60η Εθελοντική Αιμοδοσία Δήμου Αίγινας

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το διήμερο σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών, από την ΕΔΟΚ και την Hellenic Seaways, με την υποστήριξη του Δήμου Αίγινας.

20240515_203536.jpg
Το διήμερο Τρίτη 14 και Τετάρτη 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου, σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της Attica Group με τίτλο: «Πλέουμε Μαζί», σε συνεργασία με την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων και τον Δήμο Αίγινας. 


Το σεμινάριο που παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν 75 κάτοικοι της Αίγινας, που είχαν ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία, κάνοντας την πρακτική εξάσκηση και υποβάλλοντας στοχευμένες ερωτήσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου πρώτων βοηθειών.

20240515_201939.jpg
Στο Aegina Portal μίλησε ο κ. Παντελής Καστρινάκης, πρόεδρος της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων, που δήλωσε: "Ήρθαμε στην Αίγινα κατόπιν πρόσκλησης από τον Δήμο και τη Hellenic Seaways, για να κάνουμε μία βασική πρώτη εκπαίδευση στο μάθημα των πρώτων βοηθειών και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Eίχαμε 75 άτομα - ήταν πολύ χαρωπό για μας - ήταν άνθρωποι που συμμετείχαν, που κάνανε την πρακτική εξάσκηση και είχανε πολύ ενδιαφέροντες ερωτήσεις.

20240515_201825.jpg
Η Hellenic Seaways, ως Attica Group πλέον, έχει μια συνεργασία δεκαετής μαζί μας. Πηγαίνουμε σ’ όλα τα κρητικά νησιά και προσφέρουμε τις γνώσης μας δωρεάν στους πολίτες κάθε περιοχής".

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιελάμβανε στην ενότητα πρώτες βοήθειες: ασφάλεια σκηνής ατυχήματος, περιποίηση τραύματος – φαρμακείο, αναγνώριση και αντιμετώπιση αιμορραγίας, απώλεια αισθήσεων – θέση ασφαλείας, πνιγμός από ξένο σώμα – λαβή Heimlich – πνιγμονή στην θάλασσα, τεχνητή αναπνοή, αντιμετώπιση σε επείγουσες καταστάσεις όπως δηλητηρίαση, εγκεφαλικό, αλλεργία, έγκαυμα, κάταγμα και πρακτική εξάσκηση.

Τέλος, το πρόγραμμα της ενότητας αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, περιελάβανε: σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά, τροχαίο.

Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, υποδέχθηκε τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς κ. Κώστα Βατικιώτη. Σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα η συνάντηση στο Δημαρχείο.

20240515_141510.jpg
Μέσα σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο δημαρχείο της Αίγινας, η συνάντηση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά  με τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς (Tarpon Springs) κ. Κώστα Βατικιώτη.


Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της τελετής αδελφοποίησης του Δήμου Αίγινας και του Δήμου Tarpon Springs, της Φλόριντας των ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί, στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο Αίγινας, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 και ώρα 19:00.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαρίνος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νίκος Πτερούδης και κ. Σωτήρης Μπήτρος. Τον κ. Κώστα Βατικιώτη συνόδευε η σύζυγός του κ. Darlene Βατικιώτη.

 
Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς καλωσορίζοντας τον κ. Βατικιώτη δήλωσε: "Κύριε Βατικώτη, κυρία Βατικιώτη, σας καλωσορίζουμε σήμερα στο δημαρχείο, στο Δήμο της Αίγινας. Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι, είμαστε χαρούμενοι, που έχουν έναν δήμαρχο και μάλιστα έναν δικό μας άνθρωπο, που κατάγεται εδώ από το νησί μας - είναι Κυψελιώτης θα έλεγα αν μου επιτρέπεται -  και είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή. Και μάλιστα θεωρώ, όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο εχθές, ότι είναι και ιστορική στιγμή για τον Δήμο της Αίγινας".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς κ. Κώστας Βατικιώτης, δήλωσε ότι: "Είναι τιμή μου που είμαι εδώ. Είναι κάτι που περίμενα χρόνια πριν". Μιλώντας πότε στα ελληνικά και πότε στα αγγλικά, συνέδεσε την εικόνα των χαρακτηριστικών που συνδέουν τους δύο Δήμους, μέσα από τον μόχθο των ανθρώπων στη σπογγαλιεία και τη θάλασσα.

dimos-aeginas-adelfopoiisi.jpg
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αίγινας.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2024, αποφάσισε θετικά για την λήψη απόφασης περί Αδελφοποίησης του Δήμου Αίγινας με τον Δήμο Tarpon Springs της Φλόριντας και την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης.

Το ιστορικό, όπως περιλαμβάνεται στη εισήγηση του θέματος:

Η εξέλιξη της ιστορίας των Ελλήνων και ειδικότερα των Αιγινητών στο Tarpon Springs σηματοδοτείται από μια περίοδο που η μετανάστευση προς την Αμερική έκρυβε τις ελπίδες για μια νέα ζωή. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, ένα μεταναστευτικό ρεύμα, Αιγινητών, οδηγεί στη δημιουργία μιας σπουδαίας σπογγαλιευτικής κοινότητας στο Tarpon Springs, καθιστώντας το ένα από τα επίκεντρα της αιγινήτικης κουλτούρας. Αυτή η μεταναστευτική πορεία σημάδεψε τον νέο τόπο, δημιουργώντας ένα πλούσιο ιστορικό που αντικατοπτρίζει την επιρροή των Αιγινητών.

Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου το 1908 και η ίδρυση της αδελφότητας των Αιγινητών «Η Αίγινα» το 1909 αποτελούν ουσιαστικά βήματα στην οργανωμένη και πολιτιστική παρουσία του νεοφερμένου πληθυσμού. Αυτά τα ιστορικά χρονικά σημεία διακρίνονται ως στιγμές που σφράγισαν την παρουσία των Αιγινητών, προωθώντας την παράδοσή τους σε έναν ενιαίο φορέα πολιτιστικής και κοινωνικής ανταλλαγής.

Η ανέγερση του νοσοκομείου "Ο Άγιος Διονύσιος" με την ανιδιοτελή στήριξη και την οικονομική συνεισφορά των μεταναστών Αιγινητών, αποτελεί συγκινητικό παράδειγμα των αναλλοίωτων δεσμών τους με την Πατρίδα και της συμβολής τους στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον η κοινότητα σπογγαλιέων που ιδρύθηκε από Αιγινήτες στις αρχές της δεκαετία του 1900, με την καινοτομία της εισαγωγής σκαφάνδρων, συνέβαλε στην ανάπτυξη της εκεί βιομηχανίας του σφουγγαριού.

Η αδελφοποίηση αυτή αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική σήμερα, δεδομένου ότι ο δήμαρχος Tarpon Springs κατάγεται από την Αίγινα. Η κοινή αυτή καταγωγή του δημάρχου δημιουργεί έναν ειδικό δεσμό μεταξύ των δύο πόλεων, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή ιδεών, πολιτιστικών στοιχείων και εμπειριών.

Η αδελφοποίηση αποτελεί συνήθως μια πολύτιμη πρακτική που ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων. Σε αυτήν την περίπτωση, η ιστορική και προσωπική σύνδεση με την Αίγινα ενδυναμώνει την αλληλεπίδραση και την κατανόηση μεταξύ των πολιτών των δύο πόλεων. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα πλούσιο πεδίο συνεργασίας, πολιτιστικών ανταλλαγών και αμοιβαίας υποστήριξης σε ποικίλους τομείς.

Στόχοι:

  • Ενίσχυση Διμερών Σχέσεων
  • Επενδύσεις και Εμπόριο: Η αδελφοποίηση μπορεί να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και το εμπόριο μεταξύ των δύο πόλεων, ενισχύοντας τις οικονομικές μας σχέσεις.
  • Διοργάνωση συναντήσεων για την προώθηση επενδύσεων μεταξύ εκπροσώπων των επιχειρήσεων και των εμπορικών φορέων από τις δύο περιοχές.

Τουρισμός και Πολιτισμός:

  • Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ανταλλαγών που θα ενισχύσουν την καλλιέργεια των κοινών πολιτιστικών στοιχείων.
  • Προώθηση τουριστικών πακέτων που περιλαμβάνουν αμφότερες τις περιοχές. 

Επιμορφωτικές Σχέσεις:

  • Ανταλλαγή Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Συνεργασία σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ανταλλαγή φοιτητών για την προώθηση της μάθησης και της εκπαίδευσης.
  • Δημιουργία προγραμμάτων ανταλλαγής μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για την ενίσχυση της γνώσης και της διαπολιτισμικής κατανόησης.

Κοινωνικές Σχέσεις:

  •  Κοινωνικές Πρωτοβουλίες: Κοινές κοινωνικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των κοινοτήτων, όπως προγράμματα αλληλοβοήθειας και κοινωνικής πρόνοιας.


Ο Δήμος Αίγινας με την από 24-02-2020 επιστολή του, καθώς και με τις υπ. αριθμ. πρωτ. 14814/15-10-2021 και 6389/20-5-2022 επιστολές του, πρότεινε την έναρξη της διαδικασίας αδελφοποίησης με τον Δήμο Tarpon Springs της πολιτείας της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Με την από 11-08-2022 επιστολή του Δημάρχου του Tarpon Springs, κ. Κώστα Βατικιώτη, μας ενημερώνουν για την αποδοχή της διαδικασίας αδελφοποίησης από την Επιτροπή Διεθνών Αδελφοποιήσεων του Tarpon Springs και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 09-08-2022.

Η προστιθέμενη αξία της αδελφοποίησης έγκειται στην αμοιβαία βιώσιμη οικονομική, κοινωνική, επιμορφωτική, τουριστική και πολιτισμική ανάπτυξη των δύο Δήμων στους τομείς αυτούς, καθώς επίσης και στα οφέλη των τοπικών κοινωνιών ως επιστέγασμα της ανάπτυξης αυτής. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι:

Ι. Εγκρίνει την αδελφοποίηση του Δήμου Αίγινας με τον Δήμο Tarpon Springs της πολιτείας της Φλόριντας των Η.Π.Α.

ΙΙ. Εγκρίνει την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης με τα παρακάτω διαλαμβανόμενα:

Πρωτόκολλο αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Αίγινας, Ελλάδα και του Δήμου Tarpon Springs, ΗΠΑ.

Ο Δήμος Αίγινας και ο Δήμος Tarpon Springs κατόπιν αποφάσεων των Δημοτικών τους Συμβουλίων και έχοντας αποφασίσει την αδελφοποίηση τους.

Εμπνευσμένοι από το κοινό παρελθόν και τον αξιόλογο κοινό πολιτισμό που ενώνει τους Δήμους των δύο ηπείρων,
• Καθοδηγούμενοι από τους μακροχρόνιους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας,
• Επιθυμώντας να αναπτύξουν και να διευρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων στον πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό και αυτοδιοικητικό τομέα,
• Λαμβάνοντας υπόψη ότι, στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η Διπλωματία των Πόλεων, αποτελεί μια πρόκληση και μια ευκαιρία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να επιτευ-
χθούν δίκαιες και μόνιμες λύσεις προς όφελος των πολιτών,
•Προσβλέποντας στην περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο Δήμων, συμφωνούν να αναπτύξουν μέσα σε πνεύμα αδελφοσύνης, αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης γόνιμες σχέσεις συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με γνώμονα την προαγωγή των αρχών, των αξιών και των στόχων που διέπουν την αδελφοποίησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο Δήμοι συμφωνούν τα ακόλουθα:


Άρθρο 1
Οι δύο πόλεις θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να προωθήσουν την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία σε όλους τους τομείς που παρουσιάζουν σήμερα ενδιαφέρον για τους πολίτες της Αίγινας και του Tarpon Springs, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη επιρροή της τεχνολογίας της επικοινωνίας και της πληροφορίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
Άρθρο 2
Οι δύο πόλεις θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να προωθήσουν και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη επαφών και σχέσεων μεταξύ των φορέων των δύο πόλεων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης και της παιδείας, της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, πνευματικής και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, του επιχειρηματικού και εμπορικού τομέα, του τουρισμού, του αθλητισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της πληροφόρησης και της ενημέρωσης.
Άρθρο 3
Οι δύο πόλεις θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία σε τομείς της διοίκησης πόλεως και δημοτικής διαχείρισης, όπως δημόσια υγεία και κοινωνική πρόνοια, διαχείριση ανθρώπινων πόρων, τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Άρθρο 4
Οι δύο πόλεις θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή αντιπροσωπειών σε ευρεία και μόνιμη βάση, με την ενεργό συμμετοχή των δημοτών, μέσω των επαγγελματικών και άλλων οργανώσεων και φορέων τους.
Άρθρο 5
Οι δύο πόλεις εκφράζουν την επιθυμία τους να συμβάλλουν, μέσω της συνεργασίας και των φιλικών δημοτικών σχέσεων στην διατήρηση και την ισχυροποίηση των διαφόρων κοινών πτυχών των δύο δήμων και της ισχυρής ιστορικής σύνδεσής τους.
Άρθρο 6
Οι δύο πόλεις συμφωνούν να υπογράψουν σε δεύτερη φάση Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης στο Tarpon Springs των ΗΠΑ.
Άρθρο 7
Το παρόν Πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ σήμερα, την ημέρα της υπογραφής του και είναι δυνατόν να τροποποιηθεί με τη συναίνεση και των δύο μερών.

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2024 και τακτική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 14ης Μαΐου 2024.

20240514_192550-00.jpg 

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2024 και η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας. Εδώ μπορείτε να δείτε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Στα videos που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Video 1



Δύο αποφάσεις από ΠΕ.ΣΥ. και Περιφερειακή Επιτροπή για τον αγωγό. Επιβεβαιώθηκε πλήρως η ανάλυση του Aegina Portal.

IMG_20240507_143909_1.jpg
Δύο αποφάσεις για το μέλλον του υποθαλάσσιου αγωγού, που αφορούν την παράταση της σύμβασης του Τεχνικού Συμβούλου και του 5ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών, συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 29 Απριλίου 2024 και στις 30 Απριλίου 2024 στην Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής αντίστοιχα. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Ξεκινώντας από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 29 Απριλίου 2024, εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση η παράταση της λήξης της σύμβασης Υπηρεσία Τεχνικού Συμβούλου για το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού, μέχρι 09-7-2024 χωρίς αύξηση του συμβατικού τιμήματος ή κάποια άλλη αξίωση.

Στην παράγραφο 7 για την αιτιολόγηση του θέματος αναφέρεται ότι: Με την με αρ. ΤΣΑ-113/09-04-2024 (αρ. πρωτ. πρωτ. Υπηρεσίας 454785/09-04-2024) αίτησή του ο ανάδοχος αιτείται παράταση της συνολικής προθεσμίας για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης του θέματος, μέχρι την 09-07-2024.

Στην παράγραφο 8 της αιτιολόγησης του θέματος: "Η αίτηση του αναδόχου για παράταση της συνολικής προθεσμίας για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης του θέματος, που λήγει στις 09/04/2024 υποβλήθηκε εμπρόθεσμα την 21/12/2022 (άρθρο 184, παρ. 3 του Ν. 4412/2016).

Το επόμενο έγγραφο αφορά την συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2024, με θέμα την "Έγκριση του 5ου Α.Π.Ε. του έργου: «Κατασκευή Υποθαλάσσιου Αγωγού Σύνδεσης της Νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ» συμβατικής δαπάνης 21.744.073,01 € με Φ.Π.Α, αναδόχου εταιρείας "Τεχνική Εταιρία Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε.". 

Στην παράγραφο 49 του ιστορικού της απόφασης, αναφέρεται ότι: Με την αρ. πρωτ.: 1678/2023 (συνδρ.40η/18-07-2023) ΑΔΑ: ΡΟΝ27Λ7-ΩΒΙ απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής εγκρίθηκε η συνολική προθεσμία περαίωσης των εργασιών μέχρι 09-04-2024 και η συνολική προθεσμία της σύμβασης (πλέον 36 μήνες για την ¨Παρακολούθησης Λειτουργίας και Συντήρησης).

Με τις παραπάνω αναφορές, επιβεβαιώνεται πλήρως η ανάλυση του Aegina Portal για τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης των προθεσμιών του συνολικού χρόνου περαίωσης των εργασιών και την περίοδο Παρακολούθησης Λειτουργίας και Συντήρησης για τον υποθαλάσσιο αγωγό, που είχε δημοσιεύσει στις 19 Φεβρουαρίου 2024, όπου δημοτικοί σύμβουλοι, χωρίς να λάβουν τελικά απαντήσεις, ρωτούσαν ώστε να ενημερωθούν για τις κρίσιμες αυτές ημερομηνίες, στις 28 Μαρτίου 2024, όπου με φόντο την βλάβη του αγωγού το Aegina Portal ανέλυσε βήμα - βήμα, τα ανακριβή δεδομένα που είχαν δημοσιευθεί τότε, στις 26 Απριλίου 2024, με ανάλυση των σχετικών τοποθετήσεων του κ Δημήτρη Κατσικάρη και κ. Νίκου Χαρδαλιά στη συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ. και βέβαια πολλούς μήνες πιο πριν, στις 24 Ιουλίου 2023, όταν το Aegina Portal παρουσίασε αναλυτικά την 7η παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης των εργασιών για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας, από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής.

Αν και το πρόβλημα, με την κατανόηση των διαδικασιών, που είναι αναγκαία για την παρακολούθηση τόσο σημαντικών και ζωτικών για τον δήμο μας έργων έχει επισημανθεί και σε παλαιότερα άρθρα, εντούτοις η πρόσφατη βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας, ανέδειξε ακόμη περισσότερο το σημαντικό αυτό ζήτημα.

Χωρίς αμφιβολία, το έγγραφο της απόφασης 671/2024, της Περιφερειακής Επιτροπής, και οι 75 παράγραφοι που αποτελούν το ιστορικό του έργου, είναι ένα κείμενο, μέσα από το οποίο μπορεί να κατανοήσει κανείς τις διαδικασίες και άρα το τι θα πρέπει να αναμένει, τι αποφάσεις θα πρέπει να λάβει και βέβαια τι πρέπει να σχεδιάσει για το μέλλον.

Επιστρέφοντας στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής για τον υποθαλάσσιο αγωγό, κατά πλειοψηφία αποφάσισε την έγκριση του 5ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου «Κατασκευή Υποθαλάσσιου Αγωγού Σύνδεσης της Νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ» αναδόχου εταιρείας "Τεχνική Εταιρεία Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε.", συνολικής δαπάνης με ΦΠΑ δαπάνης 24.798.562,64 €, σε αύξηση με την αντίστοιχη δαπάνη του 4ου ΑΠΕ κατά 264.988,85€.

  • Τα αναπληρωματικά μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής κ.κ. Αγγέλης Σπυρίδων και Μουζάλας Μάριος καταψηφίζουν την ως άνω απόφαση.
  • Το τακτικό μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής κ. Κατσικάρης Δημήτριος καταψηφίζει την ως άνω απόφαση.
  • Το τακτικό μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής κα. Γεράκη Αικατερίνη καταψηφίζει την ως άνω απόφαση με την εξής παρατήρηση: «Η συνολική δαπάνη του προτεινόμενου 5ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ) ανέρχεται σε 24.798.562,64 € με Φ.Π.Α έναντι 24.533.573,79€ του 4ου ΑΠΕ (πρόσθετη επιβάρυνση κατά 264.988,85 €) και έναντι αρχικού συμβατικού ποσού 20.826.535,59 €. Το πιο πάνω πρόσθετο ποσό καλύπτει την αμοιβή του αναδόχου για εργασίες επισκευής βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού, για το μέγεθος της οποίας ο ανάδοχος θεωρείται από την εισήγηση ως καθ’ ολοκληρία ανυπαίτιος, παραδοχή που κατά τη γνώμη μας δεν τεκμηριώνεται. Υπενθυμίζουμε ότι στον υπόψη 5ο ΑΠΕ περιλαμβάνονται και τα ποσά των 3ου και 4ου ΑΠΕ, τους οποίους είχαμε
  • καταψηφίσει.»

Ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαρίνος, με αναπληρωτή τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Βασίλη Ζαμπέλη, στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης για τις μελέτες του κλειστού γυμναστηρίου.

20240214_190746.jpg

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ορίστηκαν ως νέοι εκπρόσωποι του Δήμου στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης, που προβλέπεται στους όρους της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αίγινας για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «Ολοκλήρωση μελετών κλειστού γυμναστηρίου Αίγινας», τον Αντιδήμαρχο Μαρίνο Νικόλαο, με αναπληρωτή του τον Δημοτικό Σύμβουλο Ζαμπέλη Βασίλειο. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Πρόκειται για μία παλαιότερη απόφαση, από συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2024, αλλά δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο ορισμός των νέων μελών, έγινε ύστερα από έγγραφο του Τμήματος Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής, το οποίου ζητούσε να γίνει έλεγχος, ώστε αν μετά τις αυτοδιοικητικές που διενεργήθηκαν στις 8-10-2023,  στις Αποφάσεις συγκρότησης Επιτροπών Παρακολούθησης ενεργών Προγραμματικών Συμβάσεων που έχει συνάψει ο φορέας σας με την Περιφέρεια Αττικής υπάρχουν αιρετά μέλη, τα οποία δεν έχουν διατηρήσει την ιδιότητά τους.

"Στην περίπτωση αυτή, παρακαλούμε να προβείτε σε ενέργειες αντικατάστασής τους και να μας αποστείλετε το ταχύτερο δυνατό τις σχετικές Αποφάσεις των συλλογικών σας οργάνων", ανέφερε το έγγραφο. 

Προγραμματισμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Αίγινα και το Αγκίστρι την Παρασκευή 17.05.2024 και την Κυριακή 19.05.2024.

dei-programmatismeni-diakopi.JPG
Από τον ΔΕΔΔΗΕ,  Διεύθυνση Περιφέρειας Αττικής, Περιοχή Πειραιά, ανακοινώθηκε προγραμματισμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Αίγινα και στο Αγκίστρι, την Παρασκευή 17.05.2024 από ώρα 05:30 έως 08:30 και την Κυριακή 19.05.2024 από ώρα 06:00 έως 09:00. 

Η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:

"Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 17.05.2024 από 05:30 έως 08:30 και την Κυριακή 19.05.2024 από ώρα 06:00 έως 09:00 θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης των νησιών της Αίγινας και Αγκιστρίου, από πλευράς 20kV, λόγω επειγουσών εργασιών αντικατάστασης ζυγών 150kV στον Υ/Σ Μεθάνων (ο οποίος τροφοδοτεί μέσω υποβρυχίων καλωδίων 20kV τη Νήσο Αίγινα και Νήσο Αγκίστρι), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από συνεργεία ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και σας υπενθυμίζουμε ότι για λόγους ασφαλείας, καθ' όλη τη διάρκεια της διακοπής τα δίκτυα και οι εσωτερικές εγκαταστάσεις να θεωρούνται ότι βρίσκονται διαρκώς υπό τάση".

Μελωδίες και χρώματα της άνοιξης, στην γιορτή της μητέρας στην Αγία Μαρίνα.

20240512_195646.jpg
Η υπέροχη Αγία Μαρίνα, φιλοξένησε για μία ακόμη χρονιά το διήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την γιορτή της Μητέρας στην πλατεία του χωριού.


Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Μαρίνας, Αλώνων, Μεσαγρού "Οινόη - Αίγινα" , με την υποστήριξη της Κοινότητας Μεσαγρού.

20240512_194321.jpg
Το πρωί του Σαββάτου παρουσιάστηκαν δημιουργίες από την Μαρία Συμεωνάκη και το απόγευμα της Κυριακής μουσική από τα παιδιά του συλλόγου, σε διδασκαλία Αλεξάνδρου Σπιντζιγκ, με την Γεωργία Σταυριανέα και την Μαρία Χαλδαίου.

20240512_194425.jpg
Υπέροχη ήταν η ανθοκομική έκθεση που λειτούργησε στην πλατεία.

Loading...

Μικρές Αγγελίες

Διακηρύξεις - Προκηρύξεις - Προσκλήσεις

Loading...

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το διήμερο σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών, από την ΕΔΟΚ και την Hellenic Seaways, με την υποστήριξη του Δήμου Αίγινας.

20240515_203536.jpg
Το διήμερο Τρίτη 14 και Τετάρτη 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου, σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της Attica Group με τίτλο: «Πλέουμε Μαζί», σε συνεργασία με την Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων και τον Δήμο Αίγινας. 


Το σεμινάριο που παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν 75 κάτοικοι της Αίγινας, που είχαν ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία, κάνοντας την πρακτική εξάσκηση και υποβάλλοντας στοχευμένες ερωτήσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου πρώτων βοηθειών.

20240515_201939.jpg
Στο Aegina Portal μίλησε ο κ. Παντελής Καστρινάκης, πρόεδρος της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Κρίσεων, που δήλωσε: "Ήρθαμε στην Αίγινα κατόπιν πρόσκλησης από τον Δήμο και τη Hellenic Seaways, για να κάνουμε μία βασική πρώτη εκπαίδευση στο μάθημα των πρώτων βοηθειών και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Eίχαμε 75 άτομα - ήταν πολύ χαρωπό για μας - ήταν άνθρωποι που συμμετείχαν, που κάνανε την πρακτική εξάσκηση και είχανε πολύ ενδιαφέροντες ερωτήσεις.

20240515_201825.jpg
Η Hellenic Seaways, ως Attica Group πλέον, έχει μια συνεργασία δεκαετής μαζί μας. Πηγαίνουμε σ’ όλα τα κρητικά νησιά και προσφέρουμε τις γνώσης μας δωρεάν στους πολίτες κάθε περιοχής".

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου περιελάμβανε στην ενότητα πρώτες βοήθειες: ασφάλεια σκηνής ατυχήματος, περιποίηση τραύματος – φαρμακείο, αναγνώριση και αντιμετώπιση αιμορραγίας, απώλεια αισθήσεων – θέση ασφαλείας, πνιγμός από ξένο σώμα – λαβή Heimlich – πνιγμονή στην θάλασσα, τεχνητή αναπνοή, αντιμετώπιση σε επείγουσες καταστάσεις όπως δηλητηρίαση, εγκεφαλικό, αλλεργία, έγκαυμα, κάταγμα και πρακτική εξάσκηση.

Τέλος, το πρόγραμμα της ενότητας αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, περιελάβανε: σεισμό, πλημμύρα, πυρκαγιά, τροχαίο.

Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, υποδέχθηκε τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς κ. Κώστα Βατικιώτη. Σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα η συνάντηση στο Δημαρχείο.

20240515_141510.jpg
Μέσα σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στο δημαρχείο της Αίγινας, η συνάντηση του δημάρχου κ. Γιάννη Ζορμπά  με τον δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς (Tarpon Springs) κ. Κώστα Βατικιώτη.


Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της τελετής αδελφοποίησης του Δήμου Αίγινας και του Δήμου Tarpon Springs, της Φλόριντας των ΗΠΑ, που θα πραγματοποιηθεί, στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο Αίγινας, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 και ώρα 19:00.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαρίνος και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Νίκος Πτερούδης και κ. Σωτήρης Μπήτρος. Τον κ. Κώστα Βατικιώτη συνόδευε η σύζυγός του κ. Darlene Βατικιώτη.

 
Ο δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς καλωσορίζοντας τον κ. Βατικιώτη δήλωσε: "Κύριε Βατικώτη, κυρία Βατικιώτη, σας καλωσορίζουμε σήμερα στο δημαρχείο, στο Δήμο της Αίγινας. Είμαστε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι, είμαστε χαρούμενοι, που έχουν έναν δήμαρχο και μάλιστα έναν δικό μας άνθρωπο, που κατάγεται εδώ από το νησί μας - είναι Κυψελιώτης θα έλεγα αν μου επιτρέπεται -  και είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή. Και μάλιστα θεωρώ, όπως είπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο εχθές, ότι είναι και ιστορική στιγμή για τον Δήμο της Αίγινας".

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς κ. Κώστας Βατικιώτης, δήλωσε ότι: "Είναι τιμή μου που είμαι εδώ. Είναι κάτι που περίμενα χρόνια πριν". Μιλώντας πότε στα ελληνικά και πότε στα αγγλικά, συνέδεσε την εικόνα των χαρακτηριστικών που συνδέουν τους δύο Δήμους, μέσα από τον μόχθο των ανθρώπων στη σπογγαλιεία και τη θάλασσα.

dimos-aeginas-adelfopoiisi.jpg
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αίγινας.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2024, αποφάσισε θετικά για την λήψη απόφασης περί Αδελφοποίησης του Δήμου Αίγινας με τον Δήμο Tarpon Springs της Φλόριντας και την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης.

Το ιστορικό, όπως περιλαμβάνεται στη εισήγηση του θέματος:

Η εξέλιξη της ιστορίας των Ελλήνων και ειδικότερα των Αιγινητών στο Tarpon Springs σηματοδοτείται από μια περίοδο που η μετανάστευση προς την Αμερική έκρυβε τις ελπίδες για μια νέα ζωή. Από τα τέλη του 19ου αιώνα, ένα μεταναστευτικό ρεύμα, Αιγινητών, οδηγεί στη δημιουργία μιας σπουδαίας σπογγαλιευτικής κοινότητας στο Tarpon Springs, καθιστώντας το ένα από τα επίκεντρα της αιγινήτικης κουλτούρας. Αυτή η μεταναστευτική πορεία σημάδεψε τον νέο τόπο, δημιουργώντας ένα πλούσιο ιστορικό που αντικατοπτρίζει την επιρροή των Αιγινητών.

Η ανοικοδόμηση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου το 1908 και η ίδρυση της αδελφότητας των Αιγινητών «Η Αίγινα» το 1909 αποτελούν ουσιαστικά βήματα στην οργανωμένη και πολιτιστική παρουσία του νεοφερμένου πληθυσμού. Αυτά τα ιστορικά χρονικά σημεία διακρίνονται ως στιγμές που σφράγισαν την παρουσία των Αιγινητών, προωθώντας την παράδοσή τους σε έναν ενιαίο φορέα πολιτιστικής και κοινωνικής ανταλλαγής.

Η ανέγερση του νοσοκομείου "Ο Άγιος Διονύσιος" με την ανιδιοτελή στήριξη και την οικονομική συνεισφορά των μεταναστών Αιγινητών, αποτελεί συγκινητικό παράδειγμα των αναλλοίωτων δεσμών τους με την Πατρίδα και της συμβολής τους στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον η κοινότητα σπογγαλιέων που ιδρύθηκε από Αιγινήτες στις αρχές της δεκαετία του 1900, με την καινοτομία της εισαγωγής σκαφάνδρων, συνέβαλε στην ανάπτυξη της εκεί βιομηχανίας του σφουγγαριού.

Η αδελφοποίηση αυτή αναδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντική σήμερα, δεδομένου ότι ο δήμαρχος Tarpon Springs κατάγεται από την Αίγινα. Η κοινή αυτή καταγωγή του δημάρχου δημιουργεί έναν ειδικό δεσμό μεταξύ των δύο πόλεων, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή ιδεών, πολιτιστικών στοιχείων και εμπειριών.

Η αδελφοποίηση αποτελεί συνήθως μια πολύτιμη πρακτική που ενδυναμώνει τις σχέσεις μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων. Σε αυτήν την περίπτωση, η ιστορική και προσωπική σύνδεση με την Αίγινα ενδυναμώνει την αλληλεπίδραση και την κατανόηση μεταξύ των πολιτών των δύο πόλεων. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα πλούσιο πεδίο συνεργασίας, πολιτιστικών ανταλλαγών και αμοιβαίας υποστήριξης σε ποικίλους τομείς.

Στόχοι:

  • Ενίσχυση Διμερών Σχέσεων
  • Επενδύσεις και Εμπόριο: Η αδελφοποίηση μπορεί να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και το εμπόριο μεταξύ των δύο πόλεων, ενισχύοντας τις οικονομικές μας σχέσεις.
  • Διοργάνωση συναντήσεων για την προώθηση επενδύσεων μεταξύ εκπροσώπων των επιχειρήσεων και των εμπορικών φορέων από τις δύο περιοχές.

Τουρισμός και Πολιτισμός:

  • Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ανταλλαγών που θα ενισχύσουν την καλλιέργεια των κοινών πολιτιστικών στοιχείων.
  • Προώθηση τουριστικών πακέτων που περιλαμβάνουν αμφότερες τις περιοχές. 

Επιμορφωτικές Σχέσεις:

  • Ανταλλαγή Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Συνεργασία σε εκπαιδευτικά προγράμματα και ανταλλαγή φοιτητών για την προώθηση της μάθησης και της εκπαίδευσης.
  • Δημιουργία προγραμμάτων ανταλλαγής μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για την ενίσχυση της γνώσης και της διαπολιτισμικής κατανόησης.

Κοινωνικές Σχέσεις:

  •  Κοινωνικές Πρωτοβουλίες: Κοινές κοινωνικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των κοινοτήτων, όπως προγράμματα αλληλοβοήθειας και κοινωνικής πρόνοιας.


Ο Δήμος Αίγινας με την από 24-02-2020 επιστολή του, καθώς και με τις υπ. αριθμ. πρωτ. 14814/15-10-2021 και 6389/20-5-2022 επιστολές του, πρότεινε την έναρξη της διαδικασίας αδελφοποίησης με τον Δήμο Tarpon Springs της πολιτείας της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Με την από 11-08-2022 επιστολή του Δημάρχου του Tarpon Springs, κ. Κώστα Βατικιώτη, μας ενημερώνουν για την αποδοχή της διαδικασίας αδελφοποίησης από την Επιτροπή Διεθνών Αδελφοποιήσεων του Tarpon Springs και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 09-08-2022.

Η προστιθέμενη αξία της αδελφοποίησης έγκειται στην αμοιβαία βιώσιμη οικονομική, κοινωνική, επιμορφωτική, τουριστική και πολιτισμική ανάπτυξη των δύο Δήμων στους τομείς αυτούς, καθώς επίσης και στα οφέλη των τοπικών κοινωνιών ως επιστέγασμα της ανάπτυξης αυτής. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι:

Ι. Εγκρίνει την αδελφοποίηση του Δήμου Αίγινας με τον Δήμο Tarpon Springs της πολιτείας της Φλόριντας των Η.Π.Α.

ΙΙ. Εγκρίνει την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης με τα παρακάτω διαλαμβανόμενα:

Πρωτόκολλο αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Αίγινας, Ελλάδα και του Δήμου Tarpon Springs, ΗΠΑ.

Ο Δήμος Αίγινας και ο Δήμος Tarpon Springs κατόπιν αποφάσεων των Δημοτικών τους Συμβουλίων και έχοντας αποφασίσει την αδελφοποίηση τους.

Εμπνευσμένοι από το κοινό παρελθόν και τον αξιόλογο κοινό πολιτισμό που ενώνει τους Δήμους των δύο ηπείρων,
• Καθοδηγούμενοι από τους μακροχρόνιους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας,
• Επιθυμώντας να αναπτύξουν και να διευρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο πόλεων στον πολιτιστικό, κοινωνικό, οικονομικό και αυτοδιοικητικό τομέα,
• Λαμβάνοντας υπόψη ότι, στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η Διπλωματία των Πόλεων, αποτελεί μια πρόκληση και μια ευκαιρία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου να επιτευ-
χθούν δίκαιες και μόνιμες λύσεις προς όφελος των πολιτών,
•Προσβλέποντας στην περαιτέρω ανάπτυξη των αδελφικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο Δήμων, συμφωνούν να αναπτύξουν μέσα σε πνεύμα αδελφοσύνης, αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης γόνιμες σχέσεις συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με γνώμονα την προαγωγή των αρχών, των αξιών και των στόχων που διέπουν την αδελφοποίησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο Δήμοι συμφωνούν τα ακόλουθα:


Άρθρο 1
Οι δύο πόλεις θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να προωθήσουν την αμοιβαίως επωφελή συνεργασία σε όλους τους τομείς που παρουσιάζουν σήμερα ενδιαφέρον για τους πολίτες της Αίγινας και του Tarpon Springs, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη επιρροή της τεχνολογίας της επικοινωνίας και της πληροφορίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
Άρθρο 2
Οι δύο πόλεις θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να προωθήσουν και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη επαφών και σχέσεων μεταξύ των φορέων των δύο πόλεων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης και της παιδείας, της προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, πνευματικής και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, του επιχειρηματικού και εμπορικού τομέα, του τουρισμού, του αθλητισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, της πληροφόρησης και της ενημέρωσης.
Άρθρο 3
Οι δύο πόλεις θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και τεχνογνωσία σε τομείς της διοίκησης πόλεως και δημοτικής διαχείρισης, όπως δημόσια υγεία και κοινωνική πρόνοια, διαχείριση ανθρώπινων πόρων, τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Άρθρο 4
Οι δύο πόλεις θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή αντιπροσωπειών σε ευρεία και μόνιμη βάση, με την ενεργό συμμετοχή των δημοτών, μέσω των επαγγελματικών και άλλων οργανώσεων και φορέων τους.
Άρθρο 5
Οι δύο πόλεις εκφράζουν την επιθυμία τους να συμβάλλουν, μέσω της συνεργασίας και των φιλικών δημοτικών σχέσεων στην διατήρηση και την ισχυροποίηση των διαφόρων κοινών πτυχών των δύο δήμων και της ισχυρής ιστορικής σύνδεσής τους.
Άρθρο 6
Οι δύο πόλεις συμφωνούν να υπογράψουν σε δεύτερη φάση Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης στο Tarpon Springs των ΗΠΑ.
Άρθρο 7
Το παρόν Πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ σήμερα, την ημέρα της υπογραφής του και είναι δυνατόν να τροποποιηθεί με τη συναίνεση και των δύο μερών.

Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2024 και τακτική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου 14ης Μαΐου 2024.

20240514_192550-00.jpg 

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής για το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2024 και η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας. Εδώ μπορείτε να δείτε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Στα videos που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Video 1



Δύο αποφάσεις από ΠΕ.ΣΥ. και Περιφερειακή Επιτροπή για τον αγωγό. Επιβεβαιώθηκε πλήρως η ανάλυση του Aegina Portal.

IMG_20240507_143909_1.jpg
Δύο αποφάσεις για το μέλλον του υποθαλάσσιου αγωγού, που αφορούν την παράταση της σύμβασης του Τεχνικού Συμβούλου και του 5ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών, συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 29 Απριλίου 2024 και στις 30 Απριλίου 2024 στην Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής αντίστοιχα. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.



Ξεκινώντας από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 29 Απριλίου 2024, εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση η παράταση της λήξης της σύμβασης Υπηρεσία Τεχνικού Συμβούλου για το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού, μέχρι 09-7-2024 χωρίς αύξηση του συμβατικού τιμήματος ή κάποια άλλη αξίωση.

Στην παράγραφο 7 για την αιτιολόγηση του θέματος αναφέρεται ότι: Με την με αρ. ΤΣΑ-113/09-04-2024 (αρ. πρωτ. πρωτ. Υπηρεσίας 454785/09-04-2024) αίτησή του ο ανάδοχος αιτείται παράταση της συνολικής προθεσμίας για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης του θέματος, μέχρι την 09-07-2024.

Στην παράγραφο 8 της αιτιολόγησης του θέματος: "Η αίτηση του αναδόχου για παράταση της συνολικής προθεσμίας για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης του θέματος, που λήγει στις 09/04/2024 υποβλήθηκε εμπρόθεσμα την 21/12/2022 (άρθρο 184, παρ. 3 του Ν. 4412/2016).

Το επόμενο έγγραφο αφορά την συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2024, με θέμα την "Έγκριση του 5ου Α.Π.Ε. του έργου: «Κατασκευή Υποθαλάσσιου Αγωγού Σύνδεσης της Νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ» συμβατικής δαπάνης 21.744.073,01 € με Φ.Π.Α, αναδόχου εταιρείας "Τεχνική Εταιρία Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε.". 

Στην παράγραφο 49 του ιστορικού της απόφασης, αναφέρεται ότι: Με την αρ. πρωτ.: 1678/2023 (συνδρ.40η/18-07-2023) ΑΔΑ: ΡΟΝ27Λ7-ΩΒΙ απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής εγκρίθηκε η συνολική προθεσμία περαίωσης των εργασιών μέχρι 09-04-2024 και η συνολική προθεσμία της σύμβασης (πλέον 36 μήνες για την ¨Παρακολούθησης Λειτουργίας και Συντήρησης).

Με τις παραπάνω αναφορές, επιβεβαιώνεται πλήρως η ανάλυση του Aegina Portal για τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης των προθεσμιών του συνολικού χρόνου περαίωσης των εργασιών και την περίοδο Παρακολούθησης Λειτουργίας και Συντήρησης για τον υποθαλάσσιο αγωγό, που είχε δημοσιεύσει στις 19 Φεβρουαρίου 2024, όπου δημοτικοί σύμβουλοι, χωρίς να λάβουν τελικά απαντήσεις, ρωτούσαν ώστε να ενημερωθούν για τις κρίσιμες αυτές ημερομηνίες, στις 28 Μαρτίου 2024, όπου με φόντο την βλάβη του αγωγού το Aegina Portal ανέλυσε βήμα - βήμα, τα ανακριβή δεδομένα που είχαν δημοσιευθεί τότε, στις 26 Απριλίου 2024, με ανάλυση των σχετικών τοποθετήσεων του κ Δημήτρη Κατσικάρη και κ. Νίκου Χαρδαλιά στη συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ. και βέβαια πολλούς μήνες πιο πριν, στις 24 Ιουλίου 2023, όταν το Aegina Portal παρουσίασε αναλυτικά την 7η παράταση της προθεσμίας εκτέλεσης των εργασιών για τον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας, από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής.

Αν και το πρόβλημα, με την κατανόηση των διαδικασιών, που είναι αναγκαία για την παρακολούθηση τόσο σημαντικών και ζωτικών για τον δήμο μας έργων έχει επισημανθεί και σε παλαιότερα άρθρα, εντούτοις η πρόσφατη βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας, ανέδειξε ακόμη περισσότερο το σημαντικό αυτό ζήτημα.

Χωρίς αμφιβολία, το έγγραφο της απόφασης 671/2024, της Περιφερειακής Επιτροπής, και οι 75 παράγραφοι που αποτελούν το ιστορικό του έργου, είναι ένα κείμενο, μέσα από το οποίο μπορεί να κατανοήσει κανείς τις διαδικασίες και άρα το τι θα πρέπει να αναμένει, τι αποφάσεις θα πρέπει να λάβει και βέβαια τι πρέπει να σχεδιάσει για το μέλλον.

Επιστρέφοντας στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής για τον υποθαλάσσιο αγωγό, κατά πλειοψηφία αποφάσισε την έγκριση του 5ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου «Κατασκευή Υποθαλάσσιου Αγωγού Σύνδεσης της Νήσου Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ» αναδόχου εταιρείας "Τεχνική Εταιρεία Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε.", συνολικής δαπάνης με ΦΠΑ δαπάνης 24.798.562,64 €, σε αύξηση με την αντίστοιχη δαπάνη του 4ου ΑΠΕ κατά 264.988,85€.

  • Τα αναπληρωματικά μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής κ.κ. Αγγέλης Σπυρίδων και Μουζάλας Μάριος καταψηφίζουν την ως άνω απόφαση.
  • Το τακτικό μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής κ. Κατσικάρης Δημήτριος καταψηφίζει την ως άνω απόφαση.
  • Το τακτικό μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής κα. Γεράκη Αικατερίνη καταψηφίζει την ως άνω απόφαση με την εξής παρατήρηση: «Η συνολική δαπάνη του προτεινόμενου 5ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ) ανέρχεται σε 24.798.562,64 € με Φ.Π.Α έναντι 24.533.573,79€ του 4ου ΑΠΕ (πρόσθετη επιβάρυνση κατά 264.988,85 €) και έναντι αρχικού συμβατικού ποσού 20.826.535,59 €. Το πιο πάνω πρόσθετο ποσό καλύπτει την αμοιβή του αναδόχου για εργασίες επισκευής βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού, για το μέγεθος της οποίας ο ανάδοχος θεωρείται από την εισήγηση ως καθ’ ολοκληρία ανυπαίτιος, παραδοχή που κατά τη γνώμη μας δεν τεκμηριώνεται. Υπενθυμίζουμε ότι στον υπόψη 5ο ΑΠΕ περιλαμβάνονται και τα ποσά των 3ου και 4ου ΑΠΕ, τους οποίους είχαμε
  • καταψηφίσει.»

Ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαρίνος, με αναπληρωτή τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Βασίλη Ζαμπέλη, στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης για τις μελέτες του κλειστού γυμναστηρίου.

20240214_190746.jpg

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ορίστηκαν ως νέοι εκπρόσωποι του Δήμου στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης, που προβλέπεται στους όρους της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αίγινας για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «Ολοκλήρωση μελετών κλειστού γυμναστηρίου Αίγινας», τον Αντιδήμαρχο Μαρίνο Νικόλαο, με αναπληρωτή του τον Δημοτικό Σύμβουλο Ζαμπέλη Βασίλειο. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Πρόκειται για μία παλαιότερη απόφαση, από συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2024, αλλά δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο ορισμός των νέων μελών, έγινε ύστερα από έγγραφο του Τμήματος Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής, το οποίου ζητούσε να γίνει έλεγχος, ώστε αν μετά τις αυτοδιοικητικές που διενεργήθηκαν στις 8-10-2023,  στις Αποφάσεις συγκρότησης Επιτροπών Παρακολούθησης ενεργών Προγραμματικών Συμβάσεων που έχει συνάψει ο φορέας σας με την Περιφέρεια Αττικής υπάρχουν αιρετά μέλη, τα οποία δεν έχουν διατηρήσει την ιδιότητά τους.

"Στην περίπτωση αυτή, παρακαλούμε να προβείτε σε ενέργειες αντικατάστασής τους και να μας αποστείλετε το ταχύτερο δυνατό τις σχετικές Αποφάσεις των συλλογικών σας οργάνων", ανέφερε το έγγραφο. 

Προγραμματισμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Αίγινα και το Αγκίστρι την Παρασκευή 17.05.2024 και την Κυριακή 19.05.2024.

dei-programmatismeni-diakopi.JPG
Από τον ΔΕΔΔΗΕ,  Διεύθυνση Περιφέρειας Αττικής, Περιοχή Πειραιά, ανακοινώθηκε προγραμματισμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Αίγινα και στο Αγκίστρι, την Παρασκευή 17.05.2024 από ώρα 05:30 έως 08:30 και την Κυριακή 19.05.2024 από ώρα 06:00 έως 09:00. 

Η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:

"Σας ενημερώνουμε ότι την Παρασκευή 17.05.2024 από 05:30 έως 08:30 και την Κυριακή 19.05.2024 από ώρα 06:00 έως 09:00 θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης των νησιών της Αίγινας και Αγκιστρίου, από πλευράς 20kV, λόγω επειγουσών εργασιών αντικατάστασης ζυγών 150kV στον Υ/Σ Μεθάνων (ο οποίος τροφοδοτεί μέσω υποβρυχίων καλωδίων 20kV τη Νήσο Αίγινα και Νήσο Αγκίστρι), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από συνεργεία ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και σας υπενθυμίζουμε ότι για λόγους ασφαλείας, καθ' όλη τη διάρκεια της διακοπής τα δίκτυα και οι εσωτερικές εγκαταστάσεις να θεωρούνται ότι βρίσκονται διαρκώς υπό τάση".

Μελωδίες και χρώματα της άνοιξης, στην γιορτή της μητέρας στην Αγία Μαρίνα.

20240512_195646.jpg
Η υπέροχη Αγία Μαρίνα, φιλοξένησε για μία ακόμη χρονιά το διήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την γιορτή της Μητέρας στην πλατεία του χωριού.


Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Μαρίνας, Αλώνων, Μεσαγρού "Οινόη - Αίγινα" , με την υποστήριξη της Κοινότητας Μεσαγρού.

20240512_194321.jpg
Το πρωί του Σαββάτου παρουσιάστηκαν δημιουργίες από την Μαρία Συμεωνάκη και το απόγευμα της Κυριακής μουσική από τα παιδιά του συλλόγου, σε διδασκαλία Αλεξάνδρου Σπιντζιγκ, με την Γεωργία Σταυριανέα και την Μαρία Χαλδαίου.

20240512_194425.jpg
Υπέροχη ήταν η ανθοκομική έκθεση που λειτούργησε στην πλατεία.

Μικρές Αγγελίες

Διακηρύξεις - Προκηρύξεις - Προσκλήσεις



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png