Η ακολουθία της Αγίας και Μεγάλης Δευτέρας στην Μητρόπολη της Αίγινας.

1714414892307.jpg

Με κατάνυξη παρακολούθησαν οι πιστοί στις εκκλησίες της Αίγινας, την ακολουθία της Αγίας και Μεγάλης Δευτέρας. Οι ακολουθίες της Μεγάλης Δευτέρας, της Μεγάλης Τρίτης και της Μεγάλης Τετάρτης λέγονται "Ακολουθίες του Νυμφίου". 


Τα Άγια Πάθη του Κυρίου παρουσιάζονται με μοναδικό τρόπο, μέσα από την μέσα από την υμνολογία της Εκκλησίας. Οι κατανυκτικές αυτές ακολουθίες, είναι ο όρθρος, δηλαδή η πρωινή ακολουθία της επόμενης ημέρας. 

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου (γιου του Ιακώβ), που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε με έναν Του λόγο. 

Η υμνολογία της Μεγάλης Δευτέρας μάς προτρέπει σε αγώνες για την απόκτηση αρετών

Ποιες περιοχές της Αίγινας βρίσκονται στον χάρτη υψηλής επικινδυνότητας κατά την αντιπυρική περίοδο. Οι απαγορεύσεις που θα ισχύσουν.

antipiriki-periodos-00.jpg
Δημοσιεύθηκε σήμερα από την Αντιπεριφέρεια Νήσων, η απόφαση της εφαρμογής του Μέτρου Προληπτικής Απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση που ευρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών ζώνης ευθύνης μας, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2024.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Την εφαρμογή του Μέτρου απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση (όπως ορίζονται στις διατάξεις του Ν.998/1979 (Α’289)) της Π.Ε. Νήσων κατά τη διάρκεια της Αντιπυρικής περιόδου 2024, προς αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, τις ημέρες εκείνες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού) στις οδούς-περιοχές όπως αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω.

Η απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, δεν καταλαμβάνει πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της απαγόρευσης, αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου, με την επιφύλαξη της δυνατότητας επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε τμήματα του δικτύου αυτού από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις [Ν.4926/2022 άρθρο 130 (ΦΕΚ82/Α/20-4-2022)].

 Δήμος Αίγινας:

  • Όλο το ΒΑ τμήμα του νησιού από Κουρέντι - Μύλοι - Τσιδράρι με δείκτη 3-4-5.
  • Δάσος περιοχής Αγίων με δείκτη 3-4-5.
  • Δάσος περιοχής Αφαίας με δείκτη 3-4-5.
  • Δάσος περιοχής Αγ. Μαρίνας, δασικοί δρόμοι Λαφρί - Μεσαγρός - Κάβος με δείκτη 3-4-5.
  • Δάσος περιοχής Κύλινδρα με δείκτη 3-4-5.
  • Από Λαζαρήδες προς Αγ. Μαρίνα, Γιαννάκηδες με δείκτη 3-4-5.
  • Από Γιαννάκηδες προς Άγιο Παντελεήμονα και Άλωνες με δείκτη 3-4-5.
  • Από Σουβάλα προς Αγ. Μαρίνα με δείκτη 3-4-5 και μόνο στους δασικούς δρόμους.
  • Από Ανιτσαίο προς Πόρτες και Αγ. Μαρίνα με δείκτη 3-4-5.
  • Από Αγίους προς Μεσαγρό με δείκτη 3-4-5 και μόνο στους δασικούς δρόμους.
  • Οι δασικοί δρόμοι Μεσαγρού – Αγίας Μαρίνας (περιοχή Αγ. Νικολάου) με δείκτη 3-4-5.
  • Η Παλαιά Χώρα με δείκτη 4-5.
  • Δασικός δρόμος Όρους μέχρι το τυφλό Κάτω Βόδι με δείκτη 3-4-5.
  • Ο τυφλός δασόδρομος Αγ. Νικολάου με δείκτη 3-4-5.
  • Περιοχή Αρχαίου Ελαιώνα (από Αιγινήτισσα και Β΄ Μαραθώνα) με δείκτη 4,5.
  • Η Ιερά Μονή Αγίου Μηνά και της Χρυσελεόντισσας, σημεία τα οποία επισκέπτονται πολλοί τουρίστες προσκυνητές με δείκτη 3-4-5. Για την Ιερά Μονή της Χρυσελεόντισσας δύναται η ελεύθερη διέλευση οχημάτων και πεζών κατά τις ημερομηνίες 14-15/8 κατά τις οποίες
  • εορτάζει η Ιερά Μονή, κατόπιν θετικής εισήγησης της Διοίκησης Π.Υ. Πειραιά για τις συγκεκριμένες ημέρες.
  • Στο νησί Μονή, προτείνεται η απαγόρευση πρόσβασης μετά τη δύση του ηλίου και η παραμονή σε αυτό με δείκτη 3-4-5.

Θεωρήθηκε και εγκρίθηκε μελέτη έργων αντιπυρικής προστασίας για τις Κοινότητες Μεσαγρού, Βαθέος, Αίγινας και Πέρδικας, ενδεικτικού προϋπολογισμού 5.196.263 ευρώ.

meleti-dasos.jpg
Θεωρήθηκε και εγκρίθηκε, από τη Διεύθυνση Δασών Πειραιά, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μελέτη με τίτλο: "Έργα αντιπυρικής προστασίας για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών εντός των Δημοτικών Κοινοτήτων Μεσαγρού, Βαθέος, Αίγινας και Πέρδικας, της Δημοτικής Ενότητας Αίγινας, του Δήμου Αίγινας, της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, αρμοδιότητας του Δασαρχείου Πειραιά", η οποία εντάσσεται στο έργο: "Έργα αντιπυρικής προστασίας σε δημόσιες δασικές εκτάσεις εντός του Δήμου Αίγινας αρμοδιότητας του Δασαρχείου Πειραιά". 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Κύριος σκοπός της μελέτης είναι να προβλεφθούν οι κίνδυνοι και να προταθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται και θα συντελέσουν καταλυτικά στην αντιπυρική άμυνα τόσο της μελετώμενης περιοχής, όσο και της ευρύτερης. Η υπό μελέτη δασική περιοχή, ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Περιγραφή των εργασιών:

1. Γενικές εκσκαφές σε έδαφος βραχώδες χωρίς τη χρήση εκρηκτικών συνολικού όγκου 70.350,00 κ.μ.

Η εργασία περιλαμβάνει γενικές εκσκαφές, βραχωδών εδαφών, περιλαμβανομένων γρανιτικών και κροκαλοπαγών, ανεξαρτήτως βάθους, ύψους και κλίσεως πρανών, σε νέο έργο ή για επέκταση ή συμπλήρωση υπάρχοντος, ανεξαρτήτως της θέσης εργασίας και των δυσχερειών προσπέλασης, με οποιοδήποτε εκσκαπτικό μέσο, (χρήση αεροσυμπιεστή) με την μεταφορά των προϊόντων σε οποιαδήποτε απόσταση.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι εκσκαφές που θα πραγματοποιηθούν για:

  • την επαναφορά του καταστρώματος των δρόμων στην πρότερα κατάστασή του,
  • αυτές που απαιτούνται για την διαμόρφωση της ορθής εγκάρσιας κλίσης του καταστρώματος για την παροχέτευση των υδάτων προς το εσωτερικό στην τάφρο (σε πολλές θέσεις των δρόμων η αντίθετη κατεύθυνση της εγκάρσιας κλίσης του καταστρώματος δημιουργεί
  • νεροφαγώματα),
  • για τη διάνοιξη νέας τάφρου στους δασόδρομους που δεν υφίσταται 
  • στη δημιουργία πλατωμάτων αναστροφής οχημάτων σε επιλεγμένες θέσεις

2. Ισοπέδωση καταστρώματος με διαμορφωτήρα συνολικής επιφάνειας συνολικής επιφάνειας 298.752,00 τ.μ. Θα γίνει εργασία ισοπέδωσης και μορφώσεως της επιφάνειας του καταστρώματος οδού δια διαμορφωτήρος και της μεταφοράς των προϊόντων μέχρις αποστάσεως 50 μ. Η εργασία αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας όλων των εκσκαφικών εργασιών και πριν την κατασκευή της χαλικόστρωσης – οδοστρωσίας στο κατάστρωμα όλων των δασοδρόμων και των δρόμων που κινούνται επί των αντιπυρικών ζωνών.

3. Καθαρισμός και μόρφωση τάφρου τριγωνικής διατομής ή τάφρου ερείσματος, σε κάθε είδους έδαφος συνολικού μήκους 22.000,00 μ.

Η εργασία περιλαμβάνει τον πλήρη καθαρισμό και μόρφωση πρανών και πυθμένα υφιστάμενης τάφρου τριγωνικής διατομής ή ερείσματος, σε κάθε είδους έδαφος, με διαστάσεις και κλίσεις που καθορίζονται στη μελέτη, με μηχανικά μέσα ή και με τα χέρια, μετά της μεταφοράς των προϊόντων σε οποιαδήποτε απόσταση.
4. Άρση Καταπτώσεων ή κατολισθήσεων εδάφους οποιασδήποτε φύσεως από τα πρανή ορυγμάτων ή επιχωμάτων υφιστάμενων οδών, με τη μεταφορά των προϊόντων σε οποιαδήποτε απόσταση συνολικού όγκου 4.200,56 κ.μ.
5. Χαλικόστρωση δασοδρόμων (οδοστρωσία υπόβασης και βάσης) συνολικής επιφάνειας 268.040,00 τ.μ.

Θα πραγματοποιηθεί εργασία κατασκευής οδοστρωσίας δύο στρώσεων των 10 εκ. ήτοι υπόβασης και βάσης για την σταθεροποίηση του καταστρώματος των δασοδρόμων μετά από διαλογή και κατεργασία κατάλληλων υλικών εκσκαφών που θα προκύψουν από τις προαναφερόμενες εργασίες με τη μεταφορά των προϊόντων σε απόσταση μεταφοράς 15 χλμ.

6. Καθαρισμός αντιπυρικών ζωνών 150,00 στρ. Θα πραγματοποιηθεί εργασία κατεργασίας με αναμόχλευση ή αυλάκωση με προωθητήρα μέχρι βάθους 0,20 μ. με απομάκρυνση ή εναπόθεση των προϊόντων κατεργασίας σε απόσταση μέχρι 50μ. για τη συντήρηση αντιπυρικών λωρίδων.

screenshot.1371.jpg

Στη συνέχεια περιγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκτέλεση του έργου:

1. Η διαμόρφωση των επιφανειών εργασίας θα πραγματοποιηθούν στην απαιτούμενη έκταση και οι επιτρεπτές εκσκαφές θα είναι μόνο οι τεχνικά απαραίτητες, περιοριζόμενες αυστηρά στα όρια του τοπογραφικού διαγράμματος που συνοδεύει την μελέτη.
2. Να ληφθεί μέριμνα για τη μικρότερη δυνατή διατάραξη του Φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής του έργου, ώστε τα δυσμενή αποτελέσματα αυτής στο οικείο και ευρύτερο φυσικό περιβάλλον, να είναι τα μικρότερα δυνατά.
3. Ο ανάδοχος αναλαμβάνει την υποχρέωση λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων αντιπυρικής προστασίας της περιβάλλουσας δασικής βλάστησης και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων με ευθύνη και μέριμνα της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (ανεξαρτήτως αντιπυρικής ή μη περιόδου).
4. Η φθορά της δασικής βλάστησης περιορίζεται στην ελάχιστη δυνατή. Η ανάγκη απομάκρυνσης της υπάρχουσας φυτικής ύλης στην περιοχή ανάπτυξης του έργου πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση και τις υποδείξεις της υπηρεσίας μας. Τα δασικά προϊόντα που τυχόν θα παραχθούν, θα διακινηθούν και διατεθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.
5. Οι θέσεις επέμβασης είναι συγκεκριμένες και αυστηρά προσδιορισμένες στο έδαφος δια του πρωτοκόλλου εγκατάστασης που θα συνταχθεί, δύναται δε να τροποποιηθούν μετά από εισήγηση της αρμόδιας δασικής αρχής, αν προκύψουν σοβαρά ζητήματα προστασίας του
φυσικού περιβάλλοντος.
6. Θα υπάρξει πρόβλεψη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Απαιτείται επ’ αυτού όπως τοποθετηθούν πινακίδες προειδοποίησης πιθανών κινδύνων που διατρέχουν οι παραπάνω.
7. Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση στη γύρω έκταση, πλην των καθορισμένων για την επέμβαση θέσεων.
8. Απαγορεύεται η μεταβολή ή επέκταση της χρήσης της έκτασης, πέραν του εγκεκριμένου σκοπού.
9. Το Δημόσιο δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν εκνίκηση επί της έκτασης εκ μέρους τρίτων.
10. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων δεν έχει αντίρρηση για το έργο με την προϋπόθεση να πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη εκπροσώπου της, με έγκαιρη και ανά τακτά διαστήματα υποβολή προγράμματος εργασιών, γιατί μεγάλο μέρος τους γίνεται εντός
αρχαιολογικών χώρων (δρόμοι 3,4,6,12-20, 24-26, και αντιπυρικές Α1-Α7 του τοπογραφικού διαγράμματος) σύμφωνα με τον Ν. 4858/2021 όπως αναφέρεται στο σχετικό (14).
11. Απαγόρευση διενέργειας εργασιών υπαίθρου στο πλαίσιο του προγράμματος Antinero ΙII τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι σε επίπεδο συναγερμού ( 5) . Στις περιοχές στιςοποίες ο δείκτης επικινδυνότητας για έναρξη και εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς είναι υψηλός και πολύ υψηλός ( 3 και 4) , παρακαλούνται όλα τα συνεργεία να έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για περίπτωση ενδεχόμενης έναρξης πυρκαγιάς ( βυτίο, πυροσβεστήρες, απομάκρυνση ξερής βιομάζας κοκ) και να λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές (μειωμένο ωράριο, υλοποίηση πιο ελαφρών εργασιών κ.ο.κ.) .
12. Οι σχετικές εργασίες δεν θα ξεκινήσουν πριν την σύνταξη του πρωτοκόλλου εγκατάστασης, το οποίο θα συντάξει το Δασαρχείο Πειραιά. Η ημερομηνία σύνταξής του εν λόγω πρωτοκόλλου λογίζεται ως ημερομηνία έναρξης εργασιών.
13. Ο ανάδοχος θα πρέπει κατά την εκτέλεση του έργου να τηρεί το άρθρο 6 της (9) σχετικής σύμβασης αναφορικά με τις προθεσμίες Πέρατος και Χρονοδιαγράμματος σύμφωνα και με το υπ’ αριθμ. έγγραφο Δ/νσης Προστασίας Δασών του ΥΠΕΝ με θέμα « Ενημέρωση περί σύναψης σύμβασης και έναρξης εργασιών».

Ο χάρτης αποτελεί μέρος τους εγγράφου της απόφασης.

Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης η ακολουθία του Νυμφίου στην Μητρόπολη της Αίγινας.

DSC_0012.jpg

Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης, τελέσθηκε η ακολουθία του Νυμφίου στην Μητρόπολη και στις εκκλησίες της Αίγινας. Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά το βράδυ της Κυριακής, κατά το οποίο τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου. 

Είναι μία περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας οι πιστοί θα βιώσουν μέσα από τις καθημερινές ακολουθίες, τον λειτουργικό και υμνολογικό κύκλο της εκκλησίας την πορεία του Κυρίου προς την Ανάσταση.

Μεγάλη Δευτέρα (Κυριακή Βαϊων βράδυ): Την Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα: α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του. β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22): Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.

Παράταση υποβολής δήλωσης στο μητρώο καθαρισμού οικοπέδων. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής η 31η Μαΐου 2024.

dasiki-prostasia-apopsilosi.jpg

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας», επεκτείνεται η προθεσμία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης στο Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών σχετικά με τον καθαρισμό ακάλυπτων χώρων. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Συγκεκριμένα στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 53Α του ν. 4662/2020, όπως αυτό προστέθηκε με το ν. 5075/2023, περί προθεσμίας υποβολής υπεύθυνης δήλωσης για τις υποχρεώσεις πυροπροστασίας, προστίθενται εδάφια τρίτο και τέταρτο, σχετικά με την παράταση αυτής, και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Οι υπόχρεοι της παρ. 3, μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, προβαίνουν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο της παρ. 1. Για την αποτελεσματική διενέργεια των ελέγχων, ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων του πρώτου εδαφίου, δημιουργείται ηλεκτρονική φόρμα καταγγελιών. Για το πρώτο έτος σύστασης του μητρώου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων της παρ. 3 ορίζεται η 31η Μαΐου 2024. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου δύναται να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.».

"Ζώντας με Αίσθημα και Συναίσθημα". H κ. Καίτη Τύμη - Εμμανουήλ, παρουσίασε τη νέα της ποιητική συλλογή στην αυλή του Λαογραφικού.

S1250001.JPG
Το απόγευμα του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής, της ποιήτριας και ζωγράφου κ. Καίτης Τύμη - Εμμανουήλ.


Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες και απαγγελίες ποιημάτων. Για τη νέα ποιητική συλλογή, που έχει τίτλο: "Ζώντας με Αίσθημα και Συναίσθημα", μίλησαν η κ. Μπέση Αναστασία, φιλόλογος, ο κ. Άκης Μπουγάς - Γ. Γραμματέας του Ελληνοουκρανικού Επιμελητηρίου, η κ. Ειρήνη Παπανικολάου, συγγραφέας, και ο κ. Στέλιος Στυλιανού, συγγραφέας - σκηνοθέτης.

20240427_194138.jpg
Ποιήματα απήγγειλαν η κ. Ελένη Κυπραίου, ο κ. Νίκος Νικολάου, η κ. Άντζυ Ζησιμάτου, η κ. Ιωάννα Περατινού, η κ. Τύμη Καίτη και η κ. Συμεών Μαρία - ηθοποιός, συνθέτης και ποιήτρια.

Παρατηρήσεις για το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

sizitisi-agogos-pesi.jpg
Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στο πλαίσιο της 2ης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, συζητήθηκε το θέμα "Το εμβληματικό έργο του Υποθαλάσσιου Αγωγού Αίγινας, τα προβλήματα και οι υποχρεώσεις του μέλλοντος", το οποίο κατέθεσε Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρη Κατσικάρης.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Το απόσπασμα του θέματος από την συνεδρίαση.





Για όσους παρακολουθούν συστηματικά το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας, υπήρξε η ελπίδα ότι ίσως να τεθούν τεκμηριωμένες ερωτήσεις και τοποθετήσεις, που να απαντούν στα πολλαπλά ερωτήματα, που έχουν δημιουργηθεί για τον υποθαλάσσιο αγωγό, τόσο για τα ζητήματα που προέκυψαν από την βλάβη του και τη διαχείρισή της, όσο και για το το παρόν και το μέλλον του έργου. 

Αντί αυτού, φάνηκε ότι υπάρχει ασυνέχεια της γνώσης (κατανοητή σε ένα βαθμό μετά την αλλαγή των διοικήσεων) σε ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες του υποθαλάσσιου αγωγού, τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο παρελθόν κτλ.

Σημεία από την τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Κατσικάρη:

Ο κ. Δημήτρης Κατσικάρης ρώτησε εάν έγιναν οι κολλήσεις σωστά, εάν έγινε αλλαγή της μελέτης και γιατί έγινε. Επίσης είπε ότι: "φτάνουμε στο τέλος και ο αγωγός θα πρέπει να λειτουργεί σωστά από σοβαρό και πιστοποιημένο φορέα, όχι από απλούς υδραυλικούς όπως φαίνεται να πιστεύουν κάποιοι στην Αίγινα".

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι από τη διακοπή της υδροδότησης, έγινε γνωστό ότι ο Δήμος Αίγινας δεν είχε και δεν έχει εναλλακτική λύση για να εξασφάλιση την υδροδότηση.

Ο κ. Δημήτρης Κατσικάρης, φάνηκε να διερωτάται σχετικά με το χρόνο περαίωσης του έργου. Κι όμως επί της θητείας του, ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής στις 18 Ιουλίου 2023, συζητήθηκε το θέμα της 7ης παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης των εργασιών του έργου.

Ακολουθεί η απόφαση:

screenshot.1364.jpg
Πρόκειται για την  1678/2023 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, την οποία το Aegina Portal την έχει παρουσιάσει ήδη από τις 11 Αυγούστου 2023, αλλά και πρόσφατα στις 28 Μαρτίου 2024. 

Δεν είναι μόνο ή έναρξη της περιόδου προθεσμίας συντήρησης, αλλά τουλάχιστον τρεις ακόμη αποφάσεις που επηρεάζονται και έληξαν την συγκεκριμένη ημερομηνία:  

Ανανέωση χρονικής διάρκειας παραμονής - αγκυροβολίας των πλωτών ναυπηγημάτων του αγωγού.

Σε ένα άλλο θέμα που αφορά την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού, με απόφαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, παρατάθηκε έως τις 9 Απριλίου 2024 η χρονική διάρκεια παραμονής και αγκυροβολίας των πλατών ναυπηγημάτων που αφορούν στο έργο "Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της ν. Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ", στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της ν. Σαλαμίνας (θέση Ρέστη). 

Παράταση της προθεσμίας σύμβασης της υπηρεσίας του Τεχνικού Συμβούλου του έργου.

Το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής αποφάσισε ομόφωνα στη συνεδρίαση που έγινε στις 8 Αυγούστου 2023 την έγκριση της παράτασης της λήξης της σύμβασης της υπηρεσίας του Τεχνικού Συμβούλου έως  09-4-2024, χωρίς αύξηση του συμβατικού τιμήματος ή κάποια άλλη αξίωση.

Παράταση παραχώρησης απλής χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Λεοντίου.

Τέλος, στη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Αίγινας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023, συζητήθηκε το θέμα της χρονικής επέκτασης υφιστάμενης παραχώρησης απλής χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Λεοντίου της Τεχνικής Εταιρείας Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε. έως και 09/04/2024.

Οι φορείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ημερομηνίες, γιατί ίσως κάποιες χρειάζεται να ανανεωθούν. Ωστόσο, καταδεικνύουν τον κομβικό χαρακτήρα της ημερομηνίας 09/04/2024. 

Η συζήτηση που έγινε στο ΠΕ.ΣΥ. το μεσημέρι της Παρασκευής, δεν διεκδικεί σε καμία περίπτωση δάφνες για την ενημέρωση που προσέφερε, το αντίθετο, δημιουργεί προβληματισμό για τα όσα ειπώθηκαν.

Σημεία από την τοποθέτηση του κ. Νίκου Χαρδαλιά:

"Από την πρώτη στιγμή, εμείς δεν πιστέψαμε ότι υπήρχε ζήτημα δολιοφθοράς", είπε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, παρά το γεγονός ότι στις 2 Φεβρουαρίου 2024, είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας. 

Αναφορικά με την αστοχία σε σύνδεση στον υποθαλάσσιο αγωγό, είναι χαρακτηριστική η τοποθέτησή του:

"Αυτή η αστοχία υπήρξε σε μία συγκεκριμένη σύνδεση, προφανώς δεν είναι η μόνη σύνδεση, που συνοδεύει όλο αυτό το έργο, είναι πάρα πολύ μεγάλο. Άρα το ερώτημα είναι: υπάρχουν ανάλογες αστοχίες; Και εδώ ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση η οποία είναι εξωπραγματική. Είναι αστειότητα αυτό. Καλούνται υπηρεσίες της Περιφέρειας ή του Δήμου έστω, να παραλάβουν ένα έργο. Με ποιο τρόπο οι υπηρεσίες θα παραλάβουνε ένα έργο, το οποίο είναι υποθαλάσσιο και το οποίο ιδιαίτερη γνώση δεν έχει κανένας από τους υπηρεσίες μας. Είναι η κλασική περίπτωση που αντιμετωπίζουμε με ένα κράτος που απλά περνάει την αρμοδιότητα κάπου, οριζόντια". 

Ο κ. Χαρδαλιάς με αυτή του την τοποθέτηση, κατά την άποψή μας, υποπίπτει σε λάθη, δείχνοντας ότι δεν είναι ενήμερος για το τι προβλέπουν οι συμβάσεις και τα τεύχη δημοπράτησης, αφού όλη η διαδικασία που αναφέρει προβλέπεται με ακρίβεια στα Τεχνικά Τεύχη του έργου. 

"Με ποιο τρόπο οι υπηρεσίες θα παραλάβουνε ένα έργο, το οποίο είναι υποθαλάσσιο και το οποίο ιδιαίτερη γνώση δεν έχει κανένας από τους υπηρεσίες μας", διερωτήθηκε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μα όλο αυτό το έργο (το οποίο δικαίως χαρακτηρίζεται ως εμβληματικό) από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας έχει γίνει. Οι Τεχνικές Προδιαγραφές, ο Κανονισμός Μελετών, η  Διακήρυξη του Δημόσιου διαγωνισμού, ο έλεγχος της πορείας το έργου, οι φάσεις και οι διαδικασίες των δοκιμών, όλα αυτά έχουν υποβληθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Αυτή η τοποθέτηση φαίνεται να υποβιβάζει όλα αυτά τα έγγραφα και τις αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί από το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής, την Οικονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας, την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αίγινας. Μόνο ερωτηματικά και προβληματισμό δημιουργούν τέτοιου είδους τοποθετήσεις.

Ωστόσο, αν ισχύουν τα όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ότι δηλαδή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν έχουν "ιδιαίτερη γνώση", τότε ως κάτοικοι της Αίγινας θα πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά. 

Αντίθετα με τον τίτλο του θέματος, δεν ακούσαμε τίποτα για το μέλλον του υποθαλάσσιου αγωγού, αλλά μια τοποθέτηση του κ. Χαρδαλιά, που επίσης προβληματίζει: "Θα ξεκινήσει και μία συζήτηση με τον Δήμο Αίγινας, να δούμε εάν για οποιαδήποτε λόγο - το νησί αυτό και τα άλλα νησιά μας, έτσι, τα οποία έχουν αγωγούς, υπάρχει πρόβλημα με τους αγωγούς - πως μπορούνε να εξασφαλίσουν αυτονομία στο νερό. Δεν είναι εύκολη άσκηση, το ξέρετε κύριε Κατσικάρη από την εμπειρία σας, σε κάθε περίπτωση όμως αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει".

Για δεκαετίες οι κάτοικοι του νησιού και οι φορείς τις αυτοδιοίκησης θεωρούσαν ότι ο αγωγός θα εξασφάλιζε τη αυτονομία, τι αλλάζει τώρα; 

Τέλος, σε άλλο σημείο είπε ότι: "Το έργο λειτουργεί μόλις στο 12% της πραγματικής του δυνατότητας, γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν οι συνδέσεις, τα δίκτυα και όλα αυτά που γνωρίζουμε κατά καιρούς".

Ποια είναι άραγε τα δίκτυα και οι συνδέσεις που δεν λειτουργούν;

Για το ζήτημα της εκτέλεσης του έργου, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχει ζητηθεί παράταση.

Loading...

Μικρές Αγγελίες

Διακηρύξεις - Προκηρύξεις - Προσκλήσεις

Loading...

Η ακολουθία της Αγίας και Μεγάλης Δευτέρας στην Μητρόπολη της Αίγινας.

1714414892307.jpg

Με κατάνυξη παρακολούθησαν οι πιστοί στις εκκλησίες της Αίγινας, την ακολουθία της Αγίας και Μεγάλης Δευτέρας. Οι ακολουθίες της Μεγάλης Δευτέρας, της Μεγάλης Τρίτης και της Μεγάλης Τετάρτης λέγονται "Ακολουθίες του Νυμφίου". 


Τα Άγια Πάθη του Κυρίου παρουσιάζονται με μοναδικό τρόπο, μέσα από την μέσα από την υμνολογία της Εκκλησίας. Οι κατανυκτικές αυτές ακολουθίες, είναι ο όρθρος, δηλαδή η πρωινή ακολουθία της επόμενης ημέρας. 

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου (γιου του Ιακώβ), που αναφέρεται στη Παλαιά Διαθήκη και στην άκαρπη συκιά, που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε με έναν Του λόγο. 

Η υμνολογία της Μεγάλης Δευτέρας μάς προτρέπει σε αγώνες για την απόκτηση αρετών

Ποιες περιοχές της Αίγινας βρίσκονται στον χάρτη υψηλής επικινδυνότητας κατά την αντιπυρική περίοδο. Οι απαγορεύσεις που θα ισχύσουν.

antipiriki-periodos-00.jpg
Δημοσιεύθηκε σήμερα από την Αντιπεριφέρεια Νήσων, η απόφαση της εφαρμογής του Μέτρου Προληπτικής Απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση που ευρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών ζώνης ευθύνης μας, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2024.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Την εφαρμογή του Μέτρου απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση (όπως ορίζονται στις διατάξεις του Ν.998/1979 (Α’289)) της Π.Ε. Νήσων κατά τη διάρκεια της Αντιπυρικής περιόδου 2024, προς αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, τις ημέρες εκείνες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού) στις οδούς-περιοχές όπως αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω.

Η απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, δεν καταλαμβάνει πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της απαγόρευσης, αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου, με την επιφύλαξη της δυνατότητας επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε τμήματα του δικτύου αυτού από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις [Ν.4926/2022 άρθρο 130 (ΦΕΚ82/Α/20-4-2022)].

 Δήμος Αίγινας:

  • Όλο το ΒΑ τμήμα του νησιού από Κουρέντι - Μύλοι - Τσιδράρι με δείκτη 3-4-5.
  • Δάσος περιοχής Αγίων με δείκτη 3-4-5.
  • Δάσος περιοχής Αφαίας με δείκτη 3-4-5.
  • Δάσος περιοχής Αγ. Μαρίνας, δασικοί δρόμοι Λαφρί - Μεσαγρός - Κάβος με δείκτη 3-4-5.
  • Δάσος περιοχής Κύλινδρα με δείκτη 3-4-5.
  • Από Λαζαρήδες προς Αγ. Μαρίνα, Γιαννάκηδες με δείκτη 3-4-5.
  • Από Γιαννάκηδες προς Άγιο Παντελεήμονα και Άλωνες με δείκτη 3-4-5.
  • Από Σουβάλα προς Αγ. Μαρίνα με δείκτη 3-4-5 και μόνο στους δασικούς δρόμους.
  • Από Ανιτσαίο προς Πόρτες και Αγ. Μαρίνα με δείκτη 3-4-5.
  • Από Αγίους προς Μεσαγρό με δείκτη 3-4-5 και μόνο στους δασικούς δρόμους.
  • Οι δασικοί δρόμοι Μεσαγρού – Αγίας Μαρίνας (περιοχή Αγ. Νικολάου) με δείκτη 3-4-5.
  • Η Παλαιά Χώρα με δείκτη 4-5.
  • Δασικός δρόμος Όρους μέχρι το τυφλό Κάτω Βόδι με δείκτη 3-4-5.
  • Ο τυφλός δασόδρομος Αγ. Νικολάου με δείκτη 3-4-5.
  • Περιοχή Αρχαίου Ελαιώνα (από Αιγινήτισσα και Β΄ Μαραθώνα) με δείκτη 4,5.
  • Η Ιερά Μονή Αγίου Μηνά και της Χρυσελεόντισσας, σημεία τα οποία επισκέπτονται πολλοί τουρίστες προσκυνητές με δείκτη 3-4-5. Για την Ιερά Μονή της Χρυσελεόντισσας δύναται η ελεύθερη διέλευση οχημάτων και πεζών κατά τις ημερομηνίες 14-15/8 κατά τις οποίες
  • εορτάζει η Ιερά Μονή, κατόπιν θετικής εισήγησης της Διοίκησης Π.Υ. Πειραιά για τις συγκεκριμένες ημέρες.
  • Στο νησί Μονή, προτείνεται η απαγόρευση πρόσβασης μετά τη δύση του ηλίου και η παραμονή σε αυτό με δείκτη 3-4-5.

Θεωρήθηκε και εγκρίθηκε μελέτη έργων αντιπυρικής προστασίας για τις Κοινότητες Μεσαγρού, Βαθέος, Αίγινας και Πέρδικας, ενδεικτικού προϋπολογισμού 5.196.263 ευρώ.

meleti-dasos.jpg
Θεωρήθηκε και εγκρίθηκε, από τη Διεύθυνση Δασών Πειραιά, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μελέτη με τίτλο: "Έργα αντιπυρικής προστασίας για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών εντός των Δημοτικών Κοινοτήτων Μεσαγρού, Βαθέος, Αίγινας και Πέρδικας, της Δημοτικής Ενότητας Αίγινας, του Δήμου Αίγινας, της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, αρμοδιότητας του Δασαρχείου Πειραιά", η οποία εντάσσεται στο έργο: "Έργα αντιπυρικής προστασίας σε δημόσιες δασικές εκτάσεις εντός του Δήμου Αίγινας αρμοδιότητας του Δασαρχείου Πειραιά". 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Κύριος σκοπός της μελέτης είναι να προβλεφθούν οι κίνδυνοι και να προταθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται και θα συντελέσουν καταλυτικά στην αντιπυρική άμυνα τόσο της μελετώμενης περιοχής, όσο και της ευρύτερης. Η υπό μελέτη δασική περιοχή, ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Περιγραφή των εργασιών:

1. Γενικές εκσκαφές σε έδαφος βραχώδες χωρίς τη χρήση εκρηκτικών συνολικού όγκου 70.350,00 κ.μ.

Η εργασία περιλαμβάνει γενικές εκσκαφές, βραχωδών εδαφών, περιλαμβανομένων γρανιτικών και κροκαλοπαγών, ανεξαρτήτως βάθους, ύψους και κλίσεως πρανών, σε νέο έργο ή για επέκταση ή συμπλήρωση υπάρχοντος, ανεξαρτήτως της θέσης εργασίας και των δυσχερειών προσπέλασης, με οποιοδήποτε εκσκαπτικό μέσο, (χρήση αεροσυμπιεστή) με την μεταφορά των προϊόντων σε οποιαδήποτε απόσταση.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι εκσκαφές που θα πραγματοποιηθούν για:

  • την επαναφορά του καταστρώματος των δρόμων στην πρότερα κατάστασή του,
  • αυτές που απαιτούνται για την διαμόρφωση της ορθής εγκάρσιας κλίσης του καταστρώματος για την παροχέτευση των υδάτων προς το εσωτερικό στην τάφρο (σε πολλές θέσεις των δρόμων η αντίθετη κατεύθυνση της εγκάρσιας κλίσης του καταστρώματος δημιουργεί
  • νεροφαγώματα),
  • για τη διάνοιξη νέας τάφρου στους δασόδρομους που δεν υφίσταται 
  • στη δημιουργία πλατωμάτων αναστροφής οχημάτων σε επιλεγμένες θέσεις

2. Ισοπέδωση καταστρώματος με διαμορφωτήρα συνολικής επιφάνειας συνολικής επιφάνειας 298.752,00 τ.μ. Θα γίνει εργασία ισοπέδωσης και μορφώσεως της επιφάνειας του καταστρώματος οδού δια διαμορφωτήρος και της μεταφοράς των προϊόντων μέχρις αποστάσεως 50 μ. Η εργασία αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας όλων των εκσκαφικών εργασιών και πριν την κατασκευή της χαλικόστρωσης – οδοστρωσίας στο κατάστρωμα όλων των δασοδρόμων και των δρόμων που κινούνται επί των αντιπυρικών ζωνών.

3. Καθαρισμός και μόρφωση τάφρου τριγωνικής διατομής ή τάφρου ερείσματος, σε κάθε είδους έδαφος συνολικού μήκους 22.000,00 μ.

Η εργασία περιλαμβάνει τον πλήρη καθαρισμό και μόρφωση πρανών και πυθμένα υφιστάμενης τάφρου τριγωνικής διατομής ή ερείσματος, σε κάθε είδους έδαφος, με διαστάσεις και κλίσεις που καθορίζονται στη μελέτη, με μηχανικά μέσα ή και με τα χέρια, μετά της μεταφοράς των προϊόντων σε οποιαδήποτε απόσταση.
4. Άρση Καταπτώσεων ή κατολισθήσεων εδάφους οποιασδήποτε φύσεως από τα πρανή ορυγμάτων ή επιχωμάτων υφιστάμενων οδών, με τη μεταφορά των προϊόντων σε οποιαδήποτε απόσταση συνολικού όγκου 4.200,56 κ.μ.
5. Χαλικόστρωση δασοδρόμων (οδοστρωσία υπόβασης και βάσης) συνολικής επιφάνειας 268.040,00 τ.μ.

Θα πραγματοποιηθεί εργασία κατασκευής οδοστρωσίας δύο στρώσεων των 10 εκ. ήτοι υπόβασης και βάσης για την σταθεροποίηση του καταστρώματος των δασοδρόμων μετά από διαλογή και κατεργασία κατάλληλων υλικών εκσκαφών που θα προκύψουν από τις προαναφερόμενες εργασίες με τη μεταφορά των προϊόντων σε απόσταση μεταφοράς 15 χλμ.

6. Καθαρισμός αντιπυρικών ζωνών 150,00 στρ. Θα πραγματοποιηθεί εργασία κατεργασίας με αναμόχλευση ή αυλάκωση με προωθητήρα μέχρι βάθους 0,20 μ. με απομάκρυνση ή εναπόθεση των προϊόντων κατεργασίας σε απόσταση μέχρι 50μ. για τη συντήρηση αντιπυρικών λωρίδων.

screenshot.1371.jpg

Στη συνέχεια περιγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκτέλεση του έργου:

1. Η διαμόρφωση των επιφανειών εργασίας θα πραγματοποιηθούν στην απαιτούμενη έκταση και οι επιτρεπτές εκσκαφές θα είναι μόνο οι τεχνικά απαραίτητες, περιοριζόμενες αυστηρά στα όρια του τοπογραφικού διαγράμματος που συνοδεύει την μελέτη.
2. Να ληφθεί μέριμνα για τη μικρότερη δυνατή διατάραξη του Φυσικού Περιβάλλοντος της περιοχής του έργου, ώστε τα δυσμενή αποτελέσματα αυτής στο οικείο και ευρύτερο φυσικό περιβάλλον, να είναι τα μικρότερα δυνατά.
3. Ο ανάδοχος αναλαμβάνει την υποχρέωση λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων αντιπυρικής προστασίας της περιβάλλουσας δασικής βλάστησης και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων με ευθύνη και μέριμνα της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (ανεξαρτήτως αντιπυρικής ή μη περιόδου).
4. Η φθορά της δασικής βλάστησης περιορίζεται στην ελάχιστη δυνατή. Η ανάγκη απομάκρυνσης της υπάρχουσας φυτικής ύλης στην περιοχή ανάπτυξης του έργου πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση και τις υποδείξεις της υπηρεσίας μας. Τα δασικά προϊόντα που τυχόν θα παραχθούν, θα διακινηθούν και διατεθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.
5. Οι θέσεις επέμβασης είναι συγκεκριμένες και αυστηρά προσδιορισμένες στο έδαφος δια του πρωτοκόλλου εγκατάστασης που θα συνταχθεί, δύναται δε να τροποποιηθούν μετά από εισήγηση της αρμόδιας δασικής αρχής, αν προκύψουν σοβαρά ζητήματα προστασίας του
φυσικού περιβάλλοντος.
6. Θα υπάρξει πρόβλεψη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Απαιτείται επ’ αυτού όπως τοποθετηθούν πινακίδες προειδοποίησης πιθανών κινδύνων που διατρέχουν οι παραπάνω.
7. Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση στη γύρω έκταση, πλην των καθορισμένων για την επέμβαση θέσεων.
8. Απαγορεύεται η μεταβολή ή επέκταση της χρήσης της έκτασης, πέραν του εγκεκριμένου σκοπού.
9. Το Δημόσιο δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν εκνίκηση επί της έκτασης εκ μέρους τρίτων.
10. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων δεν έχει αντίρρηση για το έργο με την προϋπόθεση να πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη εκπροσώπου της, με έγκαιρη και ανά τακτά διαστήματα υποβολή προγράμματος εργασιών, γιατί μεγάλο μέρος τους γίνεται εντός
αρχαιολογικών χώρων (δρόμοι 3,4,6,12-20, 24-26, και αντιπυρικές Α1-Α7 του τοπογραφικού διαγράμματος) σύμφωνα με τον Ν. 4858/2021 όπως αναφέρεται στο σχετικό (14).
11. Απαγόρευση διενέργειας εργασιών υπαίθρου στο πλαίσιο του προγράμματος Antinero ΙII τις ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι σε επίπεδο συναγερμού ( 5) . Στις περιοχές στιςοποίες ο δείκτης επικινδυνότητας για έναρξη και εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς είναι υψηλός και πολύ υψηλός ( 3 και 4) , παρακαλούνται όλα τα συνεργεία να έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για περίπτωση ενδεχόμενης έναρξης πυρκαγιάς ( βυτίο, πυροσβεστήρες, απομάκρυνση ξερής βιομάζας κοκ) και να λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές (μειωμένο ωράριο, υλοποίηση πιο ελαφρών εργασιών κ.ο.κ.) .
12. Οι σχετικές εργασίες δεν θα ξεκινήσουν πριν την σύνταξη του πρωτοκόλλου εγκατάστασης, το οποίο θα συντάξει το Δασαρχείο Πειραιά. Η ημερομηνία σύνταξής του εν λόγω πρωτοκόλλου λογίζεται ως ημερομηνία έναρξης εργασιών.
13. Ο ανάδοχος θα πρέπει κατά την εκτέλεση του έργου να τηρεί το άρθρο 6 της (9) σχετικής σύμβασης αναφορικά με τις προθεσμίες Πέρατος και Χρονοδιαγράμματος σύμφωνα και με το υπ’ αριθμ. έγγραφο Δ/νσης Προστασίας Δασών του ΥΠΕΝ με θέμα « Ενημέρωση περί σύναψης σύμβασης και έναρξης εργασιών».

Ο χάρτης αποτελεί μέρος τους εγγράφου της απόφασης.

Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης η ακολουθία του Νυμφίου στην Μητρόπολη της Αίγινας.

DSC_0012.jpg

Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης, τελέσθηκε η ακολουθία του Νυμφίου στην Μητρόπολη και στις εκκλησίες της Αίγινας. Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά το βράδυ της Κυριακής, κατά το οποίο τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου. 

Είναι μία περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας οι πιστοί θα βιώσουν μέσα από τις καθημερινές ακολουθίες, τον λειτουργικό και υμνολογικό κύκλο της εκκλησίας την πορεία του Κυρίου προς την Ανάσταση.

Μεγάλη Δευτέρα (Κυριακή Βαϊων βράδυ): Την Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα: α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του. β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22): Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.

Παράταση υποβολής δήλωσης στο μητρώο καθαρισμού οικοπέδων. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής η 31η Μαΐου 2024.

dasiki-prostasia-apopsilosi.jpg

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας», επεκτείνεται η προθεσμία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης στο Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών σχετικά με τον καθαρισμό ακάλυπτων χώρων. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Συγκεκριμένα στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 53Α του ν. 4662/2020, όπως αυτό προστέθηκε με το ν. 5075/2023, περί προθεσμίας υποβολής υπεύθυνης δήλωσης για τις υποχρεώσεις πυροπροστασίας, προστίθενται εδάφια τρίτο και τέταρτο, σχετικά με την παράταση αυτής, και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Οι υπόχρεοι της παρ. 3, μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, προβαίνουν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο της παρ. 1. Για την αποτελεσματική διενέργεια των ελέγχων, ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων του πρώτου εδαφίου, δημιουργείται ηλεκτρονική φόρμα καταγγελιών. Για το πρώτο έτος σύστασης του μητρώου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης των υπόχρεων της παρ. 3 ορίζεται η 31η Μαΐου 2024. Η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου δύναται να παρατείνεται με απόφαση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.».

"Ζώντας με Αίσθημα και Συναίσθημα". H κ. Καίτη Τύμη - Εμμανουήλ, παρουσίασε τη νέα της ποιητική συλλογή στην αυλή του Λαογραφικού.

S1250001.JPG
Το απόγευμα του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής, της ποιήτριας και ζωγράφου κ. Καίτης Τύμη - Εμμανουήλ.


Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες και απαγγελίες ποιημάτων. Για τη νέα ποιητική συλλογή, που έχει τίτλο: "Ζώντας με Αίσθημα και Συναίσθημα", μίλησαν η κ. Μπέση Αναστασία, φιλόλογος, ο κ. Άκης Μπουγάς - Γ. Γραμματέας του Ελληνοουκρανικού Επιμελητηρίου, η κ. Ειρήνη Παπανικολάου, συγγραφέας, και ο κ. Στέλιος Στυλιανού, συγγραφέας - σκηνοθέτης.

20240427_194138.jpg
Ποιήματα απήγγειλαν η κ. Ελένη Κυπραίου, ο κ. Νίκος Νικολάου, η κ. Άντζυ Ζησιμάτου, η κ. Ιωάννα Περατινού, η κ. Τύμη Καίτη και η κ. Συμεών Μαρία - ηθοποιός, συνθέτης και ποιήτρια.

Παρατηρήσεις για το θέμα του υποθαλάσσιου αγωγού στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

sizitisi-agogos-pesi.jpg
Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στο πλαίσιο της 2ης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, συζητήθηκε το θέμα "Το εμβληματικό έργο του Υποθαλάσσιου Αγωγού Αίγινας, τα προβλήματα και οι υποχρεώσεις του μέλλοντος", το οποίο κατέθεσε Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρη Κατσικάρης.

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Το απόσπασμα του θέματος από την συνεδρίαση.





Για όσους παρακολουθούν συστηματικά το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας, υπήρξε η ελπίδα ότι ίσως να τεθούν τεκμηριωμένες ερωτήσεις και τοποθετήσεις, που να απαντούν στα πολλαπλά ερωτήματα, που έχουν δημιουργηθεί για τον υποθαλάσσιο αγωγό, τόσο για τα ζητήματα που προέκυψαν από την βλάβη του και τη διαχείρισή της, όσο και για το το παρόν και το μέλλον του έργου. 

Αντί αυτού, φάνηκε ότι υπάρχει ασυνέχεια της γνώσης (κατανοητή σε ένα βαθμό μετά την αλλαγή των διοικήσεων) σε ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες του υποθαλάσσιου αγωγού, τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο παρελθόν κτλ.

Σημεία από την τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Κατσικάρη:

Ο κ. Δημήτρης Κατσικάρης ρώτησε εάν έγιναν οι κολλήσεις σωστά, εάν έγινε αλλαγή της μελέτης και γιατί έγινε. Επίσης είπε ότι: "φτάνουμε στο τέλος και ο αγωγός θα πρέπει να λειτουργεί σωστά από σοβαρό και πιστοποιημένο φορέα, όχι από απλούς υδραυλικούς όπως φαίνεται να πιστεύουν κάποιοι στην Αίγινα".

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι από τη διακοπή της υδροδότησης, έγινε γνωστό ότι ο Δήμος Αίγινας δεν είχε και δεν έχει εναλλακτική λύση για να εξασφάλιση την υδροδότηση.

Ο κ. Δημήτρης Κατσικάρης, φάνηκε να διερωτάται σχετικά με το χρόνο περαίωσης του έργου. Κι όμως επί της θητείας του, ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής στις 18 Ιουλίου 2023, συζητήθηκε το θέμα της 7ης παράτασης της προθεσμίας εκτέλεσης των εργασιών του έργου.

Ακολουθεί η απόφαση:

screenshot.1364.jpg
Πρόκειται για την  1678/2023 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, την οποία το Aegina Portal την έχει παρουσιάσει ήδη από τις 11 Αυγούστου 2023, αλλά και πρόσφατα στις 28 Μαρτίου 2024. 

Δεν είναι μόνο ή έναρξη της περιόδου προθεσμίας συντήρησης, αλλά τουλάχιστον τρεις ακόμη αποφάσεις που επηρεάζονται και έληξαν την συγκεκριμένη ημερομηνία:  

Ανανέωση χρονικής διάρκειας παραμονής - αγκυροβολίας των πλωτών ναυπηγημάτων του αγωγού.

Σε ένα άλλο θέμα που αφορά την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού, με απόφαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, παρατάθηκε έως τις 9 Απριλίου 2024 η χρονική διάρκεια παραμονής και αγκυροβολίας των πλατών ναυπηγημάτων που αφορούν στο έργο "Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της ν. Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ", στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της ν. Σαλαμίνας (θέση Ρέστη). 

Παράταση της προθεσμίας σύμβασης της υπηρεσίας του Τεχνικού Συμβούλου του έργου.

Το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής αποφάσισε ομόφωνα στη συνεδρίαση που έγινε στις 8 Αυγούστου 2023 την έγκριση της παράτασης της λήξης της σύμβασης της υπηρεσίας του Τεχνικού Συμβούλου έως  09-4-2024, χωρίς αύξηση του συμβατικού τιμήματος ή κάποια άλλη αξίωση.

Παράταση παραχώρησης απλής χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Λεοντίου.

Τέλος, στη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Αίγινας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023, συζητήθηκε το θέμα της χρονικής επέκτασης υφιστάμενης παραχώρησης απλής χρήσης χώρου στην χερσαία ζώνη λιμένα Λεοντίου της Τεχνικής Εταιρείας Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε. έως και 09/04/2024.

Οι φορείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ημερομηνίες, γιατί ίσως κάποιες χρειάζεται να ανανεωθούν. Ωστόσο, καταδεικνύουν τον κομβικό χαρακτήρα της ημερομηνίας 09/04/2024. 

Η συζήτηση που έγινε στο ΠΕ.ΣΥ. το μεσημέρι της Παρασκευής, δεν διεκδικεί σε καμία περίπτωση δάφνες για την ενημέρωση που προσέφερε, το αντίθετο, δημιουργεί προβληματισμό για τα όσα ειπώθηκαν.

Σημεία από την τοποθέτηση του κ. Νίκου Χαρδαλιά:

"Από την πρώτη στιγμή, εμείς δεν πιστέψαμε ότι υπήρχε ζήτημα δολιοφθοράς", είπε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, παρά το γεγονός ότι στις 2 Φεβρουαρίου 2024, είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τη δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης της Αίγινας. 

Αναφορικά με την αστοχία σε σύνδεση στον υποθαλάσσιο αγωγό, είναι χαρακτηριστική η τοποθέτησή του:

"Αυτή η αστοχία υπήρξε σε μία συγκεκριμένη σύνδεση, προφανώς δεν είναι η μόνη σύνδεση, που συνοδεύει όλο αυτό το έργο, είναι πάρα πολύ μεγάλο. Άρα το ερώτημα είναι: υπάρχουν ανάλογες αστοχίες; Και εδώ ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση η οποία είναι εξωπραγματική. Είναι αστειότητα αυτό. Καλούνται υπηρεσίες της Περιφέρειας ή του Δήμου έστω, να παραλάβουν ένα έργο. Με ποιο τρόπο οι υπηρεσίες θα παραλάβουνε ένα έργο, το οποίο είναι υποθαλάσσιο και το οποίο ιδιαίτερη γνώση δεν έχει κανένας από τους υπηρεσίες μας. Είναι η κλασική περίπτωση που αντιμετωπίζουμε με ένα κράτος που απλά περνάει την αρμοδιότητα κάπου, οριζόντια". 

Ο κ. Χαρδαλιάς με αυτή του την τοποθέτηση, κατά την άποψή μας, υποπίπτει σε λάθη, δείχνοντας ότι δεν είναι ενήμερος για το τι προβλέπουν οι συμβάσεις και τα τεύχη δημοπράτησης, αφού όλη η διαδικασία που αναφέρει προβλέπεται με ακρίβεια στα Τεχνικά Τεύχη του έργου. 

"Με ποιο τρόπο οι υπηρεσίες θα παραλάβουνε ένα έργο, το οποίο είναι υποθαλάσσιο και το οποίο ιδιαίτερη γνώση δεν έχει κανένας από τους υπηρεσίες μας", διερωτήθηκε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μα όλο αυτό το έργο (το οποίο δικαίως χαρακτηρίζεται ως εμβληματικό) από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας έχει γίνει. Οι Τεχνικές Προδιαγραφές, ο Κανονισμός Μελετών, η  Διακήρυξη του Δημόσιου διαγωνισμού, ο έλεγχος της πορείας το έργου, οι φάσεις και οι διαδικασίες των δοκιμών, όλα αυτά έχουν υποβληθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Αυτή η τοποθέτηση φαίνεται να υποβιβάζει όλα αυτά τα έγγραφα και τις αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί από το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής, την Οικονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας, την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αίγινας. Μόνο ερωτηματικά και προβληματισμό δημιουργούν τέτοιου είδους τοποθετήσεις.

Ωστόσο, αν ισχύουν τα όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ότι δηλαδή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν έχουν "ιδιαίτερη γνώση", τότε ως κάτοικοι της Αίγινας θα πρέπει να ανησυχούμε σοβαρά. 

Αντίθετα με τον τίτλο του θέματος, δεν ακούσαμε τίποτα για το μέλλον του υποθαλάσσιου αγωγού, αλλά μια τοποθέτηση του κ. Χαρδαλιά, που επίσης προβληματίζει: "Θα ξεκινήσει και μία συζήτηση με τον Δήμο Αίγινας, να δούμε εάν για οποιαδήποτε λόγο - το νησί αυτό και τα άλλα νησιά μας, έτσι, τα οποία έχουν αγωγούς, υπάρχει πρόβλημα με τους αγωγούς - πως μπορούνε να εξασφαλίσουν αυτονομία στο νερό. Δεν είναι εύκολη άσκηση, το ξέρετε κύριε Κατσικάρη από την εμπειρία σας, σε κάθε περίπτωση όμως αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει".

Για δεκαετίες οι κάτοικοι του νησιού και οι φορείς τις αυτοδιοίκησης θεωρούσαν ότι ο αγωγός θα εξασφάλιζε τη αυτονομία, τι αλλάζει τώρα; 

Τέλος, σε άλλο σημείο είπε ότι: "Το έργο λειτουργεί μόλις στο 12% της πραγματικής του δυνατότητας, γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν οι συνδέσεις, τα δίκτυα και όλα αυτά που γνωρίζουμε κατά καιρούς".

Ποια είναι άραγε τα δίκτυα και οι συνδέσεις που δεν λειτουργούν;

Για το ζήτημα της εκτέλεσης του έργου, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχει ζητηθεί παράταση.

Μικρές Αγγελίες

Διακηρύξεις - Προκηρύξεις - Προσκλήσεις



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png