12 μέτρα ένωση. Αυτό μας αφήνει να ανησυχούμε, γιατί τώρα κάτι τέτοιο συνέβη προφανώς, αυτό μπορεί να ξανασυμβεί και στο μέλλον και στο άμεσο μέλλον. Δεν θα έπρεπε να έχουν ληφθεί κάποια μέτρα; και για την υδροδότηση που είπατε, αλλά και για την πρόληψη των ζημιών αυτών. ;Eνας επανέλεγχος, ένας τακτικός έλεγχος μάλλον.

    Γιώργος Στριγάρης  “Την ευθύνη για τη φύλαξη του έργου μετά τη διοικητική παραλαβή για τη χρήση και μέχρι την οριστική παραλαβή έχει και ο Κύριος του έργου”, δηλαδή έχει ο δήμος της
    Αίγινας. Ο δήμος δεν φαίνεται να έχει κάνει κάποιες κινήσεις, να έχει πάρει κάποιες αποφάσεις σχετικά με την φύλαξη του έργου, δηλαδή την αποτροπή της πρώτης περίπτωσης, που θα μπορούσε να είναι μια δολιοφθορά. Θέλετε να μου το σχολιάσετε αυτό;

    Σίλα Αλεξίου:  Nαι και σκεφτείτε από του χρόνου που θα παραληφθεί ολοκληρωτικά το έργο από την Αίγινα,  τι θα γίνει. (σ.σ. η αναφορά στο χρόνο παράδοσης έγινε εκ παραδρομής, η παράδοση του έργου έχει οριστεί για το 2027)

    Γιώργος Στριγάρης  Να πάμε σε ένα άλλο ζήτημα το οποίο το έχετε σηκώσει πάρα πολύ ψηλά, θεωρώ δικαιολογημένα, δηλαδή η υγεία των πολιτών είναι ό,τι πιο σημαντικό και αδιαπραγμάτευτο. Είναι η ποιότητα του νερού, μιλήσατε γι’ αυτό έντονα, κάνετε ερωτήσεις. Τελικά, μετά τις αναλύσεις στείλατε μία επιστολή στον κύριο Χαρδαλιά...

    Σίλα Αλεξίου:  Ζητώντας τη διενέργεια αναλύσεων από τη Περιφέρεια, από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Δεν έχω πάρει απάντηση.

    Γιώργος Στριγάρης  Αυτό πότε το στείλατε; δηλαδή και εκεί υπάρχει μία καθυστέρηση. 

    Σίλα Αλεξίου:  Είπαν ότι έχει προωθηθεί προς επεξεργασία. Το έστειλα την Παρασκευή, την προηγούμενη. Τώρα δηλαδή πόσες μέρες είναι, αλλά ίσως και κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε ήδη να έχουν κινηθεί οι διαδικασίες.

    Γιώργος Στριγάρης  Έστω να λάβετε μια απάντηση, δεν την λάβατε κι αυτή.

    Σίλα Αλεξίου:  Γι’ αυτό είπα και στο δήμαρχο, ότι πρέπει και εκείνος να πιέσει, γιατί έχει μεγαλύτερη ισχύ από μένα βέβαια, δήμαρχος είναι, δήμαρχος της Αίγινας, που ζει τώρα αυτό το πρόβλημα, το τόσο σοβαρό.

    Γιώργος Στριγάρης  Με τον κύριο Χαρδαλιά έχετε μιλήσει γι' αυτό ζήτημα;

    Σίλα Αλεξίου:  Όχι.

    Γιώργος Στριγάρης  Τον έχετε πάρει τηλέφωνο; Έχετε προσπαθήσει να επικοινωνήσετε μαζί του;

    Σίλα Αλεξίου:  Όχι δεν προσπάθησα, να πω την αλήθεια, έστειλα μόνο αυτή την επιστολή

    Γιώργος Στριγάρης  Από την οποία τι προσδοκάτε;

    Σίλα Αλεξίου:  Να διενεργηθούν αυτές οι αναλύσεις και για τα βαρέα μέταλλα και για όλα, γιατί εκεί είναι το επικίνδυνο, να ξέρουμε, να ξέρουμε τι κάνουμε, να ξέρουμε την πραγματικότητα. Χθες στη Δημοτική Επιτροπή που το συζητήσαμε το θέμα, το έβαλα εγώ και στον κύριο Ζορμπά, μου είπε ότι διενεργήθηκαν αναλύσεις καινούργιες στην Αίγινα.

    Γιώργος Στριγάρης  Το είπε ο κ. Μούρτζης.

    Σίλα Αλεξίου:  Ναι ο κύριος αντιδήμαρχος ύδρευσης και ότι θα τα παίρναμε (σ.σ. τα στοιχεία των αναλύσεων). Μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε πάρει. Τις ώρες ακριβώς που το συζητούσαμε, μου είπαν ότι είναι έτοιμες και θα δοθούν στη δημοσιότητα, δεν δόθηκαν, δεν ξέρω γιατί.

    Γιώργος Στριγάρης   Δεν αποκλείεται να γίνει αργότερα. Με τον κύριο Βουτσινά έχετε μιλήσει, τον Αντιπεριφερειάρχη.

    Σίλα Αλεξίου:   Με τον κύριο Βουτσινά έχω μιλήσει, είχε έρθει και στην Αίγινα συνοδεύοντας τα νερά. Νομίζω ότι δεν έχει ο ίδιος αρμοδιότητα, την έχει πάρει εξ’ ολοκλήρου ο Περιφερειάρχης, έτσι έχω καταλάβει.

    Γιώργος Στριγάρης  Στο πρώτο Δελτίο Τύπου, νομίζω, που είχατε στείλει έγραφε: “Αν συνέβαινε το Πάσχα ή το καλοκαίρι αναλογίζεται ο κ. Δήμαρχος τις συνέπειες για τους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αίγινας;”. Χτυπάμε ξύλο, αλλά ποιος λέει ότι δεν θα γίνει ξανά το Πάσχα; Τι έχετε να προτείνετε γι’ αυτό;

    Γιώργος Στριγάρης   Κανείς δεν μας το λέει, γιατί σας είπα και αυτές οι πολλές ενώσεις, που εχουν γίνει στον αγωγό στα 14 km δηλαδή, κάθε 12 μέτρα ένωση. Ε, δεν ενέχει κινδύνους ανά πάσα στιγμή; Δεν ξέρουμε ποτέ τι θα συμβεί, γι’ αυτό θέλει μία μελέτη διαχείρισης, γιατί μπορεί να κριθεί κάτι άλλο, κάτι, μια ενίσχυση.

    Η επόμενη ερώτηση αφορούσε το ζήτημα τις διάθεσης εκθέσεων - εγγράφων, από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου οι δημοτικοί σύμβουλοι να έχουν γνώση για τι συμβαίνει και τι διαδικασίες ακολουθήθηκαν, ώστε να μπορούν και να έχουν μία όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εικόνα γίνεται, ώστε να λάβουν αποφάσεις και να κάνουν προτάσεις, γι’ αυτό καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα.

    Το θέμα είναι αν θα τις πάρω, απαντά η κ. Αλεξίου και συνεχίζει: να τις ζητήσω, αλλά πολλές φορές μας λένε ότι δεν υπάρχουν εδώ στην Αίγινα, ότι δεν υπάρχουν στην Τεχνική Υπηρεσία. Ακόμη και η Τεχνική Προσφορά,  που το είχατε βάλει και εσείς το θέμα, την έχω ζητήσει και από την Περιφέρεια. Και από εκεί δεν το πήρα. Ούτε που πήρα απάντηση. Το έχω ζητήσει και από εκεί.

    Σε άλλο σημείο η κ. Αλεξίου είπε για το ίδιο θέμα ότι: Πρέπει να κατοχυρωθούμε και ο δήμος να κατοχυρωθεί με όλα αυτά τα έγγραφα και να λάβει τα μέτρα του, διότι πολύ γρήγορα θα πρέπει να αναλάβει όλες τις ευθύνες. Τι θα γίνει τότε;

    Τέλος, η κ Αλεξίου ρωτήθηκε εάν έχει εντοπίσει παραλείψεις στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού, συνολικά.

    Γιώργος Στριγάρης   Ίσως το ότι δεν έχει προβλεφθεί εναλλακτική λύση, σε περίπτωση όπως τώρα, ζημιάς ή διακοπής της υδροδότησης της Αίγινας για οποιοδήποτε λόγο. Θα έπρεπε να υπάρχει κάτι, να έχει προβλεφθεί ή τουλάχιστον ας γίνει τώρα, ποτέ δεν είναι αργά, γιατί είπαμε ότι οι βλάβες δεν μας προειδοποιούν, μπορεί να  συμβεί αύριο, μεθαύριο. Αυτή η εμπειρία η τωρινή θα πρέπει να μας διδάξει, πολλά γιατί έχει μεγάλη διάρκεια και πολλές επιπτώσεις όπως είπαμε.

    Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, η κ. Σίλα Αλεξίου είπε:

    Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι σ' αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει διαμάχη στο Δήμο μεταξύ των παρατάξεων. Δηλαδή πρέπει να είμαστε όλοι ένα και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Να προσπαθήσουμε για την αποκατάσταση, για την καλή ποιότητα του νερού, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Εγώ είμαι διατεθειμένη να βοηθήσω όπως μπορώ. Δεν το βλέπω καθόλου αντιπολιτευτικά, καθόλου, γιατί είναι ένα θέμα σοβαρό, που μας αφορά όλους, αφορά όλους τους κατοίκους της Αίγινας τους επαγγελματίες και νομίζω ότι πρέπει όλοι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, να πιέσουμε δηλαδή, γιατί αυτή την ώρα μόνο αυτό μας μένει να πιέσουμε για τις λύσεις.

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



    Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

    google-news.png

    Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
    Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.