
Μια σπουδαία επιτυχία για την Αίγινα επιφύλασσε το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου Κ20, που διεξήχθη στην Κραϊόβα της Ρουμανίας.
Ο Αντώνης Ζαμπέλης κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στα 3.000 μέτρα με φυσικά εμπόδια (στιπλ), σημειώνοντας την εξαιρετική επίδοση 9'17"99.
Μια μάχη μέχρι το τέλος, κόντρα στα προβλήματα
Ο αγώνας εξελίχθηκε σε μια δυνατή μονομαχία, καθώς τρεις αθλητές ξεχώρισαν από την αρχή και αποσπάστηκαν από το υπόλοιπο γκρουπ. Ο Αντώνης έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, διεκδικώντας το μέγιστο μέχρι τα τελευταία μέτρα της κούρσας. Ωστόσο, η προσπάθειά του έγινε ακόμη πιο δύσκολη, καθώς κατά τη διάρκεια της διαδρομής επανεμφανίστηκε ένα πρόβλημα στη μέση που τον είχε ταλαιπωρήσει για έναν μήνα στην αρχή της σεζόν. Παρά τις ενοχλήσεις που περιόρισαν έναν ακόμα καλύτερο χρόνο, ο νεαρός αθλητής έδειξε τεράστια ψυχικά αποθέματα και κράτησε τη θέση του στο βάθρο, πανηγυρίζοντας το πρώτο του βαλκανικό μετάλλιο στην κατηγορία Κ20, το οποίο συνοδεύτηκε και από ατομικό ρεκόρ.
Διπλή επιτυχία: Στίβος και εισαγωγή στο πανεπιστήμιο
Η επιτυχία αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες της φετινής χρονιάς. Ο Αντώνης Ζαμπέλης είχε να διαχειριστεί το βαρύ πρόγραμμα της προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Όχι μόνο δεν άφησε τις προπονήσεις του, αλλά πέτυχε έναν σπάνιο διπλό άθλο: έγραψε πολύ καλά στις εξετάσεις, εξασφαλίζοντας την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο, και παράλληλα ανέβηκε στο βαλκανικό βάθρο!
Το πλάνο για τη συνέχεια
Η αγωνιστική χρονιά δεν έχει κλείσει ακόμα για τον Αιγινήτη πρωταθλητή. Σε δύο εβδομάδες, ο Αντώνης πρόκειται να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών στον Βόλο. Αμέσως μετά, σειρά έχει η απαραίτητη ξεκούραση και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποθεραπείας για την πλήρη αποκατάσταση του τραυματισμού του. Στόχος είναι να μπει δυνατά στη νέα, εξαιρετικά σημαντική σεζόν, η οποία περιλαμβάνει το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20, όπου στοχεύει σε μια ακόμη μεγάλη διάκριση για τα ελληνικά χρώματα.
Διακρίσεις και για τους αθλητές στο Καρπενήσι
Τα ευχάριστα νέα για την αθλητική οικογένεια συνεχίζονται, καθώς οι αθλητές που πραγματοποιούν την προετοιμασία τους στο Καρπενήσι σημείωσαν επίσης σπουδαίες επιδόσεις.
Ο Γιώργος Ζαμπέλης κυριάρχησε στους αγώνες δρόμου στο Καρπενήσι, παίρνοντας την πρώτη θέση στα 10.000 μέτρα ανδρών.
Ο Διονύσιος Παπαδάκης πραγματοποίησε μια εξαιρετική και πολλά υποσχόμενη εμφάνιση στα 5.000 μέτρα.
Οι δύο αθλητές ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο αυτό το τεστ ετοιμότητας, μία εβδομάδα πριν από τη συμμετοχή τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16, το οποίο θα διεξαχθεί στη Χαλκίδα.
Συγχαρητήρια στον Αντώνη Ζαμπέλη και σε όλη την ομάδα για τις σπουδαίες επιτυχίες που χαρίζουν στην Αίγινα! Καλή επιτυχία στους επόμενους αγώνες!
Ο Βασίλης Ζαμπέλης δήλωσε στο Aegina Portal
«Βρισκόμαστε στην Κραϊόβα της Ρουμανίας. Πριν λίγο τελείωσε ο αγώνας των 3.000 μέτρων στιπλ και είχαμε μια μεγάλη επιτυχία για την Αίγινα. Ο αθλητής Ζαμπέλης Αντώνης, για πρώτη φορά, πήρε βαλκανικό... το πρώτο του βαλκανικό μετάλλιο, την τρίτη θέση.
Αγωνίστηκε όσο μπορούσε καλύτερα μέχρι το τέλος με τους άλλους δύο αθλητές, αλλά ένα πρόβλημα στη μέση που είχαμε στην αρχή της χρονιάς επανεμφανίστηκε μέσα στον αγώνα, με αποτέλεσμα να περιορίσει λίγο τον χρόνο.
Ήταν μια δύσκολη χρονιά με πανελλήνιες εξετάσεις και το παιδί, παρόλα αυτά, συνέχισε να γυμνάζεται και κατάφερε και να περάσει στο πανεπιστήμιο και να φέρει και ατομικό ρεκόρ και βαλκανικό μετάλλιο – και πρώτο μετάλλιο στην Κ20.
Θα τελειώσει η χρονιά του Αντώνη σε δύο εβδομάδες με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών. Πιστεύω να είναι καλά, να μην υπάρχει... να μην έχει πρόβλημα και να αγωνιστεί, και μετά θα πάμε σε ξεκούραση, που τη χρειάζεται, και σε αποκατάσταση του τραυματισμού, ώστε την επόμενη χρονιά, που είναι πολύ σημαντική γιατί έχει Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Κ20, να μπορέσει να κάνει μια μεγάλη διάκριση για τη χώρα.
Μαζί με τον Βαλκανιονίκη να αναφέρω ότι στο Καρπενήσι που γυμνάζονται ο Ζαμπέλης ο Γιώργος και ο Παπαδάκης ο Διονύσιος, αγωνίστηκαν σε αγώνες δρόμου στο Καρπενήσι, με τον Ζαμπέλη τον Γιώργο στα 10.000 μέτρα άνδρες να κερδίζει τον αγώνα και να κάνει και πολύ καλή εμφάνιση στα 5.000 μέτρα ο Παπαδάκης. Όλα αυτά μια εβδομάδα πριν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα αγωνιστούν στη Χαλκίδα για την κατηγορία Κ16.»
Σε δημόσια διαβούλευση έως τη Δευτέρα 20 Ιουλίου βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, στη διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας.
Για την Αίγινα, η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας της ΕΥΔΑΠ στο νησί, με στόχο την ενιαία διαχείριση της ύδρευσης, της αποχέτευσης και, για πρώτη φορά, της άρδευσης.
Το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από την Παρασκευή 10 Ιουλίου έως και τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.
Το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι η μεταρρύθμιση διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, ενισχύει την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες και προστατεύει πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού που θα μεταφερθεί στις νέες δομές.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στον εξορθολογισμό της διαχείρισης του νερού, την καταπολέμηση της σπατάλης, και την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας και της κλίμακας των δύο ισχυρών φορέων, ενώ παράλληλα ενισχύει τη δυνατότητα χρηματοδότησης και υλοποίησης απαραίτητων έργων, καθώς και ενσωματώνει τη σημασία της τοπικής γνώσης και των αναγκών κάθε περιοχής.
Στόχος είναι ένα πιο οργανωμένο, ανθεκτικό και δίκαιο σύστημα, που θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες και θα διασφαλίζει ποιοτικό, ασφαλές και οικονομικά προσιτό νερό. Η διασφάλιση της απρόσκοπτης, προσιτής και ασφαλούς πρόσβασης όλων των πολιτών στο νερό, το οποίο αποτελεί τον πολυτιμότερο φυσικό, δημόσιο πόρο και θεμέλιο κάθε μορφής ζωής, κοινωνικής οργάνωσης και οικονομικής δραστηριότητας, είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα και προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σήμερα και στο μέλλον.
Η επίδραση της κλιματικής κρίσης και των αυξανόμενων πιέσεων στην υδατική ασφάλεια, τα φαινόμενα λειψυδρίας και η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για προσιτό και ποιοτικό νερό, καθιστούν την ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των υδατικών πόρων απολύτως αναγκαία.
Με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, συνενώνονται οι δυνάμεις 70 παρόχων υπηρεσιών ύδατος σε δύο. Σήμερα, οι φορείς συνολικά στη χώρα μας ξεπερνούν τους 735, με συνέπεια τον κατακερματισμό, την αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και την αναποτελεσματικότητα. Με το νέο πλαίσιο, επεκτείνεται η χωρική αρμοδιότητα της ΕΥΔΑΠ σε όλη την ηπειρωτική Αττική, την Αίγινα και το Αγκίστρι, την Βοιωτία, την Φωκίδα και την Εύβοια (με την εξαίρεση της Σκύρου).
Η αναβάθμιση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης θα μειώσει τη σπατάλη του νερού, θα οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη διαχείριση και, μακροπρόθεσμα, σε μείωση του λειτουργικού κόστους. Παράλληλα, η πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια (π.χ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), ευρωπαϊκά προγράμματα και διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, διευκολύνει την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων σε υποδομές. Το νέο σχήμα παρέχει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στην προσέλκυση και στελέχωση με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, προσφέροντας ανταγωνιστικότερο μισθολογικό πλαίσιο και ενισχύοντας τη συνολική επιχειρησιακή ικανότητα.
Ταυτόχρονα, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των δικτύων αποχέτευσης και των λυμάτων θα συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην αποτροπή περιστατικών περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, όπως οι υπερχειλίσεις λυμάτων που παρατηρήθηκαν πέρυσι σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές.
Το νερό είναι ευθύνη μας. Δεν ανήκει μόνο σε εμάς, ανήκει και στα παιδιά μας. Οφείλουμε να το προστατεύσουμε, να μειώσουμε τη σπατάλη του και να το κληροδοτήσουμε, άφθονο, ποιοτικό και προσιτό στην επόμενη γενιά, αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.
Μπορείτε να δείτε την δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση και το σχέδιο νόμου εδώ.
Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.
Τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 17ου Aegina Fistiki Fest, κ. Μιχάλη Σπυριδάκη, φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal.
Στη συνέντευξη μίλησε για την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, τις φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, το «Σινεμά στη Θάλασσα», το 16ο Φεστιβάλ Θεάτρου, καθώς και για την προετοιμασία του Aegina Fistiki Fest 2026, τις προφεστιβαλικές δράσεις και τη φετινή διοργάνωση της εμπορικής έκθεσης.
Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου, εντάχθηκε στο Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών – Υποδομές ΟΤΑ 2021-2025 η πράξη «Αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές μετά από φυσικές καταστροφές στον Δήμο Αίγινας», με χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.
Το έργο αφορά την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα της 6ης Σεπτεμβρίου 2023 σε συνολικά 23 τμήματα του δημοτικού οδικού δικτύου της Αίγινας, συνολικού μήκους περίπου 20,2 χιλιομέτρων.
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται:
Σύμφωνα με την απόφαση, στόχος του έργου είναι η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργικότητας του δημοτικού οδικού δικτύου, η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και η θωράκιση των υποδομών απέναντι σε μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τα παραδοτέα περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των 23 οδικών τμημάτων, την κατασκευή νέου ασφαλτικού οδοστρώματος επιφάνειας περίπου 97.000 τετραγωνικών μέτρων, έργα αποστράγγισης και την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού οδικής ασφάλειας. Ωφελούμενος πληθυσμός του έργου υπολογίζεται σε 12.911 κατοίκους, ενώ το συνολικό μήκος των ανακατασκευασμένων οδών ανέρχεται σε περίπου 20 χιλιόμετρα.
Η πράξη έχει συνολικό προϋπολογισμό 3,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 1 εκατ. ευρώ καλύπτεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ τα υπόλοιπα 2,4 εκατ. ευρώ προβλέπεται να καλυφθούν από ίδιους πόρους.
Υπενθυμίζεται ότι την σχετική πρόσληση είχε δημοσιεύσει το Aegina Portal τον Νοέμβριο του 2025.
Η ημερομηνία έναρξης της πράξης έχει οριστεί η 15η Απριλίου 2026, ενώ η ολοκλήρωσή της προβλέπεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028.
Σχετική ειδησεογραφία:
Πρόσκληση χρηματοδότησης 1.000.000 € για τον Δήμο Αίγινας μέσω του Ειδικού Προγράμματος Φυσικών Καταστροφών. 26 Νοεμβρίου 2025
Στη χρηματοδότηση μέρους των εξόδων για τη διεξαγωγή εξειδικευμένης αρχαιολογικής έρευνας στον Κρυπτό Λιμένα και την παραλία της Κολώνας προχωρά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αίγινας, μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η απόφαση ελήφθη κατά την κατεπείγουσα διά περιφοράς συνεδρίαση του σώματος την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026. Η εγκεκριμένη δαπάνη, ύψους 10.000 ευρώ, αφορά την κάλυψη των αναγκών διατροφής της ερευνητικής ομάδας, που θα δραστηριοποιηθεί στο νησί κατά το διάστημα από 31 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου 2026.
Το πλαίσιο και οι στόχοι του προγράμματος
Η Αίγινα πρόκειται να αποτελέσει το πεδίο εφαρμογής δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων- www.ubluetec.eu και www.tectonics.eu - που εστιάζουν στην ανάπτυξη υποβρύχιων τεχνολογιών για την προστασία της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Οικονομίας».
Η συγκεκριμένη αποστολή εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα της UNESCO για την Ενάλια και Παράκτια Αρχαιολογία στην Ελλάδα, το οποίο υλοποιείται από το 2019. Αποτελεί προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στους εξής φορείς: Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (Φορέας συντονισμού) Πανεπιστήμιο Aix-Marseille Γαλλική Σχολή Αθηνών Κύριος στόχος της διεπιστημονικής αυτής έρευνας είναι η εκπαίδευση, η ανάδειξη της ενάλιας αρχαιολογίας στη Μεσόγειο και η πολυδιάστατη προσέγγιση των καταλοίπων της αρχαίας λιμενικής εγκατάστασης της Αίγινας (Κρυπτός λιμένας, λιμενοβραχίονες, ύφαλοι, μώλοι). Παράλληλα, προβλέπονται υποβρύχιες ξεναγήσεις, ενώ με την ολοκλήρωση των εργασιών επιδιώκεται ο σχεδιασμός δράσεων για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας του χώρου.
Τα δεδομένα της χρηματοδότησης
Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν συνολικά 18 ερευνητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές υποβρύχιας αρχαιολογίας, γεωλογίας και ωκεανογραφίας. Αν και η βασική χρηματοδότηση καλύπτεται από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille, το Δ.Λ.Τ. Αίγινας εγκρίνει τη συνδρομή του με το ποσό των 10.000,00 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 17,92 ευρώ ανά άτομο ημερησίως για διάστημα 31 ημερών. Η δαπάνη θα καλυφθεί από σχετικό κωδικό, ενώ για την παροχή των γευμάτων θα ζητηθούν προσφορές από καταστήματα της περιοχής της Αύρας, όπου και θα επικεντρωθούν οι δραστηριότητες της ομάδας.
Η εισήγηση του Προέδρου του Δ.Λ.Τ., κ. Γιάννη Ζορμπά, υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους δράσεις εξυπηρετούν τους σκοπούς του Ταμείου, συμβάλλοντας στην προστασία των μνημείων και στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Φωτογραφία από το αρχείο του Aegina Portal.
