Θεόδωρος Λιβάνιος: Αναμένονται στοιχεία από τον Δήμο Αίγινας για την δευτεροβάθμια Δομή Εκπαίδευση Ειδικής Αγωγής.

Θεόδωρος Λιβάνιος: Αναμένονται στοιχεία από τον Δήμο Αίγινας για την δευτεροβάθμια Δομή Εκπαίδευση Ειδικής Αγωγής.

Απάντηση με έγγραφό του στη Βουλή, έδωσε στις 16 Ιουνίου 2026, o Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, σχετικά με το αίτημα για την άμεση ίδρυση και στελέχωση Δομής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής στην Αίγινα για τη σχολική χρονιά 2026-2027. 

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου έχει ήδη ζητήσει στοιχεία από τον Δήμο Αίγινας με έγγραφο της 25ης Μαΐου 2026. Το Υπουργείο επισημαίνει ότι, μόλις παραληφθούν τα ζητούμενα στοιχεία, θα επανέλθει με συμπληρωματική απάντηση προς τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφτασε στη Βουλή μέσω αναφοράς που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταφέροντας αίτημα το οποίο υπογράφεται από 160 γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και κατοίκους της Αίγινας. Με το αίτημα ζητείται η άμεση ίδρυση και στελέχωση δευτεροβάθμιας δομής Ειδικής Αγωγής, είτε ΕΝΕΕΓΥΛ είτε ΕΕΕΕΚ, προκειμένου να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες μαθητών του νησιού.

Υπεγράφη η σύμβαση για έργο οδοποιίας στο Σφεντούρι, ύψους 71.000 ευρώ.

meleti-sfentouri.jpg

Υπογράφηκε στις 23 Ιουνίου 2026 η σύμβαση για το έργο «Επισκευή συντήρηση επαρχιακών οδών λόγω αιφνίδιων περιστατικών» μεταξύ του Δημάρχου Αίγινας, κ. Ιωάννη Ζορμπά, και του οικονομικού φορέα, αναδόχου του έργου.

Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά την εκτέλεση εργασιών για την αποκατάσταση της οδού στην περιοχή Σφεντούρι.

Το τεχνικό αντικείμενο του έργου

Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 26/2026 μελέτη του Δήμου Αίγινας, οι προβλεπόμενες εργασίες περιλαμβάνουν:

  • Απόξεση (φρεζάρισμα) του υφιστάμενου ασφαλτικού οδοστρώματος και μεταφορά των υλικών.
  • Κατασκευή ασφαλτικών ισοπεδωτικών στρώσεων, στρώσεων αλλαγής επικλίσεων και επουλώσεις λάκκων.
  • Ασφαλτική προεπάλειψη της ανασφάλτωτης επιφάνειας. Τοποθέτηση νέας ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας.

Οικονομικά στοιχεία και χρονοδιάγραμμα

  • Η αρχική δαπάνη της μελέτης ανερχόταν σε 73.980,46 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%). Κατόπιν έκπτωσης ύψους 4,0% που προσέφερε ο ανάδοχος, το τελικό ποσό της σύμβασης διαμορφώθηκε σε 71.021,25 €.
  • Η συνολική διάρκεια για την περάτωση του έργου ορίζεται σε τρεις μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
  • Ο ανάδοχος υποχρεούται να προβεί στην ανέξοδη συντήρηση του έργου για διάστημα δεκαπέντε μηνών από την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης περαίωσης ή της υποβολής του τελικού επιμετρητικού πίνακα.

Η σύμβαση έγινε με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, μετά από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τρεις οικονομικούς φορείς και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων.

Σχετική ειδησεογραφία:

Την αποκατάσταση τμήματος οδού στην περιοχή του Σφεντουρίου, συνολικού προϋπολογισμού 73.980 ευρώ, προβλέπει σχετική μελέτη. 21 Μάι 2026

    Έγκριση προσχώρησης του Δήμου Αίγινας στη σύμβαση Escrow Account, για το έργο της αναβάθμισης των μονοπατιών. Η σύνθετη διαδικασία για τη χρηματοδότησή του.

    Έγκριση προσχώρησης του Δήμου Αίγινας στη σύμβαση Escrow Account για το έργο αναβάθμισης μονοπατιών. Η «αθέατη» γραφειοκρατική διαδικασία πίσω από το έργο.

    Στην αποδοχή των όρων της σύμβασης δεσμευμένου καταπιστευτικού λογαριασμού (Escrow Account) για την υλοποίηση έργου αναβάθμισης μονοπατιών προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας. Πρόκειται για μία σύνθεση διαδικασία.

    Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio

    Η απόφαση αφορά τη συμμετοχή του Δήμου στη διαδικασία χρηματοδότησης του έργου «Ανάδειξη, αξιοποίηση και αναβάθμιση διαδρομών και μονοπατιών στον Δήμο Αίγινας», στο πλαίσιο του προγράμματος «SUB1a. Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών και Διαδρομών Πεζοπορίας».

    Το έργο έχει ενταχθεί στη δράση 16851 «Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με εγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης 128.960 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αφορά νέα έγκριση της χρηματοδότησης, αλλά την αποδοχή των προβλεπόμενων όρων για την ενεργοποίηση της διαδικασίας χρηματοδότησης μέσω του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού. Σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, για τη λήψη της χρηματοδότησης απαιτείται η προσχώρηση του Δήμου στη σχετική σύμβαση και η τήρηση των διαδικασιών που προβλέπονται στο πρόγραμμα.

    Η σχετική συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας στις 3 Ιουνίου 2026, έπειτα από την εισήγηση της Τεχνική Υπηρεσίας του Δήμου.

    Ο ειδικός λογαριασμός
    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχοντας εξασφαλίσει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., άνοιξε έναν κεντρικό, ειδικό λογαριασμό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ). Εκεί μεταφέρονται τμηματικά όλες οι εγκεκριμένες πιστώσεις για τα μονοπάτια της χώρας.

    Ο υπολογαριασμός Escrow
    Επειδή ο Δήμος Αίγινας δεν μπορεί να πάρει όλα τα χρήματα (τα 128.960 ευρώ) απευθείας στο ταμείο του, δημιουργείται για λογαριασμό του ένας υπολογαριασμός.
    Αυτός ο λογαριασμός ονομάζεται καταπιστευτικός (escrow) και έχει μια ιδιαιτερότητα: είναι ακατάσχετος. Κανένας δανειστής δεν μπορεί να αγγίξει αυτά τα χρήματα για χρέη του Δήμου, ούτε μπορούν αυτά να συμψηφιστούν με οφειλές προς την εφορία. Είναι «κλειδωμένα» αποκλειστικά και μόνο για τα μονοπάτια.

    Ο ρόλος του Ταμείου Παρακαταθηκών
    Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αναλαμβάνει τον ρόλο του «διαιτητή» ή μεσεγγυούχου. Δεν μπορεί ούτε το Υπουργείο να τραβήξει πίσω τα χρήματα μονομερώς, ούτε ο Δήμος να τα ξοδέψει όπου θέλει. Το Ταμείο θα εκτελεί πληρωμές μόνο όταν πληρούνται αυστηρές προϋποθέσεις.

    Ο ρόλος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
    Εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο Φορέας Υλοποίησης, που είναι ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.). Αυτός παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου.

    Η ροή της πληρωμής γίνεται ως εξής:

    1. Ο εργολάβος (ανάδοχος) εκτελεί ένα μέρος του έργου στην Αίγινα και εκδίδει το αντίστοιχο τιμολόγιο.
    2. Ο Δήμος συγκεντρώνει τα δικαιολογητικά (βεβαιώσεις της επιτροπής παρακολούθησης κ.λπ.) και τα στέλνει στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
    3. Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ελέγχει ότι το έργο όντως έγινε σωστά και στέλνει Εντολή Εκταμίευσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών.
    4. Το Ταμείο αποδεσμεύει το συγκεκριμένο ποσό, το στέλνει στον εμπορικό λογαριασμό του Δήμου και ο Δήμος, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής εντολής, πληρώνει αμέσως τον εργολάβο.

    Ο αυστηρός κανόνας της ρήτρα επιστροφής

    Τα χρήματα πρέπει να απορροφηθούν εντός 12 μηνών από τη στιγμή που θα μπουν στον υπολογαριασμό. Αν ο Δήμος καθυστερήσει, δεν κάνει σωστή χρήση των πόρων ή δεν ολοκληρώσει το έργο εμπρόθεσμα, τότε το μη απορροφηθέν ποσό επιστρέφεται αυτόματα στο κράτος και το έργο κινδυνεύει με απένταξη.

    Με την απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την προσχώρηση του Δήμου Αίγινας στους όρους και τις συμφωνίες της σύμβασης του δεσμευμένου λογαριασμού (Escrow Account), εξουσιοδότησε τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά για την υπογραφή της δήλωσης προσχώρησης και όρισε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως χειριστή και μεσεγγυούχο του σχετικού λογαριασμού.

    Η απόφαση ελήφθη με 11 θετικές ψήφους επί 12 ψηφισάντων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Λογοθέτης Εμμανουήλ δήλωσε αποχή.

    Το σύστημα του Escrow Account προβλέπει τη δημιουργία ειδικού δεσμευμένου υπολογαριασμού για κάθε δικαιούχο φορέα, μέσω του οποίου πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενες εκταμιεύσεις για την υλοποίηση των ενταγμένων έργων, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής σύμβασης.

    Ανάθεση υπηρεσίας για την επισκευή βλαβών και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, ύψους 29.884 ευρώ. Στο έγγραφο της σύμβασης ο κωδικός αφορά σπόρους και δενδρύλλια.

    Ανάθεση υπηρεσίας για την επισκευή βλαβών και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, ύψους 29.884 ευρώ. Στο έγγραφο της σύμβασης ο κωδικός αφορά σπόρους και δενδρύλλια.

    Σύμβαση ανάθεσης για την επισκευή βλαβών και συντήρησης του δημοτικού φωτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 29.884 ευρώ, υπέγραψε ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς στις 18 Ιουνίου 2026. 

    Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

    Σύμφωνα με τη σχετική τεχνική έκθεση, το έργο αφορά όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου και θα υλοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026. Όπως επισημαίνεται, τα δίκτυα χαμηλής τάσης που τροφοδοτούν τον δημοτικό φωτισμό είναι σε πολλές περιπτώσεις παλαιά και παρουσιάζουν συχνές διακυμάνσεις και πτώσεις τάσης, γεγονός που προκαλεί επαναλαμβανόμενες βλάβες και απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις. 

    Α/ΑΠεριγραφήΜονάδα ΜέτρησηςΠοσότηταΤιμή Μονάδας Χωρίς ΦΠΑ (€)Σύνολο Χωρίς ΦΠΑ (€)
    1 Αντικατάσταση Εναέριας Καλωδίωσης Δημοτικού Φωτισμού 2*1 Τρέχον Μέτρο 3.500 3,00 10.500,00€
    2 Αντικατάσταση υπόγειας καλωδίωσης NYY 3*2,5 Τρέχον Μέτρο 1.800 2,00 3.600,00€
    3 Αντικατάσταση χαλύβδινου ιστού Τεμάχιο 45 80,00 3.600,00€
    4 Αντικατάσταση Φωτιστικών Σωμάτων Τεμάχιο 120 30,00 3.600,00€
    5 Μεταφορά ιστών σε νέα θέση Τεμάχιο 35 80,00 2.800,00€
    Μερικό Σύνολο 24.100,00€
    ΦΠΑ 24% 5.784,00€
    Γενικό Σύνολο 29.884,00€

    Η δαπάνη θα βαρύνει τον Α.Λ.Ε. 025.2420902011 του προϋπολογισμού του έτους 2026, θα χρηματοδοτηθεί
    από ίδιους πόρους του Δήμου Αίγινας και έχει καταχωρηθεί στον Προϋπολογισμό με Α.Λ.Ε 020.2420301004 με τίτλο
    Επισκευή Αιφνίδιων βλαβών οδοφωτισμού.

    Ωστόσο, στη σχετική έρευνα που έκανε το Aegina Portal, διαπίστωσε την ύπαρξη λάθους στον ΑΛΕ που αναγράφεται στα σχετικά της σύμβασης, καθώς δεν αφορά επισκευή οδοφωτισμού, αλλά προμήθεια σπόρων, φυτών κτλ. 

    simvasi-lathos.jpg

    Η μελέτη προβλέπει ένα ευρύ φάσμα εργασιών, μεταξύ των οποίων η αντικατάσταση και συντήρηση φωτιστικών σωμάτων, η επισκευή ηλεκτρικών πινάκων διανομής, η αντικατάσταση φθαρμένων ή κατεστραμμένων πίλλαρ, η αποκατάσταση καλωδιώσεων, η τοποθέτηση προστατευτικών καλωδίων, καθώς και εργασίες γείωσης και προστασίας των εγκαταστάσεων από τρωκτικά.

    Παράλληλα, προβλέπεται γενικότερη συντήρηση του δικτύου οδοφωτισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου και να βελτιωθεί η λειτουργία του συστήματος σε δρόμους, πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές και κοινόχρηστους χώρους.

    Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει εργασίες αντικατάστασης εναέριας και υπόγειας καλωδίωσης, αντικατάσταση χαλύβδινων ιστών φωτισμού, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων και μεταφορά ιστών σε νέες θέσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο από τις υπηρεσίες του Δήμου.

    Οι εργασίες θα εκτελεστούν από εξειδικευμένο προσωπικό με τις απαιτούμενες άδειες ηλεκτροτεχνικών εργασιών και εναέριων παρεμβάσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα μέτρα ασφαλείας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες.

    Σύμφωνα με το έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας, στόχος είναι η ταχύτερη αντιμετώπιση των βλαβών που εμφανίζονται καθημερινά στο εκτεταμένο δίκτυο φωτισμού του νησιού, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, όταν η επισκεψιμότητα και οι ανάγκες φωτισμού αυξάνονται σημαντικά.

    Τέλος, στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο Δήμος Αίγινας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την εύρυθμη λειτουργία των βασικών δημοτικών υποδομών και υπηρεσιών.

    Η έκθεση κεραμικής «Χώμα» έρχεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας με περισσότερους από 70 δημιουργούς.

    Η έκθεση κεραμικής «Χώμα» έρχεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας με περισσότερους από 70 δημιουργούς.

    Μια από τις σημαντικότερες εικαστικές διοργανώσεις του φετινού καλοκαιριού ετοιμάζεται να φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας, καθώς προγραμματίζεται η πραγματοποίηση της μεγάλης ομαδικής έκθεσης κεραμικής με τίτλο «Χώμα», στο πλαίσιο του 17ου Aegina Fistiki Fest. 

    Από το Ενημερωτικό Δελτίο, στο Aegina Portal Talk Radio 

    Η έκθεση, σε ιδέα και επιμέλεια της Ίριδος Κρητικού, αποτελεί μια ευρεία καταγραφή του σύγχρονου τοπίου της ελληνικής κεραμικής τέχνης και έχει ήδη συγκεντρώσει σημαντικό ενδιαφέρον κατά την παρουσίασή της στην Αθήνα. Στην Αίγινα αναμένεται να πλαισιωθεί από παράλληλες θερινές εκδηλώσεις, ενισχύοντας τον πολιτιστικό χαρακτήρα του φεστιβάλ.

    Στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από 70 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί από κάθε γωνιά της χώρας, από τη Βόρεια Ελλάδα έως την Κρήτη και από τα Επτάνησα έως τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Η διοργάνωση φιλοδοξεί να αναδείξει τη διαχρονική σχέση της ελληνικής δημιουργίας με τον πηλό, τιμώντας παράλληλα τη μακρά παράδοση της Αίγινας στην κεραμική τέχνη.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της έκθεσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σύγχρονα έργα από πηλό, αλλά και επιλεγμένα παλαιότερα κεραμικά δημιουργήματα, επώνυμα και ανώνυμα, τα οποία συνομιλούν με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής που συνδέονται συμβολικά ή υλικά με το χώμα, δημιουργώντας ένα πολυδιάστατο πεδίο καλλιτεχνικού διαλόγου.

    Οι δημιουργοί που συμμετέχουν αντλούν έμπνευση από την αρχαιότητα, τα χρηστικά και αναθηματικά αγγεία, τις παραδόσεις άλλων πολιτισμών, αλλά και από τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή τέχνη. Μέσα από τα έργα τους αναδεικνύουν τη διαχρονική δύναμη της κεραμικής ως αυτόνομης μορφής καλλιτεχνικής έκφρασης.

    Η Δημοτική Πινακοθήκη Αίγινας συνεχίζει με τον τρόπο αυτό το εικαστικό της πρόγραμμα, το οποίο τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει σημαντικά αφιερώματα σε καλλιτέχνες που έζησαν και εργάστηκαν στο νησί, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της Αίγινας.

    Η έκθεση «Χώμα» αναμένεται να αποτελέσει μία από τις κεντρικές πολιτιστικές εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού στην Αίγινα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον φίλων της τέχνης από το νησί και την ευρύτερη περιοχή.

    Featured
    Ο αγωγός και η υδροδότηση της Αίγινας στο ΠΕ.ΣΥ. Αττικής. Οι υποχρεώσεις και οι ευθύνες του Δήμου Αίγινας, το ζήτημα της διαχείρισης του αγωγού και άλλες επισημάνσεις.

    Εκτενής ήταν η συζήτηση για το θέμα, που αφορούσε την έγκριση της 13ης παράτασης της σύμβασης του Τεχνικού Συμβούλου για το έργο «Κατασκευή Υποθαλάσσιου Αγωγού Σύνδεσης της Νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ».

    Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Αποσπάσματα από την συνεδρίαση.




    Στη συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ. Αττικής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026, υπήρξαν τοποθετήσεις, ερωτήματα για καθυστερήσεις και αιχμές για την έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου στην υδροδότηση του νησιού, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος.

     Διαβασμένη η κ. Κατερίνα Λογοθέτη στις τοποθετήσεις της, αιχμηρός ο κ. Δημήτρης Κατσικάρης, εφ' όλης της ύλης ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς. Επίσης, για πρώτη φορά στην παρούσα περιφερειακή περίοδο, τοποθετήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων. Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Παπαγεωργίου, μίλησε για τον ζήτημα του τεχνικού συμβούλου και τον αγωγό, από το βήμα της συνεδρίασης.  

    Κατερίνα Λογοθέτη

    Με συγκεκριμένες παρατηρήσεις για την πορεία του έργου του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της Αίγινας, τοποθετήθηκε η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Λογοθέτη κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την έγκριση της 13ης παράτασης του Τεχνικού Συμβούλου.

    Η κ. Λογοθέτη ξεκαθάρισε ότι η παράταση δεν οφείλεται σε καθυστέρηση του τεχνικού γραφείου. Επισήμανε ωστόσο ότι οι παρατάσεις είναι πλέον πολλές και προκαλούν ανησυχία, δεδομένου ότι η πρώτη βλάβη στον αγωγό παραμένει μη αποκατεστημένη για δύο χρόνια. Η προηγούμενη διοίκηση βιάστηκε να κάνει περαίωση του έργου το 2023, είπε.

    Σημαντικό μέρος της τοποθέτησης αφιερώθηκε στο Μητρώο του έργου, το οποίο έχει κατατεθεί στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Νήσων και Πειραιά από τον Ιανουάριο του 2025 και μέχρι σήμερα δεν έχει ελεγχθεί πλήρως. Όπως εξήγησε η περιφερειακή σύμβουλος, το μητρώο περιλαμβάνει διορθώσεις και υποδείξεις που έχει κάνει ο Τεχνικός Σύμβουλος στον ανάδοχο, και η ολοκλήρωση της διαδικασίας κρίθηκε αναγκαία για την ορθή περαίωση του έργου.

    Η Λογοθέτη συνδέει άμεσα τις καθυστερήσεις με τα προβλήματα υδροδότησης του νησιού, τα οποία διαρκούν εδώ και περίπου δύο μήνες. Τόνισε ότι η νέα βλάβη στον αγωγό ουσιαστικά αφορά την παλιά βλάβη που δεν είχε αποκατασταθεί μόνιμα, ενώ το σχέδιο μόνιμης αποκατάστασης υποβλήθηκε από τον ανάδοχο μόλις τον Δεκέμβριο, δύο χρόνια μετά το αρχικό πρόβλημα.

    Η περιφερειακή σύμβουλος ζήτησε να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα κατασκευής δεύτερου εφεδρικού αγωγού ή άλλων λύσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα και η επάρκεια του πόσιμου νερού για τους κατοίκους. Όπως τόνισε, τα πηγάδια και οι προσωρινές λύσεις δεν παρέχουν επαρκές και ασφαλές νερό.

    Τέλος, η κ. Λογοθέτη υπογράμμισε την ανάγκη ενημέρωσης για το πόρισμα της Εισαγγελίας σχετικά με την πρώτη βλάβη του αγωγού και ζήτησε τη δέσμευση ενός χρονοδιαγράμματος για την οριστική αποκατάσταση του έργου. Κλείνοντας, γνωστοποίησε ότι θα απέχει από τη διαδικασία ψηφοφορίας, διατηρώντας τη στάση της ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις και τις εκκρεμότητες που παραμένουν.

    Δημήτρης Κατσικάρης

    Με αιχμηρές αναφορές τοποθετήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Κατσικάρης κατά τη συζήτηση για την έγκριση της 13ης παράτασης του Τεχνικού Συμβούλου στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της Αίγινας. Όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα έργο που έχει πλέον «ταλαιπωρηθεί», δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα τόσο στους πολίτες όσο και στους αιρετούς που έχουν ασχοληθεί με αυτό.

    Ο κ. Κατσικάρης υπενθύμισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει κληθεί να εγκρίνει επανειλημμένα παρατάσεις για τον Τεχνικό Σύμβουλο, επισημαίνοντας πως, παρά το γεγονός ότι ο ρόλος του συμβούλου κρίνεται αναγκαίος και η
    παρακολούθηση του έργου συνεχίζεται ορθώς, παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες. Ειδική αναφορά έκανε στο Μητρώο του έργου, το οποίο –όπως ανέφερε– εκκρεμεί προς έλεγχο εδώ και έναν χρόνο, γεγονός που γεννά ερωτήματα για το περιεχόμενό του, τη διαδικασία αξιολόγησής του και τον ρόλο του Τεχνικού Συμβούλου ως προς τις απαιτήσεις που προβάλλει ο ανάδοχος.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο περιφερειακός σύμβουλος άσκησε κριτική στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης υδροδότησης της Αίγινας, σημειώνοντας ότι οι επαναλαμβανόμενες αποστολές εμφιαλωμένου νερού αποτελούν λύσεις προσωρινού χαρακτήρα και δεν συνιστούν οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος. Όπως τόνισε, τέτοιου είδους παρεμβάσεις λειτουργούν ως «ασπιρίνες», χωρίς να αντιμετωπίζουν την αιτία του προβλήματος, ενώ παράλληλα συνεπάγονται σημαντικό οικονομικό κόστος, το οποίο τελικά επιβαρύνει τους πολίτες.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στις ευθύνες του Δήμου Αίγινας, επισημαίνοντας την ανάγκη σοβαρής, συστηματικής και προληπτικής διαχείρισης του αγωγού. Σύμφωνα με τον κ. Κατσικάρη, δεν μπορεί η αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος να περιορίζεται σε επαναλαμβανόμενα αιτήματα για αποστολή νερού, χωρίς συνολικό σχεδιασμό και μέριμνα για την προστασία της υφιστάμενης υποδομής.

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι, πριν ανοίξει η συζήτηση για εφεδρικό αγωγό ή άλλες μελλοντικές λύσεις, προτεραιότητα πρέπει να είναι η ουσιαστική θωράκιση και σωστή λειτουργία του υπάρχοντος έργου, ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα προβλήματα στο μέλλον.

    Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Δημήτρης Κατσικάρης ζήτησε από την Περιφέρεια να προχωρήσει σε θεσμική και αναλυτική ενημέρωση των επικεφαλής των παρατάξεων, προκειμένου να υπάρχει κοινή εικόνα για την κατάσταση του έργου και να διαμορφωθεί μια συντεταγμένη και υπεύθυνη στάση απέναντι σε ένα ζήτημα με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των κατοίκων της Αίγινας.

    Νίκος Παπαγεωργίου

    Ο αντιπεριφερειάρχης νήσων, Νίκος Παπαγεωργίου, τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με την κατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης της Αίγινας, δίνοντας διευκρινίσεις και επιχειρηματολογία υπέρ της παράτασης του Τεχνικού Συμβούλου.

    Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι οι τελευταίες δύο χρονιές αποτέλεσαν περίοδο αγωνίας για τους κατοίκους της Αίγινας, καθώς το νησί αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υδροδότησης. Υπογράμμισε ότι οι θέσεις του είναι σύμφωνες με αυτές των συναδέλφων του και ότι απαιτείται κοινή αντιμετώπιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Σχετικά με την 13η παράταση του Τεχνικού Συμβούλου, ο αντιπεριφερειάρχης διευκρίνισε ότι δεν προβλέπεται καμία αμοιβή για τις παρατάσεις αυτές. Όπως εξήγησε, οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν διαθέτουν την εξειδίκευση για ένα έργο με ιδιαιτερότητες όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός, το οποίο είναι έργο πρωτότυπο για την Ελλάδα και περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε βάθος 50 μέτρων, με εξαρτήματα που δεν έχουν τυποποιηθεί και απαιτούν εξειδικευμένη γνώση.

    Ο κ. Παπαγεωργίου υπενθύμισε ότι η σύμβαση του Τεχνικού Συμβούλου υπογράφηκε από την προπροηγούμενη διοίκηση το 2019 και ότι η αρχική υποχρέωσή του αφορούσε την παράδοση του έργου. Ωστόσο, λόγω της ανάγκης πλήρους αποκατάστασης του αγωγού και της εξασφάλισης πόσιμου νερού για τους κατοίκους, η παρουσία του παραμένει απαραίτητη.

    Ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε επίσης τις ευθύνες του Δήμου Αίγινας, σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού. Σημείωσε ότι πρόσφατο έγγραφο του Δήμου ανέφερε αδυναμία να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών, και πως ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια) καλείται να παρέχει υποστήριξη όπου απαιτείται.

    "Όντως υπάρχει έλλειμα υπάρχει έλλειμα στο Plan B και φάνηκε τώρα, φάνηκε με το αγωνιώδες έγγραφο που μας έστειλε ο Δήμαρχος Αιγίνης, το οποίο έφτασε τελευταία στιγμή για να μας πει, ότι δεν έχω τη δυνατότητα να δώσω στο νησί στους κατοίκους μου, ο οποίος είναι υπόχρεος είναι αυτός που είναι υποχρεωμένος να έχει πόσιμο καθαρό νερό και να τηρεί όλα εκείνα τα οποία λέει και με έγγραφο έστειλε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας προς το Δήμο Αιγίνας".

    Καταλήγοντας, ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε τη σημασία της τεχνικής καθοδήγησης από τον Τεχνικό Σύμβουλο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που προκύπτουν από την πολυπλοκότητα του έργου, και υπερασπίστηκε την απόφαση της Περιφέρειας να χορηγηθεί η παράταση, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την οριστική αποκατάσταση της υδροδότησης στην Αίγινα.

    Δημήτρης Κατσικάρης

    Σε συμπληρωματική παρέμβαση, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Κατσικάρης επανήλθε για να τονίσει την ανάγκη ύπαρξης ενός «Plan B» για τον Δήμο Αίγινας, υπενθυμίζοντας ότι η ευθύνη για την παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους δεν περιορίζεται μόνο στη διαχείριση του υποθαλάσσιου αγωγού.

    Ο κ. Κατσικάρης υπογράμμισε ότι το σχέδιο εφεδρείας πρέπει να περιλαμβάνει προληπτικές λύσεις για κάθε ενδεχόμενο, όπως η σύναψη συμβάσεων για τη μεταφορά νερού από άλλες περιοχές, ακόμα και με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής τροφοδοσία με ασφαλές και ποιοτικό νερό.

    Σχολιάζοντας την καθυστέρηση και τη διαχείριση των κρίσεων, ο περιφερειακός σύμβουλος επεσήμανε ότι η αποστολή εγγράφων «με αγωνία» εκ μέρους της δημοτικής αρχής δεν αρκεί, υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα ήταν ήδη γνωστό εβδομάδες πριν, γεγονός που υποδηλώνει αμέλεια και έλλειψη προνοητικότητας.

    Τέλος, ο κ. Κατσικάρης τόνισε ότι οι δήμοι πρέπει να λειτουργούν με υπευθυνότητα, να προνοούν και να βρίσκουν λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών, και υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της Περιφέρειας πολλές φορές εμφανίζονται ως «έργο του Δήμου», ενώ όταν προκύπτουν προβλήματα, η ευθύνη μετατίθεται αλλού.

    Κατερίνα Λογοθέτη

    Σε νέα παρέμβασή της, η περιφερειακή σύμβουλος Κατερίνα Λογοθέτη υπογράμμισε την ανάγκη ενεργής συμμετοχής του Δήμου Αίγινας στη διαχείριση του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης, αναφερόμενη στη σημαντική ευθύνη που έχει η δημοτική αρχή για τη λειτουργία του εναλλακτικού σχεδίου παροχής πόσιμου νερού.

    Η κ. Λογοθέτη επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα ο Δήμος Αίγινας δεν έχει ορίσει το κατάλληλο προσωπικό που θα πρέπει να εκπαιδευτεί για τη διαχείριση του αγωγού, παρά τις επανειλημμένες ανάγκες και προβλέψεις. Όπως ανέφερε, σε σχετικό ερώτημα που υποβλήθηκε, διαπιστώθηκε ότι το προσωπικό δεν υπάρχει και δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη ή σύμβαση για την εκπαίδευση και την ευθύνη λειτουργίας του αγωγού.

    Τέλος, η κ. Λογοθέτη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ειλικρινή απάντηση του αντιπεριφερειάρχη νήσων κ. Νίκου Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέλαβε να ενημερώνει για τις ενέργειες της Περιφέρειας, αλλά επανέλαβε ότι η ευθύνη για τη διαχείριση και το Plan B παραμένει στον Δήμο Αίγινας, και η Περιφέρεια μπορεί μόνο να υποστηρίξει τεχνικά τις διαδικασίες.

    Νίκος Χαρδαλιάς

    Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι στις 9 Ιανουαρίου εγκρίθηκε σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό η μεταφορά 600 τόνων νερού στο νησί, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων, με το αρχικό αίτημα να ήταν 200 τόνους κάθε δύο ημέρες. Παράλληλα, 16.500 φιάλες νερού 1,5 λίτρου διατέθηκαν μέσω χορηγίας της εταιρείας Μασούτης.

    Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι ενέργειες αυτές θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του αγωγού, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα υδροδότησης στο νησί.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της διαχείρισης του έργου μετά την παράδοσή του, επισημαίνοντας ότι ούτε ο Δήμος Αίγινας ούτε η Περιφέρεια διαθέτουν επαρκώς εξειδικευμένο προσωπικό.

    Ο Περιφερειάρχης ανέφερε επίσης ότι έχει καταθέσει νέα μηνυτήρια αναφορά και αίτηση κατεπείγουσας ενημέρωσης ώστε να ενημερωθεί επίσημα για την πορεία της προηγούμενης έρευνας και για τυχόν νομικές εκκρεμότητες. Παράλληλα, τόνισε ότι παρακολουθεί προσωπικά όλες τις διαδικασίες και τις αποφάσεις των τεχνικών συμβουλίων, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψουν μελλοντικές αξιώσεις ή προβλήματα.

    Κλείνοντας, ο κ. Χαρδαλιάς παραδέχτηκε ότι αρχικά δεν εκδόθηκε Δελτίο Τύπου για τις ενέργειες αυτές, σημειώνοντας ότι «ντράπηκε» ως αυτοδιοικητικός, αλλά διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με τους επικεφαλής των παρατάξεων.
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



    Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

    google-news.png

    Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
    Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.