Δύο από τις τέσσερις ράμπες αυτόνομης πρόσβασης, ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα, δεν τοποθετήθηκαν φέτος. 

DSC_0021-amea2.jpg

Το μέλλον των δύο συστημάτων που διευκολύνουν την πρόσβαση στην θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα, στις παραλίες του Μαραθώνα και της Αύρας, αναζήτησε το Aegina Portal. Υπενθυμίζεται, ότι από τον Αύγουστο του 2021 λειτουργούν στην Αίγινα τέσσερα τέτοια συστήματα στις παραλίες: Μαραθώνα, Αγίας Μαρίνας, Αύρας και Βαγίας. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Ωστόσο, το γεγονός ότι ο κωδικός (και το χρηματικό ποσό) για την τοποθέτησή τους, δεν είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2022, προκάλεσε την σοβαρή καθυστέρηση στην τοποθέτησή τους φέτος το καλοκαίρι. 

Μάλιστα, από τα τέσσερα Seatracs, που διαθέτει ο Δήμος Αίγινας, τοποθετήθηκαν μόνο δύο από αυτά, ένα στην περιοχή της Βαγίας και ένα στην Αγία Μαρίνα. Η τοποθέτηση τους έγινε στις αρχές Αυγούστου, άρα, ο όποιος προγραμματισμός από την πλευρά των ατόμων με κινητικά προβλήματα και των συνοδών τους, βγήκε εκτός. Και βέβαια δεν είναι μόνο η ψυχαγωγία, αλλά και οι θεραπευτικοί λόγοι, που επικαλούνται όσοι τα χρησιμοποιούν.

Για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα, το Aegina Portal επικοινώνησε λίγες ημέρες πριν, με τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά.  Για την παραλία της Αύρας είπε ότι υπήρξε πρόβλημα, καθώς εκεί είναι αρχαιολογικός χώρος. Πρόσθεσε ότι το σύστημα θα μετακινηθεί και θα μεταφερθεί σε άλλο σημείο της παραλίας της Αύρας, με την έγκριση της Αρχαιολογική Υπηρεσίας. 

Στο σημείο του Μαραθώνα, επίσης, θα μετακινηθεί, ώστε να έχει πιο καλή πρόσβαση στο parking, ώστε κάποιος που ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει το Seatrack, να σταθμεύσει το όχημά του και να είναι δίπλα στο διάδρομο. "Εκεί δεν είχαμε την έγκριση από την Κτηματική Υπηρεσία έγκαιρα και λόγω ότι ήταν και τέλος της σεζόν δεν το συνεχίσαμε" είπε ο κ. Ζορμπάς και συμπλήρωσε: "Αυτά όλα είναι έτοιμα για του χρόνου, για επανατοποθετηθούν".

Τον Αύγουστο του 2021 τοποθετήθηκε στον Μαραθώνα το πρώτο από τα τέσσερα συστήματα Seatrac, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα, ώστε να διευκολύνει την πρόσβασή τους στη θάλασσα. Ήταν μία κομβική στιγμή, ώστε ο Δήμος της Αίγινας να αποκτήσει ένα σχέδιο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και να εντάξει στα σχέδιά του τέτοιου είδους διευκολύνσεις.

Στην Αίγινα, η προσπάθεια ώστε τα άτομα με κινητικά προβλήματα να έχουν ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στη θάλασσα, με τη χρήση ειδικών υποδομών, έλαβε σημαντική ώθηση το 2017 με την μαχητική προσπάθεια του κ. Χρήστου Κλώνου, πατέρα ενός παιδιού με κινητικά προβλήματα, διεκδικώντας αυτά που προβλέπει η νομοθεσία για τα ΑΜΕΑ. Είναι συγκλονιστικά τα όσα είχε δηλώσει τότε στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.

Το Aegina Portal ξεκίνησε έρευνα για το θέμα και τον Ιανουάριο του 2019 βρήκε το πρόγραμμα με τίτλο: "Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών" και δημοσίευσε τα χαρακτηριστικά του προγράμματος.

Το δημοσίευμα προκάλεσε τότε μία πρώτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις 18 Δεκεμβρίου 2019, αποφασίστηκε η συμμετοχή του Δήμου Αίγινας στο πρόγραμμα για τέσσερις παραλίες του νησιού. 

Στις αρχές Αυγούστου του 2021 τοποθετήθηκε το πρώτο από τα τέσσερα συστήματα στην παραλία του Μαραθώνα.

Δυστυχώς ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2022, έγινε γνωστό, ότι μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου τα τέσσερα seatrackas δεν είχαν ακόμη τοποθετηθεί.

Το Αυτοτελές Τμήμα Παιδείας του Δήμου Αίγινας, έχει οριστεί με Απόφαση Δημάρχου, ως "Σημείο Αναφοράς", για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. 

Πρόκειται για απόφαση η οποία είναι σε ισχύ. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την νομοθεσία σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο ορίζεται αντίστοιχα ένα σημείο Αναφοράς για το χειρισμό ζητημάτων που αφορούν τα ΑμεΑ σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο αντίστοιχα. Άρα, ο δήμος της Αίγινας είναι υποχρεωμένος, όταν λαμβάνει αποφάσεις και όταν υλοποιεί προγράμματα ή έργα να φροντίζει για την "προστασία και διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα ΑμεΑ και η προώθηση του σεβασμού της εγγενούς αξιοπρέπειας". 

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το δημοσίευμα του Aegina Portal εδώ.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png