Το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνίστησε στο Live Cooking του Γιώργου Τσούλη στην Παλαιά Προβλήτα.

Το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνίστησε στο Live Cooking του Γιώργου Τσούλη στην Παλαιά Προβλήτα

Στην Παλαιά Προβλήτα του λιμανιού πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου η γαστρονομική εκδήλωση Live Cooking με τον σεφ Γιώργο Τσούλη, στο πλαίσιο του 17ου Aegina Fistiki Fest. 

Η εκδήλωση έφερε στο επίκεντρο το φιστίκι Αιγίνης, μέσα από δύο διαφορετικές συνταγές, μία αλμυρή και μία γλυκιά, με τον Γιώργο Τσούλη να παρουσιάζει βήμα προς βήμα την παρασκευή τους και παράλληλα να εξηγεί τεχνικές και μικρά μυστικά της μαγειρικής.

gastronomia-festival-fistikiou_55.webp

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 17ου Aegina Fistiki Fest, αντιδήμαρχος Μιχάλης Σπυριδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του φιστικιού για την ιστορία, την οικονομία και την ταυτότητα της Αίγινας. Όπως σημείωσε, πίσω από ένα προϊόν υπάρχει ένας ολόκληρος τόπος, η παραγωγή του, οι άνθρωποί του, οι γεύσεις και οι παραδόσεις του.

Την παρουσίαση και τη συζήτηση με τον σεφ συντόνισε ο Γιώργος Μπήτρος.

Ο Γιώργος Τσούλης, ο οποίος βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αίγινα, μίλησε για την ιδιαίτερη θέση που έχει το φιστίκι στη μαγειρική, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές παρασκευές. Όπως είπε, στόχος της βραδιάς ήταν να παρουσιαστούν δύο συνταγές που μπορούν να γίνουν εύκολα και στο σπίτι.

gastronomia-festival-fistikiou_40.webp

Ριγκατόνι με πραλίνα φιστικιού

Η πρώτη παρασκευή ήταν ένα πιάτο ζυμαρικών με κρέμα από φιστίκι Αιγίνης. Ο σεφ εξήγησε αρχικά τον τρόπο με τον οποίο ένας ξηρός καρπός μετατρέπεται σε πραλίνα, καθώς με το χτύπημα στο πολυκοπτικό απελευθερώνονται τα φυσικά του έλαια και δημιουργείται μια πάστα.

Στη συνέχεια, στην κατσαρόλα μπήκαν ελαιόλαδο, φρέσκο κρεμμυδάκι και καπνιστό ζαμπόν, ενώ για την κρέμα χρησιμοποιήθηκαν ρικότα, παρμεζάνα, νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών και η πάστα από το φιστίκι.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιώργος Τσούλης στο νερό των ζυμαρικών, καθώς το άμυλο που περιέχει βοηθά στη δημιουργία μιας πιο δεμένης σάλτσας. Παράλληλα, εξήγησε γιατί η κρέμα προστίθεται αφού σβήσει η φωτιά, ώστε να μην «κόψουν» τα λιπαρά των τυριών.

Το αποτέλεσμα ήταν μια καταπράσινη κρέμα φιστικιού που αγκάλιασε τα ριγκατόνι. Ο σεφ πρότεινε, μάλιστα, διάφορες παραλλαγές της συνταγής, όπως την προσθήκη ξύσματος λεμονιού ή λάιμ, αλλά και τον συνδυασμό της με ψάρι, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον σολομό.

gastronomia-festival-fistikiou_38.webp

Γλυκό με ξερό σύκο, σοκολάτα και φιστίκι

Η δεύτερη συνταγή συνδέθηκε περισσότερο με την παράδοση της Αίγινας. Ο Γιώργος Τσούλης παρουσίασε αποξηραμένα σύκα γεμιστά με γκανάς σοκολάτας και φιστίκι Αιγίνης, με λίγο μέλι στο τέλος.

Με αφορμή τη συνταγή έγινε αναφορά στον παραδοσιακό τρόπο διατήρησης των σύκων στην Αίγινα. Τα σύκα αποξηραίνονταν στον ήλιο και στη συνέχεια, αφού μαλακώνονταν σε ζεστό νερό, μπορούσαν να διατηρηθούν σε κιούπια ή βάζα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προστίθετο και θυμάρι.

Η παρασκευή του γλυκού βασίστηκε σε λίγα υλικά. Τα σύκα ανοίχτηκαν δημιουργώντας μια μικρή «τσέπη», στην οποία τοποθετήθηκε η γκανάς σοκολάτας, ακολούθησε τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και, στο τέλος, λίγο μέλι.

gastronomia-festival-fistikiou_33.webp

Ο σεφ αναφέρθηκε ακόμη στη δυνατότητα αξιοποίησης των σύκων και άλλων αποξηραμένων φρούτων ως φυσικών γλυκαντικών, παρουσιάζοντας ιδέες για απλά σνακ και γλυκά με λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Γιώργος Τσούλης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της καλής πρώτης ύλης, αλλά και στη φαντασία και το μεράκι που χρειάζεται η μαγειρική. Παράλληλα, συνέδεσε τις συνταγές με τα προϊόντα της Αίγινας, αναδεικνύοντας όχι μόνο το φιστίκι αλλά και το σύκο και το μέλι ως υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν σε σύγχρονες παρασκευές.

Με την ολοκλήρωση του Live Cooking, οι δύο παρασκευές προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους, όπως είχε ανακοινωθεί, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να δοκιμάσει τα πιάτα που είχαν παρακολουθήσει να παρασκευάζονται ζωντανά.

Στο τέλος της εκδήλωσης, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καραγιάννης προσέφερε αναμνηστικό δώρο στον Γιώργο Τσούλη, ευχαριστώντας τον για την παρουσία και τη συμμετοχή του στο 17ο Aegina Fistiki Fest.

Εθιμοτυπική συνάντηση της Π.Ε.Δ.Α. με τη Δημοτική Αρχή Αίγινας στο Παλαιό Δημαρχείο. Τι δήλωσαν οι κύριοι Ζορμπάς και Μαρκόπουλος

Εθιμοτυπική συνάντηση της Π.Ε.Δ.Α. με τη Δημοτική Αρχή Αίγινας στο Παλαιό Δημαρχείο.

Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης εργασίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) στην Αίγινα (18–20 Σεπτεμβρίου 2026), πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου 2026,  εθιμοτυπική συνάντηση στο Παλαιό Δημαρχείο του νησιού, στην παραλία της Αίγινας. 

Ο Δήμαρχος Αίγινας, κ. Γιάννης Ζορμπάς, υποδέχθηκε θερμά τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ.Α. και Δήμαρχο Γαλατσίου, κ. Γιώργο Μαρκόπουλο, καθώς και μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης. Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Ζορμπάς εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και τιμή για την παρουσία των αυτοδιοικητικών στελεχών στο νησί, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη συμπίπτει με τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Φιστικιού, μιας μεγάλης γιορτής για την Αίγινα που τιμά το εμβληματικό προϊόν Π.Ο.Π. του τόπου.

sinantisi-peda-deimarxeio-aeginas_40.webp

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α., κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή, υπογραμμίζοντας το εξαιρετικό και εορταστικό κλίμα που επικρατεί στο νησί. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Π.Ε.Δ.Α., ως συλλογικό και συνδικαλιστικό όργανο της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραμένει σταθερά στη διάθεση του Δήμου Αίγινας για την καταγραφή των τοπικών προβλημάτων και αιτημάτων, με στόχο τη συνδρομή και την ουσιαστική στήριξη του έργου της δημοτικής αρχής.

sinantisi-peda-deimarxeio-aeginas_37.webp

Δήμαρχος Αίγινας, κ. Γιάννης Ζορμπάς:

«Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι αυτοδιοικητικοί, σας καλωσορίζω σήμερα στο ιστορικό Δημαρχείο του Δήμου Αίγινας και στο όμορφο νησί μας. Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκεστε στο νησί μας, και για τις εργασίες που έχει η ΠΕΔΑ. Εμείς αυτό το τριήμερο γιορτάζουμε το Φεστιβάλ Φιστικιού, είναι μια πολύ σημαντική εορτή για εμάς, τιμούμε αυτόν τον πολύτιμο καρπό, το οποίο είναι και προϊόν ΠΟΠ. Και σας ευχαριστώ θερμά που βρίσκεστε σήμερα εδώ».

Πρόεδρος Π.Ε.Δ.Α. & Δήμαρχος Γαλατσίου, κ. Γιώργος Μαρκόπουλος:

«Εκ μέρους όλων των συναδέλφων στην ΠΕΔΑ θέλω να σου πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για τη φιλοξενία στο όμορφο νησί σας. Πραγματικά νιώθουμε ιδιαίτερα και πολύ όμορφα από τη στιγμή που πατήσαμε το πόδι μας εδώ. Και βέβαια μέσα σε αυτή τη γιορτή, ένα εορταστικό κλίμα, επηρεάζει και αυτό, θα ήθελα να πω. Και πραγματικά είμαστε στη διάθεσή σας σαν συνδικαλιστικό όργανο να ακούσουμε τα θέματά σας, τους προβληματισμούς σας, προκειμένου να μπορέσουμε κι εμείς να γίνουμε αρωγοί στην προσπάθεια που κάνετε».

sinantisi-peda-deimarxeio-aeginas_46.webp

Η συνάντηση εντάσσεται στο τριήμερο πρόγραμμα των εργασιών της Π.Ε.Δ.Α. στο νησί, το οποίο περιλαμβάνει τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης με τη συμμετοχή Δημάρχων του Αργοσαρωνικού, αύριο Κυριακή.

sinantisi-peda-deimarxeio-aeginas_42.webp

Μετά το πέρας της συνάντησης στο Παλαιό Δημαρχείο, ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Αίγινας.

sinantisi-peda-deimarxeio-aeginas_45.webp

«The 80s 90s Party». Τέσσερις φωνές, δύο δεκαετίες και μια μεγάλη συναυλία στο 17o Aegina Fistiki Fest.

«The 80s 90s Party». Τέσσερις φωνές, δύο δεκαετίες και μια μεγάλη συναυλία στο 17o Aegina Fistiki Fest.

Μια μεγάλη μουσική βραδιά, με τραγούδια που σημάδεψαν τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Νικόλαο τον Θαλασσινό, στο πλαίσιο του 17ου Aegina Fistiki Fest.

Ήταν ένα μεγάλο πάρτι που συγκέντρωσε ένα πολύ μεγάλο κοινό στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού, το οποίο διασκέδασε από την αρχή μέχρι το τέλος σε ένα πρόγραμμα γεμάτο γνωστές επιτυχίες.

sinavlia-80-90_65.webp

Στη σκηνή βρέθηκαν ο Κώστας Μπίγαλης, η Μαντώ, η Πωλίνα και η Σοφία Βόσσου, τέσσερις καλλιτέχνες που συνδέθηκαν έντονα με το ελληνικό τραγούδι των δύο δεκαετιών και παρουσίασαν ένα πρόγραμμα βασισμένο στις μεγάλες προσωπικές τους επιτυχίες.

sinavlia-80-90_44.webp

Η πλατεία και κάθε διαθέσιμος χώρος ήταν γεμάτος, ενώ όσο εξελισσόταν η συναυλία το κοινό συμμετείχε όλο και πιο έντονα, τραγουδώντας μαζί με τους καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα περιλάμβανε τραγούδια όπως η «Άνοιξη», το «Φιλαράκι», η «Μελισσούλα», το «Πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες», το «Στοιχηματίζω», «Του Αιγαίου τα Μπλουζ» και πολλές ακόμη επιτυχίες.

sinavlia-80-90_71.webp

Η παρουσία των τεσσάρων ερμηνευτών επί σκηνής έδωσε στη βραδιά τον χαρακτήρα ενός μεγάλου πάρτι, με τις εναλλαγές των τραγουδιών να κρατούν το ενδιαφέρον του κοινού και να δημιουργούν ένα έντονα διασκεδαστικό κλίμα.

sinavlia-80-90_97.webp

Ξεχωριστές ήταν και οι στιγμές στις οποίες οι καλλιτέχνες τραγούδησαν μαζί, με τη Μαντώ, την Πωλίνα και τη Σοφία Βόσσου να μοιράζονται τη σκηνή και τον Κώστα Μπίγαλη να συμμετέχει στο πρόγραμμα, σε ένα μουσικό ταξίδι που έφερε στο προσκήνιο τραγούδια τα οποία εξακολουθούν να είναι αναγνωρίσιμα και αγαπητά. Την συναυλία χαιρέτησε ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μιχάλης Σπυριδάκης.

Με τη φιστικιά και τους ανθρώπους της στο επίκεντρο, η τελετή έναρξης του 17ου Aegina Fistiki Fest.

teleti-enarksis_27.webp

Με μια συμβολική επιστροφή στις ρίζες της αιγινήτικης φιστικιάς ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου το 17ο Aegina Fistiki Fest. Η τελετή έναρξης στην παραλία της Αίγινας ήταν αφιερωμένη στους ανθρώπους που συνέδεσαν τη ζωή και την εργασία τους με τη γη και την καλλιέργεια του φιστικιού. 

Η έναρξη της βραδιάς έγινε με τη συμμετοχή του Μουσικού Συλλόγου Αίγινας ΜΟΥ.Σ.Α., ο οποίος παιάνισε στην παραλιακή Λεωφόρο Δημοκρατίας, δίνοντας το μουσικό στίγμα της έναρξης του φεστιβάλ.

teleti-enarksis_15.webp

Λίγο αργότερα, στην Παλαιά Προβλήτα, έφτασε με μια βάρκα μια ομάδα αγροτών, παλιοί Αιγινήτες που έζησαν από τη γη και τη φιστικιά. Η άφιξή τους παρέπεμπε στις παλαιότερες εποχές του νησιού, όταν η καλλιέργεια του φιστικιού αποτελούσε βασικό μέρος της αγροτικής και οικονομικής ζωής της Αίγινας.

teleti-enarksis_12.webp

Στην προβλήτα τους υποδέχθηκε μουσική η φιλαρμονική της ΜΟΥ.Σ.Α., ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε το θεατρικό δρώμενο «Στη σκιά της φιστικιάς», σε σχεδιασμό και επιμέλεια του Γιώργου Μπήτρου.

teleti-enarksis_59.webp

Το δρώμενο χρησιμοποίησε το φως και τις σκιές για να αφηγηθεί μια ιστορία από την καθημερινότητα των ανθρώπων της φιστικιάς. Οι μορφές των αγροτών εμφανίστηκαν πίσω από την φωτισμένη επιφάνεια της σκηνής, αναπαριστώντας εργασίες και στιγμές από τον κύκλο της καλλιέργειας και της συγκομιδής.

teleti-enarksis_60.webp

Από το ξημέρωμα και τη φροντίδα των δέντρων μέχρι το μάζεμα του καρπού, το καθάρισμα, την επεξεργασία και την πώλησή του, η παράσταση αναφέρθηκε στη ζωή των ανθρώπων που για πολλές δεκαετίες έζησαν γύρω από τη φιστικιά και τον καρπό της.

teleti-enarksis_63.webp

Η εικόνα των ανθρώπων πίσω από τις φωτισμένες επιφάνειες, σε συνδυασμό με τη μουσική και την αφήγηση, έδωσαν στην τελετή έναν διαφορετικό χαρακτήρα, μεταφέροντας την ιστορία της αιγινήτικης φιστικιάς μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο βασισμένο στις σκιές.

Η φιστικιά και οι άνθρωποί της, που από ένα δέντρο στις αυλές και τα χωράφια της Αίγινας εξελίχθηκε σε στοιχείο της αγροτικής και οικονομικής ταυτότητας του νησιού, βρέθηκε έτσι στο επίκεντρο της εναρκτήριας εκδήλωσης του 17ου Aegina Fistiki Fest.

Νέα δεδομένα για την ψύλλα της φιστικιάς στην Αίγινα – Οι φυσικοί εχθροί που καταγράφηκαν. Ενημερωτική ομιλία από τον Αγροτικό Σύλλογο.

Νέα δεδομένα για την ψύλλα της φιστικιάς στην Αίγινα – Οι φυσικοί εχθροί που καταγράφηκαν. Ενημερωτική Ημερίδα από τον Αγροτικό Σύλλογο.

 

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα για την ψύλλα της φιστικιάς και τις δυνατότητες φυσικής αντιμετώπισής της πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου, στην αυλή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, στο πλαίσιο του 17ου Aegina Fistiki Fest. 

Την ημερίδα διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Αίγινας σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας, με θέμα «Φυσικοί εχθροί της ψύλλας της φιστικιάς – Καταγραφή πληθυσμών στην Αίγινα».

Η εκδήλωση είχε ως βασικό αντικείμενο την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων μιας μελέτης που πραγματοποιείται στην Αίγινα, με στόχο την καταγραφή της πληθυσμιακής διακύμανσης της ψύλλας της φιστικιάς, αλλά και των φυσικών εχθρών της. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Αίγινας και, όπως επισημάνθηκε, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

parousiasi-meletis-psyllas_14.webp

Την παρουσίαση έκανε η Μαρία-Βασιλική Γιακουμάκη, γεωπόνος και υποψήφια διδάκτορας με ειδίκευση στην εντομολογία, ενώ τον συντονισμό είχε η Δρ. Μαρία Γεωργιάδου, γεωπόνος και επιστημονική συνεργάτης του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας.

Στην έναρξη της ημερίδας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας, Νίκος Αλυφαντής, αναφέρθηκε στη σημασία των ενημερωτικών ημερίδων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι παραγωγοί να αποκτούν γνώση και να διαμορφώνουν αντίληψη γύρω από τα προβλήματα της καλλιέργειας.

parousiasi-meletis-psyllas_1.webp

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Aegina Fistiki Fest, Μιχάλης Σπυριδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σύνδεση της φιστικιάς με την ιστορία, την οικονομία και την ταυτότητα της Αίγινας. Όπως σημείωσε, η προστασία της καλλιέργειας και η στήριξη των παραγωγών απαιτούν συνεργασία της επιστημονικής γνώσης με την εμπειρία των καλλιεργητών.

Η μελέτη στην Αίγινα

Η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Αρχικά πραγματοποιούνταν συστηματικές δειγματοληψίες σε τέσσερα χωράφια, ενώ από τα τέλη Αυγούστου προστέθηκε και ένα ακόμη.

Οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνται δύο φορές τον μήνα και περιλαμβάνουν συλλογή εντόμων από τα κλαδιά, οπτική παρατήρηση στο πεδίο και συλλογή φύλλων, τα οποία στη συνέχεια εξετάζονται στο εργαστήριο με τη χρήση στερεοσκοπίου. Μέχρι την παρουσίαση είχαν πραγματοποιηθεί πέντε επισκέψεις στα χωράφια, με άλλες πέντε να απομένουν.

parousiasi-meletis-psyllas_35.webp

Αντικείμενο της έρευνας δεν ήταν μόνο η ψύλλα, αλλά και η καταγραφή των εντόμων που συνυπάρχουν στους φυστικεώνες και μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικοί εχθροί της.

Η ψύλλα και η εποχική διακύμανση

Όπως εξηγήθηκε, η ψύλλα αποτελεί μυζητικό έντομο που προσβάλλει το γένος Pistacia. Ο βιολογικός της κύκλος περιλαμβάνει αυγά, πέντε στάδια νύμφης και το ενήλικο έντομο.

Οι προσβολές μπορούν να προκαλέσουν εκκρίσεις μελιτωμάτων, πάνω στις οποίες αναπτύσσεται καπνιά, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η προσβολή των οφθαλμών. Καθώς η φιστικιά καρποφορεί σε βλαστούς του προηγούμενου έτους, μια έντονη προσβολή μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την τρέχουσα αλλά και την παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

parousiasi-meletis-psyllas_31.webp

Στη διάρκεια της παρουσίασης επισημάνθηκε ότι η πληθυσμιακή διακύμανση της ψύλλας δεν είναι σταθερή μέσα στη χρονιά. Η άνοιξη αποτελεί την πρώτη σημαντική περίοδο δραστηριότητας, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση των πληθυσμών καταγράφεται κατά τους θερινούς μήνες, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία από την Αίγινα επιβεβαιώνουν αυτή την εικόνα. Μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Ιουλίου οι πληθυσμοί ήταν σχετικά χαμηλοί, ενώ από τον Αύγουστο καταγράφηκε σημαντική αύξηση.

parousiasi-meletis-psyllas_30.webp

Οι φυσικοί εχθροί που καταγράφηκαν

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η καταγραφή των φυσικών εχθρών της ψύλλας στους φυστικεώνες της Αίγινας.

Μεταξύ αυτών καταγράφηκε η Chrysoperla carnea, ένα γενικό αρπακτικό έντομο, οι προνύμφες του οποίου τρέφονται με διάφορα έντομα, μεταξύ άλλων και με νύμφες της ψύλλας. Η παρουσία της καταγράφηκε σε όλα τα χωράφια που εξετάστηκαν, ανεξάρτητα από το αν είχαν ψεκαστεί ή όχι και ανεξάρτητα από την ένταση της προσβολής.

Καταγράφηκαν επίσης είδη του γένους Anthocoris, επίσης γενικά αρπακτικά, τα οποία τρέφονται με αυγά και νύμφες, καθώς και πασχαλίτσες του γένους Scymnus και είδη της οικογένειας των Miridae.

parousiasi-meletis-psyllas_28.webp

Ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία για τη μελέτη έχει η καταγραφή ενός εξειδικευμένου φυσικού εχθρού της ψύλλας, του παρασιτοειδούς Psyllaephagus pistaciae.

Το παρασιτοειδές Psyllaephagus pistaciae

Σε αντίθεση με τα γενικά αρπακτικά, το συγκεκριμένο παρασιτοειδές είναι εξειδικευμένο στην ψύλλα της φιστικιάς. Τα θηλυκά εναποθέτουν τα αυγά τους μέσα στις νύμφες της ψύλλας και η ανάπτυξη του παρασιτοειδούς οδηγεί τελικά στον θάνατο της νύμφης.

parousiasi-meletis-psyllas_24.webp

Το Psyllaephagus pistaciae καταγράφηκε στην Αίγινα τον Αύγουστο, ακόμη και σε χωράφι με σχετικά χαμηλό πληθυσμό ψύλλας, ενώ εντοπίστηκε τόσο σε ψεκασμένα όσο και σε αψέκαστα χωράφια.

Η παρουσία του στην Αίγινα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της μελέτης, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν αντίστοιχα δεδομένα για το νησί. Το συγκεκριμένο παρασιτοειδές έχει καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό παρασιτισμού που καταγράφηκε στο τελευταίο χωράφι που εξετάστηκε στα τέλη Αυγούστου. Εκεί, όπου ο πληθυσμός της ψύλλας ήταν ιδιαίτερα υψηλός, το ποσοστό των παρασιτισμένων νυμφών έφτασε περίπου στο 30%.

parousiasi-meletis-psyllas_20.webp

Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, το συγκεκριμένο ποσοστό δεν μπορεί ακόμη να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό για την Αίγινα. Πρόκειται για μέτρηση που έγινε σε μία χρονική στιγμή και σε ένα μόνο χωράφι. Για ασφαλέστερα συμπεράσματα απαιτείται παρακολούθηση σε μεγαλύτερο χρονικό βάθος και σε περισσότερες καλλιεργητικές περιόδους.

Και οι φυσικοί εχθροί έχουν τους δικούς τους εχθρούς

Ένα ακόμη εύρημα της έρευνας ήταν η παρουσία υπερπαρασιτοειδών, δηλαδή οργανισμών που παρασιτούν στα ίδια τα παρασιτοειδή της ψύλλας.

Όπως εξηγήθηκε, η παρουσία τους αποτελεί μέρος της φυσικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των οργανισμών ενός οικοσυστήματος. Καταγράφηκε μάλιστα στην Αίγινα και το υπερπαρασιτοειδές που αναφέρθηκε ως Marietta picta.

parousiasi-meletis-psyllas_17.webp

Η παρουσία τόσο της ψύλλας όσο και των αρπακτικών, του παρασιτοειδούς και των υπερπαρασιτοειδών δείχνει την ύπαρξη ενός σύνθετου τροφικού πλέγματος μέσα στον φυστικεώνα.

Από την εξόντωση στην ισορροπία

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της παρουσίασης ήταν ότι η φυτοπροστασία δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως προσπάθεια εξόντωσης ενός εχθρού.

Η παρακολούθηση των πληθυσμών, η γνώση της βιολογίας και της εποχικής διακύμανσης της ψύλλας, αλλά και η διατήρηση των φυσικών εχθρών της μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης.

parousiasi-meletis-psyllas_50.webp

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη προσεκτικής χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η αλόγιστη ή επαναλαμβανόμενη χρήση ευρέος φάσματος εντομοκτόνων μπορεί να επηρεάσει και τους ωφέλιμους οργανισμούς, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η φυσική ισορροπία και να δημιουργούνται συνθήκες για νέες εξάρσεις της ψύλλας.

Παράλληλα, η διατήρηση της φυσικής βλάστησης γύρω από τους φυστικεώνες μπορεί να προσφέρει καταφύγιο και διαθέσιμη τροφή στα αρπακτικά έντομα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της εντομοπανίδας.

Η μελέτη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ως προς την ποικιλία των οργανισμών που καταγράφηκαν στην Αίγινα. Όπως επισημάνθηκε, ωστόσο, χρειάζεται συνέχιση της έρευνας, ώστε να καταγραφούν οι πληθυσμιακές διακυμάνσεις σε όλη την καλλιεργητική περίοδο και να υπάρξουν στοιχεία από περισσότερες καλλιεργητικές χρονιές.

Το ζητούμενο, όπως προέκυψε από την παρουσίαση, είναι πλέον να μελετηθεί η σχέση ανάμεσα στην ψύλλα και στους φυσικούς εχθρούς της και να εξεταστεί κατά πόσο η φυσική αυτή ισορροπία μπορεί να αξιοποιηθεί στην πράξη για την προστασία της αιγινήτικης φιστικιάς.

Μετά το τέλος της ενδιαφέρουσας παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση.



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png

Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.