Ενημέρωση μελών της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, για την λειτουργία του συστήματος τηλεμετρίας στο Λεόντι.

20221209_103149-tilemetria.jpg

Σήμερα το πρωί μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της νέας κεντρικής δεξαμενής στην περιοχή του Λεοντίου, σε χώρο των οποίων έχει εγκατασταθεί το Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου (ΚΣΕ) όπου γίνεται η συγκέντρωση όλων των στοιχείων από την κεντρική και τις περιφερειακές δεξαμενές και αναλύονται παράμετροι της λειτουργίας του συστήματος σε πραγματικό χρόνο. 

Σκοπός αυτής της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των αιρετών για τη λειτουργία του έργου, από τον δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά, από τον αρμόδιο χειριστή της Υπηρεσίας Ύδρευσης και τεχνικών του αναδόχου του έργου. Η επίσκεψη αυτή προέκυψε μετά από τις συνεχείς ερωτήσεις του δημοτικού συμβούλου και μέλους της Οικονομικής Επιτροπής κ. Παναγιώτη Κουκούλη και της πρόσφατης ενημέρωσης για το ίδιο θέμα στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Αντίστηχες ερωτήσεις έχουν θέσει και άλλα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο χώρος που επισκέφθηκαν σήμερα οι αιρετοί, δεν είναι το σύνολο του έργου, αλλά ένα μικρό, ουσιαστικό όμως τμήμα του, καθώς ο κύριος ρόλος της "Τηλεμετρίας", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται αυτό το έργο, είναι ο έλεγχος των διαρροών, ο τηλεέλεγχος - τηλεχειρισμός, η αυτοματοποίηση και η λειτουργία οργάνων μέτρησης στο δίκτυο ύδρευσης. 

Για τη σφαιρική κατανόηση των συστημάτων που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις της κεντρικής δεξαμενή στο Λεόντι, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κεντρική δεξαμενή έχει ήδη ένα ξεχωριστό σύστημα ελέγχου, με ιδιαίτερα προηγμένες δυνατότητες. Ωστόσο, ο έλεγχος της νέας δεξαμενής μπορεί να γίνει από το σύστημα ελέγχου της "Τηλεμετρίας", όπως άλλωστε και οι άλλες δεξαμενές του δικτύου ύδρευσης. 

Ο έλεγχος, ο αυτοματισμός και η επόπτευση που προσφέρει το σύστημα της "Τηλεμετρίας", δεν εξαντλείται όμως εκεί, το ίδιο σύστημα θα αναλάβει να ελέγξει την λειτουργία και τους αυτοματισμούς σε νέα δίκτυα ύδρευσης που θα αναπτυχθούν ή σε υφιστάμενα που θα αντικατασταθούν. Σύμφωνα με όσα είχαν παρουσιαστεί στη μελέτη με τίτλο "Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης" τον Μάρτιο του 2022, το νέο έργο θα συνεργάζεται με τους σταθμούς της "Τηλεμετρίας".

Το Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου επισκεφθήκαν σήμερα ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, η αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Κουκούλη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Δημήτρης Μούρτζης, Παναγιώτης Κουκούλης, Φίλιππος Τζίτζης, Παναγιώτης Ηλίας και Αντώνης Ντελής.

giannis-zorbas-00.jpg

Γιάννης Ζορμπάς. Σήμερα πραγματοποιήθηκε  το προκαθορισμένο ραντεβού, με τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και με συμβούλους του Δημοτικού Συμβουλίου, εδώ στην κεντρική δεξαμενή του Λεοντίου σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα όπου γίνεται το control, να πω έτσι, ο έλεγχος και η παρακολούθηση, τόσο της κεντρικής δεξαμενής, αλλά και των περιφερειακών δεξαμενών και γενικότερα του δικτύου διανομής νερού στις υπόλοιπες δεξαμενές. 

Έγινε μία παρουσίαση, παρουσία του τεχνικού της υπηρεσίας ύδρευσης, καθώς επίσης και των τεχνικών της αναδόχου εταιρείας. Όπως είδατε και στην οθόνη υπάρχουν πολλές παράμετροι οι οποίοι μας δείχνουν τεχνικά στοιχεία, μετρήσεις και γενικότερα σε πραγματικό χρόνο το πώς λειτουργεί το σύστημα και να τονίσω ότι είναι ένα σύστημα, ένα λογισμικό σύστημα, το οποίο μπορεί ο χειριστής της Υπηρεσίας Ύδρευσης να δίνει εντολές για πλήρωση των δεξαμενών και απομακρυσμένα. Δηλαδή μπορεί να το κάνει και από μία συσκευή κινητού τηλεφώνου. 

Από ότι λοιπόν διαπιστώνεται, ότι το σύστημα λειτουργεί σύμφωνα με την μελέτη, εμείς βέβαια είμαστε σε μία συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, έτσι ώστε οποιοδήποτε μικρό πρόβλημα ή οποιαδήποτε τυχόν πρόταση ή παρατήρηση έχουμε για επιπλέον εφαρμογές ή επιπλέον πληροφοριακά στοιχεία, που μπορούν να μας δοθούν, θα ζητηθούν κι αυτά θα η εταιρεία θα μας τα παρέχει.

dimitris-mourtzis-01.jpg

Δημήτρης Μούρτζης. Βρισκόμαστε εδώ μετά από πρόσκληση του δημάρχου μας, να ενημερωθούμε για το τελειωτικό στάδιο αυτού του σημαντικού έργου, που έγινε στο νησί μας και πιστεύω σ’ αυτό έχουμε συμβάλλει τα μέγιστα ο καθένας και είναι ιδιαίτερη χαρά και για μένα προσωπικά, διότι ένα έργο ζωής στο νησί μας, ναι μεν πραγματοποιήθηκε, αλλά πρέπει να είναι και τέλειο, γιατί τα πάντα είναι εξασφάλιση της ποιότητας, αλλά και της ποσότητας αυτού του αγαθού που μας έλειπε. 

Γίνονται κάποιες ερωτήσεις, κάποιες τοποθετήσεις, κάποιες ενημερώσεις, βάσει της μελέτης που έχει καταρτιστεί για το σκοπό αυτόν και πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ ωφέλιμο για όλους, το σύστημα αυτό να δουλέψει πάρα πολύ καλά και γι’ αυτό είναι η βρισκόμαστε, πιστεύω, το σύνολο της διοίκησης του Δήμου, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. 

Πραγματικά, θέλω κοιτώντας στα μάτια τους Αιγινήτες τους συμπολίτες μας, να τους πω ότι αυτό το έργο που κανένας δεν πίστευε, ότι θα γίνει στο νησί, είναι μία πραγματικότητα και δεν επιδέχεται καμίας αντιπολιτευτικής στάσης από κανέναν. 

Ένα ευχαριστώ σε όλους θέλουμε, που αγωνιστήκαμε γι’ αυτό το σκοπό, για τον καθένα και για όλους μαζί, ότι αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Δεν θέλω να πω τίποτε άλλο, θέλω να έχουμε καλή επιτυχία, επάρκεια και της ποσότητας, αλλά και εξασφάλιση της ποιότητας, που είναι δεδομένη στο νησί μας. 

Μετά τη δήλωση του κ. Δημήτρη Μούρτζη, ο κ. Γιάννης Ζορμπάς δήλωσε: Να τονίσω, ότι αυτό σπουδαίο έργο, έγινε επί διοίκησης του δημάρχου Δημητρίου Μούρτζη και είναι πραγματικά ένα πολύ σπουδαίο έργο. Μας έχει απαλλάξει την Υπηρεσία Ύδρευσης από πολλά χιλιόμετρα και καθημερινή παρακολούθηση, ώστε ήμασταν αναγκασμένοι παλιότερα, η υπηρεσία δηλαδή, να πηγαίνει σε κάθε μικρή ή μεγάλη δεξαμενή και να βλέπει τη στάθμη και αναλόγως να τη χειρίζεται χειροκίνητα. Αυτό τώρα πια έχει τελειώσει. 

Είναι πολύ σπουδαία το έργο, ξεκίνησε λοιπόν με τον δήμαρχο τον Δημήτρη Μούρτζη και εμείς αυτή τη στιγμή το παραλαμβάνουμε και το χρησιμοποιούμε.

panagiotis-koukoulis-03.jpg

Παναγιώτης Κουκούλης. Σήμερα, εδώ, στην νέα κεντρική δεξαμενή στο Λεόντι, μας έγινε μία παρουσίαση του συστήματος τηλεμετρίας για το δίκτυο ύδρευσης. Αυτή την παρουσίαση είναι κάτι το οποίο συζητάμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, γιατί πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο έργο, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και είναι ιδιαίτερα υψηλού κόστους, ανέρχεται το κόστος σε περίπου 3,5 εκατομμύρια, θα πρέπει να το παρακολουθήσει και να το προσέξει κανείς, όσο γίνεται πιο προσεκτικά. 

Σήμερα, λοιπόν, μας έγινε μία παρουσίαση. Καταλάβαμε αρκετά πράγματα, το πώς δουλεύει, πως έχει εγκατασταθεί. Ήδη λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες, από την Υπηρεσία Ύδρευσης και διευκολύνει κατά πολύ, τη διαχείριση του δικτύου και του νερού του Δήμου μας. 

Χρειάζεται κι άλλη προσπάθεια, ούτως ώστε να λειτουργήσει με τον αποδοτικότερο δυνατό τρόπο, να παρακολουθεί τις τυχόν βλάβες, να διαχειρίζεται τις παροχές, την ενέργεια και τα υδρόμετρα, τα λεγόμενα “έξυπνα” υδρόμετρα, που δίνουν τις ενδείξεις από μακριά. 

‘Έχουμε ορισμένες παρατηρήσεις πάνω σ’ αυτά τα οποία είδαμε σήμερα, θα τις εκθέσουμε και στην Οικονομική Επιτροπή. Γενικότερα πάντως, η σημερινή ημέρα νομίζω ήταν αρκετά αποδοτική, μας έδωσε μία πολύ καλή εικόνα των νέων εγκαταστάσεων του δικτύου ύδρευσης.

panagiotis-ilias-04.jpg

Παναγιώτης Ηλίας. Μετά την εγκατάσταση του προγράμματος και της επιτήρησης των δεξαμενών στο νησί μας, σήμερα είχαμε μία ενημέρωση, τόσο από το τεχνικό προσωπικό του δήμου και της εταιρείας που εποπτεύει το σύστημα, όσο και από τον κύριο δήμαρχο και ήταν μία πρώτη, πιστεύω, ενημέρωση θα γεννήσει ανοιχτά ερωτήματα τα οποία είναι ερωτήματα δικά μας λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας. Πιστεύω στο μέλλον να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτή την τεχνογνωσία, τουλάχιστον όχι σε βάθος, αλλά τουλάχιστον σε επίπεδο δημοτικών συμβούλων, ότι πρέπει να ξέρει κάποιος ειδικός σύμβουλος και στο μέλλον θα ξανακάνω τις ερωτήσεις προκειμένου να τις απαντήσουμε. 

Πάντως, είναι ένα σύστημα το οποίο μπορώ να πω ότι δουλεύει καλά για το νησί, βέβαια εμείς βάζουμε κι άλλα προβλήματα όπως είναι η ασφάλεια του συστήματος σε περίπτωση κρίσεων  και πάντα βάζουμε τη και την ποιότητα πρώτον και την ποσότητα δεύτερον, αλλά και την τιμή του νερού, αυτό είναι κάτι το οποίο βέβαια δεν είναι της παρούσης να το εξετάσουμε.

panagiotis-koukoulis-04jpg.jpg

Αντώνης Ντελής. Σήμερα ήρθαμε εδώ στη δεξαμενή του Λεοντίου να παρακολουθήσουμε κάποια τεχνικά θέματα για την τηλεμετρία και είδαμε ότι πράγματι έχουν γίνει αρκετά πράγματα, δηλαδή πλέον οι δεξαμενές ελέγχονται από ένα σύστημα υπολογιστών. Μπορείς να ανοίγεις να κλείνει στις δεξαμενές όταν γεμίσουν και το κυριότερο είναι να παρακολουθείς και τις διαρροές. Ήταν ένα φαινόμενο που χρόνια τώρα το είχαμε, μεγάλες απώλειες νερού, που φαίνεται, αποδεικνύεται, ότι οι απώλειες νερού δεν ήταν μόνο τις δεξαμενές, ήταν και από άλλους παράγοντες, ας μην αναφέρουμε τώρα λεπτομέρειες. 

Πάντως, είναι ένα σύστημα το οποίο πιστεύω θα βοηθήσει πολύ στο να μειωθούν και οι απώλειες, στο να έχουμε και σωστή και έξυπνη διαχείριση του νερού που έρχεται από την ΕΥΔΑΠ, προς όλες τις δεξαμενές του νησιού.

20221209_102638-leonti-deksameni.jpg
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των τοποθετήσεων των μελών της Οικονομικής Επιτροπής,  αναμένεται ότι σε επόμενη συνεδρίαση θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες, για τα συμπεράσματα της σημερινής επίσκεψης στο Λεόντι.

Ενδεικτικές δημοσιεύσεις με πληροφορίες για το έργο:

Ο τίτλος του έργου είναι "Προμήθεια, Εγκατάσταση και Θέση σε Λειτουργία Συστήματος Βελτίωσης Λειτουργίας των Δικτύων Ύδρευσης και Μείωσης των Απωλειών Πόσιμου Νερού της Νήσου Αίγινας".  

Η αποδοχή της συμμετοχής του Δήμου Αίγινας, σε μία ακόμη πρόσκληση του προγράμματος "Φιλόδημος", αυτή τη φορά για τη "Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης", ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 17 Μαΐου 2018. Η ημερομηνία έναρξης των προσφορών ξεκίνησε στις 28 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. 

Μπορείτε να διαβάσετε μία μικρή περιγραφή του έργου όπως καταγράφεται στην διακήρυξη εδώ.

Τοποθέτηση υδρομέτρων που ελέγχουν την εισροή και την εκροή σε εξόδους και εισόδους δεξαμενών.

Η εγκατάσταση της πρώτης κεραίας για τη μεταφορά δεδομένων.

Τοποθέτηση ειδικών ρολογιών (μπαταριών) στις περιοχές της Αγίας Παρασκευής, της Χλόης και στο Λιβάδι.

Η κατασκευή του Τοπικού Σταθμού Ρύθμισης Πίεσης, όπως την κατέγραψε το ρεπορτάζ του Aegina Portal τον Ιανουάριο του 2022 στην περιοχή του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου.



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png