Η τελετή υποδοχής του Αγίου Φωτός στο λιμάνι της Αίγινας.

20240504_214858.jpg

Στις 21:40 σήμερα το βράδυ, έφτασε στην Αίγινα το Άγιος Φως, η τελετή της υποδοχής του οποίου έγινε στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, στη προβλήτα των ιπταμένων.

Το Άγιος Φως μετέφεραν και φέτος στην Αίγινα ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σωτήρης, ο κ. Δημήτρης Μπήτρος και ο κ. Παναγιώτης Κλήμης από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου αεροσκάφος έφερε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα. Η υποδοχή του ανέσπερου φωτός έγινε από κλήρο του νησιού που παρέλαβε το Άγιος Φως με τα φαναράκια και έψαλε το "Δεύτε λάβετε Φως".

20240504_214905.jpg

Το Άγιος Φως έφτασε με το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού Σώματος, συνοδεία του Λιμενάρχη Αίγινας κ. Αργύρη Φραγκούλη και του πληρώματός του.

Στην προβλήτα των ιπταμένων το Άγιο Φως υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Γιάννης Ζορμπάς, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας κ. Γεώργιος Σουλιώτης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας κ. Ανθή Γελαδάκη, και ο κ. Νεκτάριος Λαβούτας μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου Αιγίνης "Ο Άγιος Διονύσιος" και πλήθος πιστών.

Στη συνέχεια το Άγιος Φως μεταφέρθηκε σε ενορίες του νησιού με τιμητική συνοδεία αυτοκινήτων του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας, του Λιμεναρχείου Αίγινας, οχήματος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας και της Ομάδας Αδειούχων Ραδιοερασιτεχνών Αίγινας.

Η περιφορά του επιταφίου στις γραφικές γειτονιές της Αίγινας και η κοινή δέηση των ενοριών στην παραλία.

DSC_0013.JPG

Η περιφορά των επιταφίων από τις ενορίες του κέντρου της Αίγινας και η κοινή δέηση στην Παλιά Προβλήτα, στην παραλία του νησιού, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής


Στους γραφικούς δρόμους και στις γειτονιές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, περιμένουν να περάσει η λατρευτική πομπή του επιταφίου, κρατώντας στα χέρια τους λαμπάδες.

DSC_0038.JPG

Η φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Αίγινας ΜΟΥΣΑ, υπό την διεύθυνση της κ. Ελένης Αθανασοπούλου, απέδωσε ύμνους, τονίζοντας την θρησκευτικότητα των στιγμών.

DSC_0042.JPG

Οι κυρίες των ενοριών έψελναν τα εγκώμια και η νύχτα γέμισε από τις υπέροχες μυρωδιές των λουλουδιών και του θυμιάματος. Εικόνες λουσμένες στο φως της Μεγάλης Εβδομάδας, η χαρμολύπη της Μεγάλης Παρασκευής και η προσμονή της Ανάστασης που έρχεται.

DSC_0094.JPG

Κάτοικοι του νησιού και εκδρομείς του Πάσχα κατέκλυσαν τον παραλιακό δρόμο, δημιουργώντας την γνώριμη εικόνα της μεγάλης γιορτής, ενώ οι κυρίες των ενοριών μετέφεραν με τις ψαλμωδίες τους την πολύτιμη αίσθηση της θρησκευτικότητας, που "δένει" με την παράδοση και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

DSC_0059.JPG

Οι επιτάφιοι των τριών ενοριών, πανέμορφοι και στολισμένοι με επιμέλεια και κάθε λεπτομέρεια, έγινα το επίκεντρο της προσοχής, όταν οι λατρευτικές πομπές των τριών ενοριών συγκεντρώθηκαν στο χώρο της Παλαιάς Προβλήτας.

DSC_0048.JPG

Μετά την ολιγόλεπτη δέηση ο πατέρας Αμφιλόχιος μίλησε στους πιστούς για την θρησκευτική αξία αυτής της περιόδου και μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.

DSC_0108.JPG

Όταν η κοινή δέηση ολοκληρωθεί οι πιστοί επιστρέψουν στις ενορίες τους και εκεί σύμφωνα με την παράδοση, περνούν κάτω από τον επιτάφιο παίρνοντας την ευλογία του.

Η ακολουθία του επιτάφιου στο κοιμητήριο της Αγίας Ειρήνης, στο Φάρο.

ag-eirini-00.jpg

Πλήθος πιστών επισκέφθηκε από το πρωί το κοιμητήριο της Αγίας Ειρήνης στην περιοχή του Φάρου, για να τιμήσει, σύμφωνα με την παράδοση της Μεγάλης Παρασκευής, τα προσφιλή του πρόσωπα που αναπαύονται εκεί.


Τα πολύχρωμα λουλούδια, ανθοστόλιστα στέφανα και η μυρωδιά του θυμιάματος προσέδωσαν και φέτος εκείνον τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που διατηρεί κάθε χρόνο η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής στην Αγία Ειρήνη, όπως άλλωστε και σε όλα τα κοιμητήρια του νησιού.

Ο λευκός επιτάφιος της μικρής εκκλησίας κρατήθηκε από κάτοικους της περιοχής και στην λατρευτική πομπή που σχηματίστηκε οι κληρικοί προπορεύονταν μαζί με τον σταυρό και τα εξαπτέρυγα ψάλλοντας μαζί με τους πιστούς.

Κορυφώνεται σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, η επιβατική κίνηση των εκδρομέων του Πάσχα. Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι και στην παραλία.

S1300004.JPG
Αυξημένη είναι η κίνηση στο λιμάνι και στην παραλία της Αίγινας, καθώς κορυφώνεται σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, η επιβατική κίνηση των εκδρομέων του Πάσχα, που θα περάσουν τις διακοπές τους στο νησί.


Από το λιμάνι του Πειραιά θα εκτελεστούν σήμερα 18 δρομολόγια πλοίων προς το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, τρία δρομολόγια προς το λιμάνι της Σουβάλας και ένα προς το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Hellenic Seaways τρία δρομολόγια προς την Αίγινα και οι επιστροφές τους θα παραμείνουν ανεκτέλεστα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Αυξημένη αναμένεται να είναι η επιβατική κίνηση και αύριο Μεγάλο Σάββατο.

Σε επικοινωνία με τον Λιμενάρχη Αίγινας κ. Αργύρη Φραγκούλη, ζήτησε από τους επιβάτες που μετακινούνται αυτές τις ημέρες να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, να μην παρκάρουν ανεξέλεγκτα στο λιμάνια - υπογραμμίζοντας ότι θα διενεργηθούν έλεγχοι για παράνομα παρκαρίσματα - και να τηρείται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Τέλος, ευχήθηκε καλές γιορτές και καλό Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι στην παραλία της Αίγινας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με απαγόρευση διέλευσης οχημάτων επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας από 20:30΄ έως και 00:30΄. Η πρόσβαση των οχημάτων όσων επιθυμούν να ταξιδέψουν κατά το χρονικό αυτό διάστημα θα γίνεται μόνο από την Λεωφόρο Νικ. Καζαντζάκη. 

Επίσης, η ίδια απαγόρευση θα ισχύσει το Μ. Σάββατο 04/05/2024, την Κυριακή του Πάσχα 05/05/2024 και την Δευτέρα του Πάσχα 06/05/2024 από 21:00΄ έως και 00:30΄. Η πρόσβαση των οχημάτων όσων επιθυμούν να ταξιδέψουν κατά το χρονικό αυτό διάστημα θα γίνεται μόνο από την Λεωφόρο Νικ. Καζαντζάκη.

Η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και η Αποκαθήλωση στην Μητρόπολη της Αίγινας.

1714726474309.jpg

H Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στη συνέχεια ο εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου και η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου, τελέστηκαν σήμερα το πρωί. Ημέρα πένθους η σημερινή για την Ορθοδοξία. Στις εκκλησίες της Αίγινας οι καμπάνες ήχησαν πένθιμα κατά την ώρα της αποκαθήλωσης. 


Η ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής στις ενορίες της Αίγινας θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, ενώ η περιφορά των επιτάφιων στις 9:10 μ.μ.  Περίπου μισή ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των επιτάφιων των ενοριών και κοινή δέηση στο χώρο της Παλαιάς Προβλήτας.

Σε κατάσταση κινδύνου επιπέδου 3 - υψηλή - για εκδήλωση πυρκαγιάς η Αίγινα την Παρασκευή 3 Μαΐου. Ισχύουν απαγορεύσεις στις δασικές περιοχές.

kindinos-pirkagias-190622.jpg

Λόγω των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν την Παρασκευή 3 Μαΐου2024 , στο χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει καθημερινά το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Αίγινα εμφανίζεται με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 3

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Νήσων:


Ισχύει απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε εθνικούς δρυμούς, περιαστικά δάση, σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση που ευρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών ζώνης ευθύνης μας, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2023, για τις ημέρες εκείνες που ο «Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς κατηγορίας 3 ή 4 ή 5 (Υψηλή, Πολύ Υψηλή, Κατάσταση Συναγερμού).

240503.jpg

Επίσης, ισχύει απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, δεν καταλαμβάνει πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της απαγόρευσης, αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου, με την επιφύλαξη της δυνατότητας επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε τμήματα του δικτύου αυτού από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις [Ν.4926/2022 άρθρο 130 (ΦΕΚ 82/Α/20-4-2022)].



Στον Δήμο Αίγινας ισχύει απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας στις ακόλουθες περιοχές:

Δήμος Αίγινας:

  • Όλο το ΒΑ τμήμα του νησιού από Κουρέντι - Μύλοι - Τσιδράρι με δείκτη 3-4-5.
  • Δάσος περιοχής Αγίων με δείκτη 3-4-5.
  • Δάσος περιοχής Αφαίας με δείκτη 3-4-5.
  • Δάσος περιοχής Αγ. Μαρίνας, δασικοί δρόμοι Λαφρί - Μεσαγρός - Κάβος με δείκτη 3-4-5.
  • Δάσος περιοχής Κύλινδρα με δείκτη 3-4-5.
  • Από Λαζαρήδες προς Αγ. Μαρίνα, Γιαννάκηδες με δείκτη 3-4-5.
  • Από Γιαννάκηδες προς Άγιο Παντελεήμονα και Άλωνες με δείκτη 3-4-5.
  • Από Σουβάλα προς Αγ. Μαρίνα με δείκτη 3-4-5 και μόνο στους δασικούς δρόμους.
  • Από Ανιτσαίο προς Πόρτες και Αγ. Μαρίνα με δείκτη 3-4-5.
  • Από Αγίους προς Μεσαγρό με δείκτη 3-4-5 και μόνο στους δασικούς δρόμους.
  • Οι δασικοί δρόμοι Μεσαγρού – Αγίας Μαρίνας (περιοχή Αγ. Νικολάου) με δείκτη 3-4-5.
  • Η Παλαιά Χώρα με δείκτη 4-5.
  • Δασικός δρόμος Όρους μέχρι το τυφλό Κάτω Βόδι με δείκτη 3-4-5.
  • Ο τυφλός δασόδρομος Αγ. Νικολάου με δείκτη 3-4-5.
  • Περιοχή Αρχαίου Ελαιώνα (από Αιγινήτισσα και Β΄ Μαραθώνα) με δείκτη 4,5.
  • Η Ιερά Μονή Αγίου Μηνά και της Χρυσελεόντισσας, σημεία τα οποία επισκέπτονται πολλοί τουρίστες προσκυνητές με δείκτη 3-4-5. Για την Ιερά Μονή της Χρυσελεόντισσας δύναται η ελεύθερη διέλευση οχημάτων και πεζών κατά τις ημερομηνίες 14-15/8 κατά τις οποίες
  • εορτάζει η Ιερά Μονή, κατόπιν θετικής εισήγησης της Διοίκησης Π.Υ. Πειραιά για τις συγκεκριμένες ημέρες.
  • Στο νησί Μονή, προτείνεται η απαγόρευση πρόσβασης μετά τη δύση του ηλίου και η παραμονή σε αυτό με δείκτη 3-4-5.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:
  • Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά σε υπαίθριους χώρους κατά τους θερινούς μήνες.
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
  • Αποφεύγουμε τις εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα και δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Σεβόμαστε τις απαγορεύσεις πρόσβασης στα δάση σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
  • Κατά την Αντιπυρική Περίοδο απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.
Τηλέφωνα Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας: 22970 22171 και 22970 29199 (αναγγελία πυρκαγιών).

Η κορύφωσή του Θείου Δράματος και η περιφορά του Εσταυρωμένου στην Μητρόπολη της Αίγινας.

DSC_0015.JPG

Σε κατανυκτικό και συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, από την περιφορά του Εσταυρωμένου στους ναούς του νησιού, αναβίωσαν τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας του Χριστού. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του εσπερινού οι καμπάνες στο Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας κτύπησαν πένθιμα και πραγματοποιήθηκε το τελετουργικό της Σταύρωσης του Θεανθρώπου. 


Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Το βράδυ τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι γυναίκες στις ενορίες της Αίγινας θα μοιρολογήσουν και θα ετοιμάσουν το στολισμό του επιταφίου.

Loading...

Μικρές Αγγελίες

Διακηρύξεις - Προκηρύξεις - Προσκλήσεις

Loading...

Η τελετή υποδοχής του Αγίου Φωτός στο λιμάνι της Αίγινας.

20240504_214858.jpg

Στις 21:40 σήμερα το βράδυ, έφτασε στην Αίγινα το Άγιος Φως, η τελετή της υποδοχής του οποίου έγινε στο κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, στη προβλήτα των ιπταμένων.

Το Άγιος Φως μετέφεραν και φέτος στην Αίγινα ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σωτήρης, ο κ. Δημήτρης Μπήτρος και ο κ. Παναγιώτης Κλήμης από το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου αεροσκάφος έφερε το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα. Η υποδοχή του ανέσπερου φωτός έγινε από κλήρο του νησιού που παρέλαβε το Άγιος Φως με τα φαναράκια και έψαλε το "Δεύτε λάβετε Φως".

20240504_214905.jpg

Το Άγιος Φως έφτασε με το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού Σώματος, συνοδεία του Λιμενάρχη Αίγινας κ. Αργύρη Φραγκούλη και του πληρώματός του.

Στην προβλήτα των ιπταμένων το Άγιο Φως υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Αίγινας κύριος Γιάννης Ζορμπάς, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καραγιάννης, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας κ. Γεώργιος Σουλιώτης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας κ. Ανθή Γελαδάκη, και ο κ. Νεκτάριος Λαβούτας μέλος του Δ.Σ. του νοσοκομείου Αιγίνης "Ο Άγιος Διονύσιος" και πλήθος πιστών.

Στη συνέχεια το Άγιος Φως μεταφέρθηκε σε ενορίες του νησιού με τιμητική συνοδεία αυτοκινήτων του Αστυνομικού Τμήματος Αίγινας, του Λιμεναρχείου Αίγινας, οχήματος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας και της Ομάδας Αδειούχων Ραδιοερασιτεχνών Αίγινας.

Η περιφορά του επιταφίου στις γραφικές γειτονιές της Αίγινας και η κοινή δέηση των ενοριών στην παραλία.

DSC_0013.JPG

Η περιφορά των επιταφίων από τις ενορίες του κέντρου της Αίγινας και η κοινή δέηση στην Παλιά Προβλήτα, στην παραλία του νησιού, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής


Στους γραφικούς δρόμους και στις γειτονιές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, περιμένουν να περάσει η λατρευτική πομπή του επιταφίου, κρατώντας στα χέρια τους λαμπάδες.

DSC_0038.JPG

Η φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Αίγινας ΜΟΥΣΑ, υπό την διεύθυνση της κ. Ελένης Αθανασοπούλου, απέδωσε ύμνους, τονίζοντας την θρησκευτικότητα των στιγμών.

DSC_0042.JPG

Οι κυρίες των ενοριών έψελναν τα εγκώμια και η νύχτα γέμισε από τις υπέροχες μυρωδιές των λουλουδιών και του θυμιάματος. Εικόνες λουσμένες στο φως της Μεγάλης Εβδομάδας, η χαρμολύπη της Μεγάλης Παρασκευής και η προσμονή της Ανάστασης που έρχεται.

DSC_0094.JPG

Κάτοικοι του νησιού και εκδρομείς του Πάσχα κατέκλυσαν τον παραλιακό δρόμο, δημιουργώντας την γνώριμη εικόνα της μεγάλης γιορτής, ενώ οι κυρίες των ενοριών μετέφεραν με τις ψαλμωδίες τους την πολύτιμη αίσθηση της θρησκευτικότητας, που "δένει" με την παράδοση και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

DSC_0059.JPG

Οι επιτάφιοι των τριών ενοριών, πανέμορφοι και στολισμένοι με επιμέλεια και κάθε λεπτομέρεια, έγινα το επίκεντρο της προσοχής, όταν οι λατρευτικές πομπές των τριών ενοριών συγκεντρώθηκαν στο χώρο της Παλαιάς Προβλήτας.

DSC_0048.JPG

Μετά την ολιγόλεπτη δέηση ο πατέρας Αμφιλόχιος μίλησε στους πιστούς για την θρησκευτική αξία αυτής της περιόδου και μετέφερε τις ευχές του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.

DSC_0108.JPG

Όταν η κοινή δέηση ολοκληρωθεί οι πιστοί επιστρέψουν στις ενορίες τους και εκεί σύμφωνα με την παράδοση, περνούν κάτω από τον επιτάφιο παίρνοντας την ευλογία του.

Η ακολουθία του επιτάφιου στο κοιμητήριο της Αγίας Ειρήνης, στο Φάρο.

ag-eirini-00.jpg

Πλήθος πιστών επισκέφθηκε από το πρωί το κοιμητήριο της Αγίας Ειρήνης στην περιοχή του Φάρου, για να τιμήσει, σύμφωνα με την παράδοση της Μεγάλης Παρασκευής, τα προσφιλή του πρόσωπα που αναπαύονται εκεί.


Τα πολύχρωμα λουλούδια, ανθοστόλιστα στέφανα και η μυρωδιά του θυμιάματος προσέδωσαν και φέτος εκείνον τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που διατηρεί κάθε χρόνο η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής στην Αγία Ειρήνη, όπως άλλωστε και σε όλα τα κοιμητήρια του νησιού.

Ο λευκός επιτάφιος της μικρής εκκλησίας κρατήθηκε από κάτοικους της περιοχής και στην λατρευτική πομπή που σχηματίστηκε οι κληρικοί προπορεύονταν μαζί με τον σταυρό και τα εξαπτέρυγα ψάλλοντας μαζί με τους πιστούς.

Κορυφώνεται σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, η επιβατική κίνηση των εκδρομέων του Πάσχα. Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι και στην παραλία.

S1300004.JPG
Αυξημένη είναι η κίνηση στο λιμάνι και στην παραλία της Αίγινας, καθώς κορυφώνεται σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, η επιβατική κίνηση των εκδρομέων του Πάσχα, που θα περάσουν τις διακοπές τους στο νησί.


Από το λιμάνι του Πειραιά θα εκτελεστούν σήμερα 18 δρομολόγια πλοίων προς το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, τρία δρομολόγια προς το λιμάνι της Σουβάλας και ένα προς το λιμάνι της Αγίας Μαρίνας. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Hellenic Seaways τρία δρομολόγια προς την Αίγινα και οι επιστροφές τους θα παραμείνουν ανεκτέλεστα λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Αυξημένη αναμένεται να είναι η επιβατική κίνηση και αύριο Μεγάλο Σάββατο.

Σε επικοινωνία με τον Λιμενάρχη Αίγινας κ. Αργύρη Φραγκούλη, ζήτησε από τους επιβάτες που μετακινούνται αυτές τις ημέρες να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, να μην παρκάρουν ανεξέλεγκτα στο λιμάνια - υπογραμμίζοντας ότι θα διενεργηθούν έλεγχοι για παράνομα παρκαρίσματα - και να τηρείται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Τέλος, ευχήθηκε καλές γιορτές και καλό Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι στην παραλία της Αίγινας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με απαγόρευση διέλευσης οχημάτων επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας της Δημοτικής Κοινότητας Αίγινας από 20:30΄ έως και 00:30΄. Η πρόσβαση των οχημάτων όσων επιθυμούν να ταξιδέψουν κατά το χρονικό αυτό διάστημα θα γίνεται μόνο από την Λεωφόρο Νικ. Καζαντζάκη. 

Επίσης, η ίδια απαγόρευση θα ισχύσει το Μ. Σάββατο 04/05/2024, την Κυριακή του Πάσχα 05/05/2024 και την Δευτέρα του Πάσχα 06/05/2024 από 21:00΄ έως και 00:30΄. Η πρόσβαση των οχημάτων όσων επιθυμούν να ταξιδέψουν κατά το χρονικό αυτό διάστημα θα γίνεται μόνο από την Λεωφόρο Νικ. Καζαντζάκη.

Η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και η Αποκαθήλωση στην Μητρόπολη της Αίγινας.

1714726474309.jpg

H Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στη συνέχεια ο εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου και η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου, τελέστηκαν σήμερα το πρωί. Ημέρα πένθους η σημερινή για την Ορθοδοξία. Στις εκκλησίες της Αίγινας οι καμπάνες ήχησαν πένθιμα κατά την ώρα της αποκαθήλωσης. 


Η ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής στις ενορίες της Αίγινας θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, ενώ η περιφορά των επιτάφιων στις 9:10 μ.μ.  Περίπου μισή ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των επιτάφιων των ενοριών και κοινή δέηση στο χώρο της Παλαιάς Προβλήτας.

Σε κατάσταση κινδύνου επιπέδου 3 - υψηλή - για εκδήλωση πυρκαγιάς η Αίγινα την Παρασκευή 3 Μαΐου. Ισχύουν απαγορεύσεις στις δασικές περιοχές.

kindinos-pirkagias-190622.jpg

Λόγω των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν την Παρασκευή 3 Μαΐου2024 , στο χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει καθημερινά το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η Αίγινα εμφανίζεται με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατηγορίας κινδύνου 3

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.




Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Νήσων:


Ισχύει απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε εθνικούς δρυμούς, περιαστικά δάση, σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση που ευρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών ζώνης ευθύνης μας, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2023, για τις ημέρες εκείνες που ο «Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς κατηγορίας 3 ή 4 ή 5 (Υψηλή, Πολύ Υψηλή, Κατάσταση Συναγερμού).

240503.jpg

Επίσης, ισχύει απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, δεν καταλαμβάνει πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της απαγόρευσης, αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου, με την επιφύλαξη της δυνατότητας επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε τμήματα του δικτύου αυτού από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις [Ν.4926/2022 άρθρο 130 (ΦΕΚ 82/Α/20-4-2022)].



Στον Δήμο Αίγινας ισχύει απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας στις ακόλουθες περιοχές:

Δήμος Αίγινας:

  • Όλο το ΒΑ τμήμα του νησιού από Κουρέντι - Μύλοι - Τσιδράρι με δείκτη 3-4-5.
  • Δάσος περιοχής Αγίων με δείκτη 3-4-5.
  • Δάσος περιοχής Αφαίας με δείκτη 3-4-5.
  • Δάσος περιοχής Αγ. Μαρίνας, δασικοί δρόμοι Λαφρί - Μεσαγρός - Κάβος με δείκτη 3-4-5.
  • Δάσος περιοχής Κύλινδρα με δείκτη 3-4-5.
  • Από Λαζαρήδες προς Αγ. Μαρίνα, Γιαννάκηδες με δείκτη 3-4-5.
  • Από Γιαννάκηδες προς Άγιο Παντελεήμονα και Άλωνες με δείκτη 3-4-5.
  • Από Σουβάλα προς Αγ. Μαρίνα με δείκτη 3-4-5 και μόνο στους δασικούς δρόμους.
  • Από Ανιτσαίο προς Πόρτες και Αγ. Μαρίνα με δείκτη 3-4-5.
  • Από Αγίους προς Μεσαγρό με δείκτη 3-4-5 και μόνο στους δασικούς δρόμους.
  • Οι δασικοί δρόμοι Μεσαγρού – Αγίας Μαρίνας (περιοχή Αγ. Νικολάου) με δείκτη 3-4-5.
  • Η Παλαιά Χώρα με δείκτη 4-5.
  • Δασικός δρόμος Όρους μέχρι το τυφλό Κάτω Βόδι με δείκτη 3-4-5.
  • Ο τυφλός δασόδρομος Αγ. Νικολάου με δείκτη 3-4-5.
  • Περιοχή Αρχαίου Ελαιώνα (από Αιγινήτισσα και Β΄ Μαραθώνα) με δείκτη 4,5.
  • Η Ιερά Μονή Αγίου Μηνά και της Χρυσελεόντισσας, σημεία τα οποία επισκέπτονται πολλοί τουρίστες προσκυνητές με δείκτη 3-4-5. Για την Ιερά Μονή της Χρυσελεόντισσας δύναται η ελεύθερη διέλευση οχημάτων και πεζών κατά τις ημερομηνίες 14-15/8 κατά τις οποίες
  • εορτάζει η Ιερά Μονή, κατόπιν θετικής εισήγησης της Διοίκησης Π.Υ. Πειραιά για τις συγκεκριμένες ημέρες.
  • Στο νησί Μονή, προτείνεται η απαγόρευση πρόσβασης μετά τη δύση του ηλίου και η παραμονή σε αυτό με δείκτη 3-4-5.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:
  • Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά σε υπαίθριους χώρους κατά τους θερινούς μήνες.
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
  • Αποφεύγουμε τις εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
  • Δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα και δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
  • Σεβόμαστε τις απαγορεύσεις πρόσβασης στα δάση σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
  • Κατά την Αντιπυρική Περίοδο απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, η οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο.
Τηλέφωνα Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αίγινας: 22970 22171 και 22970 29199 (αναγγελία πυρκαγιών).

Η κορύφωσή του Θείου Δράματος και η περιφορά του Εσταυρωμένου στην Μητρόπολη της Αίγινας.

DSC_0015.JPG

Σε κατανυκτικό και συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, από την περιφορά του Εσταυρωμένου στους ναούς του νησιού, αναβίωσαν τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας του Χριστού. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του εσπερινού οι καμπάνες στο Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας κτύπησαν πένθιμα και πραγματοποιήθηκε το τελετουργικό της Σταύρωσης του Θεανθρώπου. 


Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης τελείται ο εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Το βράδυ τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής, στον οποίο αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως και την ταφή του Χριστού.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι γυναίκες στις ενορίες της Αίγινας θα μοιρολογήσουν και θα ετοιμάσουν το στολισμό του επιταφίου.

Μικρές Αγγελίες

Διακηρύξεις - Προκηρύξεις - Προσκλήσεις



Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png